Manglende kræfttjek: De genindkaldte kan være rolige
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere hundrede kvinder på Fyn genindkaldes til brystkræftundersøgelse. Men de skal ikke være nervøse, lyder det fra lægelig direktør Peder Jest.
299 kvinder under 50 år har fået mangelfulde kræftundersøgelser på Odense Universitetshopsital.
Kvinderne, som er arveligt disponeret for brystkræft, er over en periode på fire år, kun blevet undersøgt med røntgen. Ifølge de nationale retningslinjer skal man både undersøges med røntgen, ultralyd og af en læge.
Ifølge et mødereferat fra interesseorganisationen Dansk Forening for Radiologisk Mammadiagnostik i april 2017 skyldes de mangelfulde kræfttjek, hvad der beskrives som "ressourcemæssige årsager".
Medie: Kvinder på Fyn fik mangelfulde kræfttjek
Både i Region Midtjylland og Region Syddanmark har man undersøgt kvinder i strid med retningslinjer.
Op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark har i årevis ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på, skriver Jyllands-Posten.
Dermed vokser sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser begrundet med ressourcemangel.
Tidligere har den været isoleret til Region Sjælland og Ringsted Sygehus.
Men heller ikke Aarhus Universitetshospital (AUH) og Odense Universitetshospital (OUH) har fulgt retningslinjerne, skriver Jyllands-Posten.
På AUH er det gået ud over kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft.
Begge grupper skal ifølge de nationale retningslinjer jævnligt undersøges med både røntgen og ultralyd samt af en læge.
Men i 2016 og 2017 - og måske endda siden 2011 - er flere hundrede kvinder alene blevet tilbudt en røntgenundersøgelse.
På OUH er 299 kvinder under 50 år, som er arveligt disponeret for brystkræft, i over fire år undersøgt alene med røntgen, skriver Jyllands-Posten.
Det har man gjort "af ressourcemæssige årsager", fremgår det af et mødereferat fra Dansk Forening for Radiologisk Mammadiagnostik i april 2017, hvor personer fra Region Midtjylland og Region Syddanmark var til stede.
Også 1049 kvinder med smerter i brysterne er undersøgt i strid med retningslinjerne, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed.
OUH vil nu følge en henstilling fra styrelsen og genindkalde kvinder til nye og fuldstændige undersøgelser.
De 299, som er arveligt disponeret for brystkræft, vil blive tilbudt en fuld klinisk mammografi ved næste årlige undersøgelse, skriver OUH i en pressemeddelelse.
Og ud af i alt 911 mangelfuldt undersøgte kvinder med smerter i brystet vil en udvalgt gruppe blive indkaldt til mammografi.
I meddelelsen understreges det også, at patienter med decideret kræftmistanke har fået en "større undersøgelse" - en såkaldt klinisk mammografi.
Til Jyllands-Posten siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):
- Det er et svigt og uacceptabelt, at regionerne ikke giver kvinder den behandling, de har krav på, siger hun til avisen.
Hos interesseorganisationen Kræftens Bekæmpelse mener man, at sagen er meget kritisabel.
- En statslig myndighed bør undersøge det her. Nu har vi en veldokumenteret situation i Ringsted og åbenbart også situationer i andre regioner med problemer, siger administrerende direktør Jesper Fisker til Ritzau.
- En myndighed må vurdere, om retningslinjerne bliver overholdt alle steder. Det her drejer sig om at få genoprettet tilliden til sundhedsvæsnet på det her område.
Antallet af brystkræftramte kvinder, som kan have fået en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus, er foreløbig 304.
Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) afviser, dog at den manglende behandling er sket på grund af mangel på ressourcer.
- OUH har på ingen måde anlagt den tolkning, de har af retningslinjerne, på baggrund af ressourcemæssige årsager, siger Stephanie Lose til Ritzau.
Peder Jest, der er lægelig direktør på OUH mener, at der er afveget fra retningslinjerne på baggrund af en faglig afgørelse.
- Jeg mener, at det er en faglig afgørelse, og de kan vurderes forskelligt, de her retningslinjer. Det er nogle dygtige eksperter vi har, som også rådgiver andre hospitaler. Det er et fagligt skøn for at bruge ressourcerne på de patienter, som har det største behov, og det er det, der er baggrund for, at man har taget den beslutning, uddyber Peder Jest.
- Jeg vil gerne berolige de kvinder, der er indkaldt. De er blevet undersøgt en gang før, og der er ikke større risiko, siger Peder Jest til TV 2/Fyn.
Manglende orientering
Socialdemokraten Poul Erik Svendsen, der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, var ikke klar over, at OUH afveg fra retningslinjerne.
- Jeg blev orienteret om det, da Jyllandsposten bad om aktindsigt, siger Poul Erik Svendsen.
Det kunne se ud som om, det her ikke var en fejl, men en bevidst beslutning fra sygehusledelsen i et forsøg på at spare ressourcer. Er det ikke en skærpende omstændighed?
- Nu må vi have en samlet redegørelse for det her. Er der retningslinjer fra de centrale sundhedsmyndigheder, så skal de selvfølgelig følges. Der kan man ikke egenhændigt stå og tolke på. Der kan overhovedet ikke tolereres slinger i valsen i forhold til det, siger Poul Erik Svendsen.
Musik til kræftbehandlingen:
- Vi glemmer totalt, hvad vi fejler lige nu!
Hans Kjær Poulsen fik straks sin kemobehandling flyttet, da han hørte, at Det Kongelige Teater skulle spille på kræftafdelingen. For det kan man ikke gå glip af.
Hans Kjær Poulsen gjorde store øjne, da han så plakaten på onkologisk afdeling - eller kræftafdelingen - på Odense Universitetshospital.
Det Kongelige Teater ville spille en koncert på afdelingen.
- Det gav et helt gib i mig, da jeg så det. Og så var det endda lige i de her tre dage, hvor jeg er her. Så det var bare lige super.
Den 79-årige pensionist og trædrejer er indlagt på OUH med tyndtarmskræft, der har spredt sig til leveren. I tre dage får han kemobehandling med faste intervaller i et tætpakket program.
- Jeg gik straks hen og spurgte, om vi ikke lige kunne udskyde det, og jojo, det var de med på, fortæller Hans Kjær Poulsen, der fik udsat sin kemobehandling i den halve time, koncerten varede.
Og det var indsatsen værd. Efter at have lyttet til værker af både Duke Ellington, Carl Nielsen og Mozart, var han ikke i tvivl om effekten. Især duetten Pa-Pa-Pa-Pagena fra Mozarts opera Tryllefløjten gjorde indtryk.
- Du kan jo godt høre, at sådan noget er super. Vi glemmer jo helt, hvad vi fejler lige nu, siger Hans Kjær Poulsen.
Her kan du se et klip fra Det Kgl. Teaters optræden med Pa-Pa-Pa-Pagena på OUH:
Turné til hverdagen
Koncerten på OUH er en del af Det Kongelige Teaters pop up-turné.
Undervejs kommer ensemblet med de to sangere og fem musikere rundt til overraskende steder som et mejeri, en fiskeauktion og et fitnesscenter.
- Vi er glade for, at vi har kunnet sammensætte en tur, dér hvor danskerne er i deres hverdag. Vi er jo hele Danmarks nationalscene, og vi elsker at komme ud i landet med vores kunst, siger PR-ansvarlig Annette Berg fra Det Kongelige Teater.
På Det Kongelige Teater i København har man helt styr på lyd og lys. Man har kontrol over publikums samlede oplevelse. Men på en turné til danskernes hverdagssteder er situationen en helt anden. Undervejs i koncerten på OUH bliver patienter kaldt til behandling over højttaleren, nye patienter kommer ind fra gaden for at henvende sig ved serviceskranken, og svage patienter bliver fulgt til og fra behandling.
Det sætter musikerne i en helt anden situation, end de er vant til.
- Det giver en helt anden dynamik, det bliver mere intimt, og det udfordrer også musikerne, der er vant til at sidde nede i en grav, hvor de ikke engang kan se publikum. Nu er de i øjenhøjde med dem, og det, synes de, er rigtig fedt, siger Annette Berg.
Bevarer optimismen
Hans Kjær Poulsen har besluttet sig for at se lyst på sin situation, så længe han kan.
- Jeg vil ikke have nogen tidsfaktor på min behandling. Min kone siger også, at jeg lever i nu'et. Så jeg tager hver dag som en gave.
Sammen med sin kone har Hans Kjær Poulsen været fast abonnent og stjernekunde hos Odense Symfoniorkester gennem 39 eller 40 år. Og det bliver de ved med, selvom Hans Kjær Poulsens kræft har spredt sig fra tyndtarmen til leveren.
- Det lå bare i luften. Når man er født optimist, så tænker man bare, at det skal gå. Vi har bestilt billetter til syv koncerter i sæsonen med forskelligt indhold, fortæller han, inden han går ind til næste kemobehandling.
Peder Jest, lægelig direktør på OUH, siger til TV 2/Fyn, at sygehusledelsen heller ikke på forhånd var klar over, at brystkræftafdelingen på OUH afveg fra centrale retningslinjer.
- Det blev vi, da man begyndte at diskutere nye retningslinjer og den lignende sag i Ringsted rullede. Så besluttede vi, at vores eksperter måtte kigge på, om vi overholdt alle retningslinjer. Vi blev opmærksom på, at der var to grupper patienter, hvor retningslinjerne blev tolket anderledes end man ellers gør, siger Peder Jest.
Den lægelige direktør understreger, at alle kvinder der har haft mistanke eller hvor lægen har haft mistanke om kræft, har fået den fulde undersøgelse.
Det er Jyllands-Posten, der kommer med de nye afsløringer af manglende kendskab til retningslinjerne i Region Syddanmark. Afsløringerne om Fyn kommer i forlængelse af en lignende sag på Ringsted Sygehus på Sjælland, hvor sygehusets radiologiske afdeling ikke kendte til de nationale retningslinjer for brystundersøgelser.