Nyt tiltag skal redde fynske restauranter: - Det her gør, at vi ikke lukker med det samme
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere fynske restauranter er i knæ, men et nyt initiativ skal hjælpe dem gennem corona-krisen.
Mens folk sidder hjemme for at undgå at sprede smitte, kæmper de fynske restauranter i øjeblikket for at overleve. Det betyder, at mange af spisestederne i stedet for den sædvanlige serveringen nu er gået over til at tilbyde takeaway.
Og det vil Mads Vindfeld Andersen, der står bag bloggen madsvin.com, gerne hjælpe med at udbrede budskabet om.
Jan betaler for manglende rengøring:
- Det er en mikrohjælpepakke
Hvis du alligevel har budgetteret med penge til rengøring eller frisør, så betal alligevel, selvom du ikke får noget for pengene, lyder opfordringen fra Jan Jørgensen i Stige.
Jan Jørgensen fik en idé til, hvordan man i det små kan være med til at holde hånden under de virksomheder, der nu er trængte på grund af coronavirus.
Idéen opstod, da det var tid til at få besøg af rengøringshjælpen. Han aflyste rengøringen, men valgte alligevel at betale for en rengøring, han reelt ikke modtager.
- Jeg har på mit budget en mand, der kommer og gør rent to gange om måneden, og det er jeg mægtig glad for, men nu i de her corona-tider gav det jo ikke nogen mening, at han kom og gjorde rent. Så jeg ringede og meldte rengøring fra, hvilket han også havde regnet med. Men så sagde jeg, at han bare skulle sende regningen alligevel, fortæller Jan Jørgensen.
Min egen lille hjælpepakke
Jan Jørgensen synes ikke, han spilder pengene, selvom han ikke får gjort rent, for det er ikke penge, han føler, han mister.
- Det var jo penge, jeg havde på mit budget, og så tænkte jeg, at jeg laver min egen lille hjælpepakke på den måde, siger han.
Jan Jørgensen håber, at andre vil tage idéen til sig om at bidrage med det, man alligevel havde budgetteret med at skulle bruge.
- Det kan være, man går til massør en gang om måneden. Det kan være, man går til fysioterapeut eller kosmetolog, eller hvad det nu kan være. Hvis man har de penge på sit budget, så kan man jo lige så godt skyde dem af imod de mennesker, som nu går og har brug for at få de penge og støtte dem lidt på den måde, siger Jan Jørgensen og fortsætter:
- Selvom man så ikke får servicen, så kan man bare lege, at man får noget for sine penge. På den måde gør vi vel en god gerning allesammen.
Man skal ikke tage brødet ud af munden på børnene
De seneste dage har rekordmange danskere meldt sig ledig, som en direkte konsekvens af coronavirus, der rammer mange erhverv rigtig hårdt i øjeblikket.
Jan Jørgensen er programmør og står ikke med det problem. Selv har han prioriteret rengøringshjælp på sit budget. Men han er også godt klar over, at det ikke er alle, der har ekstra penge til at give væk for ydelser, de ikke modtager.
- Det skal de selvfølgelig ikke. Hvis man bliver sendt hjem og ikke får sin løn eller ryger på dagpenge, jamen så kan man selvfølgelig ikke gøre det. Man skal gøre det, hvis man synes, man har plads i sit budget, og man er lige så heldig, som jeg synes, jeg er i det tilfælde her. Man skal jo ikke tage brødet ud af munden på sine børn.
- Lige da jeg fik idéen, synes jeg, den var megagod, men jeg kan da godt se, at der kan være nogle, der tænker, han kan sgu sagtens, men sådan er det ikke tænkt. Det er bare endnu en måde at hjælpe dem på, der måske er kommet i bekneb.
Glad for idéen
Henrik Marcussen er manden, der modtog Jan Jørgensens penge for en omgang rengøring, han ikke leverede. Han driver sit lille rengøringsfirma Max Service i Bogense, og han er glad for Jan Jørgensens initiativ.
- Jeg blev da positivt overrasket, må jeg være ærlig at sige. Efterfølgende har jeg tænkt lidt over det, og det er en god ting at kunne hjælpe hinanden på den måde, så de små firmaer får lidt hjælp, siger han.
Omkring 50 procent af Henrik Marcussens privatkunder har afmeldt rengøring som følge af coronavirus, men der er stadig erhvervskunder, der fortsat skal have gjort rent.
Jan Jørgensen er ikke den kunde, der får Henrik Marcussens rengøringsfirma helskindet ud på den anden side af corona-krisen, men idéen er rigtig god, og den må gerne sprede sig.
- Det ville være fantastisk. Det ville jo kunne hjælpe de små handlende, som har brug for hver eneste mønt, der kommer ind, siger Henrik Marcussen.
Lad være med at spare de penge
Jan Jørgensen håber, at andre vil tage idéen til sig og er villig til at bruge lidt penge nu, selvom de ikke får noget konkret for dem.
- Ja, jeg tror da, der er mange af os, der har faste, ikke håndgribelige ting på vores budget, hvor man bare tænker, nå, så sparer jeg de penge i den måned her, men lad være med at spare dem.
Jan Jørgensen mener, der er god fornuft i at investere i sin lokale frisør, pizzeriaet på hjørnet eller hvad man nu bruger regelmæssigt, så det også findes efter coronakrisen.
Selv tror han, at Henrik Marcussen nok skal huske ham, når han skal gøre rent hos Jan Jørgensen igen.
- Mon ikke han kunne lokkes til at komme og pudse vinduer en ekstra gang, når vi engang får normale tider igen? Jeg tror, jeg får det tilbage med renters rente på et tidspunkt. Hvis ikke, overlever jeg nok også det, siger Jan Jørgensen.
Derfor har han i samarbejde med Gastromand.dk oprettet hjemmesiden spisudehjemme.dk, hvor fynboerne og resten af Danmark kan støtte deres lokale spisesteder og samtidig få den mad, de er vant til at gå ud at spise, fortæller han.
- Der kommer en tid efter corona, hvor mange af os igen gerne vil kunne sidde og nyde god mad og drikke på landets restauranter. Men uden deres gæster vil mange restauratører være nødsaget til at dreje nøglen om, hvis ikke vi støtter op omkring dem nu, siger han.
Et plaster på såret
Der kom allerede et drastisk fald i antallet af besøgende på restauranterne, efter statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde 11. marts. Men onsdag blev der indført en hastelov, der gjorde det forbudt for spisestederne at tage imod spisende gæster.
Og det ramte hårdt, fortæller ejerne bag Restaurant HOS i Odense, Jakob Spolum og Michelle Hemme.
- Fra det ene sekund til det næste mistede vi – og mange andre – stort set hele vores forretningsgrundlag. Vores restaurants overlevelse er afhængig af salget af takeaway, indtil krisen er ovre, siger Michelle Hemme.
På Restaurant Brobygård i Broby er håbet også, at mad ud af huset kan hjælpe dem ud på den anden side.
- Vi har mistet mange selskaber, der lægger en større omsætning, og skal stadig betalte vores store, faste udgifter. Men takeaway er en stor hjælp i denne her tid og giver et plaster på såret, siger ejeren Kim Lei-Jensen, der også kan fortælle, at opbakningen fra kunderne er stor.
- Det her gør, at vi ikke lukker med det samme, men kan klare os lidt tid og finde et ben at stå på.
Efterlyser hjælp fra fynboerne
Håbet er, at hjemmesiden kan blive udbredt i hele landet, men det gøres bedst ved, at man lokalt hjælper med at holde den opdateret.
Økonomisk førstehjælp: Odense planlægger hjælpepakke til fritids- og kulturlivet
By- og kulturudvalget i Odense Kommune vil komme corona-ramte foreninger og kulturtilbud til hjælp. Det kan blive redningen for Nørregaards Teater.
Der er ikke meget liv på scenen i Nørregaards Teater.
Ligesom mange andre kulturinstitutioner på Fyn har corona-situationen tvangslukket det odenseanske teater. Alle er sendt hjem, og teatret refunderer alle billetter til aflyste forestillinger.
- Det sætter selvfølgelig sine spor, fortæller teaterchefen, Carsten Wittrock.
Folketinget har allerede annonceret en hjælpepakke til kultursektoren, men ordningen gælder foreløbig kun for arrangementer, der skulle have fundet sted i marts, og det er ikke sikkert, at alle berørte kulturtilbud i Odense Kommune kan modtage hjælp fra denne pakke.
Derfor vil kommunen skride ind og tilbyde en lokal hjælpepakke til fritids- og kulturlivet i Odense.
- Det er et signal til dem om, at vi er her. Vi har ingen interesse i at hive tæppet væk under nogen. Vi har allesammen brug for dem, når der bliver lukket op igen. Så trænger vi med statsgaranti til at få en oplevelse og komme tilbage i vores forening og mødes med nogle mennesker, siger Odenses by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V).
Udsættelse af husleje
Ifølge rådmanden er der mange små håndtag, der kan drejes på.
- Hvis man som kulturaktør har en aftale om at afvikle noget, der ikke kan afvikles, fordi der ikke må komme gæster, så skal vi nok finde ud af, om det kan afvikles senere. Ellers kan vi også være large, og så er der noget, man får penge for, selvom det ikke er lavet, forklarer Jane Jegind.
Også professionelle idrætsforeninger som Odense Boldklub og Odense Bulldogs bliver presset af corona-tiltagene.
- Vi skyder den regning, de skulle have betalt nu for husleje, fordi de er i likviditetsproblemer, siger Jane Jegind.
Omfanget af konsekvenserne i fritids- og kulturlivet afhænger ifølge Jane Jegind af, hvor længe lukningerne kommer til at vare.
- Jo længere tid der går, jo sværere vil det være for nogle at leve op til de aftaler, de skal lave, forklarer by- og kulturrådmanden.
Ifølge Jane Jegind er der forskel på, hvor godt foreninger og kulturtilbud er rustede til at klare krisen.
- En forening, der har månedsopkrævning, vil i de her tider opleve fald i antallet af medlemmer, og derfor får de udfordringer med at betale deres ting.
Udfordrende at levere teater
Nørregaards Teater har i en aftale med Odense Kommune forpligtet sig til at levere et bestemt antal børneforestillinger. Teatrets sæson slutter i juli, og det skal, ifølge aftalen med kommunen, have opført forestillingerne inden.
Ifølge teaterchefen vil Jane Jeginds forslag betyde meget for Nørregaards Teater:
- Hvis vi nødvendigvis ikke skal levere den fulde pakke, men så meget vi kan, når skolerne kommer op at køre igen, er vi ikke holdt skadesløse, men så er vi godt på vej.
Udover børneforestillinger har Nørregaards Teater også aflyst andre forestillinger og planlagte turnéer. Carsten Wittrock håber, folk allerede nu vil købe billetter til erstatningsforestillinger.
- Vi er nødt til, på en eller anden måde, at sikre en fremtid.
Kommunens egne tilbud rammes også
Det er ikke kun private aktører, der bliver berørt af krisen. Odense Kommunes egne kulturtilbud bliver også ramt.
Baseret på viden fra tidligere år er den foreløbige vurdering fra by- og kulturforvaltningen, at lukning af de kommunale svømmehaller på nuværende tidspunkt medfører reduktion i billetindtægter svarende til ca. 900.000 kr. om måneden.
Kulturmaskinen kommer også til at mangle indtægter. Foreløbig vurderer by- og kulturudvalget, at der her vil mangle en indtægt på ca. 800.000 kr. om måneden.
Det er på nuværende tidspunkt uvist, om der vil kunne opnås kompensation fra den nationale pulje til, helt eller delvist, at dække de manglende entré- og salgsindtægter.
Hjælpepakken til fritids- og kulturlivet tages op i by- og kulturudvalget på tirsdag.
Derfor opfordrer Mads Vindfeld Andersen fynboerne til at melde ind, hvis der er en restaurant, der ikke allerede er på hjemmesiden, der tilbyder takeaway.
- Hvis man opdager en ny restaurant i sit nærområde, som er hoppet med på takeaway-vognen, så tøv ikke med at tilmelde den – vi har en formular på hjemmesiden til formålet. Så vil vi sørge for, at stedet kommer på listen og forhåbentlig på den måde kan redde noget af sin omsætning, siger han.