Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Blue Ocean Robotics har købt rettigheder og alle aktiver i Silicon Valley-selskab, der ejer "menneskelig robot". Foreløbig 30 nye job i Odense.
Blue Ocean Robotics i Odense har netop erhvervet alle aktiver og rettigheder til robotten Beam fra Suitable Technologies i Silicon Valley.
Hovedkontoret flytter nu til Odense og trækker mindst 30 nye jobs med sig til at udvikle, fremstille og afsætte robotterne på det globale marked, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Robotvirksomhed lander millionordre:
- Det er super vigtigt for os
Fynske Egatec har netop offentliggjort, at de har fået en ordre på et tocifret millionbeløb. Virksomheden skal levere maskiner til produktion af lad til pickup trucks.
Den odenseanske virksomhed Egatec har landet en af sine største ordre i nyere tid. Virksomheden skal levere produktionsudstyr til Mountain Top Industries, som bygger udstyr til bilindustrien.
Direktør Mads Nychel er glad for den store ordre, som han fortæller, i hvert fald er blandt de ti største i nyere tid for virksomheden.
- Det er super vigtigt for os. Det er jo en stor ordre, men hvad der er endu mere vigtigt er, at det er en genbestilling. Vi begyndte allerede at samarbejde med Mountain Top Industries i 2015. Den her ordre indikerer jo, at de er glade for samarbejdet, siger han.
Ingeniørvirksomheden Egatec blev etableret i 2003 og leverer automationsløsninger til en lang række brancher.
Ordren fra Mountain Top Industries går ud på at levere robotter, der skal bruges til at samle lad til pickup trucks.
Mountain Top Industries leverer udstyr til blandt andre Ford og Toyota. Virksomehden er en såkaldt Tier 1-virksomhed, som betyder, de leverer produkter direkte til bilindustrien.
Egatecs direktør vil ikke ind på den præcis størrelse på ordren, men fortæller, at når det kommer til tocifrede millionbeløb, så er den i den lave ende.
Leveringen af de nye robotter begynder i slutningen af 2019.
Aftalens endelige gennemførelse sker efter en formel godkendelse i USA, hvorefter forretningen overdrages til den danske robotvirksomhed.
Beam er en fjernstyret mobil robot, der gør det muligt at kommunikere via skærm, kamera og mikrofon, samtidig med at robotten kan navigeres og være mobil selv i de fjerneste afkroge af kloden – en såkaldt “telepresence-robot”.
Kræftramte Kasper kan være to steder på én gang
Takket være en robot kan kræftramte Kasper på ti år følge undervisningen i sin klasse, selvom han er indlagt på hospitalet.
På afdelingen for kræftramte børn på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH sidder Kasper Gade Kjærgaard foran sin computer. Ikke for at spille Counter Strike eller Fifa, men for at tjekke ind til undervisningen på sin skole i Jylland. En robot gør, at han kan følge undervisningen i sin klasse, selvom han ikke fysisk er til stede.
- Robotten hjælper mig med, at jeg ikke føler mig ensom, og at de ikke glemmer mig, siger den tiårige dreng.
Kasper Gade Kjærgaard styrer på sin computer robotten, der kører rundt i klasseværelset i Jylland. På den måde kan både han og kammeraterne se hinanden.
For Kasper Gade Kjærgaards mor, Kristina Kjærgaard, er det livsglæde at se, når hendes søn taler med sine jævnaldrende.
- Det er en unik mulighed for, at han kan bibeholde relationer med kammerater fremfor kun at være hjemme og på sygehuset, siger hun.
Brug for flere robotter
Skolen OUH fik for tre år siden sponsoreret den første robot af Provstegårdskolen i Odense. Siden har skolen søgt penge fra Børnecancerfonden, som har gjort, at den nu har fem bevægelige robotter. Men det er ikke nok.
Lige nu står flere børn på venteliste til en robot. Et af de børn er Liva Høvids Skrædderdal, som lider er en sjælden blodsygdom og modtager kemobehandling. På tirsdag er ventetiden dog forbi, når hun for første gang skal følge undervisningen i sin klasse ved hjælp af en robot.
- Jeg kan være mere i skole, når jeg har robotten. Den kan hjælpe mig med ikke at være ensom, når jeg så endelig er i skole, siger hun.
I starten af Liva Høvids Skrædderdals sygdomsforløb håbede hendes forældre på, at en robot ikke ville blive nødvendigt for hende. Men sådan blev det ikke, og efter hun kom på venteliste, har hun ventet i tre måneder på en robot.
Ifølge Anita Thinggaard Jepsen, der er lærer på Skolen OUH, er det vigtigt, at børnene får en robot så tidligt som muligt i deres sygdomsforløb.
- Et af børnene sagde engang: "Kræft er slemt, men det er endnu værre ikke at kunne se mine kammerater". Jo længere tid, der går, jo sværere bliver det for børnene. Nogle børn ændrer udseende og har sværere ved at vise sig overfor kammeraterne efterfølgende, siger Anita Thinggaard Jepsen, der var med til at starte projektet med robotter.
Robot gør stor forskel
En af idéerne med robotten er, at den skal gøre det lettere for de syge børn at vende tilbage til deres klasser, når de er raske. Allerede nu gør robotten det lettere for Kasper Gade Kjærgaard at holde kontakten med sine venner.
- Nogle gange bliver jeg ked af det, fordi jeg gerne vil se mine venner. Det kan robotten hjælpe mig med, siger den tiårige dreng.
Selvom Kasper Gade Kjærgaard efterhånden har vænnet sig til robotten, er han ikke i tvivl om, hvad han glæder sig mest til ved at komme tilbage i skole.
- Jeg glæder mig til at se alle mine venner i stedet for bare at kigge igennem en skærm, siger han.
OUH er det første og eneste hospital i Danmark med bevægelige robotter til børn.
Robotten er en af de mest udbredte og bedst kendte telepresence-robotter. På verdensplan findes der mere end 7.500 Beam robotter og mere end 160.000 brugere heraf. Potentialet skønnes at ligge langt over 100.000 robotter i årligt salg, anslår selskabet i en pressemeddelelse.
- Beam kan bruges i mange sammenhænge, fra sikkerhedsgodkendelser i industrien, lægekonsultationer, syge børns adgang til skole og kammerater, eksterne censorer, fysioterapeuter og til museer, gallerier og uendeligt meget mere. Vi har set en konstant stigende afsætning. Det giver os blod på tanden til at overtage hele forretningen, siger administrerende direktør Claus Risager.
Eneejer
Med aftalen bliver Blue Ocean Robotics 100 procent ejer af hele Beam-forretningen.
Dermed har virksomheden både Beam og UVD Robots, en berømt, prisbelønnet robot til ultraviolet desinfektion på eksempelvis hospitaler, i porteføljen.
Overskud hos fynsk robotkendis
Blue Ocean Robotics fik overskud på fem millioner kroner trods store investeringer i vækst og udvikling.
Blue Ocean Robotics, der blandt andet har den fynske erhvervsmand Niels Thorborg i ejerkredsen, kom ud af 2018 med et overskud på fem millioner kroner før skat.
Ejerkredsen kalder overskuddet for pænt i et år, hvor der har været investeret kraftigt i vækst i omsætning, forhandlernetværk i flere lande samt udvikling.
Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Blue Ocean Robotics fremstiller robotter til sundhedssektoren, rengøringsservice, byggeri og landbrug.
- Vi forventer en vækst i salget på mere end 500 procent over de næste år, så vi måler salget i hundreder for nogle robotter og tusinder for andre af vores robotter. Væksten inden for servicerobotter er på 26 procent om året og resulterer dermed i en fordobling af markedet på tre år, hvor der i dag sælges omkring 100.000 robotter årligt. Behovet er altså kæmpestort og stiger, ikke mindst på grund af den øgede opmærksomhed på produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø.
- Ikke alle markeder vokser lige hurtigt, fx kan vi se, at UK, USA, Saudi Arabien blandt andre vokser ganske voldsomt lige nu. På baggrund af det gode resultat allerede nu, forventer vi en stor vækst i vores omsætning over de næste 2-3 år. Men da vi samtidig investerer kraftigt i at udbygge vores forhandlernet globalt, er det ikke sikkert, at vi kan gentage det flotte overskud før om et par år, siger administrerende direktør Claus Risager, der selv er medejer i virksomheden.
Selve regnskabet er ikke offentliggjort i CVR-registret endnu.
- Vi forventer en stor vækst på det globale salg af disse robotter over de næste to-tre år. Købet markerer desuden et skifte for Blue Ocean Robotics, der hidtil har haft primær fokus på at udvikle porteføljen af robotterne i samarbejde med strategiske kunder. Nu er tiden kommet til at skabe en solid global afsætning, siger Claus Risager.
Blue Ocean Robotics er kendt for at udvikle professionelle servicerobotter.
Hver robot-type er placeret i eget datterselskab, som står for at skalere salg, kundeservice, support og alt andet rettet mod marked og kunder globalt.
- Overtagelsen af Beam er en spændende udfordring, da vi skal have etableret et nyt set up for produktion og udvikling ligesom vores teams indenfor salg, support og service skal udbygges kraftigt. Vi forventer, at den samlede investering for moderselskabet løber op i et pænt stort tocifret millionbeløb, sige Claus Risager.
Hemmelig pris
Suitable Technologies, Inc. og Blue Ocean Robotics ønsker ikke at offentliggøre købsprisen.
Ifølge erhvervsmediet Finans, der har talt med investor Peter Warnøe fra venturefonden Nordic Eye, er Blue Ocean Robotics nu værdisat til en milliard kroner.
Det er oplysninger, der fremgår af den igangværende investeringsrunde, hvor der skal rejses 75 millioner kroner i ny kapital.
Bag fynsk robotsucces:
- Vi havde sagt til børnene at de ikke fik julegaver
I aften har det succesfulde fynske robotfirma Mobile Industriel Robots muligheden for at blive verdensmestre i vækst og iværksætteri. I dag er de to stiftere hovedrige, men de har også løbet en stor risiko.
Thomas Visti og Niels Jul Jacobsen behøver ikke arbejde mere i dette liv.
De to MIR-direktører var med fra starten, da robotfirmaet Mobile Industrial Robots blev stiftet, og da selskabet blev solgt sidste år til den amerikanske koncern Teradyne, der også købte Universal Robots, gik der 293 millioner og 484 millioner kroner ind på henholdsvis Thomas Visti og Niels Jul Jacobsens bankbog.
I aften kan de vinde verdensmesterskabet i vækst, når revisionsfirmaet Ernst & Young kårer World Entrepreneur of the Year.
Konkurrerer mod hele verden
Sammen konkurrerer de med 47 landevindere fra hele verden.
Og de har en reel chance, lyder vurderingen fra Micro Matic-direktør Søren Vilby.
Det fynske selskab deltog selv i konkurrencen i 2017 i Monaco - dog uden at vinde.
- Jeg tror, de har gode chancer. De kommer med et spændende produkt, der virkelig har fremtiden foran sig. Deres pitch over for dommerne skal være skarpt og sidde lige i skabet, og de skal ikke sætte deres lys under en skæppe, siger Søren Vilby.
Vejen til succes har været lang
Selv om salget har gjort de to stiftere økonomisk uafhængige resten af deres liv, har successen haft sine omkostninger, da de i en periode arbejdede uden løn.
- Vi havde fortalt vores børn, at det med MIR ville blive en hård rejse, at vi ikke havde råd til at give dem julegaver, og at det ville være godt, hvis bare vi kunne beholde vores bil, siger Niels Jul Jacobsen til TV 2/Fyn.
Der var også lagt en plan B, hvis det ikke lykkedes at færdigudvikle den mobile robot og få det nødvendige salgsgennembrud i tide.
- Planen var, at først sælger vi bilen, så holder vi op med at spise økologisk, og så tager vi børnene ud af friskolen, men ingen af delene var nødt til at ske, siger Charlotte Hubschmann Jacobsen, der er gift med Niels Jul Jacobsen.
- Det var enormt hårdt selv at have hånden på kogepladen og være økonomisk presset, og vi vidste ikke, om der kom en gevinst, eller man skulle betale af på lånene resten af livet, fortæller Thomas Visti.
Fik tiltrukket investorere
De to selskabsstiftere fik dog pludselig flere penge på kontoen og andre investorer med på holdet.
De fik begge penge ud af salget af Universal Robots, der i 2015 blev solgt for 2,3 milliarder kroner til Teradyne, dels kom nye investorer med.
- Det økonomiske billede ændrede sig. Jeg ejede nogle andele i Universal Robots, og Niels fik også del i salget, så dem kunne vi proppe i MIR. Esben Østergaard, som jeg kendte fra Universal Robots, kom med. og erhvervsmanden Torben Frigård vile også gerne investere i robotbranchen, fortæller Thomas Visti.
Har begge ben plantet på jorden
Selv om millionerne er rullet ind på kontoen hos Thomas Visti og Niels Jul Jacobsen, har de bevaret begge ben på jorden.
- Han har sig sig nogle høje mål, som han helt unikt har nået, men alligevel er han aldrig højrøvet omkring det. Det er jeg meget stolt af, siger Niels Jul Jacobsens hustru, Charlotte Hubschmann Jacobsen.
- Jeg synes ikke, det har ændret Thomas. Han er stadig den gamle Visti. Han er åben og hjertelig og vil gerne give - måske giver han mere end tidligere. Men han bruger ikke masser af penge. Sådan er han slet ikke, siger Thomas Vistis ven Jacob Ingemann.
Lørdag den 8. juni klokken 19.30 kan du på TV 2/Fyn se, hvordan MIR blev til verdens ledende virksomhed for mobile robotter. Og i aften mellem klokken 22 og 23 afslører vi på tv2fyn.dk, hvordan det gik MIR i Monaco.
Blue Ocean Robotics startede i 2013 og har i dag 65 medarbejdere. Blandt ejerne er blandt andet den fynske erhvervsmand Niels Thorborg.
Forhåbningerne er, at selskabet kan følge i hælene på Mobile Industrial Robots og Universal Robot som guldrandet opkøbsobjekt.
De to firmaer blev solgt til amerikanske Teradyne for henholdsvis 1,7 og 1,9 milliarder kroner.