OUH kan tage imod coronasmittede personer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sundhedsstyrelsen udvider kriterierne for, hvornår læger skal mistænke coronavirus hos danskere. Samtidig er OUH nu godkendt til at tage imod smittede danskere.
Sundhedsstyrelsen udvider nu kriterierne for, hvornår man skal mistænke coronavirus hos syge patienter.
Samtidig udvider man antallet af sygehuse, som kan modtage coronasmittede danskere, fra to til seks sygehuse.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.
Kina køber fynske robotter til at bekæmpe coronavirus
Selvkørende desinfektionsrobotter UVD Robots i Odense bliver nu sendt afsted til en række hospitaler i Kina for at hjælpe med at bekæmpe coronavirus.
Sunay Healthcare Supply underskrev onsdag en aftale med den danske virksomhed UVD Robots i Odense. De første robotter er allerede afsendt i denne uge, og i de efterfølgende uger afsendes flere større partier robotter med luftfragt for hurtigst muligt at blive indsat i kampen mod Coronavirus.
- I Sunay Healthcare Supply leverer vi i forvejen velfærdsteknologi og medicoudstyr til det kinesiske marked, og med denne aftale glædes vi over, at vi via vores samarbejdspartnere i Kina kan sikre, at desinfektionsrobotter hjælper professionelle og patienter i samtlige provinser i Kina. Mere end 2.000 kinesiske hospitaler har nu mulighed for at sikre sig effektiv desinfektion, siger administrerende direktør i Sunay Healthcare Supply, Su Yan i en pressemeddelelse.
UVD Robots har i forvejen leveret sine selvkørende desinfektionsrobotter til især hospitaler i Asien, og til sundhedssektoren i Europa og USA. Nu sætter virksomheden ekstra mandskab ind i produktionen af desinfektionsrobotter for at kunne levere til Kina.
- Vi er glade for via vores teknologi at kunne hjælpe til med at bekæmpe spredningen af virus i Kina. Vores innovative teknologi kommer jo virkelig til sin ret i alvorlige situationer som disse, hvor verdenssundheden er truet, siger administrerende direktør i UVD Robots, Per Juul Nielsen.
Har fået robotindustriens svar på en Oscar
Desinfektionsrobotterne fra UVD Robots er på markedet i over 40 lande. Opfindelsen øger sikkerheden for både personale, patienter og pårørende ved at reducere risikoen for kontakt med bakterier, vira og andre skadelige mikroorganismer.
Den fynske robot kan fjerne stort set alle luftbårne vira og bakterier på overfladerne i et lokale. I 2019 blevet UVD robotten således også kåret med robotindustriens "Oscar" - IERA Award.
I Danmark kører der blandt andet UVD-robotter rundt på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i hospitalets akutmodtagelse. På Odense Universitetshospital desinficerer UVD-robotterne luften og overfladerne på Hæmatologisk afdeling.
- Det er en afdeling med patienter med meget dårligt immunforsvar, hvorfor det er vigtigt at fjerne risikoen for virus og bakterier. Det gør vores robotter fuldstændigt, siger Per Juul Nielsen.
UVD Robots er et porteføljeselskab i Blue Ocean Robotics, som udvikler en bred palette af servicerobotter. Selskabet blev grundlagt i Odense, efter et vellykket udviklingsprojekt mellem Odense Universitetshospital og Blue Ocean Robotics, der skabte den unikke UV-desinfektionsrobot.
Patienter, som mistænkes for at være smittet med coronavirus, er hidtil blevet modtaget i isolation på Aarhus Universitetshospital og på Hvidovre Hospital.
Men nu er fire andre sygehuse også blevet godkendt til at modtage patienter.
Det er Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital (Roskilde).
Endnu er der ikke konstateret personer med coronavirus i Danmark.
Men antallet af smittede er de seneste dage steget markant i lande som Italien, Sydkorea og Iran.
I karantæne i Assens:
- Vi snakker dagligt om Coronavirussen
Siden mandag har den 51-årige montør Palle Svensson siddet isoleret i sit hjem i frivillig karantæne, efter at han blev evakueret fra Kina.
I knap en uge har hjemmet i Assens været Palle Svenssons base i højere grad end han er vant til. Han har ikke forladt hjemme siden i mandags. Og han tæller ned til fredag i næste uge, hvor han atter må gå udenfor.
- Vi tager vores temperatur morgen og aften og rapporterer det til Styrelsen For Patientsikkerhed. De ringer også til os dagligt for at høre, hvordan det går, fortæller Palle Svensson fra sin frivillige karantæne, som han deler med sin kæreste og hendes søn.
Da han i mandags blev evakueret hjem fra Wuhan i Kina, forlod har det område, hvor den frygtede coronavirus først blev opdaget, og hvor den siden har spredt sig fra. I tusindvis er smittede og flere hundrede er ind til videre døde af den.
- Vi snakker hver dag om virussen, det kan vi slet ikke lade være med, siger Palle Svensson.
Til daglig er han montør for Cabinplant i Haarby. Han var sammen med to andre montører fra Fyn i Wuhan for at færdiggøre maskiner til fødevareproduktion. Da Kina begyndte at lukke ned på grund af coronavirussen, sad montørerne i første omgang på deres hotel og fulgte udviklingen. Siden blev de evakueret hjem til Danmark.
- Min kæreste er den eneste, der er ude af huset. Hun handler tidligt om morgenen, når der ikke er så mange i butikkerne. Hun og hendes søn behøvede ikke at være i karantæne, men det har de valgt at være sammen med mig, kommer det fra Palle Svensson, der især på ét område er lettet:
- Folk ved efterhånden mere om virussen. I starten kom der hårde kommentarer om, at vi var til fare. Nu ved folk, hvad det går ud på. De første dages panik har lagt sig. Det er godt, synes Palle Svensson.
Sundhedsstyrelsen mener på den baggrund, at der er moderat risiko for, at vi vil se tilfælde af coronavirus på dansk grund.
Når det gælder en mere udbredt smitte herhjemme, er risikoen ifølge styrelsen dog lav.
- Vi vurderer dog fortsat, at der kun er lav risiko for, at vi ser udbredt smitte i det danske samfund, og der er lav risiko for, at vores sundhedsvæsen bliver udfordret, hedder det i pressemeddelelsen.
Af den opdaterede vejledning for håndtering af coronavirus fremgår en liste over lande, hvor der sker en aktiv smittespredning.
Det er - ud over Kina - Italien (regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto), Iran, Sydkorea, Japan, Hongkong og Singapore.
Hvis en patient har opholdt sig her, inden den pågældende fik symptomer på sygdommen, skal man som læge være særligt opmærksom på risikoen for coronasmitte.
- Vi har et rigtig godt beredskab i Danmark, og det inddrager vi nu i endnu højere grad, så flere sygehuse og afdelinger deltager i det.
- Derfor har de fået retningslinjer, så de er forberedte på opgaven, siger direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.
Coronavirus har kostet cirka 2700 mennesker livet, heraf hovedparten i Hubei-provinsen i Kina, der anses for at være virussets epicenter.
Flere end 80.000 mennesker er på globalt plan smittet med virusset. Men der er også registret 27.000 personer, der er helbredt.