Personale sendes hjem: Mindre fynske virksomheder hårdt ramt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Begrænsningerne i forhold til forsamlinger og bevægelser rammer nu for alvor de fynske virksomheder. I serviceerhvervene kan flere fynske virksomheder allerede nu mærke markant nedgang i kundetilstrømningen.
Der kommer færre kunder, omsætningen falder og dele af personalet bliver sendt hjem. Sådan er situationen hos flere fynske virksomheder to dage efter, at regeringen indførte historisk stramme restriktioner for danskernes adfærd.
Hos Bager From, der har butikker i Tarup Centeret, Banegårdcenteret og i Rosengårdcentereret, er omsætningen allerede faldet.
Travlhed om eftermiddagen væk
- Vi har reduceret personalet, så det passer til kundetilstrømningen. Vi har ikke de travle perioder om eftermiddagen, hvor der plejer at komme rigtig mange kunder, så vi deler opgaverne anderledes, siger Tina Hansen, der er afdelingsleder hos Bager From i Rosengårdcenteret.
Coronavirus: I alt 38 smittede på Fyn
I alt 38 er smittet med coronavirus på Fyn. Det viser helt nye tal fra Statens Serum Institut.
Der er nu konstateret coronavirus i stort set hele landet. Bornholm er eneste område i Danmark, som Statens Serum Institut endnu ikke har bekræftede tilfælde fra.
I alt 38 er smittet på Fyn, viser de nye tal fra Statens Serum Institut
Få her overblikket over, hvor mange der er døde og helbredte efter udbruddet af covid-19 - og hvordan smitten har spredt sig.
Ti personer er indlagt med covid-19 på danske hospitaler, heraf er to af dem i kritisk tilstand. Det oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde 11. marts.
På samme pressemøde kunne statsminister Mette Frederiksen for første gang fortælle, at smitten nu breder sig i samfundet.
Den første danske smittede, TV 2s Jakob Tage Ramlyng, er meldt rask igen. Det samme er fodboldspilleren Thomas Kahlenberg, men antallet af nye smittede vokser stadig hurtigt.
Sådan fordeler antallet af smittede sig på landsdele.
Den største aldersgruppe blandt de covid-19-positive er folk i 40'erne. Det er også dem, der er blevet testet flest af.
De fleste af de bekræftede smittede samlede virus op på ferie i Østrig, selvom europas største udbrud lige nu finder sted i Norditalien.
Serviceerhverv hårdt ramt
Men de fynske bagerier er langt fra de eneste, der er ramt af coronakrisen.
- Særligt hårdt ramt er restauranter, hoteller, konferencecentre og forskellige forlystelser – og deres leverandører og transportvirksomheder i andet led. De brancher oplever aflysninger i stor stil på grund af forsamlingsforbuddet, og jeg hørte sågar om nogen, der aflyste et selskab for seks personer. Så befolkningen reagerer lynhurtigt og tænker ”kan vi ikke gennemføre på fuld skala, så gennemfører vi slet ikke, siger Jytte Reinholdt, der er direktør i Fynsk Erhverv.
Sendt hjem på ferie
Hos Fyns cateringfirmaer kan danskernes ændrede adfærd også mærkes. Både events og arrangementer bliver aflyst på stribe, og dermed skal firmaet producere mindre mad.
- Vi er gået i nedsat beredskab. Hele vores eventcatering er lukket ned, og personalet er sendt hjem på afspadsering og ferie, siger Mark Blæsbjerg, der er direktør hos Kai Thor Catering i Odense.
Efter lukning: Restauratører fra Storms Pakhus lægger plan for overlevelse
De erhvervsdrivende fra Storms Pakhus håber, at et fælleskøkken og take away kan være vejen gennem krisen for dem.
Der er ingen muligheder for mad og hygge på Storms Pakhus de næste to uger. Sådan lød meldingen fra street food-hallens ledelse, der torsdag valgte at lukke stedet ned.
Og selvom der er stor forståelse blandt de erhvervsdrivende bag boderne, var det også rigtig dårlige nyheder.
Derfor gik der heller ikke mange timer, før de mødtes for at finde en løsning, fortæller René Bo Dyrvig, der udover at være indehaver af Kaiseki Sushi i Storms Pakhus også ejer Bryggeri Flakhaven.
- Vi har nogle ansatte, som vi har et ansvar overfor - de også skal have løn og andre ting. Så vi har sat os ned for at finde et nyt fælles grundlag, siger han.
Vil lave fælleskøkken
Planen er, at en lille sammenslutningen af otte boder vil gå sammen i Bryggeriet Flakhavens køkken og lave et sted, hvor folk kan hente mad eller få den leveret fra, nu hvor flere restauranter er lukket, fortæller René Bo Dyrvig og kalder projektet Restauratørernes daginstitution.
- Vi er gået sammen i en lille koalition med nogle af de stader, vi ved har mange friskvarer og mange ting, der vil gå til spilde de næste to uger. Vi har prøvet at finde en løsning på, hvordan vi kommer ud af det her uden at stå i en rigtig skidt situation uden mulighed for indtjening, siger René Bo Dyrvig.
- Det hele går ud på, at vi vil prøve at overleve den her situation, hvor vi ikke har noget sted at lave og sælge maden. Men fordi vi har en mulighed for at minimere smitterisikoen her på Flakhaven, virker det som et ideelt sted at være.
250 afbestillinger
Dermed får Flakhavens ejer og boderne også udnyttet bryggeriets kapacitet. Bryggeriets restaurant har nemlig, ligesom så mange andre steder, været ramt af aflysninger.
I alt er der kommet 250 afbud til bestillinger hen over de kommende ti dage, oplyser René Bo Dyrvig. Derfor ville det også glæde ejeren, hvis han og de andre erhvervsdrivende fra Storms Pakhus kan få det bedste ud af det.
- Vi skal hjælpe hinanden ud af en dårlig situation, og det gør vi bedst ved at samarbejde, siger han.
Kai Thor Catering håber, at krisen bliver kortvarig og er allerede begyndt at forberede sig på tiden efter corona.
- Vi er begyndt at booke på den anden side af tiden med begrænsningerne, og vi håber så, at vi får brug for endnu mere personale til den tid, så vi ikke bliver ramt så hårdt økonomisk, siger Mark Blæsbjerg.
Forståelse hos virksomhederne
Hos Bager From har man trods de økonomisk konsekvenser stor forståelse for situationen og kundernes ændrede adfærd.
- Det er rigtigt godt, at vi passer på hinanden i Danmark. Det påvirker også vores butik rigtig meget. Vi tager masser af forholdsregler, så der er rent og hygiejnisk hele tiden. Vi har sprit til rådighed, og vi holder afstand til hinanden, siger Tina Hansen.
Denne holdning går igen hos alle fynske virksomheder, fortæller Fynsk Erhverv.
- Virksomhederne tager situationen meget alvorligt, som statsministeren også lagde op til. De tager deres forholdsregler. Men det er presserende for virksomhederne at få styr på situationen omkring medarbejdere, afvikling af ferie, skal de hjemsendte have løn og så videre. Altså de personalemæssige forhold. Mange mindre fynske virksomheder kan ikke sende medarbejderne hjem for at arbejde hjemmefra, og de tager så i stedet en række forholdsregler for at begrænse kontakt mellem mennesker, siger Jytte Reinholdt.