Stemmeprocenten går tilbage på hele Fyn: Her stemte flest og færrest

Stemmeprocenten er faldet i samtlige ti fynske kommuner - se her, hvor der kom flest til stemmeurnerne.

Færre fynboer fik sat et kryds ud for deres foretrukne kandidat ved det netop overståede kommunalvalg, end det var tilfældet i 2017. 

For selvom mere end 270.000 fik sendt en gyldig stemme afsted enten som brevstemme eller på de mange rådhuse, skoler og idrætshaller, er der tilbagegang i stemmeprocenten på hele Fyn. 

Størst var tilbagegangen på Nordfyn, hvor 68,78 procent fik sat et kryds mod 74,75 procent i 2017. Det er en tilbagegang på 5,97 procentpoint.

Det er dog et andet sted på Fyn, der fik den laveste valgdeltagelse. Nemlig i nabokommunen Odense, hvor 65,53 procent af de stemmeberettigede fik stemt. Også i 2017 havde Odense den laveste stemmeprocent på Fyn. 

SMS og flere brevstemmer

Fordi coronaepidemien igen har fået fat i Danmark blev der i forbindelse med valget lavet en række tiltag for, at selv coronasmittede kunne komme afsted og afgive deres stemme. 

I flere kommuner har man kunnet se, at flere valgte at brevstemme forud for valget. 

Mandag udsendte regeringen en sms om, at man opfordrede til at stemme mellem klokken 10 og 15, fordi man på den måde ville undgå, at for mange mennesker var samlet på valgstederne først på morgenen og sidst på eftermiddagen, hvor der traditionelt er mange, der stemmer.

Kombinationen af brevstemmer, og at flere stemte tidligt på dagen, betød, at det i flere kommuner lignede, at stemmeprocenten var højere end ved seneste valg. Efter stemmeoptællingen står det dog klart, at den falder. 

Ø-kommuner ligger højt

De to økommuner, Langeland og Ærø, er de steder, der har klaret sig bedst set i forhold til stemmeprocent. For selvom der var tilbagegang, var det af en mere beskeden karakter. Stemmeprocenten faldt her med henholdsvis 2,41 procentpoint og 2,49 procentpoint. 

Ærø ender med den højeste stemmeprocent med 77,79 procent. 

Oversigt

    Oversigt