Tandklinikker genåbnes:
- Alle retningslinjer overholdes
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra mandag må tandklinikker gradvist åbne igen. HK Privat er dog nervøse for, at klinikejerne tilsidesætter medarbejdere og patienters sikkerhed. Fynsk klinikejer slår fast, at det ikke vil være tilfældet.
Landets tandklinikker har været lukket ned under corona-krisen, og har kun behandlet kritiske tilfælde. Det har betydet en stor nedgang i antallet af patienter i de fynske tandklinikker og ikke mindst et stort fald i omsætningen.
- Det antal af patienter, som vi har haft igennem på en uge under krisen, har kun været mellem fem og ti procent af det normale antal, fortæller Morten Hørmand.
Han er tandlæge og sammen med tre andre tandlæger ejer han Tandlægerne i Svendborg, Haarby og Faaborg. Som andre tandklinikker har nedlukningen som følge af covid-19 betydet en stor nedgang i antallet af patienter, som behandles ved tandlægernes tre klinikker.
Tandlæger og fysioterapeuter skal spørge til coronasymptomer
Få fremmøder og visitering af borgere er nogle af de nye retningslinjer hos tandlæger og fysioterapeuter.
Danskerne har måttet undvære rodbehandlinger hos tandlægen og massage hos fysioterapeuten under coronakrisen, men snart bliver det igen muligt.
Derfor har Sundhedsstyrelsen netop udsendt en række retningslinjer for tandlæger, fysioterapeuter og privathospitaler.
God afstand mellem personale og borgere, luft mellem hver klient og ansatte, der spørger ind til eventuelle coronasymptomer hos de fremmødte anbefales.
Lavpraktiske foranstaltninger
Derudover skal der være en visitering af hver borger før fremmøde.
Også mere lavpraktiske foranstaltninger bør tages i brug.
Eksempelvis skal læsestof fjernes fra venteværelset i landets tandlægeklinikker, og der skal være afstand mellem hver klient i lokalet.
Og så må man for eksempel ikke hente vand fra den samme kande på en klinik.
- Dybest set giver vi jo mulighed for, at den aktivitet, man havde før, også kan foregå nu.
- Det vil sige, at man også kan behandle knap så alvorlige tilstande, men det skal foregå under ekstra sikre rammer, siger Camilla Rathcke, centerchef hos Sundhedsstyrelsen.
Særligt for tandlægeklinikkerne er det vigtigt at overholde retningslinjerne.
Coronasmitten breder sig igennem dråber, som eksempelvis kan komme fra spyt, og det udsætter tandlæger for større smitterisiko.
Langsom åbning
Retningslinjerne gælder for de dele af sundhedsvæsenet, der endnu ikke har fået at vide, hvordan de skal forholde sig til borgerne under den gradvise genåbning af samfundet.
Dermed håber myndighederne på langsomt at kunne få aktivitet i samtlige dele af sundhedsvæsenet inden længe.
- Jeg har en forventning om, at rigtig mange af aktørerne i forvejen har implementeret de her tiltag og fundet en vej til, hvordan de kan planlægge og tilgå patienter, siger Camilla Rathcke.
At der nu er givet grønt lys for genåbningen af tandklinikker glæder Morten Hørmand, men han slår også fast, at der bliver taget nye forholdsregler, og at disse forholdsregler ikke vil gøre det muligt, at komme tilbage på et normalt antal af patienter.
- Der skal bruges ekstra tid til at desinficere og rengøre de rum og udstyr, som patienter har haft kontakt med mellem hver enkelt patient. Det betyder, at vi ikke får den samme mængde patienter igennem med det samme, forklarer Morten Hørmand til TV 2/Fyn.
Genåbning vækker bekymring
Fra mandag den 20. april må tandklinikkerne altså begynde at genåbne, men ifølge HK Privat vækker det bekymring blandt klinikassistenter og tandplejerne. Blandt andet fordi Sundhedsstyrelsen endnu ikke har fremlagt retningslinjer for genåbningen.
- Vi er bekymrede for, at genåbningen ikke bliver så forsigtig, som den bør fra klinikejernes side, siger Anja Jensen, næstformand i HK Privat, i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Vi risikerer, at hensynet til økonomi hurtigt kommer til at trumfe hensynet til medarbejdernes og kundernes sikkerhed.
Tatovører genåbner:
- De første kunder skrev meget tidligt i morges
Natten til fredag blev det vedtaget, at tatovører og andre liberale erhverv får lov at genåbne mandag. De første kunder henvendte sig til tatovør Per Stagil tidligt fredag morgen.
Der gik ikke lang tid fra Folketinget blev enige om en plan for en yderligere genåbning af Danmark, til de første kunder begyndte at skrive til Per Stagil, der har tatovørbutikken Kineone i Odense.
- Der var et par kunder, som bippede ind meget tidligt til morges og skrev: "Hey, nu ser det ud til, at I må åbne fra på mandag. Skal vi ikke lige komme ned med alle vores projekter", fortæller han.
Siden 18. marts har blandt andet tatovører og frisører skullet holde lukket som et led i regeringens tiltag mod spredningen af det ny coronavirus.
- Vi skal bare i gang
Men med den aftale, Folketingets partier i nat er nået frem til, kan Per Stagil nu igen snart tage imod kunder.
- Det er fantastisk. Det er vi kun glade for. Vi synes allesammen, at vi bare skal i gang, og vi er helt klar til at tage imod kunderne, siger han.
Disse ervherv må åbne 21. april
Notater fra Sundheds- og Ældreministeriet viser, hvilke erhverv der igen må åbne for kunder mandag, 21. april.
Se hvem der må åbne her:
* Frisører
* Skønheds- og massageklinikker
* Kropsplejeklinikker
* Spaklinikker
* Tatovører og piercingbutikker
* Solarier
* Køreskoler
* Fysioterapeuter
* Kiropraktorer
* Ergoterapeuter
* Osteopater
* Diætister
* Fodterapeuter
* Optikere
* Psykologer
* Tandteknikere, tandlæger og tandplejere.
* Hørelæger og audiologer
* Privathospitaler og privatklinikker
Kilde: Ritzau
Selvom han i nu snart en måned har været tvunget til at holde sin butik lukket, har han taget situationen med ro.
- Selvfølgelig er det en omvæltning ikke at skulle på arbejde ligesom for alle andre. Men det er hele Danmark eller hele verden, der har det sådan, siger han.
Meget af nedlukningstiden er blevet brugt i hans kolonihavehus.
- Jeg har nået en masse af de ting, jeg normalt ikke når. Der er blevet malet hus, og så er vi gået i gang med at anlægge græsplæne. Det har også været dejligt, fortæller han.
Nedlukningen har dog haft nogle konsekvenser økonomisk.
- Selvfølgelig har det det. Man må skrue ned og tære af de reserver, man måtte have. Men jeg synes, de er gode med hjælpepakkerne, når de engang kommer til udbetaling.
Inden åbningen på mandag, håber han på, at der bliver meldt mere ud om, hvilke tiltag der er nødvendige for at mindske smitterisikoen mest muligt.
- Vi savner måske lidt retningslinjer. Hvad vi må, og hvilken beskyttelse og sådan noget. Vi har jo altid høj hygiejnestandard, men vi kunne godt tænke os lidt mere info, siger han.
Tatovører, frisører og køretimer
Aftalen om genåbning betyder, at "visse liberale erhverv" får lov at åbne. Det indebærer tatovører og frisører. Samtidig får kørelærere også lov til at give køreundervisning i skolevogne. Også dele af retssystemet åbner igen.
Per Stagil er nu så småt begynde at forberede sig til igen at tage imod kunder.
- Vi skal tjekke, om vi har de materialer, der skal til. Forklæder, mundbind, hvad vi nu skal have ud fra de regler, der nu kommer.
Han mener, at der er gode betingelser for en sikker genåbning hos tatovører.
- Når vi laver store projekter som et "sleeve" og sådan noget, så er der jo kun en kunde om dagen. Selvfølgelig kommer der kunder ind, men vi har en stor butik, så der er god afstand. Jeg synes, vores forhold er rigtig gode, siger han.
Partierne i Folketinget skal i uge 17 forhandle om de næste faser af genåbningen af Danmark.
HK Privat organiserer 4.000 klinikassistenter i Danmark, og udmeldingen bakkes op af formanden for Danske Tandplejere Elisabeth Gregersen.
- Det er helt afgørende, at de ansatte beskyttes mod smitte og ikke udsættes for nogen risiko. Vi forventer, at klinikejerne sikrer, at Sundhedsstyrelsens vejledninger og retningslinjer for genåbning og brug af værnemidler overholdes til punkt og prikke, fortæller formanden i pressemeddelsen.
Nye, strengere retningslinjer
I pressemeddelse fremgår det, at genåbningen af tandklinikkerne bygger på nye, midlertidige retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Retningslinierne omfatter, at tandlægerne skal følge strengere hygiejneregler, og at patienter kun kan få en aftale telefonisk og ikke via elektronisk tidsbestilling. Der skal også være færre patienter i klinikken på samme tid.
- Vi følger i forvejen nogle strenge hygiejniske retningslinjer. Vi har altid handsker, mundbind og beskyttelsesbriller på, som før har beskyttet personalet mod andre infektioner, forklarer Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist i pressemeddelsen og tilføjer:
- Så jeg er meget tryg ved, at patienterne og personalet bliver holdt smittefri.
Gitte kan ikke skaffe rengøringsmidler:
- Det er en katastrofe
Der er mangel på desinficerende rengøringsmidler, hvilket gør det svært at drive et rengøringsfirma. Det fik Gitte til at undre sig. Kan damp dræbe coronavirus? Få svaret her.
Det er svært for Gitte Grønning af skaffe desinficerende midler, når hun skal ud til sine kunder. Hun driver et rengøringsfirma, men lige nu står hun i et svært dilemma.
- Når kunderne spørger, om vi kan komme og desinficere, så må vi jo bare svare, at det kan vi ikke. Vi kan ikke komme ud og løse nogen opgaver, og det er jo en katastrofe, siger Gitte Grønning til TV 2/Fyn.
Gitte Grønning og andre mindre virksomhedsejere har svært ved at skaffe de rengøringsmidler og udstyr, der skal til, for at de kan komme ud og gøre rent. Problemet er, at alt desinficerende omdirigeres til sygehusvæsenet.
Det fik Gitte Grønning til at overveje, om damprengøring måske var en mulighed.
Spørgsmål fra en fynbo
- Vi driver et mindre rengøringsfirma og vil gerne vide, om rengøring med damp kan bruges til at desinficere med, da det jo er 100 grader og kommer ud med tryk på. Kan det slå corona ihjel?
Gitte Grønning
Ja, damp kan desinficere
Ifølge professor og pensioneret overlæge fra OUH Hans Jørn Kolmos kan damp godt bruges til at desinficere overflader.
- 100 grader varm damp er en sikker metode til at dræbe coronavirus, forudsat at metoden ikke genererer en aerosoler, som man indånder, siger Hans Jørn Kolmos.
Aerosoler er små luftbårne partikler eller dråber, som kan opstå, hvis der dannes en dampsky.
Temperaturen er afgørende
Det vigtigste at være opmærksom på, hvis man gør rent med damp, er, at det er temperaturen, og ikke dampen i sig selv, der desinficerer.
- For at kunne desinficere skal dampen kapsles ind i en mikrofiberklud eller lignende, så temperaturen kommer op. Det nytter ikke noget bare at sprøjte damp ud over noget, siger Søren Hammer, der er grundlægger af CryoCIP, som sælger maskiner til damprengøring.
Ifølge Søren Hammer vil en damper, der kan komme op på 100 grader, virke fint i privaten til små overflader. Hvis dampen holdes på overfladen i et godt stykke tid, skal bakterier nok forsvinde.
Til større områder vil det være nødvendigt med en maskine, der kan komme op på en højere temperatur, da maskinens kapacitet daler i takt med den tid, den er i brug. Der vil altså være et energitab, inden dampen rammer overfladen.
Kan bruges på legetøj
Gitte Grønning svinger stadig kluden i det kontorfællesskab, hendes firma Perfect Shine selv er en del af. Hun har også tænkt over, om man ville kunne bruge dampen til for eksempel at desinficere børns legetøj.
Igen er det vigtigt at huske på, at det er temperaturen og ikke dampen i sig selv, der desinficerer. Derfor skal der en særlig metode til, hvis det skal kunne lade sig gøre, siger Søren Hammer fra CryoCIP.
- Man vil kunne putte alt legetøjet ned i en plastikkasse med et par små huller, så dampen ikke bliver fanget dernede. Derefter fylder man kassen med damp i 5-10 sekunder, og så bliver legetøjet sterilt, siger Søren Hammer.
Artiklen er blevet til på baggrund af et spørgsmål fra en fynbo.
Alle retningslinjer overholdes
HK Privat opfordrer klinikejerne til at indvolvere personalet i genåbningen, og det initiativ møder opbakning fra Morten Hørmand, som sammen med sine medejere er begyndt at se frem mod genåbningen:
- Vi kommer til at indvolvere vores medarbejdere, og vi kommer til at følge alle retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen. Det er helt sikkert.
Dan Jørgensen vil stramme regler for AirBnB efter turistpres på populære rejsemål
kopieret!
Det er nemt og bekvemt, og mange bruger muligheden for at leje ferieboliger via AirBnB og andre tjenester, når de skal på ferie i europæiske storbyer.
Men nu kan der komme opstramning på området for korttidsleje af boliger, det varsler den nyslåede fynske energi- og boligkommissær, Dan Jørgensen.
- Jeg tror det kommer til at betyde mindre, ikke markant mindre, men mindre, specielt i nogle af de byer, hvor det nok er gået lidt amok, siger Dan Jørgensen.
I flere sydeuropæiske byer som Barcelona, Rome og Athen har indbyggerne protesteret over det store antal turister, som de mener belaster byen og øger presset på boligmarkedet.
I starten af december satte fynboen sig i stolen i Bruxelles som ny fynsk EU-kommissær for energi- og boligområdet, hvor energi er langt den største del af hans portefølje.
Det er første gang, at en EU-kommissær har fået ansvar for boligområdet. En af de opgaver, som Dan Jørgensen vil kaste sig over, er kortidsudlejning af boliger. I flere europæiske turistbyer betyder udlejningstrykket, at lokale borgere protesterer, fordi det presser boligpriserne.
Beskatning kan regulere tjenester
I et stort interview med TV 2 Fyn, fortæller Dan Jørgensen, at han vil sikre sig, at udlejningstjenesterne bliver reguleret, så de blandt andet får pligt til at indberette, hvor meget de omsætter og udlejer for, så firmaerne bag kan beskattes.
- Det er store multinationale firmaer, og der har vi altså nogle redskaber vi kan bruge. Det er at sige, at det skal være lovpligtigt at indlevere data, så man ved hvor mange penge de tjener. Hvis ikke ved det, så kan man heller ikke beskatte, og lige nøjagtig beskatning er en af de måder, man kan regulere det på.
Den nye EU-kommissær erkender dog også, at en regulering af området er en balancegang, da nogle boligejere også bruger udlejning som en måde at få råd til at bo i deres bolig.
- Vi skal have tungen lige i munden, for det er på den ene godt at flere har mulighed for at komme ud og opleve andre lande, og så er det også godt for dem, der faktisk kan udbyde deres hjem, som kan være det, der gør, at de overhovedet har råd til at bo, hvor de bor. Men vi bliver også nødt til at have for øje, at det nogle steder er blevet til spekulation, hvor store virksomheder og firmaer, går ind og opkøber boliger til at leje ud via AirBnB eller en anden platform, så almindelige mennesker ikke længere har råd til at bo i byer, hvor de måske har boet i generationer, siger Dan Jørgensen.
Ambitionen for Dan Jørgensen er at sikre, at hvis nogle lande eller regioner ikke vil have korttidsudlejning, så skal EU-reglerne ikke stå i vejen for, at landene kan bruge skrappere midler til at regulere området.
Vil bruge EU-midler til socialt boligbyggeri
Selvom boligpolitik bliver reguleret medlemslandene, så har Dan Jørgensen også andre planer på boligområdet. Den fynske kommissær vil også åbne døren for, at EU kan hjælpe med boligmangel, som er et stort problem i flere EU-lande.
- Vi er i gang med at grave ud, hvad vi kan gøre i EU. Og der er allerede nogle gode muligheder. For eksempel har vi nogle EU-midler, som vi nogle gange har givet til infrastrukturprojekter, men vi kan også vurdere, at det i nogle lande måske var bedre at hjælpe med at bygge socialt boligbyggeri med de penge, siger Dan Jørgensen.
Udover boliger er Dan Jørgensen også kommissær for energi. Her er den helt store opgave at sikre, at Europa bliver uafhængig af russisk gas og sikre klimavenlig og billig energi til EUs knap 500 millioner indbyggere.
Følg juletrafikken her - stor hjemrejsedag giver udfordringer på vejene
kopieret!
Mange rejser torsdag hjem fra julebesøg og -frokoster, og derfor ventes der tæt trafik og kødannelser flere steder.
Særligt fra Kolding mod København ventes der 2. juledag mange trafikanter på vejene. Det siger Lasse Andersen, der er vagthavende i Vejdirektoratet.
- Vi forventer at se et juletrafikpres ude på vejene, og det er mellem klokken 11 og 15, at der vil være det største pres.
- Det er hovedsageligt på den fynske motorvej E20 og så hen over Vestmotorvejen, altså fra Koldingområdet mod København, at vi forventer flest trafikanter, siger han.
Du kan følge den trafikale situation direkte herunder.
Juletrafikken topper 2. juledag
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv
kopieret!
Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?
Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.
Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.
Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.
Regler og betingelser:
Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.
Antallet af juleindbrud er næsten fordoblet
kopieret!
Indbrudstyvene har haft travl på Fyn, der er hårdere ramt af juleindbrud end i andre regioner.
Juleaften noterede Fyns Politi 24 anmeldelser om indbrud, og bare et døgn senere er det tal oppe på 40. Det fortæller vagtchef hos Fyns Politi, Bjarne Tykgaard, til TV 2 Fyn.
2. juledag forventes at være dagen med mest juletrafik, og derfor er der også mange, som vender snuden hjemad. Det kan få antallet af anmeldelser til at stige yderligere, fortæller vagtchefen:
- Det er desværre nok realistisk, at der er folk, som vender hjem til et hus, der har været indbrud i, fortæller han.
Onsdag lød det fra vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen, at intet er for småt til, at man ringer 114.
Politiet giver opdatering efter bil kørte i havnen
kopieret!
Tidlig torsdag morgen endte en bil i vandet i Svendborg Havn. Politiet blev tilkaldt og fik sendt dykkere ned til bilen for at undersøge sagen nærmere.
- Der var ikke nogen i bilen, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Bjarne Tykgaard til TV 2 Fyn.
Vagtchefen kan ikke fortælle, hvordan bilen er havnet i havnen, og at man stadig efterforsker sagen.
Politiet har været i kontakt med bilens ejermand, men vagtchefen ønsker ikke at fortælle, hvorvidt bilejeren selv har været involveret i episoden.
Bilens ejer har dog fået til opgave at få bilen hevet op af havnen, fortæller Bjarne Tykgaard.
Bil er kørt i havnen - dykkere på vej til stedet
kopieret!
Dykkere skal torsdag på arbejde i Svendborg Havn, hvor en bil endte i vandet torsdag morgen.
Det oplyser Henrik Strauss, som er vagtchef ved Fyns Politi til Ritzau.
- Vi er lige ved at undersøge sagen, siger Strauss.
Han fortæller, at anmeldelsen indløb hos politiet klokken 05.07 torsdag morgen.
- En bil er kørt i havnen. Det ligger fast. Da den første patrulje lander, kan de se, at lyset på bilen slukker, mens de står der.
- Lige nu er vi ved at undersøge, hvad forholdet indebærer - herunder at få nogle dykkere til at undersøge, om der er nogen i bilen.
- Og så er der en del vidner, som vi lige skal have talt med, siger Henrik Strauss.
Vejret anden juledag
kopieret!
Juledagene har budt på meget lidt julevejr. Faktisk nok snarere det omvendte med temperaturer, der minder meget lidt om vinter.
Den tendens fortsætter anden juledag.
I løbet af dagen sniger temperaturen sig op på syv til otte grader over Fyn. Samtidig er der ikke særlig meget vind, der rører sig over landet. Til gengæld vil dagen byde på lidt finregn og i det hele taget bliver det en fugtig dag.
- Jeg vil påstå, at det stadig er fint vejr til at komme ud at gå en tur, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jacob Mouritzen.
Den travleste dag venter: Her er de bedste råd
kopieret!
Julens travleste dag på vejene venter, når mange danskere skal tværs over landet - enten på vej hjem fra jul eller på vej til julefrokost.
- Anden juledag er den travle dag i julen. Den travleste faktisk. Det vil være mellem klokken 11 og klokken 15, man forventer den største trafik på vejene. Det vil gå fra Jyllandsområdet over mod Fyn og videre over mod hovedstaden, fortæller Peter Bruun-Mogensen, der er vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter.
I Vejdirektoratets Trafikcenter har Peter Bruun-Mogensen og kollegerne mange års erfaring med at forudse travlheden i trafikken.
Kom tidligt af sted
Oftest holder deres prognoserne, og derfor har den vagthavende også et godt råd, hvis du absolut skal ud at køre anden juledag.
- En rigtig god ide vil være at køre lidt før eller efter, hvis man har mulighed for det. Stå tidligt op, få lidt morgenmad og sætte sig ud i bilen og kom af sted. Så fordeler trafikken sig lidt bedre. Det er til gavn for alle, siger Peter Bruun-Mogensen.
Også på skinnerne forventer man en travl dag. DSB opfordrer derfor til, at man bestiller pladsbillet, inden man tager af sted.
Politi kommer med særlig opfordring til ét område efter usædvanligt mange indbrud
kopieret!
Julen er altid forbundet med indbrud. I år har der været exceptionelt mange på Fyn.
- Fyn ligger desværre højt i år, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Det ser vi med stor alvor på, fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen.
Det får også politiet til at komme med særlig opfordring til Faaborg-området.
I døgnet den 24. december er der i alt anmeldt 24 indbrud. Det tal forventes at stige i takt med, at fynboerne kommer hjem fra jul.
Indbruddene er spredt rundt på hele øen, men særligt Faaborg har været hårdt ramt. Her er indtil nu anmeldt ti indbrud, der alle er sket i området omkring Falkenbjerg og Svendborgvej.
- Vi er stadig ude på stedet og er ved at lave indledende undersøgelser, hvor vi prøver at sikre de spor, der måtte være. Når patruljerne er færdige med det, kigger vi allerede i eftermiddag videre på sagerne og prøver at få et samlet overblik, fortæller Anders Therkelsen.
Blandt andet skal vicepolitiinspektøren og hans kolleger arbejde videre med forhøringer, videoovervågning og sammenligne juleindbruddene med tidligere indbrud for at finde lignende sager, der stemmer overens med enten valg af tyvekoster, fremgangsmåde eller geografi.
Intet er for småt til 114
Anders Therkelsen understreger, at faaborgensere ikke skal frygte indbrud mere end andre. Han har dog en besked specielt til fynboer i det sydfynske.
- Jeg vil gerne opfordre til, at man særligt i Faaborg-området ringer 114, hvis man har nogle oplysninger eller har set noget mistænkeligt de seneste døgn. Intet er for småt, siger han.
Derudover anbefaler han, at man følger de traditionelle gode råd mod indbrud - også selvom juleindbruddene traditionelt set topper den 24. og 25. december.
- Lad det se beboeligt ud, man skal sørge for, at der ikke er gemmesteder for indbrudstyvene, og så skal man være gode naboer og holde øje med hinanden, siger Anders Therkelsen.
Fyns Politi registrerede i samme periode sidste år 18 indbrud.
Hærværk på juletræ vækker vrede: - Det er noget svineri
kopieret!
Juleaftensdag vågnede beboerne i Ringe op til et trist syn.
Det er 12 meter høje juletræ ved kirkepladsen i det centrale Ringe lå væltet og splintret.
Meget tyder på, at der er snak om hærværk - Det mener en af de forbigående dagen derpå.
- Jeg synes, det er noget svineri. Det er hærværk af groveste karakter, siger pensionisten Flemming Nielsen.
I 2017 og 2018 var det store juletræ også udsat for hærværk. Denne gang tyder det dog på, at træet har været udsat fyrværkeri eller sprængstof.
Ifølge Flemming Nielsen kunne overvågning løse problemet med den gentagne hærværk.
- Der burde sidde kameraer rundt omkring ved pladsen, men det er der åbenbart ikke, siger Flemming Nielsen.
Person fundet livløs i havn
kopieret!
Klokken 11.54 juledag ringede en forbipasserende 112 fra havnen i Faaborg. I havnebassinet lå en person, som siden skulle vise sig at være afgået ved døden.
- En borger havde fundet en livløs person i vandet. Der er tale om en mand. Mere kan jeg ikke oplyse på nuværende tidspunkt, da de pårørende ikke er underrettet, fortæller vagtchef Bjarne Tykgaard til Ritzau.
Endnu er det for tidligt for politiet at sige noget om baggrunden for, at manden er endt i havnebassinet. Ifølge Bjarne Tykgaard undersøges sagen som en drukneulykke.
Indsatslederen på stedet fortæller til fyens.dk, at manden ifølge beredskabets oplysninger angiveligt har ligget i vandet i nogle timer.
Juleindbrud får Fyn til at skille sig markant ud
kopieret!
Mindst 24 steder har indbrudstyvene slået til på Fyn juleaften.
Det oplyser Fyns Politis vagtchef til B.T.
B.T. har kontaktet samtlige politikredse i landet, og Fyn er uden sammenligning det område, tyvene har haft mest juletravlt. I de øvrige landsdele har der været anmeldt mellem to og fire indbrud.
- Vi har haft 24 anmeldelser om indbrud, og det er mere end på en normal dag, men ret forventet for en juleaften, siger Bjarne Tykgaard, der er vagtchef hos Fyns Politi, til B.T.
Tallet kan nå at stige endnu i takt med, at fynboerne vender hjem fra jul
På dødslejet lovpriste Jim Lyngvilds svigerfar deres kærlighed: - Morten og jeg er hinandens åndedrag
kopieret!
Dette er historien om en stille jyde fra Holstebro, og en vildbasse fra Albertslund, der gik i spagat på første date for at imponere.
Til det allerførste møde var Jim pænt nysgerrig, for han havde altid forestillet sig, at han skulle være sammen med en stor, lys viking.
Og ham der den søde Morten med den gode stemme i telefonen havde ikke noget billede på sin profil.
Da Jim så Morten, fik han noget af en overraskelse.
Første date
Det er præcist 24 år siden i disse dage. Jim og Morten havde mødt hinanden på dating.dk og haft mange, lange og gode telefonsamtaler. Og nu skulle det ske - de skulle mødes for første gang.
- Han så ikke ud, som jeg havde troet. Og det var enormt svært i starten, for jeg havde den her forestilling om en blond viking, og der stod Morten, som var mørk. Så i begyndelsen måtte jeg lukke øjnene og bare lytte til hans stemme for at finde roen fra telefonsamtalerne. Men i dag er jeg enormt glad for, at jeg ikke bare faldt for udseendet, men for hele mennesket, fortæller Jim.
På den første aften satte Jim - efter den første overraskelse - alle sejl til for at gøre indtryk på den stilfærdige købmand fra Holstebro: Han lavede både steg med sovs og gik i spagat for at imponere.
Missionen lykkedes, for parret har været sammen lige siden. I alle 24 år. Fra deres vikingeborg på Sydfyn lever og arbejder de sammen side om side. Det fungerer nærmest overdrevent godt, for deres forskelligheder er en gave.
Dig og mig
I serien Dig og mig fortæller fynske par deres kærlighedshistorie. Hvordan de mødte hinanden, hvad de faldt for, hvad de bliver mest irriterede over og om, hvordan de bare ikke kan undvære hinanden.
Afsnit 1: Jim Lyngvild og Morten Paulsen. "Vi er hinandens åndedrag"
Jim Lyngvild og Morten Paulsen fandt hinanden på dating.dk for 24 år siden. Første date bød på både store overraskelser om Mortens udseende og på spagat fra Jim. Parret har været sammen lige siden.
Afsnit 2: Lasse Helner og Mathilde Bondo. "Mathilde kan være røvirriterende"
Fyn er fin. Den sang har Lasse og Mathilde sunget i evigheder. Deres kærlighed er ligeså fin, den har holdt i 49 år. Selvom de begge kan være vanvittigt irriterende.
Afsnit 3: Rasmus Lyberth og Annette Bogø Lyberth. "Jeg har haft lyst til at slå ham ihjel, men har aldrig overvejet at forlade ham."
Det var kærlighed ved første blik, da den grønlandske sanger og kunstner Rasmus Lyberth i 1991 fik øje på en smuk kvinde og straks inviterede hende ud. Danske Annette Bogø, som hun hed, sagde ja til at gå i byen med ham samme aften, og de har været sammen lige siden.
Vilde Jim og rolige Morten
Det kræver ikke mange sekunder i selskab med Jim og Morten at afkode rollefordelingen mellem de to. Jim taler højt, gestikulerer i vildskab og får konstant nye idéer, mens Morten smiler blidt og taler lavmælt med få ord.
Netop den dynamik er afgørende for, at parret har så stærkt et ægteskab:
- Morten giver mig en tryghed, som jeg ikke kan undvære, siger Jim, som suppleres af Morten: Jeg er den rolige og tålmodige, og jeg har brug for Jims vildskab og energi.
Ved hinandens hjælp løber de langt. For Da Jim engang sagde til Morten, at han havde oplevelsen af at løbe en maraton med deres projekter, svarede Morten roligt: Husk på at jeg løber den ved siden af dig, og samler alt det op, som du taber.
Kærlighedsforbillede
Da Mortens mor var syg, passede Mortens far hende til det sidste med stor ømhed og omsorg. Derfor er det Morten far, der står som det lysende forbillede for både Jim og Morten.
- Få dage inden han døde, sagde han noget af det smukkeste til os. Vi sad i køkkenet hos ham og snakkede, og han kom ud i sin slåbrok, kunne næsten ikke gå, og sagde: Jeg bliver så lykkelig, når jeg hører jer to være så glade sammen. Nu kan jeg lukke mine øjne med ro. Det var det største, vi kunne give ham og det største, han kunne give os.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her