27. dec. 2018 kl. 8:00
Opdateret: 27. dec. 2018 kl. 9:21
Fyn

Thorborg på toppen: Største fynske overskud i 2018

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Kun madrasfabrikken Dan-Foam kunne følge den fynske erhvervsmand til dørs sidste år.

Det er stadig en snæver personkreds, der tjener de allerfleste penge i det fynske erhvervsliv.

Det viser TV 2/Fyns gennemgang af årets største over- og underskud i de årsregnskaber, der er afleveret i 2018.

Niels Thorborg, indehaver af Leasy-koncernen, Odense Sport & Event og en efterhånden større ejendomsportefølje, kunne fremvise et overskud på 520 millioner kroner, da regnskabet for 2017 var gjort op.

Det er det største fynske overskud i regnskabsåret 2017.

Kun madrasfabrikken Dan-Foam i Aarup rundede en halv milliard kroner i overskud ligesom Niels Thorborg.

Andre personer bag de 20 bedste regnskaber er Hans Bøgh-Sørensen, Orifarm, Torben Østergaard Nielsen, United Shipping, Thor Stadil, Thornico, Kurt Daell, Harald Nyborg, Svend-Aage Nielsen og Bente Lis Nielsen, Micro Matic, Frederik Barfoed, Barfoed Ejendomme og Thomas Andersen, Fayard.

Læs også: Niels Thorborg indkasserer mere end en halv milliard
Gå tilbage Del
4. jun. 2018 kl. 10:52
Fyn

Niels Thorborg indkasserer mere end en halv milliard

2017 var endnu et godt år fynske 3C Retail, der fik et overskud på 550 millioner kroner.

Sidste års regnskab for 3C Retail satte en streg under Niels Thorborgs status som en af det fynske erhvervslivs helt store sværvægter. Selskabet ejes 100 procent af Niels Thorborg og omfatter L'EASY, D'E'R, VÆRSGO og THORN i Norge og Sverige. Bundlinjen lød på 550 millioner kroner med 394 millioner året før.

Årsresultatet er positivt påvirket af selskaberne i Norge og Sverige samt ikke mindst et overskud på 100 millioner kroner ved salget af Inspiration til Imerco.

Måtte starte ny butikskæde

Handlen med Imerco gik endeligt igennem i 2017, men virksomheden skulle gennem en del sværdslag med konkurrencemyndighederne, før salget var en realitet.

- Vi havde gode og konstruktive forhandlinger med Imerco, og selv om vi ikke delte Konkurrencemyndighedernes vurdering af markedet, lykkedes vi med at lave en god handel, som vi samlet set er tilfreds med, siger koncernchef Niels Thorborg.

I forlængelse af handlen pålagde Konkurrencemyndighederne 3C RETAIL at starte en ny kæde. Det blev livsstilskæden VÆRSGO, der blev etableret med 24 butikker og en webshop.

Tjener også på øvrige selskaber

Og går man endnu et skridt tilbage i ejerkæden af Niels Thorborgs virksomheder, bliver tallene flottere endnu.

3C GROUPS rummer ovenstående 3C RETAIL samt de øvrige selskaber 3C PROPERTIES, 3C Sport og Event samt 3C Media. I 3C GROUPS kan Niels Thorborg glæde sig over yderligere 58 millioner kroner med et samlet overskud på hele 608 millioner kroner.

- Jeg glæder mig over den positive udvikling hos 3C GROUPS, som leverer et solidt årsresultat. Det skyldes naturligvis resultatet for 3C RETAIL, men udviklingen i 3C PROPERTIES er også særdeles positiv. Senest har vi investeret i Dinex. En virksomhed med et attraktivt vækstpotentiale, som vi forventer os meget af. Samlet set står vi som gruppe således stærkt, og jeg ser med optimisme frem mod de kommende år, hvor både 3C PROPERTIES og Dinex forventes at bidrage til øget indtjening, siger koncernchef Niels Thorborg.

Netop Fayard er en af de virksomheder, der på kort tid har bidt sig fast i den absolutte top som såkaldte ”cashcows”.

Værftet Fayard, der i 2010 flyttede fra Fredericia til Lindø i vrede mod bystyrets planer på havnefronten, tjente i sidste regnskabsår 239 millioner kroner.

Det er det 11. højeste overskud før skat på Fyn i 2018.

Universal Robots fortsætter sin imponerende vækst og tjente 213 millioner kroner før skat i 2017. Det er det 12. bedste resultat på Fyn og måske en indikator for potentialet i branchen.

Medstifteren af Universal Robots, Esben Østergaard, der ejede en tredjedel af MIR, da virksomheden blev solgt til Teradyne i 2018, kan alene via den indtægt nu blande sig i årets største fynske overskud.

Den handel tjente han 106 millioner kroner på i 2018, afslører hans eget selskab Esben Aps.

Sådan har vi gjort

Der er foretaget en afgrænset søgning for regnskaber offentliggjort i 2018 på Fyn via analyseredskabet BIQ, der henter sine oplysninger fra CVR-registret.

 

Der er kontrolleret for fejl ved at sammenholde BIQ's oplysninger med de offentliggjorte regnskaber for de omtalte selskaber.

 

Søgningen er foretaget på drifts- og holdingselskaber på Fyn med mere end 30 ansatte.

Men ellers indeholder ”toppen af erhvervspoppen” på Fyn flere kendte gengangere.

Det er bl.a. Micro Matic, der fremstiller fadølsarmaturer, bunker- og rederikoncernen United Shipping i Middelfart, Orifarm, der er Europas største parallelimportør af medicin, FTZ Autodele - reservedelskæmpen, der blev solgt til Mekonomen i 2018, genvindings-virksomheden Marius Pedersen, TV 2/Danmark og Scandinavian Tobacco Group i Assens, det tidligere Orlik.

Læs også: Universal Robots: Ansætter op mod 75 nye medarbejdere i år
Gå tilbage Del
7. mar. 2017 kl. 0:00

Universal Robots: Ansætter op mod 75 nye medarbejdere i år

Universal Robots har investeret milliarder i udvikling og er samtidigt vokset med 62 procent. Det betyder, at medarbejderskaren vokser med 30 procent.

De har travlt med at ansætte nye medarbejdere på Energivej nr. 25 i Odense. Alene mandag har teamleder Søren Madsen taget imod seks nye medarbejdere. Det er både ingeniører, HR-medarbejdere, salgssupportere og timelønnede i produktionen

-Jeg synes jo bare, det er fantastisk, at vi kan blive ved med at trykke på, og at det kan blive ved med at stige, som det gør, siger Søren Madsen.

“-Jeg synes jo bare, det er fantastisk, at vi kan blive ved med at trykke på og at det kan blive ved med at stige som det gør”

— Søren Madsen, teamleder i Universal Robots

Virksomheden har netop aflagt regnskab for 2016, som viser en omsætning på 662 millioner kroner og et overskud på 92 mio. kr. før skat sidste år.  Universal Robots er vokset med 62 procent fra 2015 til 2016, og det betyder endnu flere nye medarbejdere i Odense.

- Vi forventer at øge antallet af medarbejde med mellem 25 og 30 procent i Odense i løbet af 2017, siger direktør Jürgen von Hollen.

Han forventer ikke at få problemer med at finde nye medarbejdere. Det sværeste bliver at finde eksperter til udvikling af robotterne.

- Først og fremmest kan vi tilbyde en hel unik kultur her i virksomheden, hvor vi investerer mange penge i udvikling.  Vi sidder på en stor del af markedet, og mange vil være interesserede i at være en del af en succefuld virksomhed, siger han til TV2/Fyn.

Markedsførende

Robotarmene fra Odense er ude hos virksomheder i hele verden og markedet for de brugervenlige og samarbejdende robotter er hastigt voksende. Robotarmene har en pris, så virksomheder i alle størrelser kan være med. Samtidigt kan de arbejde lige ved siden af medarbejderne uden afskærmning og er nemme at programmere.

Derfor fortsætter Universal Robots sin hurtige fremgang verden over og forventer at komme til at sidde på mellem 60 og 65 procent af markedet for de såkaldte cobots.

 Jürgen von Hollen, betragter nettoresultatet som tilfredsstillende. Han forudser en vækst på 50 procent eller mere for omsætningen i 2017. Det betyder, at virksomheden er godt på vej mod sit mål om at ramme en milliard kroner i omsætning ved udgangen af i år.

- Vi skal være fremsynede og fremelske innovation i alt, hvad vi gør. Det er en topprioritet for os at skalere vores forretning, så vi forsat kan levere vækst år efter år, siger Jürgen von Hollen.

Tredoblede investeringer

Universal Robots blev købt af amerikanske Teradyne Inc. i 2015 og de nye ejere har investeret millioner af kroner  på salgssiden og i udvikling af virksomheden. Sammenligner man med 2015, har virksomheden mere end tredoblet investeringerne i  2016, og det er ifølge Jürgen von Hollen en af grundende til væksten.

- Lige så vigtig er vores fortsatte investering på mere end 50 procent i Universal Robots’ medarbejderstab i 2016, hvilket øger vores formåen, knowhow og globale rækkevidde, siger han.

Universal Robots
Ifølge Jürgen von Hollen udvider robotproducenten medarbejderstaben i Odense med op mod 60 medarbejdere i løbet af i år.

Det er otte år siden, at det fynske robotflagskib solgte sin første robotarm. Siden er det globale marked for de samarbejdende robotter vokset til nye højder.

Universal Robots tager fortsat nye markedsandele på nye markeder og har nu kontorer i USA, Spanien, Tyskland, Italien, Tjekkiet, Kina, Singapore, Indien, Japan, Taiwan og Sydkorea. Virksomheden fortsætter også med at udvide en stærk distributionskanal, der dækker mere end 50 lande globalt. På verdensplan er de 350 ansatte, heraf 250 medarbejdere i Odense. På Fyn bliver de op mod 60 nye medarbejdere i løbet af i år.

-Der er jo altid grænser for, hvor mange nye medarbejdere, man kan absorbere. Men jeg synes ikke, vi er nået den grænse endnu. Vi er en ung virksomhed og har et åbent mindset, siger teamleder Søren Madsen. t

Om Universal Robots

 

  • Universal Robots blev stiftet i af 2005 af blandt andre virksomhedens tekniske chef, Esben Østergaard, som ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige, fleksible robotter til en rimelig pris.
  • Siden den første robot blev lanceret i 2008, har virksomheden oplevet en markant vækst med sine brugervenlige robotter, som nu bliver solgt i mere end 50 lande rundt omkring i verden.
  • Virksomheden, som er er en del af Teradyne Inc., har hovedkontor i Odense i Danmark og har datterselskabet og regionale kontorer i USA, Spanien, Tyskland, Italien, Tjekkiet, Kina. Singapore, Indien, Japan, Taiwan og Sydkorea. 

Om Teradyne Inc.

  • Teradyne er leverandør af automatiseret testudstyr til industrien. Koncernen leverer produkter til test af halvledere, trådløs teknologi, datalagring og komplekse elektroniske systemer.
  • Teradynes kunder er både forbrugere, telekommunikationsbranchen, industrien og den offentlige sektor.
  • Teradynes producerer både robotarme, cobotter, som bruges globalt af fremstillingsindustrien og øvrig industri til at øge kvaliteten og effektiviteten i produktionen.
  • I 2016, havde Teradyne en omsætning på 12,3 milliarder kroner, og virksomheder beskæftiger på nuværende tidspunkt omkring 4.300 medarbejdere på verdensplan.

Harald Nyborg, der bl.a. ejer Jem & Fix, og Tornico-koncernen, ejet af far og søn, Thor og Christian Stadil, er også med i den absolutte top.

Thornico ejer Lactosan-Sanovo-koncernen, der fremstiller maskiner til ægge- og osteindustrien. Desuden er sportsmærket Hummel og en større rederiflåde i familiens ejerskab.

Også ejendomsbranchen repræsenteret ved Barfoed Group og HD Ejendomme er med i dette års top.

Det skyldes selvfølgelig, at der er god gang i ejendomsmarkedet, men tallene skal tages med forbehold, fordi både frasalg og opkøb og store værdireguleringer, skaber store udsving fra år til år.

Men det skal dog ikke stjæle billedet fra, at selskaberne tjener godt, også når man udelukkende kikker på den almindelige drift.

Især HD Ejendomme, er efter kapitalfonden Niams overtagelse fra Delbing-familien, kommet i rigtig god økonomisk gænge.

Desuden er det værd at bemærke, at de fynske pengeinstitutter har det godt igen efter finanskrisen.

Fynske Bank og Middelfart Sparekasse presser sig begge ind i top 20.

Læs også: Fynsk virksomhed solgt for milliarder
Gå tilbage Del
6. jul. 2018 kl. 13:40

Fynsk virksomhed solgt for milliarder

Fynske FTZ, der er specialiseret i at lave reservedele, er blevet opkøbt af den svenske værkstedskæmpe Mekonomen for omkring tre milliarder danske kroner.

Den svenske værkstedskæmpe Mekonomen har købt fynske FTZ, der er specialiseret i reservedele til biler. I samme omfang har svenskerne også købt polske Inter-Team.

Det skriver Børsen.

Samlet set har Mekonomen spenderet 395 millioner euro på de to firmaer - det, der svarer til omkring tre milliarder danske kroner.

1.100 ansatte

FTZ, der beskæftiger 1.100 ansatte på Hvidkærvej i Odense SV, er Danmarks største distributør af reservedele og servicerer omkring 11.000 kunder.

Kæden har desuden sit eget franchisekoncept med 920 franchises under forskellige brands som AutoMester, Hella Service Partner, Din Bilpartner og CarPeople.

- Gennem opkøbet af FTZ og Inter-Team styrker vi vores position som den førende distributør af bilreservedele i Norden, og vi tager det første skridt ind i kontinental-Europa, siger Pehr Oscarson, topchef i Mekonomen i en pressemeddelelse ifølge Børsen.

Han fortsætter:

- Opkøbet matcher vores strategi om at spille en central rolle i den løbende konsolidering i Europa. Der er tale om to veldrevne virksomheder, der vil fortsætte deres udvikling inden for de eksisterende selskabsrammer og brands, understreger topchefen.

Overskud i mio. kroner før skat
3C Holding Aps. 520.094.000
DAN-FOAM ApS 505.980.992
HD EJENDOMME A/S 376.736.992
GF FORSIKRING A/S 340.100.000
MICRO MATIC A/S 325.977.000
THORNICO HOLDING A/S 324.115.000
TV2/DANMARK A/S 314.000.000
MARIUS PEDERSEN A/S 259.608.000
SELFINVEST Aps. 256.334.000
FTZ AUTODELE A/S 252.870.000
FAYARD A/S 239.034.000
UNIVERSAL ROBOTS A/S 224.473.000
SCANDINAVIAN TOBACCO GROUP ASSENS A/S 216.400.000
*ORIFARM GROUP A/S 215.000.000
**BARFOED GROUP P/S 172.392.000
ORKLA CONFECTIONERY (KIMS) 162.212.992
HARALD NYBORG A/S 146.487.000
ITW CONSTRUCTION PRODUCTS ApS 133.734.000
MIDDELFART SPAREKASSE 121.508.000
FYNSKE BANK A/S 91.462.000
*Omregnet fra euro
**Resultat efter skat

Se med når TV 2/Fyn torsdag den 27. december 19.30 sender erhvervsredaktionens årskavalkade.

4. dec. 2024 kl. 22:24

Anne kan blive ene kvinde blandt magtfulde mænd

LYT
Del
Link
kopieret!

Anne Skau Styrishave lever og ånder for noget, som mange ikke vil røre med en ildtang.

Politik er mere eller mindre hendes livsstil, selvom hun også har oplevet de negative sider ved livstilen.

Nu er hun som 27-årig blevet udnævnt som spidskandidat og vender dermed den anden kind til.

Magtfordeling ærgrer

- Det er ærgerligt.

Sådan lyder det fra Odenses nye Susanne Crawley.

Den 27-årige odenseanere Anne Skau Styrishave, der for nyligt overtog posten som spidskandidat for Radikale Venstre fra den mangeårig rådmand for Børne- og ungeforvaltningen Susanne Crawley, der har vinket farvel til politik.

Men det er ikke så meget den nye post, der ærgrer den nye spids.

Det er det faktum, at hun nu kommer til at overtage Susanne Crawleys plads som eneste kvinde i toppolitik i Odense.

Odense Kommune. Grafik: Jeppe Kanstrup

Susanne Crawley har nemlig i den seneste valgperiode været den eneste kvindelige rådmand og eneste kvinde i det magtfulde økonomiudvalg.

- Jeg synes, det er ærgerligt, men jeg synes også, at der tit kan være nogle gode forklaringer på det.

- Der er kvinder, der kan lade sig afskrække af tonen i den offentlige debat, lyder det blandt andet fra den nye radikale spidskandidat.

Og tonen i den offentlige debat kender Anne Skau Styrishave alt til.

Tidligere har hun stillet sig frem og fortalt om alt fra numseklap fra forbipasserende til personer, der har opsøgt hende på hendes personlige adresse.

Det afskrækker dog ikke den nye spidskandidat, der altså nu vender den anden kind til og stiller sig i endnu højere klaskehøjde.

- Det er jo ikke, fordi jeg er ligeglad, men jeg har et politisk projekt, der er værd at kæmpe for og nogle ting, der skal ændres.

Et politisk menneske

Følger Anne Skau Styrishave i sin forgængers fodspor, ser det dog også ud som om, at hun kan få magten til at indfri nogle af ønskerne på den politiske ønskeseddel.

Susanne Crawley sad på sin rådmandspost, fra hun blev valgt ind i Odense byråd i 2013, derfor virker det næsten også usandsynligt, hvis ikke det nye radikale mandat, har reelle chancer for en rådmandspost.

- Det vigtigste for mig er at være et sted, hvor jeg kan få politisk indflydelse på den politik, der bliver ført. Og det er klart, at som rådmand eller rådkvinde, er det et sted, der er meget indflydelse at hente.

En af mærkesagerne for den 27-årige er klima.

- Det har altid fyldt meget for mig, at miljøet og klimaet har det så dårligt. Og det er klart, at det er en kæmpe del af, hvem jeg er.

Og at klimaet står Anne Skau Styrishave nært er ikke så mærkeligt.

- Jeg er jo så heldig, at jeg har en far som er biolog, så det er klart, at det har fyldt meget i mit liv.

Svante Lyngsie

Den 27-årige spidskandidat kom til Odense som ét-årig og er ellers vokset op med sin mor i Højby, hvorfra hun har passet friskole og senere katedralskolen.

Når det ikke er klima og andre politiske målsætninger, der i dag fylder for den unge fuldtidspolitiker, er det strækketøjet, der optager hende.

- Jeg strikker og vil gerne være kreativ, og så elsker jeg at bruge tid med mine venner.

Politikken er dog ikke bare en overfrække, hun tager af, når hun kommer hjem.

- Det er klart, at jeg er et menneske, der er drevet meget af at ville forandre nogle ting, og det er en stor del af mig.

Hendes politik gennemsyrer derfor også, hvem hun er. Eller omvendt.

En ting er sikkert. Hun er helt igennem et politisk menneske.

4. dec. 2024 kl. 22:15

GOG kommer tilbage på sejrssporet med flot anden halvleg

LYT
Del
Link
kopieret!

Det så egentligt ud til, at GOG onsdag aften skulle lide et nyt liganederlag, men i anden halvleg vendte fynboerne kampen og slog på udebane Bjerringbro/Silkeborg Håndbold med 28-26 i Herreligaen i håndbold.

Jyderne åbnede kampen bedst og førte 16-12 efter en første halvleg, hvor GOG sled med det angrebsspillet.

Det blev der rettet op på efter pausen. Fynboerne spillede langt bedre angrebshåndbold, mens BSH lavede et hav af fejl.

Med sejren kommer GOG, der topper ligaen, tilbage på sporet. Holdet havde inden onsdagens opgør tabt to af de seneste tre ligakampe.

4. dec. 2024 kl. 22:00
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Pas på glatte veje - vejtemperaturer under frysepunktet

LYT
Del
Link
kopieret!

Vejdirektoratet melder om risiko for glatføre flere steder på Fyn, og det ventes at hele øen bliver omfattet af risikoen i løbet af aftenen.

Luftens temperatur ligger mellem 1 og 3 plusgrader klokken 22, men flere steder - blandt andet i Kerteminde og Faaborg-Midtfyn, meldes der om vejtemperaturer under frysepunktet.

Vinden er aftaget, og skydækket er tyndt over Fyn. Det får temperaturene til at falde yderligere de kommende timer.

Der er derfor risiko for pletvis glatte veje aftenen og natten igennem. Først sidst på torsdag morgen omkring klokken 9 forventes risikoen for glatføre at være helt overstået.

4. dec. 2024 kl. 21:24

Politikere reagerer på egne fejl i sagen om Tinderbox

LYT
Del
Link
kopieret!

Debatten om festivallen Tinderbox er blusset op igen. For alt tyder på, at Odense Kommune ikke har haft styr på områdets lokalplan.

Jøren Ullits, der er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, vurderer ikke lokalplanen overhovedet er forenelig med den store festival.

Nu er kommunen dog i fuld gang med at lave en ny lokalplan.

4. dec. 2024 kl. 20:32

Dansk økonomi vokser mere end ventet

LYT
Del
Link
kopieret!

Regeringen forventer, at den danske økonomi er vokset med tre procent, når nytårsklokken slår. Det skriver TV 2 fremgår af Økonomisk Redegørelse, der offentliggøres torsdag.

Senest forventede man at landets bruttonationalprodukt ville vokse med 1,9 procent i år.

- Mange ting flasker sig for dansk økonomi for øjeblikket. Det er fortsat medicinalindustrien, der trækker en stor del af læsset, men også andre dele af industrien begynder at vise tænder. Og det glædelige er, at forbruget efter et par sløje år ventes at stige ret pænt til næste år, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

4. dec. 2024 kl. 19:50
Arkiv / TV 2

Bøder for arbejdsulykker har aldrig været større

LYT
Del
Link
kopieret!

Arbejdstilsynet har givet det belgiske firma Bio Dynamics et strakspåbud, og firmaet risikerer også en bøde eller en politianmeldelse for ulykken på Flemløse Biogas.

Det fremgår af den aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået hos Arbejdstilsynet.

Sidste år opkrævede Arbejdstilsynet 645 bøder for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen - det højeste antal de seneste fire år. Også bødestørrelserne er steget, nemlig fra 47.000 kroner i 2020 til 61.000 kroner sidste år.

Også antallet af sager, der gik videre til politiet er steget. Fra 112 i 2020 til 162 i 2023.

Loven skærpet

Reglerne for udmåling af bøder for visse overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen blev ændret med virkning fra 1. januar 2020.

Det skete for at forhøje bødeniveauet for overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, dels for overtrædelser, der har medført en ulykke med alvorlig personskade eller død, og dels i tilfælde af flere tidligere straffe for en grov overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen.

Arbejdstilsynet oplyser til TV 2 Fyn, at tilsynet nu går i gang med at vurdere, om overtrædelser er så grove, at de kræver en administrativ bøde eller politianmeldelse.

4. dec. 2024 kl. 19:15

Ulykken i Flemløse kaldes en katastrofe, der ikke burde ske

LYT
Del
Link
kopieret!

Der var ikke styr på de nødvendige foranstaltninger, som skulle beskytte arbejdere på Flemløse Biogasanlæg.

Sådan lyder det i en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som TV 2 Fyn har fået.

I forbindelse med Arbejdstilsynets besøg i Flemløse den 28. november - to dage efter ulykken, hvor tre mistede livet og seks kom alvorligt til skade - blev der udstedt et strakspåbud mod det belgiske firma Bio Dynamics, som stod for betonstøbningen på toppen af siloen.

Og det er netop her, årsagen til ulykken findes, konstaterer Arbejdstilsynet i strakspåbuddet.

Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogasanlæg, vil først udtale sig, når man ved mere om årsagen til kollapset, siger han til TV 2 Fyn.

4. dec. 2024 kl. 18:43
Thomas Larsen-Bjerre

Assens-borgmester besøgte biogasanlæg få uger før dødsulykke

LYT
Del
Link
kopieret!

Mens miljøforvaltningen i Assens kæmpede med at få Flemløse Biogas til at søge en byggetilladelse og lovliggøre flere forhold på anlægget, aflagde Søren Steen Andersen, borgmester i Assens, den 2. september besøg på anlægget.

Det viser dokumenter, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Venstre-borgmesteren havde direktør for Miljø, Land og Kultur, Martin Albertsen, med på virksomhedsbesøget.

Men det var ikke for at skrue tommelskruer på virksomheden eller for at få den til at overholde reglerne.

Besøget, som TV 2 Fyn har søgt aktindsigt i, og som der ikke er taget referat af, skulle udvide Søren Steen Andersens viden om mulighederne for at lave CO2-fangst på anlægget.

Hermed kunne Assens Kommune få hjælp til at nedbringe sit CO2-aftryk.

Det oplyser Søren Steen Andersen til TV 2 Fyn.

Først den 8. oktober, godt en måned senere, lovliggjorde Assens Kommune den ulykkeramte biogas-reaktor, der havde været under opførelse siden marts måned uden byggetilladelse.

Ved samme lejlighed lovliggjorde kommunen også forhold, der vedrørte gyllenedkøling, et pumpehus og varmevekslerhus.

Læs også: Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse
Gå tilbage Del
28. nov. 2024 kl. 16:56

Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse

Thomas Larsen-Bjerre

Opførelsen af den reaktortank, der tirsdag kostede to rumænere livet og kvæstede seks i Flemløse blev i næsten et halvt år opført uden byggetilladelse. Det viser dokumenter TV 2 Fyn er besiddelse af.

Karin Jensen, der er nabo til Flemløse Biogas, er rystet over ulykken på biogasanlægget, men hun er lige så rystet over at byggeriet er foregået uden tilladelse.

Frem til 8. oktober i år var ejerne af anlægget nemlig allerede i fuld gang med at opføre den nu kollapsede reaktortank uden byggetilladelse og med kommunens vidende.

Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.

Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.

Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.

Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.

Gjort lovligt senere

Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.

- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.

- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.

Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.

- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.

Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2022

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2024 - opførelsen af

Helt forkert at bygge uden tilladelse

Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.

- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.

Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.

- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.

Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.

- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.

Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.

I forlængelse af lovliggørelsen af biogasanlægget i Flemløse var embedsmænd fra Assens Kommune på besøg på anlægget den 31. oktober.

Her var ejerne af anlægget repræsenteret ved Jørgen Stougaard, Kurt Brusgaard Poulsen til stede sammen med deres rådgivere fra Nordic Green Engineering.

Ifølge referatet blev det igangværende byggeri af tank og området omkring besigtiget. Der blev efterfølgende gjort status på byggeriet.

Læs også: Så stort er Flemløse Biogas - i gang med kæmpe udvidelse
Gå tilbage Del
27. nov. 2024 kl. 16:35

Så stort er Flemløse Biogas - i gang med kæmpe udvidelse

Det er ikke noget lille anlæg, der tirsdag blev ramt af en alvorlig ulykke, hvor to personer er omkommet, seks er alvorligt tilskadekomne og én fortsat er savnet.

Ulykken, der fandt sted sent tirsdag eftermiddag, skete på et byggeri af en reaktortank, hvor der ifølge Fyns Politi var i gang med at blive støbt tag. Byggetilladelsen til opførelsen blev givet så sent som 8. oktober i år.

Anlægget har, ifølge virksomhedens hjemmeside, kapacitet til at producere syv millioner kubikmeter gas til naturgasnettet.

Det svarer til opvarmning af 3.500 parcelhuse eller 112 millioner kørt kilometer i personbil, lyder det.

Udvidelsen er en del af planerne for at kunne producere og omsætte endnu mere biogas i fremtiden.

Thomas Larsen-Bjerre

Kæmpe udvidelse

I sidste måned søgte Flemløse Biogas om tilladelse hos Assens Kommune til udvidelse af sit opgraderingsanlæg, så man kan behandle 99 ton biomasse yderligere om dagen.

Det svarer til en udvidelse fra anlæggets nuværende 90.000 ton biomasse til 126.500 ton biomasse om året.

Der forventes produceret cirka 33,6 millioner kubikmeter rågas om året på biogasanlægget, heraf sælges en del rågas, cirka 11 millioner kubikmeter rågas, direkte til en lokal virksomhed.

TV 2

Modstand mod anlægget

Selv om biogasanlægget har været en grøn og økonomisk succeshistorie, har der også været modstand mod projektet.

I november 2021 protesterede en række beboere i Flemløse over udvidelser på anlægget og især den øgede trafik med biomasse til anlægget.

Biogasanlægget fik ved den lejlighed tilladelse til at øge sin kapacitet på 36.200 tons per år til 90.000 tons per år.

Det krævede opførsel af to nye reaktortanke og en ny eftergasningstank. 

Muligheden for CO2-fangst og pyrolyseanlæg blev drøftet, og Flemløse Biogas fremlagde nogle af deres tanker omkring en udvidelse af biogasanlægget

- Assens Kommunes anbefaling var at se på hvilke evt. udviklingsplaner der kan komme på tale, og så i god tid få arbejdet med evt. miljøredegørelse og evt. lokalplan sat i gang, hedder det i referatet.

Lugtgener

Desuden oplyste Flemløse Biogas, at opsætning af telthaller omkring deres dybstrøelse ville blive færdiggjort i februar 2025 og tanken klar til ibrugtagning i marts 2025.

Sagen om telthallerne havde kommunen og biogasanlægget også på dagsordenen i april efter klager over lugten fra naboerne og efter, at kommunens oprindelige dispensation var udløbet i juli 2023.

Søren Steen Andersen finder det helt naturligt at søge inspiration og viden, der kan gavne kommunen, og besøget kom i stand efter, at borgmesteren havde set et anlæg i Vrå, hvor man brugter pyrolyse til at fange CO2.

- Vi har en myndighedsafdeling til at påse, at vores virksomheder lever op til myndighedskravene. Det er ikke noget, vi skal blande os i som politikere. Jeg besøger også mange andre virksomheder, siger Søren Steen Andersen.

4. dec. 2024 kl. 18:05
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Over 1000 husstande uden strøm

LYT
Del
Link
kopieret!

I Assens er over 1000 adresser lige nu uden strøm, ligesom omtrent 500 adresser i Ejby også er mørklagt, oplyser Vores Elnet på forsyningsselskabets hjemmeside.

Årsagen til strømafbrydelsen er et kabelbrud. Det fortæller Vores Elnets døgnvagt til TV 2 Fyn.

Strømafbrydelsen skete klokken 17.46 og teknikere arbejder på at få repareret kablet.

Opdatering 19.20: Strømmen er nu tilbage i de berørte områder.

4. dec. 2024 kl. 17:33

Skole indfører online-onsdag

LYT
Del
Link
kopieret!

I fem uger skal elever på Langeskov Skole modtage undervisning hjemmefra, gennem en ipad, hver Onsdag.

Det skriver DR, som beretter at forsøget gælder for elever i femte klasse.

Forsøget bakkes op af både skolebestyrelsen, elevrådet og Kerteminde Kommunes unge-byråd. Nogle af elevernes forældre forholder sig dog mere skeptisk, skriver DR.

Skolen gennemførte sidste skoleår et lignende forsøg, hvor to af tre forældre svarede, at de var tilfredse med online-undervisningen.

- Vi vil gerne give vores lærere mulighed for at variere undervisningen. Så for os er online-undervisning blot ét værktøj blandt flere, der kan tages i brug, siger skolelederen på Langeskov Skole, Klavs Lauridsen, til DR.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her