27. dec. 2018 kl. 8:00
Opdateret: 27. dec. 2018 kl. 9:21
Fyn

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Kun madrasfabrikken Dan-Foam kunne følge den fynske erhvervsmand til dørs sidste år.


Det er stadig en snæver personkreds, der tjener de allerfleste penge i det fynske erhvervsliv.

Det viser TV 2/Fyns gennemgang af årets største over- og underskud i de årsregnskaber, der er afleveret i 2018.

Niels Thorborg, indehaver af Leasy-koncernen, Odense Sport & Event og en efterhånden større ejendomsportefølje, kunne fremvise et overskud på 520 millioner kroner, da regnskabet for 2017 var gjort op.

Det er det største fynske overskud i regnskabsåret 2017.

Kun madrasfabrikken Dan-Foam i Aarup rundede en halv milliard kroner i overskud ligesom Niels Thorborg.

Andre personer bag de 20 bedste regnskaber er Hans Bøgh-Sørensen, Orifarm, Torben Østergaard Nielsen, United Shipping, Thor Stadil, Thornico, Kurt Daell, Harald Nyborg, Svend-Aage Nielsen og Bente Lis Nielsen, Micro Matic, Frederik Barfoed, Barfoed Ejendomme og Thomas Andersen, Fayard.

Læs også: Niels Thorborg indkasserer mere end en halv milliard
Gå tilbage Del
4. jun. 2018 kl. 10:52
Fyn

Niels Thorborg indkasserer mere end en halv milliard

2017 var endnu et godt år fynske 3C Retail, der fik et overskud på 550 millioner kroner.


Sidste års regnskab for 3C Retail satte en streg under Niels Thorborgs status som en af det fynske erhvervslivs helt store sværvægter. Selskabet ejes 100 procent af Niels Thorborg og omfatter L'EASY, D'E'R, VÆRSGO og THORN i Norge og Sverige. Bundlinjen lød på 550 millioner kroner med 394 millioner året før.

Årsresultatet er positivt påvirket af selskaberne i Norge og Sverige samt ikke mindst et overskud på 100 millioner kroner ved salget af Inspiration til Imerco.

Måtte starte ny butikskæde

Handlen med Imerco gik endeligt igennem i 2017, men virksomheden skulle gennem en del sværdslag med konkurrencemyndighederne, før salget var en realitet.

- Vi havde gode og konstruktive forhandlinger med Imerco, og selv om vi ikke delte Konkurrencemyndighedernes vurdering af markedet, lykkedes vi med at lave en god handel, som vi samlet set er tilfreds med, siger koncernchef Niels Thorborg.

I forlængelse af handlen pålagde Konkurrencemyndighederne 3C RETAIL at starte en ny kæde. Det blev livsstilskæden VÆRSGO, der blev etableret med 24 butikker og en webshop.

Tjener også på øvrige selskaber

Og går man endnu et skridt tilbage i ejerkæden af Niels Thorborgs virksomheder, bliver tallene flottere endnu.

3C GROUPS rummer ovenstående 3C RETAIL samt de øvrige selskaber 3C PROPERTIES, 3C Sport og Event samt 3C Media. I 3C GROUPS kan Niels Thorborg glæde sig over yderligere 58 millioner kroner med et samlet overskud på hele 608 millioner kroner.

- Jeg glæder mig over den positive udvikling hos 3C GROUPS, som leverer et solidt årsresultat. Det skyldes naturligvis resultatet for 3C RETAIL, men udviklingen i 3C PROPERTIES er også særdeles positiv. Senest har vi investeret i Dinex. En virksomhed med et attraktivt vækstpotentiale, som vi forventer os meget af. Samlet set står vi som gruppe således stærkt, og jeg ser med optimisme frem mod de kommende år, hvor både 3C PROPERTIES og Dinex forventes at bidrage til øget indtjening, siger koncernchef Niels Thorborg.

Netop Fayard er en af de virksomheder, der på kort tid har bidt sig fast i den absolutte top som såkaldte ”cashcows”.

Værftet Fayard, der i 2010 flyttede fra Fredericia til Lindø i vrede mod bystyrets planer på havnefronten, tjente i sidste regnskabsår 239 millioner kroner.

Det er det 11. højeste overskud før skat på Fyn i 2018.

Universal Robots fortsætter sin imponerende vækst og tjente 213 millioner kroner før skat i 2017. Det er det 12. bedste resultat på Fyn og måske en indikator for potentialet i branchen.

Medstifteren af Universal Robots, Esben Østergaard, der ejede en tredjedel af MIR, da virksomheden blev solgt til Teradyne i 2018, kan alene via den indtægt nu blande sig i årets største fynske overskud.

Den handel tjente han 106 millioner kroner på i 2018, afslører hans eget selskab Esben Aps.

Sådan har vi gjort

Der er foretaget en afgrænset søgning for regnskaber offentliggjort i 2018 på Fyn via analyseredskabet BIQ, der henter sine oplysninger fra CVR-registret.

 

Der er kontrolleret for fejl ved at sammenholde BIQ's oplysninger med de offentliggjorte regnskaber for de omtalte selskaber.

 

Søgningen er foretaget på drifts- og holdingselskaber på Fyn med mere end 30 ansatte.

Men ellers indeholder ”toppen af erhvervspoppen” på Fyn flere kendte gengangere.

Det er bl.a. Micro Matic, der fremstiller fadølsarmaturer, bunker- og rederikoncernen United Shipping i Middelfart, Orifarm, der er Europas største parallelimportør af medicin, FTZ Autodele - reservedelskæmpen, der blev solgt til Mekonomen i 2018, genvindings-virksomheden Marius Pedersen, TV 2/Danmark og Scandinavian Tobacco Group i Assens, det tidligere Orlik.

Læs også: Universal Robots: Ansætter op mod 75 nye medarbejdere i år
Gå tilbage Del
7. mar. 2017 kl. 0:00

Universal Robots: Ansætter op mod 75 nye medarbejdere i år

Universal Robots har investeret milliarder i udvikling og er samtidigt vokset med 62 procent. Det betyder, at medarbejderskaren vokser med 30 procent.


De har travlt med at ansætte nye medarbejdere på Energivej nr. 25 i Odense. Alene mandag har teamleder Søren Madsen taget imod seks nye medarbejdere. Det er både ingeniører, HR-medarbejdere, salgssupportere og timelønnede i produktionen

-Jeg synes jo bare, det er fantastisk, at vi kan blive ved med at trykke på, og at det kan blive ved med at stige, som det gør, siger Søren Madsen.

“-Jeg synes jo bare, det er fantastisk, at vi kan blive ved med at trykke på og at det kan blive ved med at stige som det gør”

— Søren Madsen, teamleder i Universal Robots

Virksomheden har netop aflagt regnskab for 2016, som viser en omsætning på 662 millioner kroner og et overskud på 92 mio. kr. før skat sidste år.  Universal Robots er vokset med 62 procent fra 2015 til 2016, og det betyder endnu flere nye medarbejdere i Odense.

- Vi forventer at øge antallet af medarbejde med mellem 25 og 30 procent i Odense i løbet af 2017, siger direktør Jürgen von Hollen.

Han forventer ikke at få problemer med at finde nye medarbejdere. Det sværeste bliver at finde eksperter til udvikling af robotterne.

- Først og fremmest kan vi tilbyde en hel unik kultur her i virksomheden, hvor vi investerer mange penge i udvikling.  Vi sidder på en stor del af markedet, og mange vil være interesserede i at være en del af en succefuld virksomhed, siger han til TV2/Fyn.

Markedsførende

Robotarmene fra Odense er ude hos virksomheder i hele verden og markedet for de brugervenlige og samarbejdende robotter er hastigt voksende. Robotarmene har en pris, så virksomheder i alle størrelser kan være med. Samtidigt kan de arbejde lige ved siden af medarbejderne uden afskærmning og er nemme at programmere.

Derfor fortsætter Universal Robots sin hurtige fremgang verden over og forventer at komme til at sidde på mellem 60 og 65 procent af markedet for de såkaldte cobots.

 Jürgen von Hollen, betragter nettoresultatet som tilfredsstillende. Han forudser en vækst på 50 procent eller mere for omsætningen i 2017. Det betyder, at virksomheden er godt på vej mod sit mål om at ramme en milliard kroner i omsætning ved udgangen af i år.

- Vi skal være fremsynede og fremelske innovation i alt, hvad vi gør. Det er en topprioritet for os at skalere vores forretning, så vi forsat kan levere vækst år efter år, siger Jürgen von Hollen.

Tredoblede investeringer

Universal Robots blev købt af amerikanske Teradyne Inc. i 2015 og de nye ejere har investeret millioner af kroner  på salgssiden og i udvikling af virksomheden. Sammenligner man med 2015, har virksomheden mere end tredoblet investeringerne i  2016, og det er ifølge Jürgen von Hollen en af grundende til væksten.

- Lige så vigtig er vores fortsatte investering på mere end 50 procent i Universal Robots’ medarbejderstab i 2016, hvilket øger vores formåen, knowhow og globale rækkevidde, siger han.

Universal Robots
Ifølge Jürgen von Hollen udvider robotproducenten medarbejderstaben i Odense med op mod 60 medarbejdere i løbet af i år.

Det er otte år siden, at det fynske robotflagskib solgte sin første robotarm. Siden er det globale marked for de samarbejdende robotter vokset til nye højder.

Universal Robots tager fortsat nye markedsandele på nye markeder og har nu kontorer i USA, Spanien, Tyskland, Italien, Tjekkiet, Kina, Singapore, Indien, Japan, Taiwan og Sydkorea. Virksomheden fortsætter også med at udvide en stærk distributionskanal, der dækker mere end 50 lande globalt. På verdensplan er de 350 ansatte, heraf 250 medarbejdere i Odense. På Fyn bliver de op mod 60 nye medarbejdere i løbet af i år.

-Der er jo altid grænser for, hvor mange nye medarbejdere, man kan absorbere. Men jeg synes ikke, vi er nået den grænse endnu. Vi er en ung virksomhed og har et åbent mindset, siger teamleder Søren Madsen. t

Om Universal Robots

 

  • Universal Robots blev stiftet i af 2005 af blandt andre virksomhedens tekniske chef, Esben Østergaard, som ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige, fleksible robotter til en rimelig pris.
  • Siden den første robot blev lanceret i 2008, har virksomheden oplevet en markant vækst med sine brugervenlige robotter, som nu bliver solgt i mere end 50 lande rundt omkring i verden.
  • Virksomheden, som er er en del af Teradyne Inc., har hovedkontor i Odense i Danmark og har datterselskabet og regionale kontorer i USA, Spanien, Tyskland, Italien, Tjekkiet, Kina. Singapore, Indien, Japan, Taiwan og Sydkorea. 

Om Teradyne Inc.

  • Teradyne er leverandør af automatiseret testudstyr til industrien. Koncernen leverer produkter til test af halvledere, trådløs teknologi, datalagring og komplekse elektroniske systemer.
  • Teradynes kunder er både forbrugere, telekommunikationsbranchen, industrien og den offentlige sektor.
  • Teradynes producerer både robotarme, cobotter, som bruges globalt af fremstillingsindustrien og øvrig industri til at øge kvaliteten og effektiviteten i produktionen.
  • I 2016, havde Teradyne en omsætning på 12,3 milliarder kroner, og virksomheder beskæftiger på nuværende tidspunkt omkring 4.300 medarbejdere på verdensplan.

Harald Nyborg, der bl.a. ejer Jem & Fix, og Tornico-koncernen, ejet af far og søn, Thor og Christian Stadil, er også med i den absolutte top.

Thornico ejer Lactosan-Sanovo-koncernen, der fremstiller maskiner til ægge- og osteindustrien. Desuden er sportsmærket Hummel og en større rederiflåde i familiens ejerskab.

Også ejendomsbranchen repræsenteret ved Barfoed Group og HD Ejendomme er med i dette års top.

Det skyldes selvfølgelig, at der er god gang i ejendomsmarkedet, men tallene skal tages med forbehold, fordi både frasalg og opkøb og store værdireguleringer, skaber store udsving fra år til år.

Men det skal dog ikke stjæle billedet fra, at selskaberne tjener godt, også når man udelukkende kikker på den almindelige drift.

Især HD Ejendomme, er efter kapitalfonden Niams overtagelse fra Delbing-familien, kommet i rigtig god økonomisk gænge.

Desuden er det værd at bemærke, at de fynske pengeinstitutter har det godt igen efter finanskrisen.

Fynske Bank og Middelfart Sparekasse presser sig begge ind i top 20.

Læs også: Fynsk virksomhed solgt for milliarder
Gå tilbage Del
6. jul. 2018 kl. 13:40

Fynsk virksomhed solgt for milliarder

Fynske FTZ, der er specialiseret i at lave reservedele, er blevet opkøbt af den svenske værkstedskæmpe Mekonomen for omkring tre milliarder danske kroner.


Den svenske værkstedskæmpe Mekonomen har købt fynske FTZ, der er specialiseret i reservedele til biler. I samme omfang har svenskerne også købt polske Inter-Team.

Det skriver Børsen.

Samlet set har Mekonomen spenderet 395 millioner euro på de to firmaer - det, der svarer til omkring tre milliarder danske kroner.

1.100 ansatte

FTZ, der beskæftiger 1.100 ansatte på Hvidkærvej i Odense SV, er Danmarks største distributør af reservedele og servicerer omkring 11.000 kunder.

Kæden har desuden sit eget franchisekoncept med 920 franchises under forskellige brands som AutoMester, Hella Service Partner, Din Bilpartner og CarPeople.

- Gennem opkøbet af FTZ og Inter-Team styrker vi vores position som den førende distributør af bilreservedele i Norden, og vi tager det første skridt ind i kontinental-Europa, siger Pehr Oscarson, topchef i Mekonomen i en pressemeddelelse ifølge Børsen.

Han fortsætter:

- Opkøbet matcher vores strategi om at spille en central rolle i den løbende konsolidering i Europa. Der er tale om to veldrevne virksomheder, der vil fortsætte deres udvikling inden for de eksisterende selskabsrammer og brands, understreger topchefen.

Overskud i mio. kroner før skat
3C Holding Aps. 520.094.000
DAN-FOAM ApS 505.980.992
HD EJENDOMME A/S 376.736.992
GF FORSIKRING A/S 340.100.000
MICRO MATIC A/S 325.977.000
THORNICO HOLDING A/S 324.115.000
TV2/DANMARK A/S 314.000.000
MARIUS PEDERSEN A/S 259.608.000
SELFINVEST Aps. 256.334.000
FTZ AUTODELE A/S 252.870.000
FAYARD A/S 239.034.000
UNIVERSAL ROBOTS A/S 224.473.000
SCANDINAVIAN TOBACCO GROUP ASSENS A/S 216.400.000
*ORIFARM GROUP A/S 215.000.000
**BARFOED GROUP P/S 172.392.000
ORKLA CONFECTIONERY (KIMS) 162.212.992
HARALD NYBORG A/S 146.487.000
ITW CONSTRUCTION PRODUCTS ApS 133.734.000
MIDDELFART SPAREKASSE 121.508.000
FYNSKE BANK A/S 91.462.000
*Omregnet fra euro
**Resultat efter skat

Se med når TV 2/Fyn torsdag den 27. december 19.30 sender erhvervsredaktionens årskavalkade.

For 1 time siden
Tophistorie
Grafik: Louise Koustrup / Foto: Morten Albek

Tirsdag kunne Odenses politikere sole sig i lyset fra en forladt HA-rockerborg.


Men kampen mod den organiserede kriminalitet er langt fra slut.


Nu skal der kigges nærmere på nogle af Fyns mest kriminelle - og mest udgiftstunge - familier.


Pengene, der fosser ud af kommunekassen, og kriminaliteten, der blomstrer i Odense, skal være slut.


For borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har tirsdag erklæret krig.


/- Nu skifter vi benhårdt fokus med en krigserklæring imod de multikriminelle familier, så vi følger kriminaliteten og bekæmper de strukturer, den bor i, siger han.


Ifølge flere kilder med kendskab til det kriminelle miljø, er nogle af de otte mest kriminelle familier enten indirekte eller direkte involveret i bandeaktiviteter i Odense. Til sammen har de fra 2009 til 2024 kostet kommunekassen i Odense 226,8 millioner kroner.


Voldsom kriminalitet

TV 2 Fyn erfarede sidste år, at de otte familier i alt udgør 48 personer.  

Seks af familierne har ikke vestlig baggrund, mens en enkelt har blandet baggrund, og den sidste er af etnisk dansk ophav. 

Ud over skyderier, pengeafpresning, knivstikkeri og indsmugling og salg af hård narkotika er der, ifølge TV 2 Fyns oplysninger, også tale om familier, hvor nogle medlemmer enten er eller har været direkte involveret i voldelige overfald, bedrageri, ulovlig våbenbesiddelse, tyveri, hæleri og æresrelaterede forbrydelser.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er der i flere tilfælde også tale om familier, hvor sønner og døtre indgår ægteskaber på tværs af familierne for at sikre ro og stabilitet i bandemiljøet. Ægteskaberne sikrer desuden de involverede familier adgang til hinandens narkomarkeder og geografiske territorier i byen. 

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger lever familierne officielt af offentlige ydelser. Mændene er typisk på kontanthjælp, mens kvinderne ofte er på førtidspension eller ansøgere til førtidspension. Enkelte er helt uden for systemet og er hverken i beskæftigelse eller modtager offentlig forsørgelse. 

Peter Rahbæk Juel har ikke uddybet, hvordan Odense Kommune konkret vil komme den familiedrevne kriminalitet til livs.

For 4 timer siden
Tophistorie
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Fyns Politi har i dag anholdt fire personer i alderen 19, 19, 21 og 22 år i en koordineret aktion. Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.


De er alle anholdt i en sag, hvor flere personer i slutningen af 2023 forsøgte at sprænge ca. 4,4 kg plastisk sprængstof i en opgang til en ejendom på Nyborgvej i Odense. 


En bombe af en størrelse, der kunne have haft fatale konsekvenser.


/- På det pågældende tidspunkt opholdt sig 25 personer i lejlighederne i opgangen, hvorfor en sprængning ville medføre, at deres liv blev udsat for alvorlig fare, skriver Fyns Politi.


To af de anholdte personer i alderen 19 år og 22 år sigtes for medvirken til forsøg på sprængning, mens de øvrige to anholdte i alderen 19 år og 21 år sigtes for medvirken til besiddelse af sprængstoffet.


Alle de anholdte vurderes at have relation til bandemiljøet i Odense, skriver politiet. Fire andre personer er allerede tiltalt.


Bag de mange anholdelser ligger et stort politiarbejde.


Politiet har ledt efter gerningsmændene

Det har ikke været lige til at få anholdt de formodede gerningsmænd.

Fyns Politi har samarbejdet med en række specielenheder og Syd- og Sønderjyllands Politi, og der er foretaget ransagning af en række adresser i Odense og Esbjerg.

- Det er gerningsmænd, vi har ledt efter, og som vi nu har fundet, siger specialanklager Daniel Dokkedahl til TV 2 Fyn.

I pressemeddelelsen sætter politiet også ord på, hvordan situationen blev afværget.

- Det lykkedes ikke for de fire unge mænd at komme ind i opgangen, og i stedet blev sprængstoffet klargjort til sprængning ved montering af et kanonslag ude foran opgangen. Sprængning mislykkedes dog, idet de tiltalte blev opdaget og forstyrret af en politibil, der ankom til adressen, hvorfor de forlod stedet.

 De to anholdte personer i alderen 19 år og 22 år fremstilles i grundlovsforhør onsdag den 29. januar 2025.

For 45 minutter siden

Flere skoler i landet modtog tirsdag morgen trusselsmails.

På Fyn og de omkringliggende øer har tre uddannelsesinstitutioner modtaget truende mails. Det gælder blandt andet Tved Skole og Tåsinge Skole i Svendborg Kommune.

Skole- og Uddannelseschef i Svendborg Kommune fortæller, at de som det første kontaktede politiet for at få en vurdering af truslen.

- Vurderingen var, at det var en trussel, der ikke var rettet lokalt specifikt, og dermed var der heller ikke anledning til, at vi skulle foretage evakuering eller sætte andet i værk, siger Kathrine Vestergaard Hyttel.

Ifølge Skole- og Uddannelseschef Kathrine Vestergaard Hyttel kan man være helt tryg ved at sende sine børn i skole i morgen.

Læs også: Flere fynske skoler har modtaget trusselsmail
Gå tilbage Del
I dag kl. 11:31
Fyn

Flere fynske skoler har modtaget trusselsmail

Opdatering 14.00 med navn på to af skolerne.


Flere skoler i landet har tirsdag modtaget trusselsmails. Det skriver Ritzau.


Det gælder også på Fyn og de omkringliggende øer, hvor Fyns Politi på X nu oplyser, at tre uddannelsesinstitutioner har modtaget truende mails.


Både Tved Skole i Svendborg og Tåsinge Skole er blandt de berørte, oplyser kommunen til TV 2 Fyn.


- Vi følger situationen og samarbejder med øvrige politikredse, skriver Fyns Politi.


Derudover oplyser Fyns Politi, at der "umiddelbart" ikke er grund til bekymring.


- Vi beder om, at man anmelder, hvis man har modtaget mailen, skriver politikredsen.


Tidligere sagde kommunikationsrådgiver ved Fyns Politi Mads Boel, at der var tale om én institution.

- Vi har modtaget én anmeldelse fra en uddannelsesinstitution. Vi har en god dialog med uddannelsesinstitutionen, og vi er blevet enige om, at det vil skabe mere panik at sende en patrulje. Der er ingen grund til panik, og alle skal forholde sig, som de plejer, siger Mads Boel.

Henviser til anden politikreds

Ifølge B.T. er der tale om en bombetrussel, der ikke er rettet mod de enkelte skoler. Derfor anbefaler Rigspolitiet heller ikke de pågældende skoler til at evakuere.

Mads Boel har ikke yderligere og henviser til Østjylland Politi, der har overtaget den samlede efterforskning.

Hverken Rigspolitiet eller Østjylland Politi oplyser, hvor mange der har modtaget den enslydende mail.

Nordjyllands Politi skriver på X lidt efter klokken 10 tirsdag, at kredsen ikke har modtaget anmeldelser i sagen. Det samme gælder Bornholms Politi.

Alexander Aagaard

Fremtidens OB bliver uden Alasana Manneh. Spilleren skifter til skotske Hibernian F.C.

- Alasana har været hos os i 2,5 år og har i skiftende omfang været stamspiller. Særligt i den igangværende sæson i NordicBet Ligaen har han bidraget med godt pasningsspil og gode dødbolde, siger Troels Bech, der er sportsdirektør i OB, inden han fortsætter:

- Vi har med fem måneder tilbage af kontrakten modtaget et tilbud, vi har accepteret.

ob.dk

Den 26- årige gambiske landsholdsspiller har spillet 60 kampe i blå og hvide striber,

- Det er ikke nemt at tage herfra, men det er en spændende mulighed for at prøve noget nyt, og jeg er glad for det her skifte, lyder det fra hovedpersonen selv.

For 3 timer siden
Fyn
Marlene Sørensen

“Elon Sucks” og “I bought this before Elon went crazy”. To eksempler på klistermærker, som har været at finde på flere Tesla-biler siden Elon Musk erklærede sin kærlighed til den amerikanske præsident, Donald Trump tilbage i efteråret.


Ifølge tal fra Bilbasen.dk er der også færre og færre, der søger på Teslas biler på brugtbils-hjemmesiden.


Men Tesla-ejer Allan Corfitsen tager sig ikke af virakken og den efterhånden omstridte ejer af gigant-virksomheden, Elon Musk.


- Jeg har ikke gjort mig de store tanker om det, jeg købte min Tesla før al den her virak, siger Allan Corfitsen, da TV 2 Fyn møder ham ved en ladestander uden for Odense.

Han fortæller, at den seneste tids udvikling, hvor Elon Musk har været i vælten som tro støtte for den amerikanske præsident, ikke har fået ham til at skifte holdning til bilen.

- Jeg går op i hvad den kan, hvor langt den kan køre og hvordan den er. Jeg er rigtig glad for den.

TV 2 Fyn møder også Nanna Overgaard, der holder og oplader sin Tesla ved Rosengårdscentret tirsdag eftermiddag.

- Det er ikke helt lige så cool som i starten. Der er lidt et budskab, som man nu kører rundt i, som jeg ikke helt vil associeres med. Men det er lidt ambivalent, siger hun, da hun bliver spurgt om hun har ændret holdning til sin bil på det seneste.

Hun skammer sig dog ikke over sin bil.

- Jeg skammer mig ikke, jeg bruger ikke Teslas værksteder og prøver lidt at komme uden om selskabet på den måde.

Færre søgninger

Ikke desto mindre kører debatten flere steder - bør man skamme sig over sin Tesla? Der bliver solgt klistermærker med blandt andet skriften “Elon Sucks”, som Tesla-ejere så kan sætte på deres bil. Et klistermærke som den kendte tegner Anders Morgenthaler har solgt fra sin hjemmeside.

Screendump

Andre har sågar givet udtryk for at ville sælge deres Tesla, fordi de ikke vil støtte Elon Musk.

Ifølge tal som TV 2 Fyn har fået brugtbils-hjemmesiden Bilbasen.dk til at trække, er Tesla’er stadig populære. Dog i mindre grad end tidligere, hvad angår søgninger på bilerne.

Antal søgninger på Bilbasen
Tesla Model Y:
2023: 167.000
2024: 151.000
Tesla Model 3:
2023: 161.000
2024: 144.000
Kilde: Udtræk fra Bilbasen.dk

Tabellen fortæller ikke, hvorfor der bliver søgt mindre på Tesla end tidligere. Samtidig viser tallene fra Bilbasen.dk, at der er også er færre Tesla’er til salg end tidligere.

- Det er i høj grad fordi priserne i 2023 blev sænket så meget, at de fik et helt vildt salg. I 2024 og 2025 er der dog kommet så mange alternativer, at folk begynder at vælge andre mærker, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom og chefkonsulent hos FDM.

Han peger dog også på, det, han kalder Elon Musk-effekten, som en faktor.

- Vi hører det i vores rådgivning, hvor folk vil have råd og vejledning til hvilken elbil, der passer til dem - bare der ikke peges på en Tesla, lyder det fra Ilyas Dogru, der understreger, at FDM rådgiver neutralt ud fra folks behov og ønsker.

Tilbage hos Allan Corfitsen er der ingen Tesla-skam eller Elon Musk-effekt.

-  Det har ikke fået mig til at ændre holdning til bilen. Jeg skammer mig ikke. Jeg giver det ikke nogen synderlige tanker, siger han.

Thomas Larsen-Bjerre

Nanna Overgaard er heller ikke færdig med Tesla, når hendes nuværende en dag skal pensioneres.

- Skulle jeg købe en ny, ny bil ville jeg ikke vælge Tesla og støtte firmaet direkte. Så ville jeg købe brugt, ligesom jeg har gjort med den, jeg har nu, siger hun.

Elon Musk-effekt eller ej, så var Tesla Model Y den bedst sælgende bil i Danmark 2024 med langt ned til Skoda Enyaq på andenpladsen.

Da en række nu anholdte og tiltalte personer forsøgte at sprænge en opgang i Odense i luften, havde det rod i konflikter mellem enkeltpersoner i det kriminelle miljø i byen. Det skriver Ritzau.

Det er dog ikke politiets opfattelse, at sprængstoffet blev placeret som led i en egentlig bandekonflikt.

Hele otte mennesker har ifølge Fyns Politi medvirket i sagen fra 30. december 2023, og tirsdag blev fire af dem anholdt i en storstilet politiaktion i Odense og Esbjerg.

Men politiet har også måttet kigge ud over landegrænserne, for blandt de tiltalte er en 18-årig svensker. Ifølge Ritzau er det politiets opfattelse, at han blev hyret til at bringe sprængstoffet fra Sverige til Danmark.

For 5 timer siden
Marlene Sørensen

Odense Kommune har i årevis kæmpet for at få lukket rockerborge, og nu er det lykkedes den at få lukket helt ned for Hells Angels' klubhus på Petersmindevej.


Men kriminaliteten forsvinder ikke alene af den grund, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).


- I Odense er den i høj grad flyttet ind i de her multikriminelle familier.


Derfor vil han nu sætte hårdt ind mod netop den gruppe.


- Nu skifter vi benhårdt fokus med en krigserklæring imod de multikriminelle familier, så vi følger kriminaliteten og bekæmper de strukturer, den bor i, siger han.


I sagen mod HA-rockerborgen på Petersmindevej har kommunens fremgangsmåde inspireret andre kommuner.

Odense Kommune brugte en paragraf i lovgivningen, der forbyder, at ejendomme bruges som samlingssteder for særlige grupper. HA klagede over kommunens forbud, men Odense Kommune fik i juni sidste år medhold i Planklagenævnet.

I krig mod kriminaliteten

Med kommunens fremgangsmåde er der ikke længere rockerborge eller bandeklubhuse i Odense Kommune.

Skubber man ikke bare problemet over i nogle andre fynske kommuner?

- Der er også blevet lukket ned for dem i Nyborg, og på den måde er det jo en national kamp mod den organiserede kriminalitet, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:

- Det er jo ikke sådan, at fordi vi lukker klubhuset her, at så springer HA-rockere ud på arbejdsmarkedet i morgen som lovlydige skatteborgere, det bilder jeg mig ikke ind. Men det her er et slag, der er vundet, i kampen mod den organiserede kriminalitet.

Opdateret 15.50: Driften skulle være normal fra omkring klokken 16.

Problemer ved letbanestoppet Vestrebro Station sætter letbanen ud af spil i flere timer tirsdag eftermiddag.

Det er strækningen fra Odense Idrætspark til Odense Banegård, der er påvirket, og der vil i stedet blive indsat erstatningsbusser.

- Der skal tilkaldes en svejser, så man hurtigst muligt kan genoptage driften. Det er tidligere gået hurtigt, men man skal regne med to-tre timer, måske mere, før driften er oppe at køre, lyder det fra Odense Letbanes kommunikationschef Flemming Ø. Petersen.

Brugere kan finde opdateringer på Odense Letbanes hjemmeside

Driften mellem Hjallelse Station og Odense Banegård er normal.

Marlene Sørensen

Børn, der er født mere end 12 uger for tidligt, har brug for akut behandling.

Derfor glæder det Anja Klamer, der er ledende overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH, at hendes afdeling modtager fire millioner kroner til at øge og optimere intensivbehandlingen af for tidligt fødte børn.

- Den udfordring, vi havde tidligere, var, at vi var nødt til at flytte vores børn til et andet afsnit på hospitalet, og det gav nogle afbrudte patientforløb, siger hun.

Med det nye tilskud kan børnene være på neonatal-afdelingen under hele deres forløb. Samtidig sikrer beløbet, at der kan være en sygeplejerske ved siden af hvert kritisk syge barn døgnet rundt.

I dag kl. 13:30
Fyn
Claus Birkekær Pedersen / TV SYD

Kan man forhindre og forebygge kroniske smerter hos gigtpatienter?


I dag findes der ingen målrettede behandlinger, men lige præcis den problemstilling bliver vi måske meget klogere på i fremtiden.


Philip Rask Lage-Hansen, der er læge på Esbjerg og Grindsted Sygehus, har nemlig vundet forskningskonkurrencen Et Sundere Syddanmark 2025.


- Det var det, jeg håbede ville ske – så vi kunne sætte mere fokus på de mennesker, der har det svært, siger Philip Rask Lage-Hansen.


Sejren betyder, at han af Region Syddanmark får tildelt én million kroner til at videreudvikle sin forskning på netop dette område. Tirsdag formiddag blev han overrasket med konfettirør, blomster og den store pengecheck.


Også penge til anden- og tredjepladsen

Philip Rask Lage-Hansens forskning vil undersøge, hvorfor nogle gigtpatienter udvikler kroniske smerter som følge af en gigtdiagnose. 

Og ved at følge op mod 1000 gigtpatienters sygdomsforløb vil han forsøge at finde en metode til at forebygge de kroniske smerter.

Læs også: Pia er uhelbredeligt syg, men kæmper for at vinde over smerterne
Gå tilbage Del
24. jan. 2025 kl. 8:00

Pia er uhelbredeligt syg, men kæmper for at vinde over smerterne

Malthe Noes

- Det er et decideret helvede.


Ordene kommer fra Pia Pedersen, der lider af kroniske smerter. Smerter, som hærger hendes krop dag og nat.


- I nat har jeg fået tre timers søvn, men ikke sammenlagt - for kroppen gør ondt.


Den 59-årige vestjyde har udviklet lidelsen fibromyalgi, der betyder, at hun har kronisk generaliserede smerter i kroppen. De er en konsekvens af hendes slid- og leddegigt.


Et overfølsomt centralnervesystem

Ifølge Gigtforeningen findes der over 200 gigtsygdomme. Og har man fået stillet en gigtdiagnose, oplever omkring halvdelen en form for kroniske smerter inden for de efterfølgende fem år - og hver femte udvikler kronisk generaliserede smerter som Pia Pedersen.

Fibromyalgien betyder, at hendes smerter forværres gennem centralnervesystemet, fordi det er overfølsomt. Derfor bliver hendes smertesignaler i kroppen markant forstærket.

- Det er over hele kroppen. Nogle gange kan jeg ikke engang gå. Og når mine hænder er rigtig øv, har jeg plastiktallerkener, jeg spiser af, fordi de ikke går i stykker.

Malthe Noes
Pia Pedersen har plastiktallerkner liggende i skuffen med hendes normale service.

Dengang hverdagen fungerede upåklageligt, var Pia Pedersen en aktiv kvinde. Både på arbejdsmarkedet som blandt andet ufaglært smed, syerske og rengøringsassistent - og socialt med hendes venner og familie i og omkring Esbjerg.

I dag er hun blevet tilkendt førtidspension. Og kalder de sociale arrangementer, kræver det en nærmest perfekt søvn natten inden. Og en krop, der tillader hende at være aktiv.

- Da min kæreste fyldte år, ville han invitere mig ud. Han havde bestilt bord, og han skulle komme og hente mig. Men så måtte jeg ringe til ham og sige, at han skulle glemme det. Så det blev til pomfritter og kylling herhjemme, fordi jeg ikke kunne bruge kniv og gaffel.

Hjælp patienter som Pia Pedersen via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

Et vigtigt signal

Pia Pedersen oplever, at fremmede folk på gaden eller i butikker kigger skævt til hende - nogle stikker hende endda direkte kommentarer.

- “Er hun fuld? Nu må hun sgu tage sig sammen”, har hun blandt andet fået at vide.

Derfor har hun et sæt handsker, der skal vise omverdenen, at hun har udfordringer, som gør, at hun tager tingene i sit eget tempo.

Malthe Noes
De mørke handsker støtter også Pia Pedersens leddegigt, når smerterne er værst.

- Når folk ser, man har dem her på, så er de bedre forstående, hvis man taber tingene eller er langsom til at få tingene væk fra båndet, når de er kørt igennem.

Handskerne er en lille hjælpende hånd i en ellers udmattende hverdag. Men fibromyalgien bliver slemmere med årene, og i dag findes der ingen effektive behandlingsmetoder mod netop kroniske smerter.

- Altid bedre at forebygge end at behandle

Selv om man i dag ikke kan kurere patienter som Pia Pedersen, kan man forske i, hvorfor man som gigtpatient udvikler kroniske smerter som konsekvens af en gigtdiagnose. Det har læge på gigt- og bindevævsambulatoriet på Esbjerg og Grindsted Sygehus Philip Rask Lage-Hansen sat sig for.

- Hvad er det for nogle faktorer, der gør, at man ender, hvor det ikke er sjovt at være - og hvor lang tid går der i øvrigt også?

Malthe Noes
Philip Rask Lage-Hansen vil skabe en personlighedsprofil af de patienter, der får stillet en gigtdiagnose.

Igennem 617 spørgsmål vil han skabe en personlighedsprofil hos gigtpatienter, og ved at følge deres sygdomsforløb håber han at finde ud af hvilke faktorer, der er afgørende for at udvikle kroniske smerter. Han håber derved at kunne forebygge, at andre patienter får en hverdag som Pia Pedersen.

- I samarbejde med en psykiater har vi udarbejdet et spørgeskema. Er der destruktive tanker, er der katastrofetanker, hvad betyder kosten?

Det er spørgsmål som dem, han vil have svar på fra op mod 1.000 deltagende gigtpatienter.

- Vores håb er, at det har rigtig stor og gennemgribende betydning, for det er altid bedre at forebygge end at behandle.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster almindelig SMS-takst at stemme på projekterne.

For Pia Pedersen i Esbjerg er de kroniske smerter blevet en del af hendes identitet. Hun kan ikke kureres for dem. Alligevel kan det være svært at dele virkeligheden med sine nærmeste.

Du har først lige fortalt dine veninder om, hvor syg du egentlig er. Hvorfor?

- Fordi jeg ikke vil have, at folk betragter en som hypokonder, for det er jeg ikke. Sygdommen skal ikke bestemme over mig. Det er mig, der skal bestemme over den.

Malthe Noes
Pia Pedersen og hendes veninde.

Hos Region Syddanmark var koncerndirektør, Kurt Espersen, også begejstret for at overrække en ny håbefuld forsker den store pris.

- Det er stort at få lov at overrække en million kroner til en yngre forsker. Det betyder, at vi i Region Syddanmark kan stimulere et område, som måske ikke er det område, hvor de fleste penge går hen, når vi snakker forskning, siger Kurt Espersen.

Og hos Pia Pedersen - der i projektet 'Kan kroniske smerter forhindres?' stod frem og fortalte om sin hverdag - betyder sejren også alverden.

- Jeg er virkelig glad – og så kan det være, at Folketinget får øjnene op og giver nogle flere penge til området, siger Pia Pedersen.

Hvad er Et Sundere Syddanmark?

Fem forskningsprojekter var med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemte hvilke projekter, der skulle vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen fik tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen blev kåret tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tog ud og overraskede forskeren, som fik tildelt én million kroner til sit projekt.

Du kan via linket se hvilke forskningsprojekter, der deltog i konkurrencen https://www.tvsyd.dk/ess.

På andenpladsen ender projektet 'Nærsynethed blandt danske skolebørn' på Sygehus Lillebælt i Vejle, der modtager 600.000 kroner. 

Og tredjepladsen, hvor hele 400.000 kroner medfølger, går til projektet 'Nye tilgange til at forebygge og yde støtte i forløbene for selvskadende patienter i akutmodtagelsen' på Psykiatrisygehuset.

Set over en længere årrække har den generelle tendens været, at flere danskere er blevet bedre til at betale deres regninger til tiden.

Det har betydet, at antallet af personer, der er registreret som dårlige betalere i RKI, har været dalende.

Det var tilfældet igen i 2024, hvor 168.442 personer ved udgangen af året stod noteret i registret. Det viser en opgørelse fra data- og analysevirksomheden Experian, som driver RKI-registret.

Det er knap 5000 færre end året forinden og er dermed bundrekord.

I dag kl. 11:31
Fyn

Opdatering 14.00 med navn på to af skolerne.


Flere skoler i landet har tirsdag modtaget trusselsmails. Det skriver Ritzau.


Det gælder også på Fyn og de omkringliggende øer, hvor Fyns Politi på X nu oplyser, at tre uddannelsesinstitutioner har modtaget truende mails.


Både Tved Skole i Svendborg og Tåsinge Skole er blandt de berørte, oplyser kommunen til TV 2 Fyn.


- Vi følger situationen og samarbejder med øvrige politikredse, skriver Fyns Politi.


Derudover oplyser Fyns Politi, at der "umiddelbart" ikke er grund til bekymring.


- Vi beder om, at man anmelder, hvis man har modtaget mailen, skriver politikredsen.


Tidligere sagde kommunikationsrådgiver ved Fyns Politi Mads Boel, at der var tale om én institution.

- Vi har modtaget én anmeldelse fra en uddannelsesinstitution. Vi har en god dialog med uddannelsesinstitutionen, og vi er blevet enige om, at det vil skabe mere panik at sende en patrulje. Der er ingen grund til panik, og alle skal forholde sig, som de plejer, siger Mads Boel.

Henviser til anden politikreds

Ifølge B.T. er der tale om en bombetrussel, der ikke er rettet mod de enkelte skoler. Derfor anbefaler Rigspolitiet heller ikke de pågældende skoler til at evakuere.

Mads Boel har ikke yderligere og henviser til Østjylland Politi, der har overtaget den samlede efterforskning.

Hverken Rigspolitiet eller Østjylland Politi oplyser, hvor mange der har modtaget den enslydende mail.

Nordjyllands Politi skriver på X lidt efter klokken 10 tirsdag, at kredsen ikke har modtaget anmeldelser i sagen. Det samme gælder Bornholms Politi.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her