Dømt hjemmehjælper stjal kvart million fra ældre ægtepar

For en måned siden blev en hjemmehjælper i Kerteminde Kommune dømt for at have franarret et ældre ægtepar en kvart million kroner over ni måneder frem til mandens død. Det forarger sønnerne, at man måske kunne have set det komme.

En ven af huset.

Det var, hvad 87-årige Bente Bach kaldte den 44-årige hjemmehjælper fra Kerteminde Kommune, mens han kom i deres hjem.

Hvad Bente Bach og hendes ægtemand Hervig Bach ikke vidste, var, at mens hjemmehjælperen plejede dem og kom tættere ind på livet af dem, tømte han også deres bankkonto for en kvart million kroner.

Derfor er historien vigtig

- Han har hævet omkring 110 gange fra deres konto i en periode, hvor det til sidst spidser så meget til, at han to dage før min far dør, der hæver han de sidste penge på kontoen, siger 57-årige Henrik Bach, parrets ældste søn.

Men faktisk kunne Kerteminde Kommune måske have set det komme. De ansatte nemlig hjemmehjælperen velvidende at han havde pletter på straffeattesten - det bekræfter kommunen selv. 

- Manden har gjort det samme, som han har gjort før. Jeg vil mene, at med sådan en dom, så skal man ikke ansættes i sådan et job, siger 47-årige Jesper Bach, der også er søn af Bente og Hervig Bach.

Det er ikke eneste gang, at en plettet straffeattest giver anledning til debat. I sidste uge kunne vi på TV 2 Fyn fortælle, at psykiatrien i Region Syddanmark i fire måneder havde en dømt bedrager ansat, uden at tjekke hans straffeattest. 

Også i det østjyske er der kommet gang i debatten, efter TV2 Østjylland kunne fortælle om en hjemmehjælper, der gang på gang blev ansat i plejen, selvom han var blevet både bortvist og politianmeldt.

Bente og Hervig Bach havde stor tiltro til den nu dømte hjemmehjælper. Han hjalp blandt andet med økonomien og ringede tit.
Bente og Hervig Bach havde stor tiltro til den nu dømte hjemmehjælper. Han hjalp blandt andet med økonomien og ringede tit.
Foto: Privatfoto / Anders Kammersgaard

MitID på hans telefon

TV 2 Fyn har talt med Bente Bach om forløbet. Hun ønsker ikke at stille op til interview, da sagen i forvejen har kostet mange kræfter, men giver samtykke til, at hendes sønner fortæller historien. Hun fortæller, at hun var knust over at blive svigtet af en ven, hun følte stod hende og Hervig Bach så nært.

Da Hervig Bach sidste forår blev alvorligt syg, begyndte det at gå op for brødrene, at noget var galt. 

- Vi kom næsten hver dag op til vores fars død, og der faldt snakken jo af og til på ham (hjemmehjælperen, red.). Vi vidste jo godt, at han eksisterede, men der kom mange opkald fra ham, og det undrede vi os over. Lige pludselig begyndte min mor at snakke om, at han sad med hendes MitID, fordi han hjalp med at betale regninger, fortæller Jesper Bach og tilføjer:

- Jeg havde nogle søvnløse nætter over det. Langt henad vejen tænkte vi, at her er en hjemmehjælper, der har gjort mere, end han skulle, og som også er kommet for tæt på vores forældre, men måske ikke af ond vilje. Derfor gik vi mange gange rundt om os selv, for vi ville ikke risikere noget, hvis han nu bare havde været flink.

Da Hervig Bach døde blev kontakten intensiveret, og brødrene endte med at tage fat på Kerteminde Kommune. Efterfølgende oplyste kommunen, at de havde bedt manden om at stoppe kontakten til Bente Bach. 

Brødrene havde ikke mulighed for at følge med i deres forældres økonomi, og opdagede først i forbindelse med en gennemgang af deres fars kontoudtog efter hans død, at noget var helt galt. 

- Det var nemt at se, for der var måske ti posteringer hver måned, hvor der var hævet et sted mellem 30 og 40.000 kroner. Nogle gange var der tre hævninger samme dag, fortæller Jesper Bach.

Det fik dem til at politianmelde manden, der for en måned siden blev idømt 1 års betinget fængsel for at have franarret ægteparret 249.175 kroner. Det fremgår af dommen, som TV 2 Fyn er i besiddelse af. 

Desuden må han ikke længere arbejde med pleje, og skal tilbagebetale de 249.175 kroner til Bente Bach. 

Hvad gjorde kommunen?

Selvom sagen officielt er afsluttet, er dommen blevet anket af den dømte - og derfor må familien forvente at det dybe hul i pengekassen hos deres 87-årige mor ikke bliver lukket foreløbigt.

Men det er ikke det eneste, der forarger brødrene.

For én ting er, at det lykkedes den nu dømte hjemmehjælper at franarre ægteparret en kvart million kroner.

Noget helt andet er, at manden i det hele taget kunne blive ansat som hjemmehjælper i Kerteminde Kommune, når kommunen i hvert fald havde kendskab til én af mandens to domme - nemlig en dom for tyveri fra 2014. 

Dommene opdagede brødrene først under retssagen mod manden.

- Der blev jeg virkeligt sur på Kerteminde Kommune, siger Henrik Bach og fortsætter:

- Hvis kommunen vælger at tage chancen, må de i mine øjne også stille sig over til kasse et og betale det, han har taget. Det er deres medarbejder, der har taget det fra mine forældre, der har lukket ham ind i god tro om, at han var en fin fyr, siger Henrik Bach. 

Brødrene fortæller, at de flere gange har opsøgt kommunen i håbet om at få hjælp i sagen, eller i det mindste for at kommunen ville forklare deres mor, hvad der skete. Men ifølge Bente Bach, har hun ikke hørt noget fra kommunen, og det fodrer kun tvivlen på den kommunale hjemmepleje, fortæller de. 

- Det er synd for dem (hjemmehjælperne, red.) at de bliver mistænkt, men man sidder jo med følelsen af, om der mon er en til, der kommer. Hvad sker der næste gang? Hvad stjæler de så, spørger Henrik Bach. 

Ingen kommentarer

TV 2 Fyn har rakt ud til Kerteminde Kommune i håbet om at få svar på, hvordan manden kunne blive ansat med den fortid han har - og om borgerne i Kerteminde Kommune kan føle sig trygge ved den kommunale hjemmepleje.

Kommunen afviser at kommentere på sagen, men oplyser, at man altid indhenter straffeattest og referencer samt uddannelses- og autorisationsbevis ved nyansættelser.

quote Hvis kommunen vælger at tage chancen, må de i mine øjne også stille sig over til kasse et og betale det, han har taget. Det er deres medarbejder, der har taget det fra mine forældre, der har lukket ham ind i god tro om, at han var en fin fyr.

Henrik Bach

Chef for ældre, handicap og sundhed i Kerteminde Kommune, Susanne Buch, skriver:

- Kerteminde Kommune udtaler sig principielt ikke i personalesager og kan derfor ikke besvare spørgsmål, der retter sig mod den konkrete sag. Som Kommune ligger det os altid meget på sinde, at vi kan stole på de mennesker, vi ansætter. Derfor gør vi også alt, hvad vi kan, for at undgå "brodne kar".

- I forbindelse med ansættelser på ældreområdet indhentes der derfor altid offentlige straffeattester. Hvis der er anmærkninger på straffeattesten, er det op til en konkret individuel ledelsesmæssig vurdering, om det har betydning for en ansættelse i kommunen.

Straffeattester

- Jeg fortryder

TV 2 Fyn har talt med den nu dømte hjemmehjælper. Han ønsker ikke at stå frem med navn af hensyn til sin familie, men vil gerne udtale sig anonymt om sagen. 

- Når jeg sidder her i dag, i bagklogskabens lys, ville jeg ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage, og spørge mig selv om, hvad fanden det er, jeg laver, fortæller han og tilføjer, at han efterfølgende har haft det svært psykisk.

Han siger, at Bente og Hervig Bach er de eneste, han har "hjulpet" med økonomien, og at sagen har fået ham til at reflektere over, hvorvidt han burde være blevet ansat. 

- Jeg vil sige, at hvis man nu er dømt for dyremishandling, eller noget i den dur, kan man måske godt se gennem fingre med det, men er man dømt for røveri, tyveri eller bedrageri, så synes jeg slet ikke, man skal ansættes, siger han.

Hvorfor synes du ikke det?

- Jamen bare kig på det klasse-eksempel du snakker med. Højest sandsynligt er der også andre, siger han. 

Det ville jo kunne have kostet dig både din uddannelse og dine tidligere stillinger som hjemmehjælper.

- Ja, som jeg sagde før. Nu kan jeg jo godt se, at man skal gå til bunds. Jeg tænker også, hvordan ville jeg havde det, hvis det var mine forældre? Så havde jeg det nok ligesom sønnerne.  

Han forklarer, at årsagen til, at han har anket sagen, er fordi hans advokat mente, at straffen var for hård sammenlignet med lignende sager.

Oversigt

    Oversigt