Timingen er ikke den bedste. Det er direktør og medejer Brian Djernes i Cane Line den første til at indrømme.
Virksomheden, der producerer luksusmøbler til udendørs brug, åbner sit nye datterselskab i staten New York kort tid efter Donald Trump har overtaget nøglerne til det hvide hus. Virksomheden eksporterer i forvejen i stor stil til USA, men har investeret i et større lagerlokale med showroom.
Herfra vil de betjene kunder i hele USA og sikre en hurtig leveringstid til amerikanerne. Planen er at åbne i midten af marts. Beslutningen er truffet, selvom Donald Trump fredag blev taget i ed som USA nye præsident.
- Timingen i at åbne et datterselskab derovre er ikke den bedste, men det er sådan med alting, nogen gange er man nødt til at have modet. Og det har vi, siger administrerende direktør Brian Djernes.
- Vi har tænkt på det af mange omgange, for første gang for otte år siden, så det har været længe undervejs. Nu gør vi det!
Frygter handelsbarrierer
Brian Djernes største bekymring er, om Trump indfører handelsbarrierer i nogle af de produktionslande, virksomheden samarbejder med. Det kan i værste fald betyde importtold på 10, 20 eller måske 30 procent.
- Markeder over hele landet bliver påvirket, hvis der kommer handelsbarrierer, det er frygt nummer èt, siger han.
Hele outdoormarkedet er stort i USA, hvor sæsonen er længere end i Europa. Desuden er kunderne mere tilbøjelige til at investere flere penge, når de kan bruge møblerne i 11 af årets 12 måneder.
Kunderne bor især i Californien, Los Angeles og områder som Florida langs kysterne.
- Hvis du først rammer de amerikanske forbrugere, så er det stort. Det er et kæmpe land, og de vil gerne have nyt dansk blod og design. Amerikanerne kan godt lide vores skandinaviske måde at designe møbler på
Eksport for 100 milliarder
Ifølge Dansk Industri (DI) er den amerikanske økonomi blevet stærkere og nye tal fra BEA viser, at amerikansk økonomi voksede med 1,1 procent i årets første kvartal. De nye tal er en opjustering i forhold til den første foreløbige opgørelse, der viste en vækst på 0,8 procent.
Så den amerikanske økonomi har det bedre, end forventet. Og det er godt nyt for Cane Line og andre danske eksportvirksomheder.
Cane Line
- Opjusteringen af væksten i USA er en meget kærkommen nyhed, da vi har brug for amerikanerne til at sætte mere skub i hele verdensøkonomien. De nye tal ændrer dog ikke på, at amerikansk økonomi udviklede sig meget svagt i første kvartal, siger chefanalytiker Allan Sørensen, som er chefkonsulent i Dansk Industri.
Eksporten til USA steg sidste år med 11 procent, og rundede 100 millliarder kroner for første gang nogensinde. Kun Tyskland og Sverige aftager mere dansk eksport end amerikanerne.
- Danske eksportvirksomheder oplevede sidste år en rigtig pæn fremgang i eksporten til USA, og henter nu hver tiende eksportkrone på det amerikanske marked. Der er stadig fremgang i amerikansk økonomi, men væksten er aftaget betydeligt. Dollaren er dog fortsat stærk, og sammen med svag fremgang har de danske virksomheder fortsat gode muligheder på det amerikanske marked, siger Allan Sørensen fra DI.
Flere danske jobs
For seks år siden åbnede Cane Line et datterselskab i Australien og gør nu det samme over there. Virksomheden forventer at omsætningen vokser med 70 procent i USA i løbet af det næste år.
- Vi forventer rigtig meget fremadrettet og de næste fem år har vi store vækstmuligheder i USA, siger Brian Djernes
I første omgang betyder det arbejde til op mod fem ansatte i USA. Al logistik omkring it og hjemmesider eller ordrerindsats og indkøb håndteres fra hovedkontoret i Rynkeby. Går det som forventet på det amerikanske marked, kan det betyder, at der skal ansættes flere sælgere i Danmark.