Overnatning i skurvogne på byggepladser eller sovesale i kælderen på en tidligere skole. Sådan er indkvarteringsforholdene ifølge flere fagforeninger ofte for de ansatte, der får hyre hos bygge- og udlejningsfirmaet Grønnely.
Både i Langeskov på Fyn og i Gilleleje på Nordsjælland har fagforeningerne konstateret ulovlige og farlige forhold for Grønnelys ansatte.
Det er med livet som indsats, fordi brandmyndighederne ikke er klar over, at der bor mennesker på byggepladsen
- Vi har både oplevet, at de har boet på byggepladsen, det vil sige i en kælder på en skole, og vi har oplevet, at de har boet i en skurvogn på byggepladsen, uden at det er anmeldt. Det er med livet som indsats, fordi brandmyndighederne ikke er klar over, at der bor mennesker på byggepladsen, siger Peter Bøgh Kjærulff, der er formand for byggegruppen i 3F i Frederiksborg.
I Langeskov boede de polske og rumænske arbejdere i foråret sidste år i ni skurvogne, der var placeret bag indhegningen til byggepladsen ved det gamle rådhus. Grønnely havde dog ikke fået tilladelse af kommunen til at lade de ansatte bo på byggepladsen.
- Vi kan jo ikke gå ind og bestemme, hvordan de kan opføre det, og hvem der skal udføre arbejdet, men lige så snart vi blev gjort opmærksom på, at her sker noget, der ikke er efter bogen, da rykkede vi ud, siger Kerteminde Kommunes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S).
3F Østfyn indgav en politianmeldelse, og efterfølgende måtte Grønnely fjerne de ni skurvogne fra byggepladsen.
Bygge- og udlejningsfirmaet Grønnely har omkring ti byggeprojekter i landet. Firmaet købte i foråret sidste år det tidligere Give Sygehus, som de nu vil omdanne til seniorboliger. Selvom lokalplanen for ombygningen endnu ikke er på plads, søgte Grønnely i efteråret om tilladelse til opsætning af beboelsesvogne på området. Det har Vejle Kommune afslået.
Flere fagretslige sager
Men indkvarteringen for de ansatte bygningsarbejdere i Grønnely er ikke det eneste problem, når firmaet bygger om, mener fagforeningerne.
Både på Fyn og Nordsjælland kører der fagretslige sager mod firmaet.
De får hverken søgnehelligdagsbetaling, feriepenge eller pension. Men det er svært at komme til at tale med de ansatte. Vi bliver smidt ud fra byggepladserne på røv og albuer
- Vi har indgivet en sag, der handler om arbejds- og lønforhold, lyder det fra Torben Knudsen, der er formand for 3F bygningsarbejdernes fagforening på Fyn.
Han ønsker dog ikke at uddybe, hvad sagen handler om, da han mener, at sagen først skal afgøres i retten.
Peter Bøgh Kjærullf fra Frederiksborg vil gerne kommentere en lignende fagretslig sag, de kører mod Grønnely.
- Det vi oplever er, at det generelt ikke er særlig gode byggepladser, og det er lidt mildt sagt, for det er galt med arbejdsforholdene. Og så er det i forhold til betalingen af deres ansatte, som heller ikke lever op til vilkårene, siger fagforeningsmanden.
- Vi ved, at de ikke opfylder overenskomsten. De får hverken søn- og helligdagsbetaling, feriepenge eller pension. Men det er svært at komme til at tale med de ansatte. Vi bliver smidt ud fra byggepladserne på røv og albuer, siger Peter Bøgh Kjærulff.
3F Frederiksborg har afholdt et såkaldt 48-timers møde med Grønnely for at få afklaret, om overenskomsten bliver overholdt på deres byggepladser i Nordsjælland.
Svaret fra Grønnely har været, at de ikke har ansvar for overholdelse af overenskomsten på byggepladserne, da arbejdet bliver udført af underentreprenører.
Grønnely skriver til 3F, at det blandt andet er firmaet IP-Byggeri, der står for arbejdet på deres byggepladser. Men ifølge CVR-registret er IP-Byggeri ejet af Grønnely.
Natarbejde hos lejerne
Som TV 2 Fyn fortalte søndag, er Grønnelys udlejningsejendomme præget af utallige fejl og mangler. I Gilleleje er der skimmelsvamp og ulovlige elinstallationer, og ifølge beboerne bliver arbejdet udført af ufaglært udenlandsk arbejdskraft.
– Jamen, det er jo Grønnelys egne østeuropæiske håndværkere, der laver arbejdet. De har alt, hvad hjertet kan begære af håndværkere. Den ene dag er han elektriker, dagen efter er han smed, og så kommer han måske som tømrer eller gartner også, siger Peter Bergstrøm, der har boet i den ombyggede skole i Gilleleje siden april sidste år.
Samme oplevelse har Mikkel Møller Kristensen med de ansatte i Langeskov.
- Pludselig render deres polske håndværkere rundt med vinkelslibere og skærer hegnet på min terrasse ned. De skærer helt uden briller og sikkerhedsudstyr, og først klokken 23.30 var de færdige på min terrasse, siger han.
Arbejdstider på alle tider af døgnet har også præget firmaets byggeprojekter i Nordsjælland.
- Vi ser, at de arbejder hele tiden, og det er en udfordring i forhold til overenskomsten, men også i forhold til den ro, man skal have, når man arbejder, siger Peter Bøgh Kjærulff.
Klager fra naboer
Grønnely har også opført lejeboliger på en tidligere produktionsskole i Græsted i Nordsjælland. Her kom der klager fra en nærliggende botilbud over, at der blev arbejdet dag, nat og weekender.
- Vi har både i forhold til egne observationer, og også fra folk der har kontaktet os, viden om, at de arbejder langt over det normale både om aftenen og i weekenderne, siger byggeformanden fra 3F.
Peter Bøgh Kjærulff finder det forkasteligt, at et byggefirma i Danmark har så lidt respekt for lejere og byggearbejdere.
- Der er to tabere, som kan mærke det her på deres krop. Det er dem, der må bo i skimmelsvamp, og så er det vores medlemmer, der bliver presset på arbejdsmiljøet. Jeg synes, at det er uhyggeligt, at vi er i Danmark i 2021, og så er der stadig arbejdsgivere, der spekulerer i arbejderes helbred, eller nærmere ikke tænker på folks helbred, siger han.
TV 2 Fyn har bedt om at få et interview med Kristian eller Peder Blak, der ejer virksomheden Grønnely. Men Kristian Blak meddeler, at han ikke har nogen kommentarer, og firmaets presseansvarlige Maria Krüger Torp siger kortfattet:
- Vi stiller ikke op til interview.