Endnu én skulle stoppe sin uddannelse: Nu får Maria også lov til at fortsætte
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tirsdag fik Maria Andersen besked om, at Odense Kommune stoppede hendes bevilling til en femårig HF-uddannelse. Onsdag trak kommunen afgørelsen tilbage.
- Jeg var fuldstændig knust, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre.
Sådan siger 22-årige Maria Andersen om reaktionen på den besked, hun fik i sommer i år.
Hun troede, at hun skulle til et opfølgningsmøde omkring den for-revalidering, hun havde fået bevilget af Odense Kommune, men i stedet fik hun af vide, at hun ikke længere måtte fortsætte sin uddannelse på HF & VUC Fyn i Odense.
- Her oplever vi for første gang håbløs inkompetence, og det var vi meget chokerede og ulykkelige over, siger Anja Villadsen, der er mor til Maria Andersen.
Maria Andersen lider af paranoid skizofreni og havde i 2016 derfor fået ja af Odense Kommune til et femårigt HF-forløb med langsom optrapning i antallet af timer.
Dermed er hun nummer to i rækken af unge, der har fået stoppet sin for-revalidering uhensigtsmæssigt.
Kamma har angst og et snit på 11,7: Nu vil kommunen fjerne hende fra sin uddannelse
Kamma Lindholt lider af angst og går derfor på en tre-årig HF-uddannelse. Hun klarer sig godt i skolen, men nu vurderer Odense Kommune, at hun skal stoppe sin uddannelse.
Fredag gik flere elever på HF & VUC Fyn på læseferie, men for 22-årige Kamma Lindholt var fredagen formentlig hendes sidste skoledag.
Hun lider af angst, og derfor blev hun i sommeren 2017 bevilliget såkaldt forrevalidering til en HF-uddannelse på tre år i stedet for to og med optrapning i antallet af timer frem til 2020.
Men nu er det ikke sikkert, at Kamma Lindholt kan fortsætte, selvom HF-forløbet, som hun altså er halvvejs igennem, på alle måder er en succes for hende.
For Odense Kommune vurderer, at Kamma Lindholt skal fratages sin forrevalideringen, og kommunen gør det i en indstilling klart, at de som følge heraf ønsker at stoppe hendes uddannelsesforløb.
Det på trods af at Kamma Lindholt både har fået det bedre og har et karaktergennemsnit på 11,7.
Odense Kommune skriver i sagen, at forrevalideringen blev givet med henblik på, at Kamma Lindholt efter sin HF-eksamen skulle fortsætte på en videregående uddannelse på SU, og det, mener de, ikke længere kan lade sig gøre.
I indstillingen skriver kommunen blandt andet:
"... det ikke længere vurderes realistisk, at du efterfølgende vil kunne tage en uddannelse på ordinære vilkår".
Der står efterfølgende:
"Det er vurderet, at der er behov for en helhedsorienteret plan for, hvordan du kan komme ind på arbejdsmarkedet".
Forstår det ikke
Men det giver ikke mening for Kamma Lindholt.
- Jeg kunne forstå det, hvis jeg ikke mødte op, hvis jeg var dumpet, hvis der var sket ændringer i mit helbred, som gjorde, at det ikke var muligt, men det er bare ikke sådan, det er, siger hun.
Revalidering
Revalidering hjælper borgere med begrænset arbejdsevne tilbage på arbejdsmarkedet.
Det er kommunen, der tager stilling til, om revalidering er en mulighed.
Inden skal man ofte igennem en forrevalidering.
En forrevalidering kan foregå på en arbejdsplads eller en revalideringsinstitution, men det kan også være et højskoleophold, hf-kurser, undervisning på 9.-10. klasses niveau, erhvervsintroducerende kurser og lignende.
Kilde: Borger.dk
Socialfaglig konsulent Mette Valentin var med Kamma og hendes far, Jes Lindholt, til møde med Odense Kommune i mandags som deres partsrepræsentant. Hun mener ikke, der er grundlag for, at kommunen kan trække forrevalideringen tilbage.
- Kamma burde fortsætte på sin plan, fordi at hun om halvandet år har opnået at have en komptencegivende ungdomsuddannelse. Der er ikke nogen argumenter indenfor beskæftigelseslovgivningen, som på nogen måde tilsiger, at man skulle fratage Kamma forrevalideringen, siger Mette Valentin.
- Hvis man vil ind og genvurdere en begunstigende forvaltningsakt (red. en afgørelse, som er til borgerens fordel), så skal der være opfyldt nogle bestemte betingelser, og de betingelser er ikke opfyldt i denne sag, siger hun.
Var bange for alt
Kamma Lindholt beskriver, hvordan hendes angst for fem år siden var så slem, at hun ikke kunne bevæge sig udenfor.
- Jeg var bange for alt. Det var ikke kun, når jeg var udenfor. Det var mit soveværelse, mit skab, mit bad, siger hun.
Men sådan er det ikke længere.
- Det er en helt vild udvikling. Både mine venner og familie kan mærke det på mig. Jeg er rigtig godt på vej.
Ifølge Kamma Lindholts far og hendes partsrepræsentant har Kamma Lindtholdt kun fået det bedre, siden hun begyndte på HF-uddannelsen i 2017.
- Hun har gjort kvantespring, siger hendes far, Jes Lindholt og fortsætter:
- Det er blevet helt anderledes. Det er dybt frustrerende, at man så dømmer, at HF-uddannelsen og forrevalideringen ikke er egnet til hende.
Odense Kommune har ikke ønsket at kommentere sagen. De skriver i en mail til TV 2/FYN, at sagen endnu ikke er færdigbehandlet, og derfor vil de ikke udtale sig til pressen.
Den endelige beslutning er altså ikke truffet endnu, men forventes at blive meldt ud inden jul.
Fredag i sidste uge kunne TV 2/Fyn nemlig fortælle om Kamma Lindholt, der på daværende tidspunkt havde sidste skoledag, netop fordi kommunen havde planer om at stoppe hendes bevilling til et lignende HF-forløb.
Men tirsdag blev Kamma Lindholt indkaldt til møde, der endte ud i, at hun alligevel fik lov at beholde sin bevilling.
Koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Jane Findahl, beklagede den sag og fortalte, at Kamma Lindholt ikke var den eneste, hvis sag burde blive omgjort.
Onsdag ændrede kommunen således igen holdning i en sag, og TV 2 Fyn var til stede, da Anja Villadsen og Maria Andersen modtog opkaldet, der vendte op og ned på situationen. Kommunen trækker afgørelsen tilbage og lader bevillingen fortsætte.
- Det er et julemirakel, siger Maria Andersen, da opkaldet var afsluttet.
- Jeg synes bare ikke, at vi har fået nogen forklaring, siger Anja Villadsen, men fortsætter:
- Vi vælger at tro på, at den her gang, der holder de deres kontrakter og aftaler.
Kamma har angst og et snit på 11,7: Nu må hun alligevel gerne færdiggøre sin HF-uddannelse
Odense Kommune ville stoppe den for-revalidering, som Kamma Lindholt blev bevilliget for halvandet år siden. Nu erkender kommunen, at hun skal have lov at komme i skole efter juleferien.
Kamma Lindholt lider af angst og går derfor på en tre-årig HF-uddannelse. Hun klarer sig godt i skolen, men alligevel har Odense Kommune hidtil vurderet, at hendes uddannelse skulle stoppes.
Den vurdering ændrede kommunen tirsdag, hvor Kamma Lindholt var kaldt til møde.
- At stå og få at vide, at nu får jeg lov til at fortsætte, og at jeg får det papir tilsendt i denne her uge, det er ... Puha, sagde en tydeligt lettet Kamma Lindholt lige efter mødet med forvaltningen.
Der er da også tale om noget af kovending fra kommunen side.
Familien var så sent som mandag i sidste uge kaldt til møde.
Familien fortæller, at de på mødet endnu engang fik at vide, at kommunen ville fastholde deres indstilling om at stoppe Kamma Lindholts HF-uddannelse for i stedet at sende hende i praktik.
- Man må jo undre sig. Når man sætter sig ned og læser lidt på lovgivningen, så tager det ikke ret lang tid at finde ud af, at det her er fuldstændig galt, siger overlæge Jes Lindholt, der er far til Kamma.
- Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal i gennem sådan en ørkenvandring på et halvt år, hvor man forsøger at finde en begrundelse for at fjerne hende fra hendes forløb, siger Jes Lindholt.
- Når man siger A må man også sige B
Koncernchef Jane Findahl erkender tirsdag, at det var forkert, at kommunen indtil tirsdag eftermiddag fastholdt, at Kamma Lindholts uddannelsesforløb skulle afbrydes.
- Når den unge gerne vil beholde det forløb, der er sat i gang med for-revalidering, så gør vi selvfølgelig det.
Det har hun jo prøvet at gøre jer opmærksomme på lige siden i sommer?
- Det gør vi nu.
Hvorfor gør I det først nu?
- Jeg vil også gerne beklage, at det først bliver nu, siger koncernchef Jane Findahl.
Ny besked fra kommunen efter omtale på TV 2/Fyn
Sagen ramte medierne fredag i sidste uge.
Her gik flere elever på HF & VUC Fyn på læseferie, men for 22-årige Kamma Lindholt, så juleferien på daværende tidspunkt ud til at skulle blive permanent.
Hun lider af angst, og derfor blev hun i sommeren 2017 bevilliget såkaldt for-revalidering til en HF-uddannelse på tre år i stedet for to år - og med optrapning i antallet af timer frem til 2020.
Det var den for-revalidering, som Beskæftigelses- og Socialforvaltningen havde varslet, at de ville trække tilbage.
På trods af, at HF-forløbet, som Kamma Lindholt i dag er halvvejs igennem, på alle måder har vist sig at være en succes for hende - og på trods af, at hun har klaret uddannelsen med et foreløbigt gennemsnit på 11,7.
Kommunen ville ifølge deres indstilling stoppe HF-forløbet, fordi:
"... det ikke længere vurderes realistisk, at du efterfølgende vil kunne tage en uddannelse på ordinære vilkår".
Der skulle ifølge kommunen i stedet iværksættes jobafklaring:
"Det er vurderet, at der er behov for en helhedsorienteret plan for, hvordan du kan komme ind på arbejdsmarkedet".
Ingen sammenhæng med omtale i pressen
Jane Findahl afviser fuldstændig, at det har påvirket Beskæftigelses- og Socialforvaltningens afgørelse, at sagen få dage forinden havde været omtalt hos TV 2/Fyn.
- Det er overhovedet ikke, fordi TV 2Fyn har beskæftiget sig med den her sag.
Hvad er det så helt konkret, I lærer af det her forløb?
- Vi lærer, at når man har sagt A, så er god forvaltningsskik, at man også siger B.
Og det er I først blevet opmærksomme på nu?
- Nej, det har vi også gjort i stor stil, men her er nogle få sager, hvor vi ikke har gjort det … - eller én sag, hvor vi ikke har gjort det, siger Jane Findahl i det interview, som TV 2/Fyn lavede med hende tirsdag eftermiddag.
Beslutningen blev ikke forstået korrekt
Ifølge Jane Findahl skyldes den uhensigtsmæssige fratagelse af bevillinger, at ledelsen i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i sommer besluttede at udrulle nye retningslinjer for tildelingen af for-revalideringer. En beslutning, der tilsyneladende ikke blev forstået korrekt.
Revalidering
Revalidering hjælper borgere med begrænset arbejdsevne tilbage på arbejdsmarkedet.
Det er kommunen, der tager stilling til, om revalidering er en mulighed.
Inden skal man ofte igennem en forrevalidering.
En for-revalidering kan foregå på en arbejdsplads eller en revalideringsinstitution, men det kan også være et højskoleophold, HF-kurser, undervisning på 9.-10. klasses niveau, erhvervsintroducerende kurser og lignende.
Kilde: Borger.dk
Både Kamma Lindholt og Maria Andersen fik i sommer besked om, at deres for-revalidering ville stoppe. Hvad er det, der skete i sommer?
- Det er lige præcis der, vi begynder vores undersøgelse af hele revalideringsområdet i vores forvaltning. Så kan jeg se, at sagerne ikke har været kønne, og derfor skal de selvfølgelig ændres, siger Jane Findahl.
I går i gang med at kigge på revalideringsområdet i sommer, hvem beslutter, at det skal ske?
- Det er ledelsen.
Så ledelsen, det vil sige dig?
- Det er blandt andet mig, ja.
Rådmand i sagen om angstramte Kamma:
- Jeg slog ikke i bordet
Rådmand Brian Dybro (SF) beklager i et brev til 22-årige Kamma Lindholt, at hans forvaltning ikke har behandlet hende med respekt. Han afviser dog samtidig, at han er årsag til, at forvaltningen tirsdag ændrede holdning og gav grønt lys til, at Kamma Lindholt kunne tage resten af sin HF.
Rådmanden skrev mandag i denne uge til 22-årige Kamma Lindholt.
Det fremgår klart af brevet, at rådmand Brian Dybro (SF) ikke er tilfreds med den måde, forvaltningen har behandlet Kamma Lindholt på. Ej heller bakker han op om, at det ville være en god ide at sætte en stopper for hendes uddannelsesforløb.
Han skriver:
Det er vigtigt for mig, at alle behandles med respekt. Jeg vil gerne beklage, at det ikke er lykkedes i dit tilfælde. Det er vigtigt for mig, at når forvaltningen siger A, må den også sige B. Jeg håber og tror, det bør være muligt at finde en løsning, så du kan fortsætte på din HF.
Alligevel afviser rådmanden, at det var efter pres fra ham, at forvaltningen besluttede sig for at ændre indstilling og give Kamma Lindholt mulighed for at få sin studenterhue.
- Vi politikere er glade for, når nogen gerne vil fremstille os som handlekraftige. Men jeg kan sige, at det faktisk er en dialog, som foregår med forvaltningen i god ro og orden, og alle synes jo, at det her er den mest fornuftige løsning. Det er jeg faktisk tilfreds med, siger Brian Dybro (SF).
Så du har ikke været nede og slå i bordet?
- Nej, jeg slår ikke i bordet.
Forvaltning banket på plads
Brevet er ellers forfattet dagen før, Kamma Lindholt var indkaldt til møde med forvaltningen.
Et møde som førte til, at kommunen ændrede indstilling og alligevel gerne ville lade hende færdiggøre den HF, som hun med et gennemsnit på 11,7 er halvvejs igennem.
Rådmandens besked om, at når forvaltningen siger A, må den også sige B, var da også blevet hørt af koncernchef Jane Findahl, som stillede op til interview tirsdag eftermiddag.
- Vi lærer, at når man har sagt A, så er god forvaltningsskik, at man også siger B.
Og det er I først blevet opmærksomme på nu?
- Nej, det har vi også gjort i stor stil, men her er nogle få sager, hvor vi ikke har gjort det … - eller én sag, hvor vi ikke har gjort det, sagde Jane Findahl.
Jane Findahl afviste samtidig fuldstændig, at det har påvirket Beskæftigelses- og Socialforvaltningens afgørelse, at sagen få dage forinden havde været omtalt hos TV 2/Fyn.
- Det er overhovedet ikke, fordi TV 2Fyn har beskæftiget sig med den her sag.
Se eller gense herunder hele indslaget om Kamma Lindholt - og om, hvordan Odense Kommune i ellevte time besluttede at lade hende fortsætte på for-revalidering til HF på nedsat tid:
Her begynder I at fratage revalideringssager på baggrund af hvad?
- Vi skal ikke fratage noget. Det er ikke vores intention. Den er at kortlægge området og se, hvad der skal ske. Og så er der desværre sket det, at der er nogen, der har omgjort nogle sager, som ikke skulle have været omgjort.
Kan du komme nærmere ind på, hvad det er, der er sket?
- Når der træffes en beslutning, skal man være 100 procent sikker på, at den bliver oversat korrekt. Det ser ud, som om det ikke er oversat korrekt i det her tilfælde, og det laver vi om på.
Så I har ikke været tydelige nok i den meddelelse, I giver til medarbejderne?
- Det kan være et af elementerne i, at det er gået galt.
Hvad kunne andre elementer være?
- De kunne være, at der er nogen, der har lavet deciderede fejl i en sag. Det sker også engang imellem, men uanset, hvad der er sket, skal vi selvfølgelig samle op på de her fejl og berigtige dem.
Ifølge Jane Findahl er der, udover Kamma Lindholt og Maria Andersen, op til seks andre lignende sager.
Bente skulle holde jul alene - men så kom et uventet tilbud
kopieret!
Bente Vera Hansen har fundet årets julekjole frem, og hun tæller dagene til 24. december.
I år skulle hun have holdt jul alene. Hendes mand gennem 36 år gik bort i foråret. Han tabte kampen til kræft. Og derfor er det også første jul som enke.
Heldigvis åbner Odense Værkstederne ”juleaften med det hele” til udviklingshæmmede, der ikke har noget sted at være.
- Jeg håber, at der er mange flere i min situation, der vil komme ind og holde jul, siger Bente Hansen.
Maria Therese Kronberg er hjemmevejleder i Odense Kommune, og hun har i år sat sin juleaften af til at være sammen med Bente Hansen og de omkring 25 andre deltagere. Deres juleaften kommer til at foregå på Rytterkasernen.
Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt
kopieret!
Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.
Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.
Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.
- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.
City-direktør reagerer på ønske om øget sikkerhed i gågade
kopieret!
Direktør Peter Bøgholm fra Odense Cityforening er positivt indstillet over for rådmand Søren Windells (K) forslag om, at der skal opstilles såkaldte pullerter rundt om gågadenetværket i Odense.
Rådmanden for By- og kulturforvaltningen tager emnet op igen, efter at en mand fredag aften kørte en bil ind gennem et julemarked i den tyske by Magdeburg.
Peter Bøgholm mener, at pullerterne kan øge sikkerheden, men han har også en betænkelighed:
- Jo mere tryghed, vi kan skabe, jo bedre er det, men det skal kunne fungere i praksis i forhold til redningskøretøjer og mobilitet, siger han til TV 2 Fyn.
Søren Windell fortæller, at han ønsker en løsning, hvor butikker stadig kan få leveret varer.
Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.
Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.
- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.
Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.
- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.
Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.
- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.
Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.
Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.
- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.
Hvad er årets største julegavehit? Se listen her
kopieret!
Når julefreden inden længe sænker sig over landet, og det er tid til at åbne pakkerne under træet, er der nogle, som vil være mere populære end andre.
Særligt ét produkt går igen på tværs af alder og køn.
Det viser data fra den digitale ønskeliste Ønskeskyen, som mere end tre millioner danskere bruger til at lave ønskesedler.
- Apples AirPods Pro er uhyre populære i år, og hvis man skal gætte på én gave, der vil ligge under træet i mange danske hjem, så er dette et godt bud, siger administrerende direktør for Ønskeskyen, Casper Ravn-Sørensen.
Ønskeskyen oplyser til TV 2, at de støjreducerende høretelefoner findes på flere end 87.000 ønskesedler denne jul.
Dyrere pakker under træet
Årets mest populære julegaveønske ligger dermed i den dyre ende af julegavespektret.
På Apples egen hjemmeside koster høretelefonerne kort før jul 2.199 kroner.
Det beløb svarer til det totale julegavebudget for 25 procent af danskerne, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.
Hos Ønskeskyen fortæller man også, at ønskesedlerne generelt er blevet dyrere over tid. Det samme oplever økonomerne.
Ida Marie Moesby er forbrugsøkonom hos Nordea, og hun har i mange år undersøgt danskernes forbrug i julen. Hun ser også, at gaverne er blevet dyrere over tid.
- Vi forventer år for år, at danskerne bruger flere penge på julegaver. Det er andre gaver, der ligger under træet nu end før. Vi er blevet mere velstillede, og derfor er julegaverne blevet dyrere, siger Ida Marie Moesby til TV 2.
I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, svarer danskerne, at de i gennemsnit vil bruge 3864 kroner på julegaver.
Det er en stigning på næsten 600 kroner inden for de seneste fem år.
Hypen er aftaget
Går vi blot 12 måneder tilbage i tiden, vil mange sikkert huske, at særligt ét bestemt køkkenredskab lå under mange juletræer.
Airfryeren blev 2023’s absolut største julegavehit.
Siden sidste år er der dog sket en ændring i vores forbrugsvaner.
For som tiden er gået, og pommesfritterne er blevet stegt i hobetal, er der samtidig blevet længere mellem køkkenapparaterne på ønskesedlerne.
Men Manou Messmann, der er ekspert i branding og forbrugeradfærd, mener, at airfryeren stadig har sin plads i de danske køkkener.
- Den har stadig sin berettigelse, men den er slet ikke lige så hot som sidste år, siger hun til TV 2.
Tid til selvforkælelse
Vender vi blikket mod årets største julegavehit herhjemme, er de støjreducerende høretelefoner et signal om, at vi er begyndt at kigge mere på vores egne behov end på hele husholdningen som i tilfældet med airfryeren.
- Der sker så meget ude i verden, og derfor søger vi indad og kigger på det hjemlige og os selv. Det bliver en slags forsvarsmekanisme, siger Manou Messmann.
Samtidig fortæller hun også, at vores julegaveønsker bruges i forskellige sammenhænge og til forskellige behov.
- Vi vil gerne holde os opdateret, men samtidig vil vi gerne have fokus på os selv og lukke os inde. Det er en balance, lyder det.
På listen over årets populære julegaver findes også ting, som kan give danskerne selvforkælelse – eksempelvis hjemmesko, hårprodukter og plejende cremer.
Herunder kan du i prioriteret rækkefølge se, hvilke julegaveønsker der ifølge Ønskeskyen i år er de fem mest populære for henholdsvis mænd og kvinder.
Til ham (brug pilene i siderne til at bladre)
DBU landsholdstrøje, HALO.
Til Hende (brug pilene i siderne til at bladre)
Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
kopieret!
Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.
Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.
- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.
Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.
- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.
Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.
- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.
Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.
Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.
- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.
Ældre mand alvorligt til skade i solouheld
kopieret!
Det var en ældre mand i 80’erne, der førte bilen, som fredag aften bragede ind i autoværnet på Siøbroen mellem Siø og Tåsinge.
Umiddelbart efter blev vedkommende kørt til hospitalet i en ambulance. Lørdag morgen oplyser vagtchef ved Fyns Politi Christoffer Jacobsen, at manden er kommet alvorligt til skade, men at han er uden for livsfare.
Politiet kan endnu ikke sige, hvordan ulykken skete, da de ikke har haft mulighed for at tale med den pågældende mand.
18-årige Oliver droppede ud af 2.g for at kæmpe i et bur - nu drømmer han om den helt store scene
kopieret!
Et tomt, men målrettet, blik stirrer mod træningslokalets spejlvægge, mens Oliver forsøger at få styr på sit åndedræt.
En to timers intens træning med nærkamp er overstået. Det var allerede dagens anden træning. Endnu en træning venter senere i eftermiddag.
Det er virkeligheden for Oliver Petersen fra Odense. Han har ofret sin uddannelse for at følge sin drøm.
Han er blot 18 år gammel.
Mor var ikke glad
Det hele startede som 10-årig, da hans far tog ham med til thaiboksning. Der mødte han træneren Jimmy Busk, og siden da har de trænet sammen.
Efter grundige overvejelser valgte han i oktober i år at droppe ud af 2.g ved HHX i Odense. Målet er klart - han vil være professionel MMA-kæmper indenfor to år.
En beslutning som hans mor ikke blev inddraget i.
- Jeg tog beslutningen med min far, men jeg havde ikke lige fortalt min mor om det, før jeg gjorde det. Hun var slet ikke glad for det. Hun prøvede at forstå, hvorfor jeg droppede ud, men nu støtter hun mig - hun ved godt, hvor meget tid, jeg lægger i det, siger Oliver Petersen.
Hvad er MMA?
Mixed Martial Arts (MMA) er en kampsport, der fokuserer på at bruge de mest effektive teknikker fra forskellige discipliner. Dette kan inkludere teknikker fra boksning, karate, kung fu, brydning, sambo, judo, taekwondo, muay thai og mange flere.
MMA udøves typisk i en ring eller et “bur” (ofte kaldet en “oktagon” på grund af den ottekantede form), hvor der er regler, kampleder, dommere, læger og sikkerhedsforanstaltninger på plads. Kampene varer typisk enten 3×3 minutter for amatører eller 3/5×5 minutter for professionelle kæmpere.
I modsætning til den gængse opfattelse er der mange regler og forbud i MMA – det er bestemt ikke gadeslagsmål.
MMA er i øjeblikket en af verdens hurtigst voksende sportsgrene. Professionelle MMA-organisationer som UFC og ONE FC er i rivende udvikling og tiltrækker millioner af fans verden over.
Kilde: DMMAF
Drømmer om USA
Hvis man vil være toppen af poppen inden for MMA, så kræver det et udenlandseventyr væk fra Danmark.
Særligt i USA, hvor Ultimate Fighting Championship huserer. UFC er verdens største organisation indenfor MMA.
- Om fem år ser jeg mig selv i UFC eller i hvert fald på vippen til det. Det er den forestilling, der får mig til at stå op om morgenen, selv når det til tider er hårdt, siger Oliver Petersen.
For selvom kun ganske få klarer sig gennem nøglehullet til den store scene, så er der ingen plan b.
- Det skal lykkes. Inde i mit hoved der kan det kun lykkes.
Skyer og regn kommer til at dominere dagen igennem
kopieret!
Det er desværre ikke særligt spændende vejr, fynboerne står op til i dag. De fleste står op til regn og en overskyet himmel.
Midt på dagen vil det en overgang holde tørt, men allerede ved midt på eftermiddagen kommer det til at regne igen.
Dagen bliver også en smule blæsende, så regnjakken og et par sko som kan holde til vandpytter er anbefalelsesværdig påklædning, når du begiver dig udendørs.
Temperaturerne vil dagen igennem være mellem seks og otte varmegrader.
Henter vejret...
°
Lige nu
Rain: mm
mm
m/s
Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.
Tid | Temperatur | Regn | Vind |
---|---|---|---|
|
|
|
|
Juletrafikken - her bliver den værst
kopieret!
I disse dage drager mange ud på landets veje, når de transporterer sig hjem til familien for at fejre julen.
I år falder juleaften på en tirsdag, og det giver særligt gunstige forhold for at undgå de allerværste trafikpropper og kaotiske motorveje. Trafikken fordeler sig nemlig mellem fredag og tirsdag.
Alligevel ventes der særligt meget trængsel på vejene den 23. december mellem 11 og 14, skriver vejdirektoratet.
Og allerværst ventes det at blive den 26. december mellem klokken 11 og 15.
Disse dage er det særligt motorvejen over Fyn der ventes at give problemer, da mange transporterer sig mellem Sjælland og Jylland.
Dansk krone svækkes i kølvandet på Novos aktiekollaps
kopieret!
Den danske krone er blevet svækket, som følge af at Novo Nordisk-aktien er styrtdykket på børsen fredag.
Det skyldes, at selskabet har stor betydning for det "svulmende overskud" på den danske betalingsbalance. Det skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank.
Inden medicinalgigantens voldsomme kursfald fredag, som kom efter skuffende data for et nyt vægttabsmiddel, lå kronen på den stærke side af euroen. Nu er kronen hoppet over på den svage side af den fastsatte centralkurs på 7,46 kroner.
I Danmark fører vi fastkurspolitik, hvilket betyder, at den danske krones værdi over for euroen skal holdes stabil.
En tilskadekommen efter solouheld som lukkede bro
kopieret!
En person er kommet til skade efter et solouheld, hvor en bil bragede ind i autoværnet på Siøbroen mellem Siø og Tåsinge.
Det oplyser vagtchef ved Fyns Politi Peter Vestergaard.
Han kan ikke oplyse hvor alvorligt vedkommende er kommet til skade, men han er kørt med ambulance til sygehuset.
Personen var alene i bilen.
Broen er i skrivende stund endnu spærret i den ene retning, hvorfor der er en del kø omkring uheldsstedet.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her