Lægerne Svend Lings og Frits Schjøtt er blevet tiltalt for at have hjulpet med selvmord
Fynske læger: - Dødshjælp er en moralsk forpligtelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
To fynske læger er blevet tiltalt for at have medvirket til, at en patient kunne begå selvmord. Lægerne kæmper begge for retten til aktiv dødshjælp.
Det kan give op til tre års fængsel at medvirke til, at en anden person begår selvmord. Alligevel har de to læger Svend Lings fra Kværndrup og Frits Schjøtt fra Svendborg brudt loven ved at medvirke til, at en person kunne begå selvmord. Svend Lings kæmper for, at aktiv dødshjælp skal være lovligt.
- Jeg håber, at straffeloven bliver ændret, så det bliver lovligt at yde hjælp til selvmord, slår den nu pensionerede læge Svend Lings fast.
De to læger er tiltalt efter straffelovens §240 og anklagemyndigheden kræver fængselsstraf til Frits Schjøtt og Svend Lings. Ifølge anklageskriftet har Frits Schjøtt i marts 2017 udskrevet en recept til sig selv på sovemidlet Fenemal for at give det til Svend Lings, der gav det videre til en person, som ville begå selvmord. Selvmordet mislykkedes dog.
- Jeg vidste godt, at man ville komme efter mig på et tidspunkt, for vi har ikke lagt skjul på noget, forklarer Svend Lings om den sag, hvor han har givet en person, der ønskede at begå selvmord, dødbringende medicin.
Også Frits Schjøtt var klar over risikoen for at blive tiltalt, da han valgte at udskrive medicin, men han fortryder ikke, at han handlede, som han gjorde.
Frits sigtet for aktiv dødshjælp: - Jeg bryder ikke loven for sjov
Fyns Politi har sigtet den pensionerede læge Frits Schjøtt for at have udskrevet dødelige doser medicin til selvmordstruede.
Endnu en Svendborg-læge er sigtet for ulovligt at hjælpe patienter, der har et ønske om at dø, til at begå selvmord.
I 2017 blev Svend Lings sigtet for have medvirket til aktiv dødshjælp, og nu er den 83-årige pensionerede speciallæge læge Frits Schjøtt ligeledes sigtet i samme sag.
- Jeg har aflagt et lægeløfte for 57 år siden, og der lovede jeg at helbrede og lindre og trøste syge mennesker. Ud fra dette løfte har jeg hele min tid igennem anset det for at være en naturlig ting, at voksne mennesker selv skal kunne afgøre, om man vil være levende eller død, siger Frits Schjøtt til TV 2/Fyn.
Han understreger, at han aldrig tidligere har udskrevet dødelige doser medicin til patienter, før Svend Lings for et par år siden bad en gammel kollega om hjælp.
- Det er min opgave som læge
Da Svend Lings mistede sin autorisation, udskrev Frits Schjøtt ad to omgange medikamentet Fenemal i så store doser, at det ville kunne tage livet af patienten.
- Jeg skrev et par recepter ud med et par måneders mellemrum. I det ene tilfælde ordinerede jeg det til mig selv, og Svend Lings hentede medicinen og gav det til patienten. I det andet tilfælde udskrev jeg det til patienten selv. Da havde jeg en enkelt samtale med patienten for at høre, om han var ved sine sansers fulde fem, siger den pensionerede og nu sigtede læge.
Ikke i nogle af tilfældene mødte Frits Schjøtt patienterne fysisk.
- Det er min opgave som læge, at jeg med min sagkundskab kan hjælpe folk til at sove ind og få sit ønske opfyldt. Jeg bryder ikke loven for sjovs skyld. Jeg gør det, fordi Holland, Schweiz og flere andre civiliserede lande har regler om assisteret selvmord, og det bør vi også have i Danmark, mener Frits Schjøtt.
Kan dele en fængselscelle
Ifølge Radio 24/Syv er Frits Schjøtt blevet sigtet for "at have udskrevet medicin til andre, velvidende at medicinen skulle bruges i selvmordshensigt". Radioen skriver også på sin hjemmeside, at Styrelsen for Patientsikkerhed vil fratage lægen autorisationen, fordi han "er til fare for patientsikkerheden".
Den sigtede læge fortryder dog ikke, at han har overtrådt loven.
- Jeg har talt med Svend Lings om, at vi kan dele celle, hvis vi bliver dømt.
Det kan give op til fire års fængsel at hjælpe til ved selvmord.
Kan du ikke se afstemningen i din browser, kan du klikke her.
- Jeg havde halvt om halvt ventet det, men da jeg så så det, tænkte jeg "det var fandens". Men det er der jo ikke noget at gøre ved. Jeg fortryder det ikke et sekund, siger Frits Schjøtt.
Kæmper for aktiv dødshjælp
De to læger argumenterer for, at deres assistance til selvmord er sket i en højere sags tjeneste. Ifølge de to læger bør aktiv dødshjælp nemlig være tilladt.
Ifølge Svend Lings er der fire grunde til, at han kæmper for, at aktiv dødshjælp bliver lovliggjort:
- For det første medfølelse med de lidende patienter. For det andet så skal folk have lov at bestemme selv. For det tredie, fordi vi føler os moralsk forpligtede til at hjælpe, når et håbløst lidende menneske beder om hjælp. Og for det fjerde, fordi vi mener, at det bør være en menneskeret, forklarer Svend Lings.
Og Frits Schjøtt er enig.
- Når livet kun er lidelse, sorg, smerte og elendighed og noget, som man ønsker at slippe af med, så må man da som læge hjælpe patienten, så godt man kan, siger Fritz Schiøtt.
Tidligere fynsk læge fortsætter hjælp til selvmord trods politisag
Svend Lings fra Kværndrup har ifølge eget udsagn hjulpet flere danskere med at dø, imens en efterforskning af ham er i gang.
Den tidligere læge Svend Lings fortsætter med at levere dødelige doser sovepiller til syge danskere, der ønsker at tage livet af sig selv.
Det sker, på trods af at han i februar fik frataget sin lægeautorisation, blev politianmeldt og senere sigtet for at have assisteret flere selvmord, hvilket er ulovligt i Danmark.
Det fortæller Svend Lings, medlem af netværket Læger for aktiv Dødshjælp, selv til TV 2.
- Hvis jeg overhovedet kan komme af sted med det, og folk ønsker det, så fortsætter jeg, siger han.
Styrelse: Nye oplysninger vil blive givet til politiet
I den nye TV 2-dokumentar 'Jørgen vil dø' ser man Svend Lings aftale med den 70-årige Jørgen Vesterby, at han vil hjælpe Jørgen Vesterby med at dø.
Jørgen Vesterby var efter en hjerneblødning blevet lam i store dele af kroppen og ønskede at dø.
Det skete i foråret 2017, hvilket altså er efter, at Svend Lings fik frataget sin autorisation og var blevet politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed i februar.
Han erkender, at han muligvis bryder loven.
- Jeg er selv modstander af, at man skal gå og bryde samfundets love og regler. Dem har vi, fordi de skal overholdes, og i almindelighed er de jo til samfundets bedste.
- Men i sådan nogle situationer her, når man ser lidende mennesker, så vejer hensynet til den enkelte tungere end hensynet til samfundets love og regler, siger Svend Lings.
Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er man langt fra tilfreds med, at den tidligere læge fortsætter sine gerninger. Derfor vil de nye oplysninger blive overgivet til politiet, siger tilsynschef i styrelsen, Anette Lykke Petri.
- Når vi allerede har indgivet en sag til politiet med henblik på efterforskning, og der så kommer nye oplysninger i sagen, så er det klart, at de bliver lagt til den proces, der kører i forvejen.
Svend Lings: Får op til fire henvendelser om ugen
Svend Lings' hus i Kværndrup blev i juni ransaget af politiet, der tog hans computer og andre dokumenter med. Han blev i den forbindelse sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 240, der lyder:
”Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år.”.
Sagen er fortsat under efterforskning af Fyns Politi.
Men i perioden under efterforskning har Svend Lings ifølge ham selv fortsat hjulpet en eller flere med at få adgang til piller, der kan tage livet af dem.
Hvorfor fortsætter du, når der er en efterforskning af dig i gang?
- Det er ikke mig, det drejer sig om. Jeg gør det, der er moralsk rigtigt. Jeg hjælper de lidende mennesker, der ikke kan få hjælp.
Så det rører dig ikke, at der en politisag mod dig?
- Jo, det rører mig. Det er jeg da ked af. Men jeg havde forventet det. Der er ingen love, der er fuldkomne. Og loven skal tilpasses virkeligheden. Virkelighenden er, at der er mange, der ligger og lider uden at kunne få hjælp.
Mener du ikke, at det, du gør, er problematisk?
- Tværtimod. Jeg synes, det er det eneste rigtige at gøre, siger Svend Lings.
Igennem en periode på to til tre år vurderer han at have hjulpet i alt mere end 10 personer.
- Jeg har ikke talt efter for nyligt, siger Svend Lings og oplyser, at han får op til fire henvendelser om ugen fra personer, der ønsker hans hjælp.
På grund af sin manglende autorisation er det ifølge Svend Lings dog svært for ham at gøre noget for stort set alle, der henvender sig i øjeblikket.
Lægeforeningen vil kontakte politiet
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er oprørt over netværket Læger for aktiv Dødshjælp og Svend Lings' handlinger.
- Det er en dybt alvorlig situation, at vi har en gruppe mennesker, der er med til at tage livet af folk, siger han.
Andreas Rudkjøbing mener, at Svend Lings metoder er etisk forkastelige.
- Der er tale om, at Svend Lings medvirker til, at patienter bliver slået ihjel. Det er lægeetisk uacceptabelt, og det er også ulovligt. Det hører ingen steder hjemme.
Selvom Svend Lings allerede er politianmeldt, vil Lægeforeningen nu kontakte politiet for at høre, hvor sagen mod ham står.
- Svend Lings er jo allerede politianmeldt, men når vi nu ser, at han fortsætter sine gerninger, så vil jeg tage kontakt til politiet, for at høre hvad status i sagen er. For det her kan jo ikke fortsætte, siger Andreas Rudkøbing.
Svend Lings er klar til at tage den eventuelle fængselsstraf, der måtte komme ud af politiets efterforskning.
- Skulle jeg ind i hotel gitterly i nogle uger, så tager jeg det som en oplevelse, siger han.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar om sagen fra Fyns Politi, men i en mail lyder det fra politiet:
- Af hensyn til efterforskningen i sagen kan vi fortsat ikke sige noget om sagen.
Ifølge flere meningsmålinger er der et flertal i befolkningen for at tillade aktiv dødshjælp. I juni 2017 viste en måling, som Yougov lavede for Kristeligt Dagblad, at 72 procent af befolkningen vil have tilladt aktiv dødshjælp.
Etisk Råd er delt
I Etisk Råd er spørgsmålet om aktiv dødshjælp også blevet diskuteret. Men medlemmerne af rådet er langt fra enige. Det fynske medlem af rådet, Bolette Marie Kjær, mener, at det er en farlig vej at gå, hvis man tillader aktiv dødshjælp. Det vil starte en glidebane, mener hun.
- Som jeg ser det, er det etisk meget betænkeligt, at en læge også kan få den rolle. En læge og en læges gerning ligger i omsorg, og når det kommer dertil, også palliativ (smertelindrende, red.) behandling, men det ligger ikke i en læges rolle, som jeg ser det, at vedkommende også har det redskab på paletten, at man kan slå et menneske ihjel, forklarer Bolette Marie Kjær.
Det stik modsatte synspunkt har Thomas Søbirk Petersen, som også sidder i Etisk Råd. Ifølge ham er aktiv dødshjælp en værdig afslutning på dødssyge patienters liv, som ikke længere ønsker at leve.
- Jeg mener, at der er to stærke grunde til fordel for aktiv dødshjælp. Hvis vi giver den her lille mulighed, så kan vi hjælpe folk, der har meget kort tid igen, og som har smerter, vi ikke kan afhjælpe. På den måde kan vi mindske deres lidelser. Og for det andet, så mener jeg også, at vi skal respektere folks egne ønsker, siger Thomas Søbirk Petersen.
Borgerforslag om aktiv dødshjælp
Retssagen mod de to fynske læger er endnu ikke berammet i retten. Men de tager begge sagen med ophøjet ro. Uanset hvad udfaldet af den kommende straffesag bliver, vil de to læger arbejde videre for at få lovliggjort aktiv dødshjælp. Lige nu arbejder de på et borgerforslag, som skal få politikerne i Folketinget til udskrive en folkeafstemning, så befolkningen får lov at tage stilling til forslaget om aktiv dødshjælp.
- Det her handler ikke så meget om døden. Det handler om at mindske lidelse på denne jord. Vi dør allesammen før eller siden, slutter Svend Lings.
Se mere i aften
Tirsdag aften bliver spørgsmålet om aktiv dødshjælp debatteret i programmet "Til sagen" på TV 2/Fyn, hvor Alternativets sundhedsordfører, Pernille Schnoor, debatterer med socialdemokraternes medlem af Sundhedsudvalget, Erik Christensen.