Grundstødt: Beruset kaptajn sejlede fragtskib på grund
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Et hollandsk fragtskib med en beruset kaptajn sejlede torsdag aften på grund ud for Illebølle på Langeland.
Grundstødning: Beruset russisk kaptajn løsladt
Hollandsk skib er beslaglagt efter beruset, russisk kaptajn sejlede det på grund i Langelandsbæltet.
En russisk kaptajn blev fredag løsladt med et bødeforlæg i hånden. Han blev samtidig frataget retten til at sejle i dansk farvand, skriver Fyens Stiftstidende.
Kaptajnen havde i beruset tilstand torsdag aften sejlet et hollandsk fragtskib på rund ud for Illebølle på Langeland.
Grundstødningen skete klokken 21.36, og da Fyns Politi kom ud til skibet kunne det konstateres, at kaptajjnen var beruset.
Det var i første omgang lykkedes for kaptajn at få skibet fri, men han fik efterfølgende besked på at ligge for anker, indtil undersøgelser havde afklaret, om der var sket et læk på skibet.
Samtidig fik dog ikke lov at blive ombord på skibet. Han fik i stedet et lift af betjentene til politistationen i Odense, hvor han fredag formiddag blev sigtet i sagen.
Over for Ritzau bekræftede Forsvarets Operationscenter fredag morgen, at der ikke er sket et læk på skibet.
- Vi har haft et miljøskib ude at kigge for at se, om der siver olie ud. Der er umiddelbart ikke konstateret læk, sagde orlogskaptajn og vagthavende officer S.F. Olsen til Ritzau.
Det vides ikke, hvad det hollandske skib havde i lasten, da det gik på grund i Langelandsbæltet.
Fyens Stiftstidende skriver, at det er blevet skønnet at kaptajnen havde en promille på under to, og et skibet er beslaglagt indtil bøde er betalt og de maritime myndigheder mener, det er forsvarligt at skibet sejler videre.
Klokken 21.36 torsdag aften fik Fyns Politi et opkald fra MAS-vagten, Forsvarets Maritime Assistance Service. Et fragtskib var sejlet på grund ud for Spodsbjerg på Langeland, og kaptajnen var mistænkt for at være beruset.
Det grundstødte skib er et 85 meter langt og 11 meter bredt fragtskib indregistreret i Holland og med en 49-årig russisk kaptajn bag roret. Ifølge Marinetraffic.com havde skibet "Eems Carrier" kurs mod Liepaja i Letland, da det gik på grund i Langelandsbæltet.
Fuld sømand jaget af helikopter
En fuld sømand var onsdag aften årsag til, at helikopter og gummibåd måtte i aktion ved Kerteminde Havn. Sejladsen endte i et frontalt sammenstød med molen.
Onsdag aften blev en sejlbåd på vej fra Nyborg til Kerteminde genstand for stor opmærksomhed. Ved styrroret befandt sig en 69-årig mand.
- Manden havde indtaget alkohol i et sådant omfang, at han ikke kun styre sejlbåden på betryggende vis, fortæller vagtchef Lars Thede ved Fyns Politi.
En redningshelikopter blev sammen med en gummibåd indkaldt. Alligevel insisterede den berusede sejler på selv at navigere til land.
Besværlig indsejling
Under indsejling til Kerteminde Havn kom sejleren gentagne gange i problemer.
Ifølge Fyns Politi grundstødte manden under indsejlingen. Han formåede dog at komme fri ved egen hjælp.
Derudover var manden også tæt på at sejle ind i molen, der huser Kerteminde Badeklub.
Kort efter var den ældre mand tæt på at sejle ind i flere af de både, der befandt sig i havnen.
Mandens druksejlads endte brat, da han sejlede frontalt ind i molen ved SuperBrugsen Kerteminde.
Lars Thede oplyser, at den fulde sejler efterfølgende har fået taget en blodprøve for at fastlægge mandens promille.
- Vi kommer ud til skibet, og det viser sig ganske rigtigt, at kaptajnen er beruset, siger Lars Thede, vagthavende ved Fyns Politi.
Det var i første omgang lykkedes for den berusede kaptajn at få skibet fri, men han fik efterfølgende besked på at ligge for anker, indtil undersøgelser havde afklaret, om der var sket et læk på skibet.
Stjal fra skoleelever: To personer dømt for milliontyverier
To mænd blev onsdag straffet for 251 forhold om især tyveri af computere fra elever på 30 høj- og efterskoler. Tre af skolerne er fynske.
Onsdag blev to mænd fra Århus dømt for at have stjålet værdier for mellem halvanden og to millioner kroner fra skoler på Fyn og i Jylland.
Ved Retten i Århus blev der straffet med tre et halvt års fængsel til hver af de dømte, Ali Hassan Ali og Uffe Juul.
Uffe Juul hed noget andet, men tog navneforandring i løbet af efterforskningen mod ham.
Stjal fra tre fynske skoler
I løbet af cirka et halvt år gik de to mænd på rov efter tyvekoster på 30 højskoler og efterskoler på Fyn og i Jylland. Samlet blev der stjålet computere fra skolernes elever til en værdi af mellem halvanden og to millioner kroner.
Tre af tyverierne er sket på fynske skoler. Både Brenderup Højskole, Hjemly Idrætsefterskole ved Ringe og Tommerup Efterskole har haft ubudent besøg af de to dømte.
- Gerningsmændene stjal bærbare computere i alle tre tilfælde, fortalte anklager ved Østjyllands Politi Jhin Lee til TV 2/Fyn i forbindelse med, at de to mænd blev tiltalt i januar.
Tyverierne er gået ud over flere end 200 elever på de jyske og fynske skoler.
Mændene har sneget sig ind på skolerne, mens eleverne var til aftensmad i fællesområderne. Mens eleverne spiste, stjal de dømte værdier fra ulåste værelser.
Har anket dommen
Anklager ved Østjyllands Politi Jhin Lee er tilfreds med dommen, da retten har valgt at følge hans påstand om straf.
- Den her sag er også et eksempel på, at efterforskningen fungerer rigtig godt på tværs af politikredsene. Alle kredse på Fyn og i Jylland har haft forhold med i den her, siger han til Ritzau.
De to mænd, der er 25 år og 26 år, har begge nægtet sig skyldige. De har også valgt at anke dommen til landsretten.
Vidner og telemaster har fældet dømte
Men ifølge retten var der altså beviser nok for, at de to mænd havde haft for lange fingre. Blandt andet har en lang række vidner været forbi retssagen.
Også oplysninger fra telemaster har fældet Ali Hassan Ali og Uffe Juul.
- I 95 procent af tilfældene var den enes eller begges telefoner omkring gerningsstedet. Det er jo beviser, der forstærker sig selv.
- Hvis du én gang er i nærheden af et indbrud, kan det være tilfældigt. Men hvis du er det 2, 3, 4, 5 eller 40 gange, bliver det stærkere beviser, siger Jhin Lee.
Mændene blev anholdt i juni sidste år.
En elev på en efterskole ved Herning havde set en mand snige sig rundt. Kort efter fandt politiet de to mænd ved en campingplads, mens tyvekoster fra skolen blev fundet i et skovstykke tæt på.
Sigtet for spiritussejlads
Kaptajnen fik dog ikke lov at blive ombord på skibet. I stedet fik han et lift af betjentene til politistationen i Odense, hvor han fredag formiddag er blevet sigtet i sagen.
Det oplyser vagthavende ved Fyns Politi, Lars Thede, til Ritzau.
- Han er lige nu sigtet for overtrædelse af søloven som følge af spiritussejlads. Han kan blive løsladt, han kan få en administrativ udvisning, eller han kan blive varetægtsfængslet. Men det er op til juristerne. Det kommer an på, hvor mange lovovertrædelser der er blevet begået, siger han til Ritzau.
Intet læk
Undersøgelser har vist, at der ikke er sket et læk på skibet. Det bekræfter Forsvarets Operationscenter over for Ritzau.
- Vi har haft et miljøskib ude at kigge for at se, om der siver olie ud. Der er umiddelbart ikke konstateret læk, siger orlogskaptajn og vagthavende officer S.F. Olsen til Ritzau.
Ifølge den vagthavende officer sker det forholdsvis ofte, at et skib går på grund.
- De danske farvande er vanskelige at navigere i, så det sker flere gange om året, siger han.
Det vides endnu ikke, hvad det hollandske skib havde i lasten, da det gik på grund i Langelandsbæltet. Senere fredag bliver skibet sejlet til Nakskov.