En delvist lukket døgninstitution for børn og unge med kriminel adfærd, misbrug eller andre adfærdsvanskeligheder.
Sådan et sted har Region Syddanmark på tegnebrættet, og adressen står til at blive i eksisterende bygninger på Billeshavevej 49 nær Strib.
Men dén placering møder kritik fra forstanderen på den nærliggende Billeshave Efterskole, Jens Hauge Henningsen.
- Vi er bange for, at forældre til kommende elever vil vælge Billeshave Efterskole fra. Hvem vil sende sin 15-årige datter på en efterskole med sådan en institution i baghaven? Den slags bekymring vil jeg godt kunne sætte mig ind i, siger Jens Hauge Henningsen.
Man har nogle tomme bygninger, så dér placerer man den her gruppe belastede unge
Onsdag er en orientering om institutionen på programmet i regionens Psykiatri- og Socialudvalg. Af dagsordenen fremgår det, at det socialpædagogiske bosted skal rumme otte børn og unge mellem 12 og 17 år, der er “udfordret ofte på flere parametre, og som kan have flere anbringelser bag sig”.
- Jeg frygter, at man har valgt placeringen efter de forhåndenværende søms princip: Man har nogle tomme bygninger, så dér placerer man den her gruppe belastede unge uden at skele til efterskoleleverne 120 meter derfra, siger Jens Hauge Henningsen.
Mangel på tilbud til socialt udfordrede unge
At den nye institution skal være “delvist lukket” betyder, at det socialpædagogiske personale for eksempel må låse yderdøre og vinduer, når det er nødvendigt.
Den type døgninstitutionen er der endnu ikke i Region Syddanmark, men behovet er stigende, forklarer Susanne Peyk, der er centerchef hos Socialcenter Lillebælt.
- Det drejer sig om et tilbud til unge, som kommunerne ikke kan rumme i deres nuværende døgntilbud eller hos plejefamilier. De har store adfærdsmæssige og sociale problemer eller psykiatriske diagnoser.
Hun kalder placeringen i bygningerne på Billeshavevej for oplagt af flere årsager.
- Bygningerne står tomme nu, men indtil for godt et år siden blev de brugt som døgninstitution for børn. Og før 2006 var det hér Egely lå, den lukkede døgninstitution for unge, der er dømt for kriminalitet.
Ventes igang til august 2023
Region: Ingen grund til bekymring
Det betrygger dog ikke Jens Hauge Henningsen, der er bekymret for udsigten til, at de belastede unge kommer til at kunne færdes i samme område som efterskoleeleverne.
Men skal der ikke være plads til den slags institutioner?
- Jo, selvfølgelig skal de her unge hjælpes. Det skal bare ske på den rigtige placering. Det kunne være en landejendom med langt til naboer, men i hvert fald ikke klos op ad en efterskole med 130 børn, siger forstanderen.
De vil som udgangspunkt ikke kunne færdes alene uden en medarbejder
Hos Region Syddanmark er man dog ikke bekymret for, at den nye døgninstitution vil skabe problemer i lokalområdet. Susanne Peyk understreger, at den socialpædagogiske bemanding altid vil tælle mindst tre medarbejdere på arbejde til de otte unge.
- Jeg mener ikke, der er grund til bekymring. De hér unge har brug for en meget struktureret hverdag med en høj grad af mandsopdækning. De vil som udgangspunkt ikke kunne færdes alene uden en medarbejder, siger hun.
Hører ikke hjemme i vores baghave
På Billeshave Efterskole undrer Jens Hauge Henningsen sig over, at skolen ikke er blevet bedre informeret om den kommende institution i nabobygningerne. Han forventer heller ikke, at hans kritik kommer til at kunne rykke ved placeringen.
- Jeg er med på, at det lyder som samme problematik som med vindmøller: Vi vil gerne have dem, men bare ikke i vores egen baghave. Og jeg tror da heller ikke på, at vi får noget at skulle have sagt.
Ifølge Susanne Peyk vil regionen dog gerne i dialog med efterskolen.
Men hvordan vil I gøre efterskolen tryg ved den nye nabo?
- Hvis der er behov for det, kommer vi gerne ud og fortæller om den nye døgninstitution. Men der er endnu ikke lagt en plan for, hvornår. Det bliver formegentlig først efter, at projektet er endeligt besluttet.