- Klimaudfordringen fylder en stor del af min hverdag.
Sådan lyder det fra Karla Meier, som er 16 år og går på Middelfart Gymnasium. Hun er ikke alene. Flere af hendes kammerater på skolen i det vestfynske har det på samme måde.
Stress er det første ord i mine tanker, når jeg tænker på klimaforandringer.
- Stress er det første ord i mine tanker, når jeg tænker på klimaforandringer, siger Matilde Wilhelmsen, 18 år og 3.g’s-elev på Middelfart Gymnasium.
- Jeg synes, det er skræmmende, det går så hurtigt for tiden. Jeg kan føle mig rigtig bange for, at jeg ikke når, det jeg skal nå i mit liv, siger Amalie Salling, som er 19 år.
Klima-kloge unge
Det var nogle af de tanker, som de fredag delte med Klimaminister Dan Jørgensen (S), som fra morgenstunden besøgte eleverne ved Klimafolkemødet i Middelfart. Et folkemøde, der varer tre dage og har fokus på klimaets udfordringer i alle afskygninger.
Og ministeren forstår godt de unges tanker og bekymringer, for det er en alvorlig situation, vi står i.
- Jeg kan faktisk godt forstå de der bekymringer, for hvis vi får de her forfærdelige klimaforandringer i fremtiden, så bliver det fundament for det liv, vi lever, ændret, siger Dan Jørgensen, der oplevede nogle engagerede unge mennesker fra morgenstunden.
- De har stor viden om klimaet. Både det, der virker og ikke virker, men også hvad der forhandles om politisk.
Klimafolkemøde
Udenoms-snak fra ministeren
De unge på Middelfart Gymnasium var meget aktive med spørgsmål til ministeren, som forsøgte sig med svar til det hele. Ikke alt sammen til lige stor begejstring for eleverne.
- Jeg synes, det er fedt, Dan kommer ud, men det er også nødvendigt. Jeg synes dog, han snakkede udenom og strøg violinen hele vejen igennem, siger Anja Hila, som er 17 år og elev på Middelfart Gymnasium.
- Generelt som ung virker klimaministeren og folketinget som noget, der er ret fjernt. Så det er ret fedt, der er nogen af de der store politikere, der kommer ud og lytter til os. Men jeg synes, han taler udenom i sine svar, siger Louise Rytter fra Middelfart Gymnasium.
Et af de helt store spørgsmål var, om Danmark gør det godt nok - og svaret på det er ifølge ministeren ikke så enkelt.
- Selvfølgelig skal eleverne bide os i haserne og presse på. Men om det er godt nok det, man gør globalt, så er det ikke nok. Spørger man, om Danmark gør nok, vil jeg sige, at vi hele tiden kan gøre mere.