Da minkerhvervet lukkede, begyndte Mortens krise - en weekend kulminerede det hele
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Minkpasserfaget var hele hans verden, og da regeringen lukkede det, kom Morten Hedegaard i dyb krise. I dag ville han ønske, han havde søgt hjælp noget før.
Det var som at få en hammer i hovedet.
Sådan beskriver Morten Hedegaard 4. november 2020. Dagen hvor statsminister Mette Frederiksen (S) trak stikket på det danske minkerhverv.
Mads klagede over ulovlige lastbiler - så ændrede kommunen reglerne
Flere og flere lastbiler parkerede og overnattede ulovligt på Vestbirkvej i løbet af sommeren, og derfor klagede Mads Vilms Karkov Phillip til Odense Kommune. Svaret var at gøre Vestbirkvej til en parkeringsvej for lastbiler.
Det larmer, giver lugtgener og spærrer for et stort udsyn på Vestbirkvej i Odense.
Sådan lød klagepunkterne fra beboere i Seden, efter flere og flere lastbiler holdt natten over på den lille vej i løbet af sommeren.
Chaufførerne overnattede nemlig ulovligt, og det fik Mads Vilms Karkov Phillip, der er softwareudvikler og bor på vejen, til at tage kontakt til politiet kort før sommerferien.
- Der kom lige pludselig rigtig meget aktivitet. Der var slet ikke plads til alle de lastbiler, der skulle være her. De holdt på begge sider af min indkørsel og holdt ind over min indkørsel. Så vi havde faktisk svært ved at komme ud, fortæller han.
Mads Vilms Karkov Phillip blev henvist til Odense kommune, som satte en indsats igang og gav chaufførerne bøder.
Kommunen har dog ændret holdning siden, og nu er det blevet lovligt for de mange lastbiler at holde på vejen.
Det skuffer Mads Vilms Karkov Phillip. For selvom det overvejende er et industrikvarter, han bor i, ændrer det ikke på, at lastbilerne skaber trafik, der bekymrer borgerne i byen.
- Det er jeg selvfølgelig ked af at høre. Jeg kan godt se deres argument for, at det er nemmere for lastbilerne at holde her og komme rundt. Men jeg havde håbet på, at de fandt nogle andre områder, hvor at chaufførerne ikke skulle igennem skoleområder for at parkere deres lastbil, siger han.
En større plan på vej
Oprindeligt fungerede Østbirkvej som lovlig parkeringsplads. Men eftersom mange trafikanter fra Fjordager Idrætsforeningen bruger vejen, fandt kommunen det mere hensigtmæssigt for lastbilschaufførerne at bruge Vestbirkvej i stedet.
Hos Odense kommune anderkender, man dog problemerne med de mange lastbiler, fortæller Jakob Juul Harberg, der er kontorchef for vejmyndighederne og parkering.
- Vi har jo oplevet en generel stigende trafik. Og vi hører jo også i de landsdækkende nyheder, at lastbilstrafikken er stigende, særligt i byer, der er ved at udvikle sig. Så det er jo sikkert korrekt, det beboerne mærker. Og det er også derfor vi i de næste kommende stykke tid, skal kigge på, hvordan trafikken fordeles bedst i Odense. Så det må vi jo tage med ind i ligningen, siger kontorchefen.
Jakob Juul Harberg understreger, at det er et tilfælde at de ændrede regler falder sammen med klagen fra Mads Vilms Karkov Phillip. Beboerne er desuden velkomne til at henvende sig igen, hvis der opstår flere gener.
- Det kan jo være, at vi kan lave nogle små reguleringer og eventuelt, som beboerne også efterspørger, udpege nogle områder, så vi kan fordele trafikken lidt mere, siger han.
Jakob Juul Harberg kan ikke på nuværende tidspunkt give flere detaljer om planerne for trafikken i Odense.
Siden har den 57-årige tidligere minkpasser kæmpet med en ny tilværelse uden det erhverv, han har levet og åndet for i mere end tre årtier.
- Jeg har brændt for mink altid, det har været mit et og alt. Jeg passede minkfarmen, som var den min egen, siger Morten Hedegaard, der fortsat er ansat som driftsleder på den nedlukkede farm, Farstrup Pelsdyrfarm, der tidligere husede mink.
- Jeg havde regnet med at gå på pension som minkpasser, så jeg føler, det har spoleret min fremtid. Det er meget svært for mig at tale om.
Det har den tidligere minkpasser dog besluttet sig for at gøre alligevel. Han føler, at der mangler fokus på det personale under minkavleren, der også blev ramt af regeringens beslutning.
Inden den skæbnesvangre dag beskæftigede minkbedrifter i Danmark omkring 3.000 personer. Og Morten Hedegaard er sikker på, at et større fokus på dem havde fået ham til at søge hjælp, inden det hele ramlede for ham for 14 dage siden.
Troede, han kunne klare det selv
Selvom aflivningen af erhvervet for knapt et år siden ramte minkpasseren både personligt og økonomisk, var tingene okay på overfladen til at begynde med.
Men Morten Hedegaard trak sig længere og længere væk fra venner og familie. Han havde ikke overskuddet.
- Jeg har tænkt: Det her klarer jeg selv. I vores familie plejer vi at klare tingene selv. Man jeg blev mere og mere irritabel og ked af det og kunne ikke tage mig sammen til noget derhjemme, siger han.
Bekymringer, tanker om fremtiden og en generel modløshed prægede Morten Hedegaards hverdag. Kun når han arbejdede 14 timer i streg på sit bijob og efterfølgende faldt om af træthed, kunne han få ro.
Kulminerede på familieweekend
Trods den svære tid var der tidligere på måneden lagt op til en hyggelig weekend med børn, svigersøn og barnebarn.
Flertal enig om at forlænge forbud om minkhold i et år
Regeringen og dens støttepartier agter at forlænge forbud mod hold af mink til og med 2022.
Regeringen vil foreslå, at forbuddet mod at holde mink i Danmark forlænges med et år til og med 2022, og den beslutning har opbakning fra et flertal i Folketinget.
Det oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) tirsdag. Det gør han ovenpå et møde, hvor han har drøftet sagen med ordførere fra Folketingets partier.
På forhånd havde regeringens støttepartier givet udtryk for, at de bakkede op om et permanent forbud eller en forlængelse af forbuddet.
Det gjorde de blandt andet med henvisning til input fra Statens Serum Institut (SSI).
Tidligere tirsdag kunne Ritzau og andre medier erfare, at SSI fastholder sin vurdering fra juni. Her vurderes det, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko af "ukendt størrelse".
- Vi har haft et rigtig godt møde, hvor SSI har gennemgået den risikovurdering, siger Rasmus Prehn efter mødet.
- Det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år, med et år, så det gælder ind i 2022.
- Det, vi hører fra SSI, er også, at der vil være nye erfaringer i løbet af 2022, der gør, at vi på et mere kvalificeret grundlag kan tage stilling til, hvad der skal ske med mink-avl på længere sigt.
Han siger, at forbuddet forlænges "af hensyn til vores alle sammens liv og helbred."
Rasmus Prehn siger også, at regeringen har sonderet holdningen hos Folketingets partier, og at et flertal i Folketinget i vil stemme for en forlængelse af forbuddet.
For nuværende er det bestemt ved lov, at hold af mink i Danmark er forbudt til og med 2021. En forlængelse skal i så fald vedtages som en lovændring, der ændrer datoen for, hvor længe forbuddet løber.
Med støttepartiernes opbakning kan regeringen få vedtaget en lovændring, der forlænger det nuværende forbud, da de tilsammen udgør et flertal i Folketinget.
Hyggen fik dog en brat ende, efter det der begyndte som en mindre konflikt. Her kulminerede det hele for den tidligere minkpasser.
- Vi var oppe at diskutere over et kaninbur, der skulle laves. Jeg ved ikke, hvad der skete, men pludselig råbte jeg. De har aldrig set mig sådan før, siger Morten Hedegaard, der er tydeligt påvirket af episoden.
- Jeg ødelagde weekenden for min familie. Når man først begynder at såre sine nærmeste, går det op for en, at der skal gøres noget.
Mandag morgen tog han til lægen.
Bliver til det er slut
Lægen anbefalede Morten Hedegaard at søge psykologhjælp gennem sin forsikring. Her har han nu været flere gange, men der er lang vej igen.
Alligevel tøver han ikke, da han bliver spurgt til, om han kunne finde på at vende tilbage til minkerhvervet.
- Ja, det kunne jeg. Men kun på Fyn, og det tror jeg desværre ikke bliver en realitet, siger Morten Hedegaard.
Han kan heller ikke holde til et knæk mere, lyder det.
- Jeg tror bare, at jeg skal ud af denne her krise, jeg er i nu. Det kan tage lang tid, siger Morten Hedegaard.
Han er blevet tilbudt andet arbejde, men har lovet at blive på sin arbejdsplads, Farstrup Pelsdyrfarm, til det er helt slut.