Fodbold skal få Signe ud af ledigheden: - Vi kan hjælpe hinanden

I dag startede projektet "Fodbold for Fremtiden" for unge ledige i Nordfyns Kommune. Projektet skal hjælpe de unge i kommunen med at blive en del af et fællesskab og videre i deres liv.

De tolv mænd og syv kvinder var klædt på til lejligheden, da de mødte op på græsplænen foran Otterup Boldklub onsdag morgen. De havde fået nye trøjer, træningsbukser og støvler til deres første træning sammen. 

De unge spillere er dog ikke kun et nyt fodboldhold. De er en del af et beskæftigelsesprojekt kaldet "Fodbold for Fremtiden", der skal hjælpe unge fra Nordfyns Kommune i alderen 18 til 29 år videre i job eller uddannelse. 

For 19-årige Signe Lærke Knudsen er der ikke tvivl om, at projektet kan give noget til hendes hverdag som sygemeldt.

- Jeg synes,  det er rart at komme i gang igen. I hvertfald på en anden måde end jeg plejer, siger Signe Lærke Knudsen.

 - Jeg har noget at stå op til og måske noget at glæde mig til. Jeg kan komme ud og være sammen med nogle mennesker, som også er sygemeldte, sådan så vi kan hjælpe hinanden.

Ud i verden gennem fælleskab

Projektet er et samarbejde mellem Otterup Fodboldklub, Nordfyns Kommune og DBU, hvor de unge ledige over 26 uger tager del i et såkaldt aktiveringsforløb. Her skal de have fodboldfitnesstræning to gange om ugen, gå til samtaler og tage del i forskellige aktiviteter.

Håbet er, at de unge gennem projektet kan få et netværk og et fælleskab, som motiverer dem til at komme i gang igen. Og netop fodboldbanen er et godt sted for de unge at få det, fortæller fodboldtræner Knud Sørensen. Han skal fungere som mentor under projektet. 

- Jeg plejer at sige, at når man spiller fodbold, så er alle lige. Og det håber jeg også de unge bliver her. Så glemmer de den baggrund, de har, og hvor de kommer fra. Her er det fodbold, der er i højsædet. Og så knytter de forhåbentlig også nogle venskaber og noget netværk, siger træneren.

Fremtiden for projektet

I følge Mette Landtved-Holm (V), der er formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget i Nordfyns Kommune, er det egenskaber som selvværd, selvtillid og ansvarsfølelse, hun håber de unge tager med videre, når de skal søge job eller uddannelse. 

Kommunen håber dog også på, at de unge bliver inspireret af projektet til at tage del i andre fællesskaber, fortæller formanden.

- Som kommune synes jeg, det er rigtig vigtigt, vi kan tilbyde de unge det her projekt. Det bringer også noget til klubberne, fordi DBU kommer med nogle nye vinkler, siger Mette Landtved-Holm.

- Det kunne være, at mange af de unge her tænkte, at det er fedt at komme i boldklubben og at de også får lyst til at være en del af nogle af de andre frivillige kræfter, som render rundt hernede og laver et godt stykke arbejde.

Projektet har allerede stor succes i andre kommuner, fortæller Edin Hajder, der er decentral projektleder fra DBU. 

- Vi håber på, at vi opnå de samme resultater, som vi gør andre steder. At vi får så mange som muligt i job og uddannelse, og så mange som muligt videre i deres liv med en bedre livskvalitet.

I en kommune kom 65 procent af de unge i arbejde eller uddannelse efter, de kom i gang med projektet, mens halvdelen enten havde job eller var startet på uddannelse efter 12-14 uger i en anden kommune. 

Oversigt

    Oversigt