Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Region Syddanmark forsøger at opstøve alle de værnemidler, de overhovedet kan. Derfor har regionen spurgt de praktiserende læger om hjælp.
For et par uger siden modtog alle landets praktiserende lægehuse en lille sort pakke med de nødvendige værnemidler til at behandle én enkelt patient - altså et corona-kit.
Nu vil Region Syddanmark gerne have det hele tilbage og gerne lidt ekstra. Det skriver regionen i et brev til de praktiserende læger. I brevet står der blandt andet:
Vi beder om at se, om I skulle have relevante værnemidler til operationer og undersøgelser - handsker, kitler, mundbind og visirer – som I kan afse til de offentlige sygehuse til at stå igennem forsyningskrisen under epidemien.
450.000 mundbind til OUH forsvundet i Tyskland
En sending med 450.000 mundbind til Odense Universitetshospital er forsvundet under rejsen gennem Tyskland. Mandag aften er en ny forsendelse ankommet i Kastrup fra Kina.
Opdatering
Der er knaphed på masker på de danske sygehuse, hvor sundhedspersonalet er rådet til at spare på værnemidlerne i den kommende tid.
I slutningen af sidste uge var et fly ellers på vej til Danmark med 450.000 masker bestilt af Region Syddanmark.
Men i weekenden kunne man konstatere, at maskerne aldrig nåede frem.
- Vores leverandør er samarbejdspartner og leverandør i forvejen. De er lige så overraskede som os over, at leverancen ikke er blevet leveret til os, skriver presserådgiver ved Region Syddanmark Carsten Bruun i en mail til TV 2/Fyn.
- Vi ved ikke, hvor mundbindene er, men de er tilsyneladende solgt til anden side, fortsætter han.
Carsten Bruun oplyser, at Region Syddanmark ikke har betalt for mundbindene.
Mail sendt ud til personalet
Søndag eftermiddag blev en mail sendt ud til personalet på Odense Universitetshospital, hvor de blev orienteret om situationen.
Heri blev det ifølge Politiken slået fast, at manglen på kirurgiske masker på sygehuset i øjeblikket er kritisk.
Overlæge ved Odense Universitetshospital Joachim Hoffmann-Petersen bliver også kontaktet af flere læger, der er bange for at blive smittet og dermed komme til at bringe smitten videre til kollegaer og patienter.
- Hvis vi selv smitter de svage patientgrupper, så skaber vi nye patienter for os selv. Dermed skabes en situation, hvor der kommer flere patienter, men færre sundhedspersoner på arbejde, fordi de skal holde sig hjemme i en til to uger i tilfælde af smitte, siger han til Politiken.
Ny sending ankommet
I øjeblikket er der nye leverancer på vej til de danske sygehuse, og flere virksomheder er også i gang med at omlægge deres produktion, så de kan bidrage med værnemidler.
- Vi oplever blandt andet, at de ordrer, der er på vej, blier annulleret og solgt til anden side, skriver presserådgiver Carsten Bruun.
- Vores indkøbsteam følger derfor ligenu alle ordrer tæt hele vejen fra vores leverandører i udlandet, til de lander på vores lager i Syddanmark.
Siden forsendelsen med masker til Odense Universitetshospital forsvandt i Tyskland, er et andet fly landet i Kastrup med 500.000 nye masker, testudstyr og beskyttelsesdragter ombord.
- Vi har kunnet se ind i, at vi har tømt vores lagre hurtigere, end vi kunne fylde dem op. Vi har ikke fået de leverancer, vi havde set frem til, så vi er blevet mere og mere udfordrede på værnemidler, som ugen er gået, siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen til TV 2/Fyn.
En af de leverancer, der ikke er dukket op, er en bestilling på 450.000 mundbind til OUH fra Thailand. Mundbindene forsvandt på rejsen gennem Tyskland.
Praktiserende læge: I har mere brug for det
Praktiserende læge Henrik Dibborn fra Uggerslev Lægepraksis, forstår godt, at regionen har valgt at bede om hjælp.
- Det er uforskyldt, at regionen har færre værnemidler, end de troede, de havde. I den situation er de selvfølgelig nødt til at gøre, hvad de kan, siger han til TV 2/Fyn.
EU-lov ordnes fra sommerhus:
- Der er ting, vi ikke kan udskyde
Christel Schaldemose (S) stemmer om milliarder fra sit sommerhus i Faaborg. Selvom Europaparlamentet er lukket ned, er der stadig beslutninger, der skal tages.
Klokken 10.00 tikker der en stemmeseddel ind på Christel Schaldemoses computer.
Snart er den på vej ud af printeren på bordet i sommerhuset i Faaborg.
Med en kuglepen markerer hun, hvad hun stemmer, tager et billede af stemmesedlen med sin mobil og sender det til en særlig mailadresse i Europaparlamentet i Bruxelles.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Christel Schaldemose (S) til TV 2/Fyn.
I det øjeblik hun sender billedet afsted per mail til Bruxelles, har hun og de andre medlemmer af Europaparlamentet stemt om milliarder af kroner.
- Der er ting, som vi ikke kan udskyde, for vi stemmer om at bevillige 246 milliarder kroner til medlemslandene, forklarer Schaldemose.
- Det bliver vi nødt til at gøre, for pengene skal hjælpe dem i corona-krisen. Men det er en meget speciel situation at være i. Især når man har et arbejde, der er så internationalt præget.
En meget speciel dag
Christel Schaldemose har været i Danmark siden dagen efter, statsminister Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned onsdag den 11. marts.
- Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Der har været frygt for terrorangreb og andre udfordringer, hvor vi for eksempel ikke måtte flyve til Bruxelles, men det her er meget mere omfattende og meget mere skræmmende, siger Christel Schaldemose.
Nu er hun hjemme på Fyn, hvor hun fortsætter det politiske arbejde fra Faaborg. Imens er medarbejderne i parlamentet sendt hjem til deres lejligheder i Bruxelles.
Schaldemose har dagligt kontakt med dem via internettet.
- Noget af det, jeg har konstateret, er, at det gør en kæmpe forskel at være ved siden af hinanden. Det er også noget sværere at tale mine italienske, spanske og franske kollegaer på nettet. Vi skal være fysisk sammen, for den personlige kontakt betyder rigtig meget, siger det fynske medlem af Europaparlamentet.
Afstemningerne, som Christel Schaldemose deltager i, skal sikre penge til de europæiske medlemslande, så de kan holde gang i virksomheder og arbejdspladser, siger hun.
Han har endnu ikke selv haft brug for det corona-kit, han fik tilsendt.
- Det er grundlæggende slet ikke meningen, at dem, der er syge, skal komme hos os. Det er selvfølgelig relevant, at vi har beskyttelsesudstyr, men som situationen er lige nu, er det sygehusene, der står med problemerne. Ikke os, siger han.
Knokler for at samle værnemidler
Lige nu arbejder regionen hårdt på at skaffe de nødvendige værnemidler, fortæller koncerndirektør Kurt Espersen.
- Vi arbejder 24/7 på at skaffe forskellige leveringer. Vi håber på at kunne se lyset for enden af tunellen, så vi kan skaffe de værnemidler, der er behov for, siger Kurt Espersen.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Det er blandt andet derfor, de rækker ud til de praktiserende læger.
- Vi er klar over, at praksisserne selv er pressede i forhold til værnemidler, men det er jo et forsøg værd, siger Frank Ingemann Jensen, der er afdelingsleder for praksis hos regionen.
En lille del af et stort arbejde
Indsatsen er en lille del af et meget større arbejde for at skaffe de nødvendige værnemidler, tilføjer Frank Ingemann Jensen.
Det bekræfter koncerndirektør Kurt Espersen.
- Vi har købt beskyttelsesbriller ligesom dem, man bruger nytårsaften. Dem har vi liggende, hvis vi kommer i nød. Vi ved, at andre sikkerhedsbriller er blevet taget i brug allerede på nuværende tidspunkt på OUH, så vi har taget de her alternative værnemidler i brug, forklarer koncerndirektøren.
Sygehuse presset til at købe nytårsbriller - men i dag kom der godt nyt
Region Syddanmark har onsdag fået en sending med værnemidler, så sygehusene har nok den næste uges tid. Hvis ikke, ligger der nytårsbriller på lageret.
Det har knebet med mundbind, kitler og handsker på sygehusene i Region Syddanmark som følge af coronaudbruddet på verdensplan, men onsdag fik regionen en længe ventet sending med flere værnemidler.
De vil blive delt rundt til de enkelte sygehuse hurtigst muligt. Det fortæller koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen.
- Jeg håber, det er mindst en uge mere, vi har værnemidler til, siger Kurt Espersen til TV 2/Fyn.
Dybt frustrerende
Han har ansvaret for, at tusindvis af medarbejdere i det syddanske sundhedsvæsen bliver ordentligt beskyttet mod at blive smittet med coronavirus. Det er sværere uden det rigtige beskyttelsesudstyr.
- Det er meget bekymrende at stå i en situation, hvor man ikke kan skaffe værnemidler til sine medarbejdere. Det er dybt frustrerende. Vi arbejder 24-7 på at skaffe forskellige leveringer ind, siger Kurt Espersen.
I løbet af de seneste uger er værnemidlerne på sygehusene blevet en mangelvare i hele landet.
- Vores lagre svinder ind, hurtigere end vi kan fylde dem op. Vi har ikke fået de leverancer, vi havde set frem til. Vi er blevet mere udfordret på værnemidler, forklarer Kurt Espersen.
Nytårsbriller købt ind i stor stil
Patienter med coronavirus i Region Syddanmark indlægges primært på Odense Universitetshospital, OUH.
Frygten for, at OUH og andre sygehuse i Region Syddanmark løber tør for værnemidler, har fået regionen til at købe nytårsbriller ind.
- Vi har købt sikkerhedsbriller ind i stor stil, altså dem, man bruger nytårsaften som beskyttelsesbriller. Vi har dem liggende, hvis vi kommer i nød, siger Kurt Espersen.
Det bliver dog ikke lige med det samme. Med dagens gennembrud kan sygehusene se frem til flere mundbind, kitler, handsker og andre værnemidler, og regionen arbejder på at skaffe flere hele tiden.
Flere end 30 danskere smittet med coronavirus har mistet livet, heraf en ældre mand på OUH. Antallet af indlagte er fortsat med at stige dag for dag.
For koncerndirektøren er de alternative midler bedre, end slet ikke at have nogle værnemidler.
- Det er meget bekymrende at stå i en situation, hvor man ikke kan skaffe værnemidler til sine medarbejdere. Det ser det dog ud til, at vi kan lige nu.
Andre værnemidler er på vej
Regionerne kan dog se frem til endnu flere værnemidler end dem, de får ind fra de praksiserende læger. Donationen fra kinesiske Jack Ma Foundation er nemlig netop ankommet til Region Østjyllands lager.
De donerede værnemidler bliver hurtigst muligt fordelt til resten af landets regioner og kommuner. Værnemidlerne skal i første omgang fordeles efter en fordelingsnøgle udregnet på baggrund af indbyggertal i regionerne.
- Vi forventer at de fleste donerede varer er standardvarer, som vi ved, hvordan vi kan benytte i sundhedsvæsnet. Sikkerheden er afgørende, derfor går hygiejnesygeplejerskerne straks i gang med at vurdere, hvilke funktioner de donerede varer kan gøre gavn i, siger Dorte Christensen, Afdelingschef i Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland, i en pressemeddelelse.