Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Nyheden om, at A.P. Møller Fonden har valgt at trække 60 millioner støtttekroner til Nyborg Slot, ryster borgmester Kenneth Muhs.
Nyheden om, at A.P. Møller Fonden har valgt ikke at udbetale det beløb, man stadig mangler at udbetale til renoveringsprojektet af Nyborg Slot, ryster Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).
- Det er jo så ærgerligt. Det er helt vanvittigt, at vi skal bringes i sådan en situation, fordi vi har ventet i så mange år med at få et projekt færdigt, som der er så stor og bred opbakning til, siger Kenneth Muhs og fortsætter:
- At vi står nu her igen og skal sættes tilbage, det kalder på, at ministeren og politikerne på Christiansborg må se at få lavet en færdig plan for Nyborg Slot. Der er jo opbakning til projektet, så mit opråb i dag er: Se nu at få det her projekt gjort færdig. For det med at skulle blive ved med at have et tomt slot, som ingen kan besøge, det er der ikke nogen, der har interesse i.
A. P. Møller trækker stikket til Nyborg Slot: Træt af forsinkelser og fordyrelse af projekt
Venstre og Konservative er skuffet over regeringens slingrekurs. Mit hjerte græder på Nyborgs og kulturens vegne, siger Mai Mercado.
A. P. Møller Fonden trækker den økonomiske støtte til Nyborgs 340 millioner kroner dyre slotsprojekt.
Det erfarer TV 2 Fyn, efter blandt andet Slots- og Kulturstyrelsen har meddelt, at A. P. Møller Fonden har bedt styrelsen om at søge bevilling til projektet, når det måtte blive aktuelt. Projektet er blevet forsinket og fordyret flere gange.
Baggrunden for, at fonden har sat bevillingen i bero er ifølge TV 2 Fyns oplysninger projektets udskudte tidsplan og kommende fordyrelser af projektet i en tid, hvor der er mangel på byggematerialer og arbejdskraft.
Folketingets kulturordførere blev tirsdag morgen orienteret om A. P. Møller Fondens beslutning, der konkret betyder, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.
De 47 millioner kroner er brugt på blandt andet renovering af hovedbygningen på slottet, pladsen foran Nyborg Rådhus og projekteringsudgifter.
A. P. Møller Fonden ønsker ikke at udtale sig til TV 2 Fyn.
- Det gør vi af princip ikke, siger sekretariatschef Thomas Wohlert.
Opdatering
A.P. Møller Fonden har efterfølgende bekræftet, at den udtræder af partnerskabet om projektet Nyborg Slot. - Med meldingen fra A.P. Møller Fonden står vi i en ny situation, og vi vil hurtigst muligt drøfte de næste skridt med de resterende parter i projektet. Det er derfor for tidligt at sige præcist, hvad der kommer til at ske herfra, siger Jesper Hermansen, der er direktør i Slots- og Kulturstyrelsen. - Uanset hvad skal vi stadig færdigøre det sidste af restaureringsarbejdet på slottet. Vi er næsten i mål med en restaurering af Kongefløjen både udvendigt og indvendigt, og Nyborg har fået et nyt, multifunktionelt torv neden for slottet. Det arbejde vil – uanset hvad vi kommer frem til – bestå, fortsætter han.
Mai Mercado (K), der sidder i Folketingets kulturudvalg, vil derimod godt udtale sig.
- Det er et projekt, som Nyborg har kæmpet for i ti år. Det er helt grotesk, når man tænker på, at det tog tre år at få opført Operaen i København. Mit hjerte græder både for Nyborg og på kulturens vegne, siger Mai Mercado.
Sammen med Venstre har Konservative støttet en ny anlægslov, der skulle fremskynde projektet, som kuldsejlede, da et snævert flertal på 4-3 i Miljø og Fødevareklagenævnet stoppede projektet.
Det skete med henvisning til, at projektet nye udstillingsbygning blev bygget på et fredet fortidsminde.
Herefter besluttede et flertal at fremsætte en ny museumslov, der skal gøre det mindre restriktivt at bygge på fredede fortidsminder. Desuden indeholder loven et nyt klagenævn, der først og fremmest er bemandet med sagkyndige.
Hans Chr. Schmidt (V), formand for Folketingets kulturudvalg, er skuffet over, at regeringen ikke har lyttet til Venstres ønske om en anlægslov.
- Regeringen har hele tiden fastholdt, at det ville være lige så hurtigt at vedtage en ny museumslov. Men en anlægslov ville have betrygget investorerne i, at projektet blev til noget og var på skinner. Ingen kan overbevise mig om, at en museumslov er et lige så hurtigt redskab, siger Hans Chr. Schmidt.
Mai Mercado er enig.
- Vi står i dag i en situation, hvor der ikke engang er adgang til den renoverede kongefløj. Vi har et projekt, som kunne blive en publikumsmagnet, og som nu er endt ikke en helt uholdbar situation, siger Mai Mercado.
Oprindelig støttede A. P. Møller Fonden og Realdania projektet med hver 100 millioner kroner, Slots- og Kulturstyrelsen med 41 millioner kroner og Nyborg Kommune med 35 millioner kroner.
Siden er projektet blevet 50 millioner kroner dyrere, nemlig til en forhøjelse af vagttårnet.
Kan ikke laves om
Folketingets kulturordførere blev tirsdag morgen orienteret om A. P. Møller Fondens beslutning, der konkret betyder, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.
De 47 millioner kroner er brugt på blandt andet renovering af hovedbygningen på slottet, pladsen foran Nyborg Rådhus og projekteringsudgifter.
Men Nyborgs borgmester mener ikke, at man kan tilpasse projekttet med færre midler.
- Det har jo været i spil tidligere; kan man ikke lave en remodulering, gøre det lidt mindre? Men det er jo hele sagens kerne, det kan man ikke, fordi det, der er opbakning til, er det fulde projekt. Det, der i mange, mange år er blevet tegnet og forandret, for at det tilgodeser fortidsmindet og arkæologien. Det laver man ikke bare lige om ved at tegne nogle nye streger og så sige, nu laver vi lige en fløjbygning eller gør noget andet, siger Kenneth Muhs.
Endnu en snublesten
Leder af Nyborg Slot Mette L. Thøgersen ærgrer sig over, at der igen er kommet grus i maskineriet på projektet, der har været så mange år undervejs.
- Det var en rigtig træls melding at få. Der har jo været rigtig mange forhindringer undervejs i det her efterhånden lange slotsprojekt, så at der nu er kommet endnu en snublesten på vejen i forhold til projektets færdiggørelse, det er selvfølgelig ærgerligt.
Minister kritiseres for at trække Nyborg-projekt i langdrag:
- Jeg kunne ikke have prioriteret det højere
Det undrer kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at A.P. Møller Fonden vælger at trække støtten til Nyborg Slot på et tidspunkt, hvor projektet langt om længe var kommet tilbage på skinner.
A. P. Møller Fonden trækker sin økonomiske støtte til Nyborgs 340 millioner kroner dyre slotsprojekt på grund af den udskudte tidsplan og kommende fordyrelser af projektet.
Det betyder konkret, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.
Udmeldingen vækker stor frustration fra både Konservative og Venstre, som blandt andet kalder det en "sorgens dag" og kritiserer regeringen for nøl.
Den kritik køber kulturminister Ane Halsbo-Jørgensen (S) dog ikke ind på.
Hun fortæller til TV 2, at nyheden om A. P. Møller Fonden kommer som en overraskelse, og at hun undrer sig over tidspunktet.
- Jeg havde en forhåbning om, at vi endelig havde fået processen tilbage på skinner igen, så det kommer bag på mig, siger ministeren til TV 2 Fyn.
Herunder kan du læse det fulde interview med kulturministeren.
Både Konservative og Venstre siger, at det her er skyldes, at I i regeringen ikke har prioriteret det her projekt højt nok. Er det enig i det?
- Nej, det er jeg ikke. Tværtimod. Vi har gået meget ambitiøst ind i det. Og de diskussioner om Nyborg Slot, der her rejst sig, har givet anledning til en helt ny museumslov – netop med udgangspunkt i nogle af de her balancer, som vi ikke mener er ramt rigtigt i forhold til vurderingen af Nyborg Slot.
- Derudover har jeg også hele vejen igennem været pragmatisk og åben overfor, at hvis det skulle være en anlægslov, der skulle til for at få det her projekt i mål, så var jeg parat til at gøre det. Men det har ikke været meldingen til mig, at det ville gøre en forskel.
Jeg kan forstå på styrelsen, at det skal gennemføres med eller uden A.P. Møllers penge, men hvad er udsigten til, at det her projekt kommer i mål?
- Vi skal finde en løsning, så Nyborg Slot kan åbne. Jeg håber, at alle involverede i projektet samarbejder om at finde de rigtige løsninger. Og jeg noterer mig også, at A.P. Møller holder en dør på klem i forhold til at komme tilbage i projektet igen.
- Jeg mener, at Nyborg Slot er et vigtigt fortidsminde, som fortæller en vigtig del af vores fælles historie. Det skal vi selvfølgelig alle sammen have adgang til at komme ind og opleve og få formidlet.
Det her projekt har været ti år undervejs. Kan du ikke godt forstå, at man som bidrager simpelthen løber tør for tålmodighed?
- Jeg kan godt forstå, at det her har været en bumlet vej. Ikke mindst på grund af Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse. Det er ikke nogen hemmelighed, at det var en udfordring ved den afgørelse, og vi har forsøgt at håndtere de udfordringer, det skabte - ikke mindst ved at lave en bred politisk aftale om at få justeret på museumsloven, sådan at det her vil se anderledes ud i fremtiden.
Hvis du nu havde taget projektet og lagt øverst i bunken af dine opgaver, da du tiltrådte som kulturminister, tror du så, du kunne have holdt på støtten fra A.P. Møller?
- Men det var faktisk noget af det, jeg gjorde. Jeg har jo forhandlet hele aftalen om en ny museumslov i de få måneder, der er gået, siden jeg kom til. Det vil jeg gerne takke et bredt udsnit af Folketingets partier for at bakke op omkring. I løbet af foråret bliver den lov endelig vedtaget, og det her ret hurtigt for en så kompleks og stor aftale og lov.
- Så det var faktisk noget af det første, jeg kastede mig over. Jeg har været meget optaget af, at det her projekt faktisk skulle lykkes. Derfor er jeg også tilsvarende ærgerlig over, at A.P. Møller Fonden nu trækker støtten.
Så det kunne ikke have været prioriteret højere fra din side?
- Jeg har i hvert fald dedikeret en hel del tid til det og har også forhandlet med Folketingets partier om en helt ny museumslov…
Men kunne det have været prioriteret højere?
- Det mener jeg ikke, at den kunne. Jeg kan ikke se, hvad der ville skulle til. Altså meldingen til mig er, at selv hvis vi havde lavet en anlægslov, som jeg også var klar til at bruge, hvis det fik projektet hurtige i mål, så ville det ikke have gjort en forskel. Så vi må bare tage situationen for det, den er nu; en udfordring, men dog stadig med et Nyborg Slot, som jeg tror på kan lykkes. Og så håber jeg, at A.P. Møller Fonden på et tidspunkt vil genindtræde i projektet.
Mette. L. Thøgersen fortæller, at projektets styregruppe nu sætter sig sammen for at finde ud af, hvordan man kommer videre. Og de må afvente hjælp andre steder fra, for Østfyns Museer, som Nyborg Slot hører under, finansierer ikke selv projektets gennemførelse.
- Vi venter sådan set bare på, at projektet her står færdig, og vi kan invitere gæster indenfor. Det er det, vi har allermest fokus på: Hvornår er det, vi kan slå dørene op og vise det her fantastiske monument, som jo er enestående i dansk middelaldersammenhæng, siger Mette L. Thøgersen.
Et paradoks
Mette L. Thøgersen håber, at de finansierende parter finder ud af, hvordan man kan komme videre med projektet, med eller uden de 60 millioner kroner, A.P. Møller Fonden altså har valgt at trække tilbage.
Det er langt fra første gang, Nyborg Slot-projektet er løbet ind i problemer, og derfor tror Mette L. Thøgersen også på, at man finder en løsning på denne økonomiske udfordring, projektet mandag er blevet stillet over for.
- Der har jo været mange udfordringer undervejs i det her projekt, så jeg er sikker på, at der nok skal blive fundet en løsning på det her. For det er selvfølgelig et paradoks, at vi står med et fuldstændig gennemrestaureret monument, som ingen kan komme ind at se.