Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere af de fynske museer ærgrer sig over ikke at måtte genåbne i fase to. Særligt museerne udendørs undrer sig over, at restauranter med buffet kom før dem.
I to måneder har dørene til de fynske museer været lukkede på grund af faren for coronasmitte, og kulturinteresserede fynboer har derfor ikke kunne få stillet deres behov.
Og museumsdørene, hvor der bagved gemmer sig et væld af fynsk kultur og historie, skal holdes lukket lidt endnu, for de fynske museer blev i fase to af genåbningen forbigået. Og det undrer direktør for Østfyns Museer Erland Porsmose sig noget over.
- Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv undrer det ikke alene mig, men også alle andre. Vi fik en liste over hvilke aktiviteter der var grønne, og altså havde ingen risiko for smitte, og hvilke der var gule og røde. Og nu er det hele blevet vendt på hovedet, siger Erland Porsmose til TV 2/Fyn og fortsætter:
- Man har valgt røde aktiviteter til og grønne aktiviteter - som museer og zoologiske haver - fra. Det er tydeligt at se, at politikerne har tænkt mere på økonomi og på, hvordan man etablerer en så normal hverdag som muligt, siger han.
Fuglezoo ked af tvangslukning:
- Der mangler plads til mangfoldighed
Det er forkert at slå alle zoologiske haver over en kam, mener direktør for Danmarks Fugle Zoo. Han mener, at hans fuglezoo sagtens kan holde åbent, selvom andre zoologiske haver ikke må.
Der mangler forståelse for mangfoldighed i forhold til, hvad der må åbne hvornår. Det mener direktøren for Danmarks Fugle Zoo i Tommerup.
- Man burde ikke slå alle zoologiske haver over en kam og sige, at på grund af tre bogstaver er alle ens. Z – O – O betyder det samme i folks forståelse, men der er mange forskellige måder at opbygge en zoo på, skriver han i en pressemeddelelse, der er udsendt tirsdag.
Danmarks Fugle Zoo var nemlig klar – efter en coronaforsinkelse valgte de at genåbne fugleparken den 5. maj. Genåbningsglæden var dog kort, for blot en uge efter måtte den tvangslukke igen.
Ifølge Fyns Politi er parkeni kategori med landets øvrige zoologiske haver, og de må først åbne fra den 8. juni, i genåbningens tredje fase. Det ærgrer direktøren for fuglezoo.
- Jeg savner i den grad faglig forståelse for tingene i stedet for jura og ordkløveri, skriver han i pressemeddelelsen.
Indsamling
Ifølge pressemeddelelsen får fuglezoo dagligt besøg af Fyns Politi, der vil kontrollere, hvorvidt parken holder lukket som aftalt. Ifølge direktøren kan andet dog ikke komme på tale, så længe alternativet er ulovligt.
- Selvfølgelig er vi da lovlydige borgere her i fuglezoo, og min egen straffeattest skal ikke plettes, skriver direktøren i pressemeddelelsen.
På grund af lukningen er der ifølge pressemeddelelsen flere personer, der ville starte en indsamling til Danmarks Fugle Zoo.
- Det blev jeg rørt over, og derfor skulle vi have alle tingene vendt en ekstra gang. Ligeledes var der også et møde med nye investorer, der måske kunne være interesseret i et samarbejde, skriver direktøren i pressemeddelelsen.
Indtil videre regner Hans Åge Hjeresen med at holde lukket indtil 8. juni sammen med de andre zoologiske haver, medmindre der kommer anden besked fra regeringen.
Rart med en klar udmelding
For nogle kan det dog virke underligt, at man i genåbningens anden fase har tilladt buffeter at åbne, men man kan ikke gå en tur i Den Fynske Landsby, som råder over 20 hektar udendørs.
På pressemødet tirsdag sagde statsminister Mette Frederiksen selv, at hun godt forstår, at nogle af valgene virker underlige, men at det alt sammen handler om at holde smittetrykket nede.
Rygte om aflivning: Pengene vælter ind til Odense Zoo
Et facebookopslag med et rygte om, at Odense Zoo er i fare for at skulle aflive dyr, har fået fynboerne til at donere penge til den lukkede zoo i uset omfang.
Opdatering
- Odense Zoologiske Have må desværre endnu ikke åbne. Manglende entreindtægter til blandt andet foder betyder, at de måske bliver nødt til at aflive nogle af dyrene. Det er helt forfærdeligt.
Sådan lyder det i facebookopslag, der i disse dage spreder sig med lynets hast. I teksten bliver alle opfordret til at donere ti kroner via Mobilepay til Odense Zoo. Og det har de i den grad kunnet mærke i Odense Zoo.
Alene tirsdag har haven indtil nu modtaget 315.600 kroner, og siden fredag er der kommet i alt. De fleste af donationerne er små beløb.
- Jeg er rørt. Det er helt vildt, og jeg opfatter det som et udtryk for, at vi har kæmpe opbakning fra vores publikum, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo.
Direktøren afviser dog kategorisk, at dyrene i Odense Zoo er i fare for at blive aflivet, som det ellers står i opslaget.
- Det er vi slet ikke ude i. Det er det sidste, vi vil gøre, da dyrene jo er vores eksistensberettigelse og vores indtægtskilde, siger han.
Direktøren for Københavns Zoologiske Have udtalte fredag, at de kunne komme i en situation, hvor de kunne blive tvunget til at reducere i bestanden, da de ikke som forventet fik lov at åbne nu, men må vente til 8. juni.
Men selvom facebookopslaget fejlagtigt nævner at dyrene i Odense Zoo risikerer aflivning, tror Bjarne Klausen ikke, at det har været afgørende for de mange donationer.
- Jeg tror, at fynboerne ved, at vi har store økonomiske problemer efter en længere nedlukning, og når vi får så mange donationer, så opfatter jeg det som et udtryk for støtte og ikke som en frygt for, at vi skal aflive dyr, siger Bjarne Clausen.
Af opslaget fremgår det, at målet med indsamlingen er halvanden million kroner. Men selv om der stadig er et godt stykke til det beløb, tæller hver en krone i Odense Zoo.
- Vores likviditet er presset, så pengene falder på et meget tørt sted, siger direktøren.
Må gøre noget
Charlotte Hempel Barkholt er en af de mange, der har doneret penge til Odense Zoo.
- Da jeg så opslaget her til morgen, at de eventuelt ville aflive dyrene, så tænkte jeg: Vi må gøre et eller andet, siger Charlotte Hempel Barkholt.
Hun var dog aldrig i tvivl om, at Odense Zoo ikke havde planer om at aflive dyrene i haven, selv om facebookopslaget fejlagtigt nævnte det.
- Jeg er sikker på, at det vil de ikke gøre, men vi kan risikere, at de vil sætte besætningen ned, så vi ikke har lige så mange fantastiske dyr i Odense Zoo, siger Charlotte Hempel Barkholt.
Ville du alligevel have doneret penge, selv om det ikke havde stået i opslaget, at de ville aflive dyrene?
- Helt sikkert. Jeg ved, at forholdene kan blive dårligere. Det kan være, kvaliteten af foder bliver dårligere. Det er katastrofalt, når der ikke er penge til at give mad til dyrene.
Regeringen besluttede torsdag, at kun zoologiske have, hvor man kan køre rundt i egen bil, må åbne nu. Både København, Aalborg og Odense Zoo må vente med at åbne til 8. juni.
De fynske museer har derfor affundet sig med at skulle vente lidt endnu med at kunne åbne igen. Og Erland Porsmose er trods alt glad for den klare udmelding om, hvornår de så kan se frem til at slå dørene op igen.
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vores ansatte glæder sig til at komme på arbejde igen, og det blev det ikke til i denne omgang. Derfor er det et stort plaster på såret at kunne sige, at det efter alt at dømme bliver den 8. juni, vi får lov til at åbne igen, siger han.
Lever af at samle mennesker
Spørger man Odenses by- og kulturrådmand Jane Jegind, så er det utroligt vigtigt, at museerne får lov at åbne i tredje fase. Ikke kun for fynboernes skyld, men også fordi kulturlivet er et stort erhverv.
- Kultur- og fritidssektoren er jo faktisk en virkelig stor industri og et stort erhverv i Danmark, som beskæftiger rigtig mange og tilsigter en stor omsætning. Så selvfølgelig er det vigtigt, at det kommer i gang igen, siger Jane Jegind og fortsætter:
- Vi kan ikke gøre andet end at håbe, og tiden tikker jo også, så vi kommer nærmere og nærmere fase tre. Men det ville da ikke gøre noget, hvis noget af kultur- og fritidslivet kunne åbne hurtigere, siger hun.
Den Fynske Landsby ærgrer sig: Må vente endnu en måned
Der er ærgrelse i Den Fynske Landsby, hvor der skal holdes lukket indtil i hvert fald 8. juni. Museumsdirektøren håber, at frilandsmuseet får sommersæsonen med.
I næsten to måneder har Den Fynske Landsby i Odense været lukket ned som følge af coronavirus, og som mange andre fulgte ledelsen spændt med i, om frilandsmuseet i Odense kunne åbne i maj. Sådan bliver det dog ikke.
- Vi var lidt ærgerlige over, at vi ikke er med i den anden fase. Vi har Den Fynske Landsby, som er så smuk i øjeblikket. Det er forår. Der kommer lam. Der kommer kid. Dyrene er kommet ud på markerne. Træerne blomstrer, og det hele kommer op af jorden, så vi havde håbet på, at vi kunne have åbnet Den Fynske Landsby i midten af maj, siger Torben Grøngaard Jeppesen, der er museumsdirektør for Odense Bys Museer.
- Når det er sagt, har jeg egentlig en forståelse for, at der er prioriteringer, der skal tages, og alt ikke kan åbnes på én gang, forklarer han.
Genåbner i juni
Hvis alt går vel, kan Den Fynske Landsby og andre museer forvente at åbne 8. juni som led i den tredje fase af genåbningen af Danmark, som siden midten af marts har været lukket ned.
- Det er meget rart. Så har vi noget at arbejde hen imod, siger Torben Grøngaard Jeppesen.
- Vi skulle meget gerne have sommersæsonen med, fortæller museumsdirektøren, der er klar over, at det nok er begrænset, hvor mange udenlandske turister der kommer på besøg denne sommer.
Den Fynske Landsby, der indeholder gårde og huse, som de så ud i 1800-tallet, har været lukket ned siden 12. marts.
Østfyns Museers direktør håber også, at løftet om at kunne genåbne i fase tre holder stik. Og så håber han også, at forsamlingsforbuddet vil blive hævet.
- Vi planlægger i høj grad efter, at kunne genåbne den 8. juni, og vi håber også, at det holder stik, at vi kan forsamle mellem 30 og 50 mennesker til den tid, for vi museer lever jo af at samle mennesker, siger Erland Porsmose.