Nyborg Kommune står som de fleste kommuner i Danmark over for et voksende antal ældre, plejekrævende borgere.
Men det kniber med søgning til SOSU-uddannelserne, og derfor har byrådet besluttet, at man vil rekruttere unge mellem 14 og 17 år.
De skal i nogle timer hverdag være med til at gøre livet lidt mere spændende for plejecentrenes beboere og lette arbejdet for de ansatte.
- De kan bidrage til noget, vores ansatte måske ikke nødvendigvis når lige så meget af i hverdagen, fordi de har andre pligtopgaver.
- Det er med til at bringe noget sjæl og varme ind i tilværelsen i form af at snakke med de ældre, deltage i nogle spil eller gå en lille tur, siger formanden for Ældreudvalget i Nyborg Kommune Kaj Refslund (V).
Et fritidsjob
I jobopslaget fra kommunen beskriver man netop de arbejdsopgaver som dem, de unge skal varetage i hverdagene efter skole. Der er således ikke tale om, at de varetager kerneopgaver, som uddannet personale normalt tager sig af.
Men de ekstra hænder bliver godt modtaget af Anja Vitting Lauritsen, der arbejder på Plejecenter Svanedammen i Nyborg. Hun har 40 års erfaring med ældreplejen:
- De kan komme med nogle input udefra. De har en viden om en masse ting, som vi ikke ved noget om. De kan komme med det, der foregår ude i verden og har tid til at sidde og snakke med fru Hansen og fru Pedersen, siger hun.
Et skridt på vejen
Ifølge Kaj Refslund (V) står Nyborg Kommune til at mangle 250 medarbejdere i ældresektoren i 2030, hvis man fremskriver udviklingen.
Her er håbet, at man ved at lade de unge få et glimt at livet som SOSU-assistent måske kan lokke flere til at uddanne sig inden for faget.
Sådan skal de unge arbejde
Men er 10 unge mennesker som går lidt til hånde - er det ikke bare en dråbe i havet?
- Det kan man sige, men i forhold til de mange indsatster, vi forsøger os med her i Nyborg Kommune, er det her et element i at prøve at rekruttere mere til den fremtid, som alle kommuner er udfordret af. Så det her er bestemt en udfyldelse af et delmål i forhold til at få flere til at søge inden for faget, siger formand Kaj Refslund (V).
Anja Vitting Lauritsen er optimistisk anlagt, og hun kan ikke få øje på nogen ulemper ved at lade helt unge mennesker arbejde i Nyborg Kommunes plejecentre.
- Jeg kan kun se, at det kan blive hamrende godt. Hvis vi hver især yder en indsats, og hvis vi som personale tager godt imod de unge, der kommer. Og ser dem som en ressource og ikke som en belastning, tilføjer hun.