A.P. Møller investerer kæmpe millionbeløb i fynsk robotfirma
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
A.P. Møller Holding skyder 335 millioner i odenseansk robotvirksomhed. Målet er at udbrede servicerobotter til resten af verden.
Blue Ocean Robotics i Odense specialiserer sig indenfor såkaldte servicerobotter, og nu skal en investering på 335 millioner kroner fra A.P. Møller Holding sætte gang i udrulningen af deres servicerobotter til hele verden.
Robotfirmaets mobile servicerobotsortiment tæller blandt andet robotter, der kan hjælpe med desinficering, flytning og rehabilitering af patienter. Robotterne bliver ofte brugt af hospitaler, lufthavne og produktionsvirksomheder.
A.P. Møller Holding glæder sig over at kunne bidrage til den fynske virksomheds forretningseventyr, fortæller Jan Nielsen, investeringchef i A.P. Møller Holding, i en pressemeddelelse
- Blue Ocean Robotics har udviklet flere robotløsninger til, hvordan man kan automatisere og effektivisere kritiske såvel som rutinemæssige opgaver bl.a. i sundhedssystemer. Vi glæder os til at følge og støtte virksomheden, der er på en interessant vækstrejse
Blue Ocean Robotics' direktør, Claus Risager, glæder sig også over den økonomiske indsprøjtning.
- A.P. Møller Holding giver os endnu flere muskler til at konsolidere og udbygge markedsandelen for alle vores robotter.
Prognose: Høje energipriser sluger familiers rådighedsbeløb
Familier med gasfyr rammes på pengepungen i 2022 af høje energipriser, viser beregninger fra Danske Bank.
De høje energipriser får betydning for flere danske familier, som i 2022 har udsigt til at få omkring 200 kroner mindre til rådighed om måneden.
Det viser en prognose fra Danske Bank. Det er beregninger, som banken har lavet for deres modelfamilie, der svarer til en typisk dansk familie med to voksne og to mindre børn.
Faldet i rådighedsbeløbet skyldes "altovervejende høje energipriser", skriver Danske Bank.
Modelfamilien varmer boligen op med et gasfyr ligesom cirka 400.000 andre husstande.
Selv om priserne på gas og el er faldet en anelse efter at have været på himmelflugt hen over julen, så ligger priserne stadig højere end normalt. Særligt på gas.
Derfor ventes den samlede ekstraregning til opvarmning at lande på 4200 kroner for hele 2022 - svarende til 350 kroner om måneden.
- Havde modelfamilien varmet op med fjernvarme – der i gennemsnit ikke er steget i pris, om end det visse steder i landet er – ville de altså have haft udsigt til en mindre stigning i rådighedsbeløbet, skriver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen i prognosen.
Faldet i rådighedsbeløbet kommer trods forventninger om lønstigninger på 3,2 procent i år. Det vil give et løft i indkomsterne.
De generelle priser er dog også steget, så hvor fremgangen i reallønnen, der er et udtryk for, hvor meget man kan købe for sin løn, i takt med at priserne stiger, steg med knap 1 procent i 2021, falder den til knap 0,8 procent i 2022.
Danske Bank forventer, at den vil stige til cirka 2 procent i 2023.
Elpriserne steg i december 2021 til næsten ti gange prisen i december 2020, men i begyndelsen af 2022 er prisen faldet.
Dermed venter Louise Agerstrøm Hansen, at ekstraregningen bliver begrænset sammenlignet med sidste år.
Det hører dog med, at der er "ekstraordinært stor usikkerhed" om elpriserne, hvorfor de hurtigt kan stige igen.
Til næste år - i 2023 - ventes energipriserne at falde til ro på et højere niveau, end før de aktuelle prisstigninger begyndte. Samtidig ventes en væsentlig fremgang i indkomst.
De to ting kombineret betyder, at Danske Banks modelfamilie kan se frem til at få næsten 1500 kroner mere mellem hænderne.
Modelfamilien kører i en benzinbil, og de rammes derfor af stigninger i ejerafgiften i år og næste år. Men der er tale om en "forholdsvist beskeden stigning", lyder det i prognosen.
Det er endnu usikkert, hvor mange nye fynske arbejdspladser den nye investering vil give, siger Claus Risager til TV2 Fyn
- Vi har endnu ikke det præcise tal på, hvor mange ekstra arbejdspladser der kommer, men det er klart, at det får en vis betydning. Hele hovedkontoret og størstedelen af medarbejderne er i Odense. Investeringen går ikke kun til mandskab, men der kommer en del flere mennesker til.
Personligt er dette samarbejde også en glæde for Claus Risager.
- Det betyder så meget for mig personligt. Jeg startede min karriere på Lindøværftet, og jeg har været igennem A.P Møllers lederuddannelse.
- Det er en enorm glæde for mig, at det er min virksomhed, som de har valgt.