Christian vil ændre verden fra Fyn:
- Det er vigtigt, vi arbejder sammen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Rådhus var torsdag fyldt med unge, der udviklede på FN's 17 verdensmål. De fynske forslag kommer til at præge Folkemødet på Bornholm til sommer.
Kan man ændre verden fra Odense?
Christian Støvring gør i hvert fald, hvad han kan.
Torsdag var han én af 50 deltagere i en høring om FN's verdensmål på Odense Rådhus, som Odense Kommune, Dansk Ungdoms Fællesråd, Foreningen Folkemødet og CHORA 2030 stod bag.
- Jeg er med, fordi jeg tænkte, det var det eneste rigtige at gøre. Du bruger tiden godt, du fokuserer på fremtiden, og verdensmålene angår den verden, jeg selv kommer til at leve i, fortæller Christian Støvring.
Han er 18 år gammel og går til daglig i 1.g på Midtfyns Gymnasium.
Pas på miljøet: Sådan laver du vegansk SU-venlig aftensmad
Kødproduktion er en kæmpe klimasynder. Men man kan sagtens gøre noget og nedsætte sit kødforbrug. Bemærk har bedt Årets Bedste Veganske Spisested om at lave den mest lækre og SU-venlige veganerret.
Det er ikke til at komme udenom. Vi hører om det hele tiden. Kød og CO 2-udledning. Kød og kødproduktionen er en stor klimasynder.
Derfor vælger flere at blive vegetarer eller vælger kødet fra flere gange om ugen. Der bliver solgt mere vegetarisk mad i de fynske supermarkeder, og faktisk er antallet af vegetariske varer fordoblet på Fyn de seneste to år. Det viser tal fra Coop Analyse.
Hver fjerde dansker spiser vegetarisk mindst en dag om ugen. For to år siden var det hver femte.
Vegetarer og veganere i Danmark
- 140.000 personer lever vegetarisk, og undersøgelser estimerer, at over 25.000 danskere lever vegansk.
- 24 procent af danskerne spiser vegetarisk mindst en dag om ugen.
- 34 procent af unge under 35 år vælger kødet fra en dag om ugen eller oftere.
- I 2017 var det tal 26 procent af de unge.
- Hver tyvende under 35 år lever vegetarisk eller vegansk og spiser altså aldrig kød eller fisk.
Kilde: Coop Analyse
Den udvikling ses især hos unge under 35 år, hvor én ud af tre vælger kødet fra en dag om ugen eller oftere. Det viser tal fra analysen. For bare et år siden gjaldt det én ud af fire unge.
En af de største årsager til det er miljøet. Hos de unge mellem 15 og 34 år fortæller 34 procent, at de spiser mindre kød på grund af miljøet. Det viser undersøgelsen Coop Analyse & DVF.
- Vi kan se blandt danskere under 35 år, at der er klimaspørgsmålet en af de vigtigste årsager til, at man i højere grad fravælger kødet. Det er, som om den dagsorden betyder mere for den yngre del af befolkningen end den ældre. Det er dem, der står med problemet, siger Lars Aarup, analysechef i Coop Analyse.
Det er et modefænomen
Men det handler også om, at det er kommet mere på mode blandt ungdommen at vælge kødet fra.
- Det handler også om madmode. Vi er kommet fra en tid, hvor stenalderkost og palæo var højeste mode fra omkring år 2007 frem til omkring 2012. Nu skal vi prøve noget nyt. Det er mad uden kød. Vi kan se det på kogebøgerne, madbloggere og stjernekokke. I dag kan man ikke gå ind på en resturant uden en vegetarret på menuen. Det er en dagsorden, der kommer til at fortsætte, siger Lars Aarup
Vi gør det både miljøet, men også for dyrenes skyld.
Jamie Gregson
Veganer-succes i Odense
Hos Café Kosmos, der er en café i Odense, som serverer vegansk mad, mærker man tydeligt, at flere fynboer vælger kødet fra og besøger caféen.
- Vi kan mærke, at der kommer flere og flere gæster. Det er ikke kun unge mennesker, som kommer og besøger os, det er også ældre, der er begyndt at høre om veganisme. Det er der, det er rigtig spændende, når det ikke kun er de unge, som er med på moden. Men det er ældre. De kommer ind med rollatorer. Når de begynder at høre om veganisme, så ved man også, at det er en bølge, der betyder noget, siger Jamie Stemann Gregson, medejer i Café Kosmos.
Nedenfor kan du se, hvorfor de danskere, der deltog i Coops undersøgelse, vælger ikke at spise kød.
Kødet er en klimasynder
Mange vælger altså kødet fra på grund af miljøet og CO2-udledningen.
Det er med god grund, for et kilo oksekød har et klimaaftryk på 13,6 kilo CO2. Til sammenligning har æg en belastning på 2,0 kilo CO2 per kilo æg, mens flere grøntsager udleder mellem 0,2 kilo og 0,8 kilo CO2.
Det viser en undersøgelse, som er lavet af Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet i Foulum.
Produktionen af 44 gram oksekød har samme effekt på klimaet som produktionen af 50 løg.
Inden du får koldsved over dit kødbrug, så fat mod. For du kan sagtens få lækker mad uden kød. Derfor har vi bedt Café Kosmos om at lave den hurtigste, letteste og lækreste veganske ret, som kan laves inden for et SU-budget. Opskriften får du her:
Opskrift på Italiensk brødtomatsuppe med græskarkernekrymmel
Til 4 til 6 personer
Ingredienser:
- 4-5 fed hvidløg
- 1 løg
- 1 dåse hakket tomat
- 1 dl olivenolie
- 1 håndfuld tørret basilikum
- 1 dl rødvin
- 7 dl vand
- 1 halvt daggammelt brød
- 3 tsk salt
- 3 tsk sukker
Topping:
- 1 dl græskarkerner
- 1 tsk salt
Hak løg og hvidløg og svits dem i olivenolie i en gryde, til de er godt gyldne.
Tilsæt hakkede tomater, basilikum, salt, sukker og rødvin. Tilsæt 2 dl vand.
Lad det simre ved middel varme, jo længere des bedre. Rør lidt indimellem og hold øje med, at det ikke brænder på. Efter 15 til 20 minutter blendes eller skæres brødet i små stykker og tilsættes sammen med det sidste vand. Lad det simre yderlige 10 minutter.
Kværn græskarkerner og salt og top suppen med det samt persille og lidt olivenolie.
Bon appetit.
Vegansk Café for miljøet
For ejerne på Café Kosmos er det også miljøet, der er skyld i, at de er veganske. Udover det er alt økologisk, og hvis ikke det fås økologisk, så har de det ikke. Alt på caféen er bæredygtigt indkøbt, møblerne er købt brugt og blevet upcyclet, så de passede ind i caféens indretning.
- Vi gør det både for miljøet, men også for dyrenes skyld, siger Jamie Stemann Gregson og fortsætter:
- Vi går meget op i bæredygtighed. Vi gør så meget for det hele. For eksempel er vores borde gamle upcyclede møbler, så laver vi jo vegansk mad, og vi gør alt for, at det hele er så bæredygtigt som muligt, siger Jamie Stemann Gregson.
Han mener, at det giver god mening, at det primært er den unge generation, der tænker på miljøet.
- Det er jo os, den nye generation, der har ansvaret for at tage os af verden og passe på den i sidste ende. Jeg tror, det er derfor, det er blevet en så aktuel ting (at spise kødfrit, red.), fordi vi som unge har oplevet miljøforandringerne på første hånd, siger Jamie Stemann Gregson fra Café Kosmos.
Årest Veganske Spisested
Café Kosmos er god til det veganske. Selvom der i Odense er langt færre veganske muligheder end i de større byer, er det den fynske Café Kosmos, der tilbage i december vandt titlen som Årets Veganske Spisested 2018.
- Vi er super glade, og det er et kæmpe skulderklap. Den har givet os et ekstra skub i hverdagen, så vi drømmer helt klart om mere på grund af prisen, siger Jamie Stemann Gregson.
Det er Danmarks Veganske Forening, der nominerer, og prisen bliver vundet ved en publikumsafstemning.
Caféen fik prisen, fordi de er bæredygtige hele vejen rundt. Og hvis foreningen skal give et bud på, hvorfor det var Kosmos, der endte med et vinde, handler det både om stemningen og maden,
- Det, som Kosmos kan, er at have en hyggelig stemning. Det er hippiehyggeligt. De har rigtig god mad, som er populær for tiden. Så kan de twiste den populære mad på grøntsagsmåden, så alle kan være med og spise mere grønt, siger Thomas Erex, næsteformand i Danmarks Veganske Forening.
Målet med høringen torsdag var at få unge fynboers bud på, hvordan man opfylder de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som FN's medlemsstater er blevet enige om.
Målene er for eksempel at afskaffe fattigdom, give uddannelse til børn og unge og rent vand og bæredygtig energi til verdens borgere. Ambitionen er, at målene skal være nået i år 2030.
Hjælper også unge i Uganda
Hvad FN's verdensmål?
De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling bygger videre på otte såkaldte 2015-mål, som havde deadline ved udgangen af 2015. Dengang var målene blandt andet at nedsætte børnedødelighed og styrke lighed mellem køn. Det er FN's 193 medlemsstater, der er blevet enige om at arbejde for målene.
Det er ikke unormalt for Christian Støvring at have en holdning til, hvordan den globale sundhed og bæredygtighed udvikler sig. Han er nemlig også aktiv i foreningen Slænget, der hører under Odense Ungdomsskole.
Foreningen har tidligere arbejdet for at bekæmpe sygdommen aids i Kenya. I øjeblikket er det unge i Unganda, der har deres fokus.
- Vi er en lille gruppe på omkring 14 mennesker. Vi har et samarbejde med Straight Talk Foundation i Uganda. Arbejdet går ud på at uddanne og hjælpe dernede. Det er et partnerskab, så i forhold til FN's verdensmål opfylder vi faktisk tre målsætninger, fortæller Christian Støvring.
Derfor skulle han heller ikke tænke længe over, om han skulle deltage i høringen på Odense Rådhus.
Fynsk EU-politiker stemte for ny lov om ophavsret:
- Fynboerne skal ikke bekymre sig om deres internet
Tirsdag vedtog Europa-Parlamentet nye regler om digital ophavsret. Fynske Christel Schaldemose stemte for, men hun vil holde godt øje med udviklingen, fortæller hun.
Da medlemmerne af Europa-Parlamentet tirsdag satte sig sammen for at stemme om nye regler om ophavsret, blev det et ja til ændringerne.
De nye regler skal sikre, at f
or eksempel musikere lettere kan tjene penge, når deres musiknumre bliver delt på platforme som Youtube og Facebook.
Det fynske medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose (S), stemte for den nye lovgivning.
- De store platforme som Youtube bliver forpligtet til at sikre sig, at de får lavet licensaftaler med musikere. Men den enkelte fynbo kommer ikke til at mærke nogen som helst indflydelse på den måde, de bruger internettet. Det tør jeg godt garantere.
- Vi har simpelthen fået bragt de eksisterende copyright-regler ind i det 20. århundrede, tilføjer Christel Schaldemose.
Har mødt skarp kritik
Selvom intentionerne med den nye lovgivning kan virke god, er forslaget blevet mødt af kritik forud for afstemningen.
Blandt kritikerne er det digitale opslagsværk Wikipedia. De er uenige i den del af loven, der handler om hvem, der har ansvaret for, at ophavsretten ikke bliver krænket.
- Vi frygter, at platforme som Youtube og Facebook laver automatiske løsninger, der scanner det indhold, der bliver lagt op, siger Matthias Smed Larsen til TV 2.
Han er bestyrelsesmedlem i Wikimedia Danmark, der er en støtteforening til Wikipedia.
Ifølge Matthias Smed Larsen risikerer man, at Facebook og Youtube kommer til at blokere for indhold, der reelt gerne må deles. Han tror ikke på, at de automatiske løsninger vil kunne tage højde for indhold, der egentlig ikke krænker ophavsretten.
Større pres på digitale platforme
Christel Schaldemose forstår bekymringen.
Torsdag havde hun stadig ikke besluttet sig for, hvad hun skulle stemme. Det skyldtes blandt andet en massiv mængde henvendelser fra borgere og organisationer, der rådede hende til at stemme imod.
Hvorfor bestemte du dig for at stemme for?
- Jeg har snakket med mange eksperter, og jeg synes, det er et balanceret forslag. Men samtidig vil jeg holde øje med, hvordan det udvikler sig. For eksempel i forhold til hvordan man er stillet som en mindre virksomhed.
Hun ærgerer sig dog over, at der har været så langt mellem fløjene i debatten.
- Den ene side mener, at vi ødelægger internettet. Den anden mener, at det gør vi ikke. Det tyder på, at vi politikere måske skal være bedre til at kommunikere, at det første forslag til en lov ikke nødvendigvis er sådan, loven ender. Hvis man har fået at vide, at ens internet bliver ødelagt, så kan jeg godt forstå, man reagerer, udtaler Christel Schaldemose.
- Interessen for både Slænget og høringen kommer ud af at ville gøre en forskel. Lave nogle ting, man godt kunne tænke sig at blive husket for. Det her, det er det, jeg godt kunne tænke mig at blive husket for, hvis det skulle være.
Forslag fra høringen bliver sendt videre
Programmet til høringen om verdensmålene på Odense Rådhus er tæt pakket.
Først var der velkomsttaler, så en Q&A-session, gruppearbejde, præsentation og fremlæggelser. Hele arrangementet havde en planlagt varighed på fem timer.
16-årig indstillet til Nobels fredspris: Derfor strejker hundredevis af fynboer
Fredag dropper unge fynboer skole og arbejde i fire byer. Det gør de på grund af en svensk teenager, der er indstillet til Nobels fredspris.
Den 16-årige svenske pige Greta Thunberg blev i sommer kendt verden over, fordi hun valgte skolen fra og gik på gaden for at strejke for klimaet.
Den internationale omtale har medført klimastrejker over store dele af verden, og fredag bliver der afholdt 1.769 strejker i 112 lande over hele kloden.
32 af dem finder sted i Danmark. Fire af dem på Fyn.
Nu er den svenske klimaaktivist oven i købet nomineret til Nobels fredspris. Det skriver The Guardian.
Greta Thunberg selv har reageret på nominationen på det sociale medie Twitter.
- Jeg er beæret og taknemmelig for nomineringen, skriver hun.
- I morgen afholder vi skolestrejker for fremtiden. Og vi vil blive ved så lang tid, det kræver.
Det er tre norske politikere, der har nomineret Greta Thunberg til prisen. En af dem er Freddy André Øvstegård, der udtaler til den norske avis Verdens Gang:
- Vi har nomineret Greta, fordi klimatruslen måske er en af de vigtigste årsager til krig og konflikt. Den massive bevægelse, Greta har sat gang i, er et meget vigtigt fredsbidrag.
Honoured and very grateful for this nomination ❤️ https://t.co/axO4CAFXcz
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 14. marts 2019
Greta er en inspiration for de fynske demonstrationer
På Fyn er hundredevis af fynboer troppet op til klimastrejker, der fredag afholdes i Odense, Kerteminde, Middelfart og Svendborg.
En af deltagerne ved demonstrationen i Svendborg er Sillas Andersen, der til daglig går på Musikefterskolen i Humble.
- Hun er jo fantastisk og en fantastisk initiativtager, siger han til TV 2/Fyn.
- Hun er ret meget et forbillede i det her. Hun er for fed.
Også til demonstrationen i Middelfart finder man hurtigt deltagere, der ser et forbillede i den unge svensker.
- Hun er en helt, siger Ninorta Hermiz, der går i 9. klasse på Lillebæltskolen.
- Hun er kun 16 år, og hun har allerede opnået rigtig meget her i livet i forhold til os andre på 16.
Hendes veninde Fie Lund Mortensen er enig.
- Jeg synes, hun gør en stor indsats. Samtidig er det jo ærgerligt, at der er nogen, der er nødt til at gøre noget så vildt, før folk handler på det.
Nobels fredspris 2019 deles ud i december. Der er indtil videre 301 kandidater - 223 personer og 78 organisationer - fremgår det af Nobelkomitéens hjemmeside.
I sidste ender bliver forslagene fra høringen sendt videre til et arrangement, der finder sted på Folkemødet på Bornholm.
- Det kunne være fantastisk, hvis man kunne være en af grundstenene til at bygge et større fundament for fremtiden. Det er jo en af grundene til, at vi er her, siger Christian Støvring.
Så du tror fuldt og fast på, at man rent faktisk kan gøre en forskel?
- Selvfølgelig kan man gøre en forskel. Det er vigtigt, at vi hjælpes ad om at løfte den store sten. Det kan én mand ikke gøre alene, men det kan hundrede mand, hvis de arbejder sammen.
Der har også været høringer i fire andre kommuner. Kun høringen i Odense Kommune havde særligt fokus på unge.
Lars Chr. Lilleholt har haft en finger med i spillet i årevis, siger anonyme kilder i partiet
kopieret!
Det ”kom som en stor overraskelse”, at hans søn i sidste uge forlod kommunalpolitik.
Sådan har det den seneste uge lydt fra Lars Chr. Lilleholt (V), der mandag selv meldte sig klar som ny spidskandidat for Venstre i Odense.
Men når det gælder Lilleholt-familiens ageren i Odense, er intet overladt til tilfældighederne. Det fortæller kilder i og tæt på Venstre i Odense til TV 2 Fyn.
Det var heller ikke tilfældigt, lyder det, at et andet - og mere ukendt - medlem af Lilleholt-familien i sidste uge gik i medierne med en støtteerklæring til sin onkel.
Nevø i spidsen for opfordring til Lilleholt
Bare seks timer efter nyheden om Christoffer Lilleholts farvel til politik blev kendt i offentligheden, kunne TV 2 Fyn i sidste uge gennem kilder i Venstres bagland som det første medie fortælle, at far Lars Chr. Lilleholt var i spil som arvtager for sin søn.
Dagen efter stillede den første - og indtil videre eneste - lokale vælgerforening sig frem og pegede på, hvem man her ønsker som ny spidskandidat for Venstre i Odense.
Nemlig Odense City-vælgerforeningen, hvor formand Jakob Faber Hartig tirsdag tonede frem i medierne med en klar opfordring til Lars Chr. Lilleholt.
- Med sit årelange engagement i Odense og sine stærke resultater vil han være en fantastisk spidskandidat. Hvis han bringer sig selv på banen, er jeg overbevist om, at han vil være den rette til at udfordre Peter Rahbæk Juel, lød det fra Jakob Faber Hartig i et interview med TV 2 Fyn.
Efternavnet afslører det ikke, men han er - udover at være formand i Odense City-vælgerforeningen - nevø til Jane Lilleholt, som er gift med Lars Chr. Lilleholt.
Svar fra Jakob Faber Hartig
Hvilken rolle har din familiære relation til Lars Chr. Lilleholt spillet i, at du som formand for Odense City-vælgerforeningen erklærer støtte til Lars Chr. Lilleholt dagen efter, at Christoffer Lilleholt melder ud, han stopper?
- Lars Chr. Lilleholt er jo medlem af vores forening. Det er den forening, han tilkendegiver, at han selv er tilknyttet til. Det er jo mere det rendyrkede politiske i det. Som jo også er blevet bakket op af byrådsgruppen. Han er den mest erfarne politiker, vi har på Fyn. Og så synes jeg, at det er logisk, at man så vælger ham kontra ... Altså der var ikke andre. Der var ikke noget kontra. Der var ikke andre i spil. Jeg forholder mig til, om jeg vil bakke op om ham, såfremt han vil stille sig til rådighed. Og når han sidder i vores forening som medlem, så kan vi jo kun det.
Bad Lars Chr. Lilleholt dig om at gå ud og støtte ham i medierne?
- Nej. Jeg kom med mit svar, fordi jeg blev ringet op af journalister.
Loyal to Lilleholt
At det er Lars Chr. Lilleholts nevø og Christoffer Lilleholts fætter, der som den første Venstre-mand i Odense går åbent ud og erklærer sin uforbeholdne støtte til den tidligere ministers spidskandidatur er ingen tilfældighed.
TV 2 Fyn har i den seneste uge talt med syv tidligere og nuværende aktive Venstre-folk i Odense. Alle fortæller samstemmende - uden for citat - at Lilleholt-familien i årtier har været noget nær umulig at komme uden om, hvis man har villet frem i partiet.
- Der er ikke noget, der sker i Venstre i Odense, uden at familien Lilleholt er inde over, siger en kilde til TV 2 Fyn.
Især Lars Chr. Lilleholt har fra sin fremtrædende plads som både minister og gruppeformand på Christiansborg i årevis trukket i trådene lokalt i Odense og gjort sin indflydelse gældende på tværs af forskellige Venstre-rådmænd og i partiets bagland.
- Hvis du har Lilleholternes velsignelse og erklærer dig loyal overfor familien, får du en markant nemmere gang på jord, hvis du vil frem i partiet, siger en anden kilde.
Far og søn i parløb
Flere kilder fortæller, at Lars Chr. Lilleholt flere gange pludselig er dukket op i lokale Venstre-sammenhænge og har reelt har dikteret Venstres position i lokale politiske beslutninger.
- Man har siddet tilbage med indtrykket af, at Christoffer (Lilleholt, red.) har vendt alt med sin far i de år, han selv har siddet som politisk leder og rådmand, siger en tredje kilde til TV 2 Fyn.
Mens der i Venstres byrådsgruppe har været en mere samarbejdende tilgang i gruppen i forhold til resten af byrådets partier, har Christoffer Lilleholt orienteret sig mere mod sin far end mod gruppen, fortæller en kilde.
Da Lars Chr. Lilleholt mandag i denne uge annoncerede, at han gerne vil stå i spidsen for Venstre i Odense Byråd, lød ambitionen, at blå blok skal samles:
- Jeg går efter at samle de blå partier i Odense, således at vi står så stærkt som overhovedet muligt i forhold til at udfordre Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i Odense Byråd.
Politiske møder hjemme i privaten
Det er naturligt, at der i et parti samarbejdes på tværs af Folketingspolitikere og lokale politikere. Men i Venstre Odense har den tidligere minister været endog meget aktiv i det lokale.
Møder i Venstre Odense er foregået hjemme i haven hos Lars Chr. Lilleholt, som ”bare sad med”.
Odense City-vælgerforeningens generalforsamling er blevet holdt med grillpølser i den daværende ministers hjem.
- Man er jo næsten beæret ved at komme hjem hos en minister, forklarer en kilde om den effekt, det kunne have på lokale Venstre-folk at sidde med her.
Sådan har vi gjort
Artiklen er blevet til på baggrund af research og samtaler med en række nuværende og tidligere aktive i Venstre i Odense.
TV 2 Fyn lader kilderne medvirke anonymt i lys af historiens interesse for offentligheden og fordi, kilderne har stillet det som et krav for at medvirke af hensyn til deres videre karriere i Venstre.
Et krav, der understreger Lilleholt-familiens formelle og uformelle indflydelse i partiet i Odense.
“Lilleholt-klanen”
Én kilde understreger familiens magt lokalt i Odense med ordene: “Lilleholt-klanen”.
Særligt interessant bliver det, når man kaster blikket på den største af partiets vælgerforeninger i byen, Odense City.
En forening, hvor formandsposten over årene har været besat af både Lars Chr. Lilleholts kone, Jane Lilleholt, hans gode ven gennem årevis, Peter Jarlsten Holck, og nu altså hans nevø, Jakob Faber Hartig.
- Der sidder 20-30 mennesker til vælgermøderne. Lars Chr. Lilleholt kender dem alle. Enten er han naboer med dem, har lavet forretninger med dem, eller også er han i familie med dem, lyder det fra en anden kilde.
Her er Lilleholt-familien i Venstre Odense
Lars Chr. Lilleholt
Christoffer Lilleholt - søn af Lars Chr. Lilleholt.
Jane Lilleholt - gift med Lars Chr. Lilleholt. Har tidligere været formand for Odense City-vælgerforeningen.
Lone Hartig - søster til Jane Lilleholt. Var medlem af Odense City-vælgerforeningen, da Johnny Killerup i pressen udfordrede Christoffer Lilleholt op til kommunalvalget i 2021 og blev ekskluderet.
Jakob Faber Hartig - nevø til Jane Lilleholt og Lars Chr. Lilleholt. Nuværende formand for Odense City-vælgerforeningen.
Flere kilder fortæller til TV 2 Fyn, at Lars Chr. Lilleholt igennem årene har været en stabil garant for at skaffe økonomiske midler til Venstre i Odense.
Sammen med hans netværk og hans landspolitiske position i partiet har det givet ham en magtfuld stemme også lokalt i Odense, hvor penge er en afgørende faktor i forbindelse med valgkampe.
Q&A med Christoffer Lilleholt
Hvornår vender du og din far første gang beslutningen om, at du ville forlade byrådet i Odense?
- Ugen op til har jeg dialog med rigtig mange i og omkring partiet.
Lars Chr. Lilleholt skriver i et opslag på dagen, hvor nyheden kommer ud, at han fik det at vide "for et par dage siden". Har I slet ikke talt om det før end et par dage op til, at du tager så stor en beslutning for jeres parti i Odense?
- Det var cirka samtidig med gruppeformand og politisk ordfører. Så det er sikkert i det leje deromkring. Jeg har ikke lige datoerne på hvornår. Men man kan sige ... Hvis jeg må vende spørgsmålet rundt: Havde det gjort nogen forskel, hvis han havde vidst det for tre måneder siden?
Kan du forstå, hvis nogen tænker, at det kan se lidt planlagt ud, at der går så kort tid mellem, at du tager så stor en beslutning - og til at din far lige pludselig har taget en anden stor beslutning?
- Man kan sige, at omvendt så har min far gået og stukket til mig, og flere i partiet har gået og drillet mig med, hvornår jeg skulle overtage hans kreds - og ikke omvendt. Så på den måde ser jeg ikke nogen udfordringer i, at han er klar til det. Modsat tror jeg, at det havde været en større udfordring, hvis jeg havde gjort det modsatte.
Men det er ikke planen, du skal ind i Folketinget?
- Nej, det er det bestemt ikke.
Kilder i og tæt på Venstre i Odense fortæller, at du som leder af byrådsgruppen i Venstre i tilfælde har lyttet mere til din far end til resten af gruppen, når det eksempelvis gælder tilgangen til samarbejdet med resten af byrådet. Er det korrekt?
- Vi har virkelig forsøgt at skabe et samarbejde på tværs. Der har været kræfter i partiet, som har ønsket mere konflikt, end jeg har gjort og handlet efter. Og det er jo fair nok. Men tværtimod synes jeg, at jeg har haft en opgave i at bremse og holde ro på på alle leder og kanter.
Hvad tænker du om, at jeres familie bliver beskrevet som magtfuld og ikke til at komme udenom, hvis man gerne vil frem i Venstre i Odense?
- Det synes jeg ikke, har noget som helst på sig. Der er jo masser af både aktive byrådspolitikere og foreningsmennesker i Odense, som jo driver Venstre og hjælper med det. Vi er en bevægelse og et parti, der har brug for bred repræsentation. Og det har vi heldigvis også.
Q&A med Lars Chr. Lilleholt
Da formanden for Odense City-vælgerforeningen gik ud i sidste uge og bakkede op om dig som spidskandidat for Venstre, der var det jo faktisk din nevø, som gik i pressen. Havde du bedt ham om at gå ud og støtte dig offentligt?
- Nul. Det kunne jeg aldrig finde på at blande mig i. Jeg er super glad for, at der er rigtig, rigtig mange af i min familie, som har valgt at engagere sig i Venstre. Det synes jeg er rigtig, rigtig positivt og kedeligt.
Er det virkelig rigtigt, at du - som du skriver i dit Facebook-opslag sidste mandag - først få dage inden Christoffer Lilleholts udmelding bliver orienteret om, at han vil stoppe, og at du herefter blot på en uge beslutter dig for, at du vil forlade Folketinget og gå efter borgmesterposten?
- Altså hvornår jeg har fået at vide af Christoffer, at han vil stoppe, det holder jeg for mig selv. Men jeg kan bare sige, at jeg har truffet den her beslutning, efter at Christoffer traf et valg om at stoppe som rådmand.
Hvor længe har I to talt om, at det her kunne være en løsning for Venstre i Odense - at du blev spidskandidat?
- Selvfølgelig siger jeg til Christoffer på et tidspunkt, at jeg overvejer at stille op, hvis mulighederne byder sig.
Så hvor længe har I to talt om det?
- Det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Det er samtaler mellem mig og min søn. Det holder jeg fuldstændigt for mig selv. Men altså, der har været et naturligt forløb, og efter han meldte det ud, tænkte jeg mig om.
Mere generelt så fortæller kilder, som vi har talt med i og tæt på Venstre i Odense, at du i årevis har blandet dig i lokale politiske beslutninger.
Selvfølgelig sidder man over familiebordet derhjemme og snakker om politik. Det har vi altid gjort i min familie, og det har vi tradition for. Men jeg har ikke blandet mig i, hvordan Venstre skulle placere sig lokalt.
En af de kilder, vi har talt med, siger: "Hvis du har Lilleholternes velsignelse og erklærer dig loyal over for familien, får du en markant nemmere gang på jord, hvis du vil frem i partiet". Kan du forstå, at der er nogen, der kan få den oplevelse?
- Christoffer er i byrådet, og jeg er i Folketinget, og så kan det være ... Men jeg kan bare sige, at det er slet ikke den opfattelse, jeg har. Der er plads til alle, som vil gøre en indsats.
Der er også en kilde, som siger, at "man har siddet tilbage med indtrykket af, at Christoffer Lilleholt har vendt alt med sin far i de år, han har siddet som politisk leder og rådmand".
- At påstå at jeg sidder og bestemmer, hvad Christoffer har skullet mene som rådmand og agerer ... Der kan jeg bare sige: Jeg har ikke blandet mig.
Borgmester lagde sig fladt ned efter Novo-manøvre - nu kommer ekspert med overraskende melding
kopieret!
Når store virksomheder lægger an til landing i et område, så står kommunen ofte klar med byggegrunde, tilladelser og anden sparring. Det var også tilfældet, da Novo Nordisk annoncerede sin ankomst i Odense tilbage i 2023.
Nu er spørgsmålet bare om Odense Kommune er gået for langt i dens bestræbelser på at hjælpe milliard-virksomheden med at finde vej, efter at en aktindsigt viser, at en kommunal medarbejder i 2023 på mail sendte Novo Nordisk tre navngivne bud til jobbet som Project Vice President.
Da DR fortalte historien mandag, sagde Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, at det var for meget.
- Det er ikke noget, der skal gentage sig. Det er ikke vores opgave at henvise medarbejdere, sagde han.
TV 2 Fyn har efterfølgende fået fat i samme aktindsigt og præsenteret den for Kurt Klaudi Klausen, der er forsker i offentlig organisation og ledelse ved SDU. Han kalder også hjælpen “usædvanlig”, men peger samtidig på, at det er naturligt, at kommunen er meget hjælpsom og må strække sig langt for at være erhvervsvenlige, have byggegrunde klar og være netværks-byggere, når virksomhederne banker på.
Men, siger han:
- Det indebærer ikke, at man har en headhunter klar til virksomheden. Anden jobformidling sørger kommunen jo for, men ikke headhunting af en direktør.
Kurt Klaudi Klausen tilføjer, at kommunen ikke må påtage sig et arbejde, som ligger naturligt i et privat firma - for eksempel et headhuntingfirma - når der er tale om en offentlig virksomhed. Det er konkurrenceforvridende.
- Men spørgsmålet er, om det er det, Odense Kommune har gjort her, siger Kurt Klaudi Klausen og henviser til, at der nærmere kan være tale om vidensdeling mellem kommune og virksomhed.
Lige på grænsen
Novo Nordisk annoncerede officielt mandag, at virksomheden flytter ind i Odense og bygger en fabrik for 8,5 milliarder kroner. Forud for det ligger mange måneders forhandlinger og korrespondancer mellem kommunen og virksomheden.
Og det er altså i den korrespondance, den usædvanlige metode er dukket frem.
TV 2 Fyn har set den mailkorrespondance, som har fundet sted mellem Novo-medarbejderen og den ansatte i Odense Kommune vedrørende kandidater til jobbet som Project Vice President. Her fremgår adskillige navne, som medarbejderen fra Odense Kommune i 2023 har sendt til den Novo-ansatte, som takker for bidragene af bud.
Det skrev Novo og kommunen til hinanden
I en indledende besked i december 2023 skrev medarbejderen fra Odense Kommune:
"Jeg er naturligvis meget nysgerrig på, hvad vi kan gøre, for at I i Novo bliver bedst muligt etableret og integreret i Odense. Jeg tænker, at det i første omgang handler om rekruttering."
Til det svarede Novo Nordisk:
"Som sagt søger vi den øverste 'Project Vice President' (i Novo termer kaldet PVP) til Novos forhåbentlig kommende eventyr i Odense. En person, som allerede har erfaring med at lede projekter fra pharma eller anden reguleret industri i milliardklassen fra start til slut. Og meget gerne fra lokalområdet – eller i køreafstand fra andetsteds vest for Storebælt."
Kommunalforsker og forskningschef ved DMJX Roger Buch udtalte til DR, at han undrer sig over medarbejderens ageren, som han kalder usædvanlig, fordi andre virksomheder ikke får samme behandling.
- Man kan ikke give en sådan hjælp til en virksomhed uden samtidig - ud fra en lighedsbetragtning - at måtte give andre virksomheder samme hjælp, siger Roger Buch til DR.
Kurt Klaudi Klausen medgiver, at det er usædvanligt.
- Det er relativt usædvanligt. Men kommuner går langt for at gøre sig attraktive og være hjælpsomme overfor virksomheder, og der er stor konkurrence mellem kommunerne, siger Kurt Klaudi Klausen, men maner samtidig til besindighed.
- Det er ikke unormalt, at man taler om medarbejdere og muligheder og bruger den viden, man har til at hjælpe firmaet. Man kan godt tale om, at der lige er trådt lidt over stregen her. Jeg vil dog ikke mene, det er lovstridigt, det vi ser.
Han kalder det naturligt og vurderer, at andre kommuner i andre tilfælde også ville yde lignende hjælp, hvis de kan.
Novo Nordisks nye fabrik i Odense ventes at stå færdig i 2027. Til den tid vil 400 medarbejdere have sin faste gang på fabrikken.
Rema 1000 og Netto i vild priskrig
kopieret!
Billig, billigere, billigst.
Forleden meldte supermarkedskæden Rema 1000 ud, at sodavandstrængende kunder kan købe 1,5 liter Coca-Cola og Fanta til forsvindende syv kroner eksklusiv pant.
Nu melder også Netto sig på banen. I den seneste tilbudsavis reklamerer supermarkedskæden nemlig med 1,5 liter Pepsi Max eller Faxe Kondi til selvsamme pris.
- Butikkerne ved, hvad kunderne vil have op til jul. De sodavand, som er på tilbud, er anerkendte mærker, som kunderne vil have og har tillid til. De er sikre trækplastre, siger detailekspert Bruno Christensen til TV 2 Fyn
Taber penge
Ifølge Bruno Christensen er det en “klar priskrig” mellem de to supermarkedskæder, som lige nu udspiller sig.
Han kommer ind på, at det ikke er usædvanligt, at butikkerne ligefrem taber penge på de produkter, som er prissat væsentligt under det normale.
- Det er gyngerne og karrusellerne. Med de her produkter handler det om at lokke kunderne ind i butikken, og når de først er det, er det op til butikken at have et så spændende udbud af varer, som butikken så tjener penge på, siger han.
Detaileksperten påpeger, at butikkerne kommer til at fortsætte den nedadgående prisspiral til den anden side af jul.
Mens kunder må “nøjes” med seks flasker hos Rema 1000, tillader Netto kunderne 12 flasker.
Hos Rema 1000 gælder tilbuddet fra søndag 15. december og frem til og med 23. december, mens det hos Netto gælder fra torsdag og frem til og med 23. december.
Offensivprofil belønnes med kontraktforlængelse
kopieret!
Odense Bulldogs annoncerede i november, at klubben havde signet offensivprofilen Markus Oden på en korttidskontrakt til 22. december.
Nu har den 23-årige finsk-amerikanske forward gjort sig så positivt bemærket, at han fortsætter i klubben i resten af sæsonen.
Det oplyser Odense Bulldogs i en pressemeddelelse.
- Markus har vist sig godt frem på isen og tilført holdet masser af energi. Hans spillestil passer godt til vores filosofi, og han er en spiller, vi kan bygge videre på i resten af sæsonen. Vi er sikre på, at han fortsat vil gøre en stor forskel på isen, siger administrerende direktør i Odense Bulldogs, Ole Nielsen.
Siden sin ankomst har Oden bidraget med både mål og assists.
Bedrager idømt fængselsstraf
kopieret!
En stribe af ferielystne danskere er blevet snydt af en fynsk mand, der udgav sig for at ville udleje sommerhuse.
Tirsdag tilstod den 33-årige mand i Retten i Odense 85 tilfælde af bedrageri med sommerhusudlejning.
Under andre navne på Facebook oprettede han annoncer om udlejning af sommerhuse, selv om han ikke havde tænkt sig at udleje dem.
Sommerhusudlejerne mistede mindst 771.303 kroner ved svindlen, der foregik fra juni 2023, indtil at han blev anholdt i juli 2024.
Erkender sig skyldig
Betalingen for sommerhusene modtog han via muldyr. Et muldyr er en person, der modtager penge for kriminalitet og overfører dem igen, så pengenes oprindelse dermed sløres.
Retten har udmålt en straf på et år og tre måneders fængsel til den 33-årige mand, der har siddet varetægtsfængslet siden juli og skal gøre det fortsat.
Der er ifølge retten en risiko for, at han vil fortsætte sin svindel, hvorfor han skal blive bag tremmer.
Ifølge anklager Alberte Rasmussen har retten lagt vægt på antallet af forhold og omfanget, men det har også talt i formildende retning, at han erkendte sig skyldig.
I sagen har han også tilstået identitetsmisbrug, da han i forbindelse med svindlen med sommerhuse har misbrugt to personers navne.
I flere tilfælde ændrede han kaldenavnet på facebookprofiler til deres navne og oprettede annoncerne om udlejning af sommerhuse. Sommerhusene var i mange tilfælde de sommerhuse, som de to personer ejede.
Foruden svindlen med sommerhuse har han i 2022 misbrugt stjålne kortoplysninger til flere indkøb på nettet.
Den 33-årige accepterer dommen, men har kæret beslutningen om fortsat varetægtsfængsling til landsretten. Han ønsker at komme på fri fod frem til afsoning.
25.000 passerer i døgnet - nu spærres "Nordeuropas største svingbro"
kopieret!
På grund af vedligeholdelsesarbejde spærres Odins Bro for al trafik torsdag 19. december fra klokken 18 til 01.
Det oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.
Broen spærres fra Otterupvej/Næsbyvej til Tromsøgade, mens arbejdet udføres.
Der skiltes med omkørsel i området.
Odins Bro er med en samlet spændvidde på 118 meter Nordeuropas største svingbro. Broen kostede cirka 225 millioner kroner og er et vartegn for indsejlingen til Odense Havn.
Omkring 25.000 biler passerer broen hvert døgn.
Det medførte store trafikale problemer, da broen måtte lukke i fire timer i februar.
TV 2 Fyn beklager efter tidlig udgivelse af artikel
kopieret!
TV 2 Fyn skulle have ventet et kvarter med offentliggørelse af artikel, indtil vi havde haft telefonisk kontakt med byrådsmedlem i Odense Claus Skjoldborg i en sag om beskyldninger på Facebook fra rådmand Tommy Hummelmose.
Nyhedschef på TV 2 Fyn, Jakob Herskind, beklager.
6. december kl. 8.44 offentliggjorde Odense-rådmand Tommy Hummelmose (K) et opslag på sin offentlige Facebook-væg, hvori han fremsatte en række detaljerede beskyldninger mod sin byrådskollega Claus Skjoldborg (S).
Tommy Hummelmose skrev blandt andet, at:
- Et byrådsmedlem i Odense har afpresset/truet mig med, at hvis jeg ikke ændrede holdning til en sag, ville vedkommende gå i offentligheden med en række beskyldninger mod mig – med henblik på at ødelægge min karriere og tilsværte mit navn.
Rådmand optog lydfil af byrådskollega, da han følte sig truet og afpresset
Sundhedsrådmand Tommy Hummelmose (K) har søgt juridisk bistand, efter at han føler sig truet og afpresset af byrådsmedlem Claus Skjoldborg (S).
- Et byrådsmedlem i Odense har afpresset/truet mig med, at hvis jeg ikke ændrede holdning til en sag, ville vedkommende gå i offentligheden med en række beskyldninger mod mig – med henblik på at ødelægge min karriere og tilsværte mit navn, skriver han i et opslag på Facebook.
I et interview med TV 2 Fyn uddyber han, at han overvejer at melde sagen til politiet. Han har desuden optaget en lydfil af episoden.
Følg sagens udvikling løbende i TV 2 Fyns liveblog. Klik på "Læs mere".
Beskyldninger om trusler og afpresning i byrådet i Odense
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Sagen handler om sugardating
I facebookopslaget uddyber Tommy Hummelmose, hvad sagen drejer sig om.
- I forbindelse med et møde for byrådet henvender byrådsmedlem Claus Skjoldborg sig til mig. Claus Skjoldborg siger kort, at hvis jeg ikke straks sletter et opslag på Facebook, der omhandler min kritik af, at man som politiker arrangerer en demonstration imod en privat borger, så vil han offentliggøre en artikel/tekst om mig, som vil skade mig. Claus Skjoldborg holder derefter sin egen mobiltelefon op foran mig og viser mig et billede af det, der ligner en færdigskrevet avisartikel, omhandlende mig som person.
Artiklen hedder ifølge Tommy Hummelmose: ”Kan Odense være tjent med en rådmand, der opfordrer til sugardating”? Artiklen havde afsæt i Tommy Hummelmoses virksomhed Intelligent Banker, der på et tidspunkt sammenlignede datingsider.
Her var der en artikel, der handlede om, hvad sugardating er, og artiklen blev afsluttet med: "Er sugardating noget for dig?".
- Det er naturligvis helt galt. Sådan en tekst ville virksomheden normalt aldrig offentliggøre. Men det blev den desværre, også selv om idéen med sammenligning af datingsider blev droppet, skriver Tommy Hummelmose i sit facebookopslag.
Det er dog sugardating-artiklen, som Claus Skjoldborg ifølge Tommy Hummelmose ville udskamme rådmanden med.
Optog lydfil af byrådskollega
I et interview fortæller Tommy Hummelmose til TV 2 Fyn, at episoden skete efter et møde i byrådet på Odeon.
Har du noget dokumentation for, at episoden er sket?
- Jeg har sidste del af vores samtale på bånd. Da jeg følte mig truet, tog jeg min mobil frem og optog den sidste del af samtalen, siger Tommy Hummelmose.
TV 2 Fyn har bedt om at høre lydfilen, men det har ikke været muligt.
Var der nogen vidner?
- Jeg har ikke ønske om at involvere andre mennesker i sagen.
Hvad vil du gøre nu?
- Jeg har møde med den juridiske afdeling i kommunen på mandag. De tager det meget alvorligt, og vi taler videre på mandag for at finde ud af, hvad næste skridt i sagen er.
Hvilke sanktioner skal det have for Claus Skjoldborg?
- Det har jeg ikke nogen kommentarer til.
Vil du melde det til politiet?
- Det har jeg ikke besluttet mig for endnu. Det skal dialogen med juridisk afdeling være med til at afdække, siger Tommy Hummelmose.
Nu reagerer Claus Skjoldborg på anklage om trusler
Claus Skjoldborg reagerer fredag eftermiddag på, hvorvidt han har truet og afpresset sin byrådskollega, sundhedsrådmand Tommy Hummelmose.
- Jeg vil understrege, at jeg på intet tidspunkt har fremsat trusler. Og skulle min del af samtalen blive opfattet sådan, så har det i hvert fald ikke været min intention, skriver Claus Skjoldborg i en sms til TV 2 Fyn.
Han ærgrer sig over, at Tommy Hummelmose går i medierne med historien.
- Derfor er jeg ærgerlig over, at Tommy Hummelmose vælger at tage en situation ud af en samtale på tomandshånd og ensidigt vende den imod mig i offentligheden - endda med trusler om politianmeldelse. Det synes jeg er ude af proportioner, siger Claus Skjoldborg.
- Vi plejer da at kunne snakke med hinanden om tingene. Hvis jeg havde haft en lignende opfattelse af en situation, som Tommy har, så vil jeg nok have taget direkte kontakt til den politiske kollega, som var den anden part samtalen. Ønsker Tommy, at vi mødes over en kop kaffe eller en øl og få talt situationen ud - mand til mand. Så er jeg meget villig til det.
Claus Skjoldborg blev nævnt med navn.
TV 2 Fyn publicerede en artikel på tv2fyn.dk kl. 8.59 med citater fra opslaget under overskriften: ”Rådmand: Jeg er blevet truet og afpresset af byrådskollega”.
I artiklen skrev TV 2 Fyn, at vi ”forsøger at få en kommentar fra Claus Skjoldborg”.
Først cirka et kvarter senere fik en journalist på redaktionen fat i Claus Skjoldborg via telefon, der efter eget udsagn på daværende tidspunkt ikke havde mulighed for at udtale sig.
Af TV 2 Fyns presseetiske retningslinjer fremgår det, at:
- Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller agtelsesforringende for nogen, skal som hovedregel forelægges for den eller de pågældende med henblik på at indhente deres synspunkt i rimelig tid inden offentliggørelsen og skal omfatte alle relevante oplysninger.
Det skulle TV 2 Fyn have gjort i denne sag, siger Jakob Herskind, nyhedschef på TV 2 Fyn.
- Da rådmand Tommy Hummelmose og byrådsmedlem Claus Skjoldborg begge er offentlige personer og politisk valgte beslutningstagere i Odense, er det i høj grad i offentlighedens interesse, at der på en offentlig tilgængelig platform verserer opsigtsvækkende beskyldninger om trusler og afpresning mellem politisk valgte i Odense Byråd. Offentligheden har i sådanne tilfælde krav på hurtig information, fordi det destabiliserer samarbejdet i byrådet. Derfor kan man presseetisk diskutere om hovedreglen kan fraviges i dette tilfælde, siger Jakob Herskind, nyhedschef på TV 2 Fyn.
Men, uddyber han:
- Selv om sagen har åbenlys offentlig interesse, og selv om beskyldningerne er fremsat offentligt fra en åben Facebook-profil af en politisk valgt rådmand mod et politisk valgt byrådsmedlem, vurderer vi alligevel, at vi burde have afventet publicering indtil efter første telefoniske kontakt med Claus Skjoldborg. At vi ikke gjorde det, beklager TV 2 Fyn. Og det tager jeg det fulde ansvar for, siger Jakob Herskind.
Kommune modtager stort beløb til gavn for børn
kopieret!
Kulturministeriet har tildelt 22,8 millioner kroner, som skal styrke læseglæden hos børn og unge i 67 kommuner. Nyborg er en af de fynske kommuner, der kommer til at modtage penge til bøger - et beløb på 410.000 kroner.
- Vi har i høj grad telefoner - men også skærme - på pause. Skærmene kommer ikke til at konkurrere direkte med bøgerne, for nu er det noget andet, vi laver, siger Lars Busk Svendsen, skoleleder på Birkhovedskole.
Skolelederen på Birkhovedskolen tror på, at flere elever kommer til at vælge bøgerne til, fordi de kommer til at være tættere på. Man behøver til den tid ikke at gå over på biblioteket for at læse en bog.
Narkohandler taget på fersk gerning
kopieret!
Fyns Politi vil tirsdag kræve en mand fængslet, efter han blev opdaget af politiet med 100 gram kokain og store kontantbeløb i sin varetægt.
Politiet mener, at manden havde til hensigt at sælge kokainen videre, oplyser Anklagemyndigheden.
Derfor er der berammet et grundlovsforhør klokken 14 i Retten i Odense, hvor politiet vil have varetægtsfængslet manden, mens sagen efterforskes.
Anklagemyndigheden vil bede om lukkede døre af hensyn til sagens efterforskning og vil derfor ikke røbe mere om sagens indhold. Det oplyses dog, at manden blev anholdt i bydelen Vollsmose i Odense.
Tre personer idømt fængsel efter vanvittig manøvre på Storebæltsbroen
kopieret!
Tre unge mænd fra Odense blev mandag idømt en fængselsstraf, efter de i sommeren 2022 udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.
Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.
Det fik ham til at få passageren på forsædet til at overtage rattet kortvarigt, mens han kravlede om på bagsædet. Passageren på bagsædet kravlede om på forsædet og overtog styringen af bilen - alt dette skete, mens bilen fortsatte med 110 kilometer i timen og slingrede kraftigt.
Nægtede skyld
Ifølge Frederik Bendixen, som førte sagen på vegne af Anklagemyndigheden i Fyns Politi, nægtede alle de tre tiltalte sig skyldig i vanvidskørsel.
Den oprindelige fører af bilen mente ikke, der var tale om netop vanvidskørsel, mens de to passagerer påstod, at de overtog styringen for at undgå en ulykke. Byttet var ifølge dem altså ikke aftalt.
Argumenterne købte domsmandsretten i Svendborg ikke og idømte alle tre 30 dages fængsel. To af dem får en ubetinget fængselsstraf, mens en får en betinget dom.
Unge mænd lavede vanvittig manøvre på Storebæltsbroen med politibil i bakspejlet
Tre unge mænd skal mandag stå ret foran en dommer i Svendborg efter en manøvre, der udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.
Retssagen finder sted mandag den 16. december, mens den hensynsløse kørsel fandt sted i sommeren 2022.
Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.
Derfor orkestrerede han noget, der minder om et spil twister i en bil, der kørte med 110 kilometer i timen.
Byttede plads
Den 18-årige fik manden på passagersædet til at holde rattet, mens han selv kravlede om på bagsædet og fik passageren på bagsædet til at overtage førersædet.
Alt dette foregik, mens bilen fortsatte ganske slingrende med de 110 kilometer i timen.
Alle tre mænd i bilen er tiltalt for særlig hensynsløs kørsel, da de på den ene eller den anden måde medvirkede, fremgår det af et anklageskrift, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.
Bilen blev stoppet, og en blodprøve viste, at den oprindelige fører var påvirket af THC, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at føreren blev nervøs over politiets tilstedeværelse. Desuden havde han ikke medbragt sit kørekort.
Går efter fængsel
Anklagemyndigheden løfter i anklageskriftet sløret for, at man vil gå efter bøder og fængselsstraffe til de tiltalte. Desuden ønsker anklageren, at alle tre i bilen frakendes retten til at køre bil ubetinget.
Det betyder, at byretten kommer til at behandle sagen som en domsmandssag, hvor to civile skal hjælpe dommeren med at komme frem til en afgørelse.
Det er endnu uvist, hvordan de tiltalte forholder sig til anklagerne mod dem.
Mister kørekort
Føreren af bilen blev samtidig dømt for at være påvirket af narkotika under kørslen. Derfor mister han sit kørekort i tre år og seks måneder. De to passagerer blev frakendt retten til at køre bil i seks måneder hver.
- Vi kunne ikke konfiskere bilen i dette tilfælde, selvom det er kutyme i sager om vanvidskørsel. Årsagen var, at føreren ikke længere havde rådighed over bilen, da vi rejste tiltalen, siger Frederik Bendixen.
Stramningen af reglerne om vanvidskørsel, som tillader politiet at konfiskere en bil, blev indført i april 2021. Siden har politiet cirka konfiskeret 1000 biler om året, fremgår det af en statistik fra Rigspolitiet.
Bil væltet om på siden efter uheld
kopieret!
Tirsdag middag klokken 12.02 blev Fyns Politi kaldt ud til et færdselsuheld på Idrætsvej i Nørre Aaby.
Her er en bil tippet om på siden efter et soluheld. Det forklarer vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard til TV 2 Fyn.
Han fortæller videre, at politiet er på stedet, men at man endnu ikke kender årsagen til uheldet. Han kan dog slå fast, at der ikke er sket nogen personskade.
Christoffer Lilleholt bekræfter jobskifte - det skal han nu
kopieret!
Der er ikke meget nyt i det jobskifte, som Christoffer Lilleholts far - Lars Christian - kom til at afsløre i sidste uge, da sønnike annoncerede, at have ville forlade odenseansk politik.
For det er Energinet, der bliver Christoffer Lilleholts næste arbejdsgiver, når han 1. februar vender tilbage fra barsel. Det bekræfter han nu selv på sin Facebookside.
Heri fremgår det også, at han skal være Senior Manager for Fremskyndelse og Megaprojekter. Det indebærer ifølge ham selv, at han skal “fremme nogle af Danmarks mest ambitiøse energiinfrastrukturprojekter”.
Det gælder blandt andet “at få fremskyndet udviklingen af energiøerne i Nordsøen og på Bornholm, fremgår det af opslaget.
Fyrværkerisalget er åbnet – men krudtsælger vil have strammere regler
kopieret!
Claus Oldenbjerg, indehaver af Krudttossen igennem 21 år, har åbnet op for årets fyrværkerisalg.
Salgsperioden løber fra 15. december til 31. december. Det til trods for at reglerne for fyrværkeri i år er blevet ændret. Nu må man nemlig kun skyde krudt af fra 31. december til og med 1. januar.
- Det er det eneste rigtige. Vi skal huske at tage hensyn til andre mennesker, for der er mange, der ikke køber krudt, siger indehaver Claus Oldenbjerg.
Samtidig så Krudttossen også gerne, at salgsperioden blev forkortet - også selvom det kan virke underligt, når han nu selv sælger fyrværkeri.
- 80 procent af omsætningen ligger de sidste tre dage, så der er ingen grund til at have åbent nu, siger han.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her