Den anden dag lavede kandidatstuderende på SDU Ann-Sophie Porsmose Christensen en lidt atypisk bestilling. 330 gravlys.
Det er nemlig så mange studiepladser, Syddansk Universitet står til at reducere i Odense inden 2025. Det tal skal dog endnu højere op og lande på 665 inden 2030.
Årsagen er, at Folketinget i sommer vedtog en politisk aftale, som skal skabe flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Den indbefatter, at universiteterne i de fire største byer skal flytte ti procent af deres studiepladser væk fra byen eller nedlægge tilsvarende.
Aftalen gør blandt andet, at Copenhagen Business School og Aarhus Universitet lukker uddannelser for at leve op til kravene og særligt humaniora bliver ramt flere steder.
Demonstrationer landet over
Men aftalen møder modstand hos studerende, som derfor demonstrerer i Odense, Aarhus og København i dag.
De er bekymrede for, hvilke konsekvenser udflytningen får, fortæller Ann-Sophie Porsmose Christensen, der står bag demonstrationen i Odense.
- Det er ikke, fordi vi er imod at skabe små campusbyer. Problemet er, at pengene ikke følger med. Og så er vi bange for, at pengene skal gå et andet sted fra, fortæller hun.
Hun frygter, at prisen på udflytningen vil "svække i forvejen hårdt pressede studiemiljøer" og er ligesom andre bekymret over, at færre studiepladser vil føre til højere adgangskrav i byerne og forringede forskningsmiljøer.
Modstand fra flere sider
Tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) kalder udflytningsaftalen en "virkelig dårlig aftale" i Berlingske. Og på Syddansk Universitet føler de sig heller ikke fair behandlet.
SDU har i forvejen omkring 20 procent af universitetets studiepladser uden for Odense. Og deres erfaringer er, at det "kræver omtanke, tålmodighed og investeringer over tid, hvis unge skal vælge at studere på regionale campusser". Det skriver rektor Jens Ringsmose i et læserbrev i Avisen Danmark:
- Yderligere udflytning og opbygning af uddannelser uden for Odense vil derfor kræve endnu mere økonomisk kraft fra SDU i Odense.
330 gravlys
Det er derfor, Ann-Sophie Porsmose Christensen har købt 330 gravlys. De skal tændes til demonstrationen i Odense under taler og sang, mens studerende i Aarhus og København synger med i deres byer.
- Vi håber, at vi ved at synge samtidig og i kor i landets tre store byer faktisk kan få Christiansborg til at lytte lidt for engangs skyld, fortæller Ann-Sophie Porsmose Christensen.
Men hvor stor en forskel tror du, at et par demonstrationer kan gøre?
- En enkelt demonstration kommer ikke til at flytte Christiansborg, men det kan være med til at igangsætte en større samtale om, hvilket uddannelsesystem vi vil efterlade til vores børn.
Hos Socialdemokratiet på Christiansborg ser man nemlig anderledes på aftalen om enten at udflytte eller reducere fem til ti procent i antallet af studiepladser i de fire største byer.
- Vi tror på, at vi kan få endnu flere til at tage en uddannelse og skabe en bedre uddannelse, siger Bjørn Brandenborg, der var uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, da den politiske aftale blev indgået.
- Udover de fire største byer, kan vi give andre steder i landet en mulighed for at tage en uddannelse i nærheden af, hvor de bor, og hvor de kommer fra.