Flertal siger ja: Økonomisk belønning til gravide rygere på vej
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Målgruppen skal nu skæres til, så tilbuddet kan hjælpe udsatte gravide kvinder.
Et flertal bestående af Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har givet Odense Kommune grønt lys til at arbejde videre med det kontroversielle forslag om at give gravide rygere en økonomisk belønning, hvis de stopper med at ryge. Det blev torsdag besluttet på et møde i Sundhedsudvalget.
Opdatering
- Der er evidens for at det virker, og det her handler jo i høj grad om børnenes tarv. Børnene har jo ikke en stemme i denne debat. Så hvis vi kan hjælpe nogle børn - og tilmed nogle gravide, så skal vi da gøre det, siger Kasper Ejlertsen, socialdemokratisk formand for Sundhedsudvalget.
Tilbuddet skal ikke være til alle gravide rygere, men til de kvinder, som i forvejen er udsat på den ene eller anden måde. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det også de kvinder, som forslaget har en effekt på.
- Vi skal læne os meget op af, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og vi ønsker ikke at bruge mere end de 30.000-50.000 kroner, som der er lagt op til fra forvaltningens side. Ifølge forskningen så har det en god effekt - specielt på den korte bane. Nu vil vi så se om tilbuddet også virker her i Odense. Har det så en positiv effekt, så kan vi altid skalere projektet op senere, siger Ejlertsen.
Ekspert: Belønning for rygestop til gravide er en god investering
Gravide rygere og deres partnere skal ifølge forslag fra Odense Kommune tilbydes kontant præmie for rygestop.
Odense Kommune kan blive landets første, der lokker gravide til at droppe tobakken mod en kontant belønning på 1.000 kroner.
Kommunens sundhedsudvalg har sagen på dagsordenen på torsdag, og forslaget giver god mening, vurderer Morten Grønbæk, der er læge og direktør for Statens Institut for Folkesundhed.
- En kølig økonomisk beregning vil sige, at det er en god investering. Der er god evidens for, at det vil virke, siger han.
Forslaget, som kommer fra kommunens egen forvaltning, går ud på at motivere den gravide til at lægge smøgerne på hylden.
Det skal ske ved, at den gravide og dennes partner får et beløb på op til 1.000 kroner per person. Der lægges op til, at begge skal holde op med at ryge for at få gevinsten.
Belønningen kan eksempelvis gives i form af flere gavekort over en periode på seks måneder for at motivere til, at rygestoppet fastholdes.
Lignende ordninger har været prøvet i udlandet - med gode erfaringer, oplyser Morten Grønbæk.
- Studier viser, at det har en effekt, især på den korte bane. Det er ikke nødvendigvis noget, der har en langvarig effekt.
- Men hvis bare det får moren til at lade være med at ryge seks eller ni måneder under graviditeten, så er det også godt, siger Morten Grønbæk.
En god investering for samfundet
Børn af kvinder, der har røget under graviditeten, har højere forekomst af eksempelvis astma- og lungeproblemer, påpeger han.
Så en belønning for rygestop er ifølge direktøren en god investering set med samfundsøkonomiske briller.
- Det er en lidt anden måde at adressere problemet på og et godt alternativ til det, man ellers kan have af kampagner og jordemødre, der siger, at man skal lade være, siger Morten Grønbæk.
Ordningen vil ifølge Morten Grønbæk især appellere til lavtlønsgrupper i samfundet. Det er netop den gruppe af kvinder, der erfaringsmæssigt er mest tilbøjelige til at ryge under graviditeten.
Det skal kunne måles
I Odense Kommune er sundhedsudvalgsformand Kasper Ejlertsen (S) overvejende positiv over for forslaget fra kommunens forvaltning.
- Det skal være frivilligt, og det skal være noget, der kan måles. Men jeg kan godt se en værdi i forslaget, hvis det kan hjælpe den enkelte til at holde op med at ryge, siger han.
Hvis kommunen indfører ordningen, forventes det, at mellem 30 og 50 gravide om året vil tage imod tilbuddet.
I alt mener Odense Kommune, at der vil være mellem 30 og 50 kvinder, som hvert år kan få denne belønning. Helt konkret vil belønningen bestå af gavekort med en samlet værdi af op til 1.000 kroner. Gavekort som vil blive udleveret løbende i perioden efter, at den gravide kvinde er stoppet med at ryge.
- Vi skal turde gøre det, der virker
Siden TV 2/Fyn i sidste uge første gang fortalte om forslaget, har det skabt stor debat både lokalt og nationalt. Og modstanden mod forslaget har været ganske tydelig. Men det ændrer ikke noget for SF's Brian Dybro, der er beskæftigelses- og socialrådmand og medlem af Sunhedsudvalget.
Økonomisk gulerod til gravide rygere:
- Belønning er bedre end sanktioner
I Odense Kommune skal Sundhedsudvalget tage stilling til, om gravide rygere skal belønnes, hvis de kvitter smøgerne. Næstformanden i udvalget mener, at belønning er bedre end sanktioner.
Odense Kommune skal diskutere, om gravide rygere, der skodder cigaretterne, skal honoreres økonomisk.
Sundhedsstyrelsen opfordrer alle kommuner i landet til at belønne et rygestop i forbindelse med en graviditet med 1.000 kroner. Uanset om smøgerne kvittes af den gravide selv eller hendes partner.
Enhedslistens Mathilda Printzlau-Paulsen, næstformand i Odense Kommunes Sundhedsudvalg, der skal træffe beslutningen, er umiddelbart åben over for at belønne rygestop.
- Jeg er meget åben for drøftelserne. Jeg er ikke som sådan negativt stillet over for belønning. Jeg synes, det er samfundets opgave at bakke op om rygestop, siger hun til TV 2/Fyn
Rygestop-jordemødre
På TV 2/Fyns facebookside spørger Sabine Rose Nørgaard, om kommunen i stedet for at uddele belønninger for rygestop omvendt bør sanktionere gravide rygere.
- Hvad med at lave en bødeordning, så hver gang en gravid blev taget med en smøg, koster det dem 1.000 kroner, skriver hun. Flere tilkendegiver, at de er enige.
Mathilda Printzlau-Paulsen mener dog ikke, at sanktioner generelt er vejen frem.
- Jeg synes, belønning er bedre end sanktioner, siger næstformanden.
Hun mener dog, at der også bør rettes fokus mod tiltag, der kan fastholde rygestoppet.
- Som udgangspunkt synes jeg, man bør fokusere på nogle lidt mere langsigtede intiativer. For eksempel rygestop-jordemødre, der kan hjælpe under hele graviditeten, siger Mathilda Printzlau-Paulsen.
Sundhedsudvalget skal tage endeligt stilling til Sundhedsstyrelsens forslag i næste uge.
- Jeg har da også selv haft mine overvejelser. Men vi skal vi turde gøre det, der virker, også selvom det er upopulært. For rygning har store konsekvenser for fostrene i maven, siger SF's medlem af Sundhedsudvalget og uddyber:
- Der er tale om et beløb på maksimalt 50.000 kroner, og kan vi hjælpe bare ét barn, så mener jeg, at det giver mening. Det er de socialt udsatte kvinder, vi vil hjælpe med dette tilbud, og for dem kan det være ekstremt svært at stoppe med at ryge, siger Brian Dybro (SF).
Odense Kommune har en målsætning om at have en røgfri generation i 2025 og en røgfri by 2030, og derfor mener Kasper Ejlertsen også, at der skal sættes handling bag ordene.
- Vi har selv sat de målsætninger op. Så skal vi også have modet og handlekraften til at gøre noget, siger Ejlertsen.
Se Tim Vermund fra Socialdemokratiet og Christoffer Lilleholt fra Venstre diskutere sagen på TV 2/Fyn torsdag aften klokken 19.30