Forslag: Brug pengene fra torsdagskoncerter, julemarked og pigegarde til kultur i Vollsmose
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Vollsmose skal have eget filmværksted, masser af byhaver og en verdensfestival. Forvaltningen foreslår, at pengene hentes fra populære kulturtilbud.
Opdatering
Vollsmose står over for en radikal forandring det kommende årti. Området skal forvandles fra en ghetto til en sprudlende bydel med blandet bebyggelse og en mangfoldig befolkningssammensætning. Byomdannelsen betyder også, at Vollsmose skal styrkes med nye kultur- og fritidstilbud.
På tirsdag skal politikerne i kommunens By- og Kulturforvaltning tage stilling til en plan om at oprette kreative værksteder og en lang række nye initiativer, der kan styrke kultur- og fritidslivet i det udsatte boligområde.
Besparelser i Odense: Musikkorps kan reddes på målstregen
By- og Kulturudvalget i Odense Kommune skal tirsdag beslutte, hvor besparelserne for 2018-budgettet skal findes. Forligspartierne fremlægger ”meget alternativt sparekatalog”.
Det er de fire forligspartier Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, som på By- og Kulturudvalgsmødet vil fremlægge et nyt sparekatalog.
Anders W. Berthelsen (S) skriver i en sms til TV 2/FYN:
- De fire forligspartier fremlægger vores alternative sparekatalog i morgen tidlig. Det ser meget anderledes ud. Mere kan vi ikke sige.
Dermed bliver alle besparelsesmuligheder i 11. time bragt i spil.
Ét af de steder, hvor der var lagt op til besparelser i det oprindelige sparekatalog var på Odenses tre musikkorps. Tilskuddet til Odense Pigegarde, Odense Tamburkorps og Odense Skole- og Ungdomsorkester skulle bortfalde, og det ville betyde, at instrumenterne ville blive lagt på hylde, mener formændene for de tre musikkorps.
Efter en fælles demonstration gik Anders W. Berthelsen (S) og Brian Dybro (S) til medierne og fredede de tre musikorkestre inden forhandlingerne tirsdag. .
Alligevel fylder frygten for at blive frataget sit tilskud stadig meget hos Odense Pigegarde.
- Jeg føler mig overhovedet ikke sikker, fortæller Anette Illum, formand for Odense Pigegarde.
Pernille Bendixen (DF) er medlem af By- og Kulturudvalget og hun glæder sig over det nye forslag.
- Jeg er da glad for, at de endelig er kommet i arbejdstøjet. Det har vi jo ventet på siden før jul, hvor vi jo sad og ikke rigtig kom nogle veje, fordi man ikke ville pege på hverken det ene eller det andet, siger Pernille Bendixen.
Hun er dog utilfreds med, at det alternative sparekatalog først bliver fremlagt på dagen.
- Jeg synes jo, at det er lidt noget underligt noget. Det udelader jo, at vi overhovedet kan forholde os til det. Så det må det selv stå på mål for. Vi andre har ikke en chance for at sætte os ind i, hvad de kommer med.
Forvaltningen foreslår blandt andet, at Vollsmose får et filmværksted, som skal være en sattelit under Odense Filmværksted, et "Residency", hvor nationale og internationale kunstnere kan bo i kortere eller længere tid og en række byhaver, hvor lokale beboere kan dyrke grøntsager.
Ifølge planen skal en del af de nye kulturelle tilbud placeres i den tidligere ungdomsklub Pyramiden i Vollsmose.
Verdensfestival og børnekulturhus
På længere sigt skal bydelen også styrkes med en kunstgræsbane, et fritidshus, et børnekulturhus og en verdensfestival, hvor alle byens foreninger inviteres til at deltage.
By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) bakker op om de ambitiøse planer.
- Det er en rigtig god ide. Disse initiativer vil understøtte transformationen i Vollsmose og være til at give bydelen et nyt image, siger rådmanden.
Millionbesparelser ryster Odense: Mere ukrudt, mindre musik - og væk med Friluftsbadet
Intet har været helligt for By- og kulturforvaltningen i Odense, der skal finde 79 millioner kroner årligt. Selv det årlige sankthansbål kan spares væk.
Odense Kommunes By- og kulturforvaltning har været på noget af en ubehagelig opgave. For når man skal finde besparelser for 79 millioner kroner, kan det ikke undgå at gøre ondt.
Forvaltningen har nu lavet et gyseroplæg, hvor der bliver lagt op til drastiske forringelser på byliv, kultur og vedligehold.
Udover stramme effektiviseringer, fyringer og besparelser i administrationen, vil borgerne kunne mærke forandringer i bybilledet, hvis besparelserne bliver vedtaget.
Friluftsbadet skal lukkes, Bolbro Bibliotek lukkes, der skal være færre busafgange, der skal sjældnere slås græs og fjernes ukrudt i byens parker, springvand skal slukkes, 20 procent af byens legepladser nedlægges, der skal være mindre graffitibekæmpelse, blomsterkummer i gågaderne fjernes, og gadelyset slukkes helt uden for bymidten mellem kl. 01 og 03.
På det kulturelle område skal der være færre musikere i Odense Symfoniorkester. Det skal være slut med tilskud til Det Fynske Kunstakademi, Tip Toe Big Band, Havnekulturfestivalen og H.C. Andersen Festspillene.
Julemarkedet lukkes, de små storbyteatre skal samle deres administration, slut med anlægstilskud til Odense Zoo og tilskuddet til Odense Bys Museer skal reduceres.
Odenses By- og kulturudvalg skal tage stilling til besparelserne på tirsdag, men beløbet ligger fast. Udvalget SKAL spare 79 millioner kroner årligt. Det er en bunden opgave fra økonomiudvalget.
Hele spareforslaget kan læses her:
Spareforslaget er en del af by- og kulturudvalgets dagsorden for deres møde 4. juni, der kan læses i sin helhed her.
Flere penge til velfærd
Der kommer flere børn og ældre i Odense Kommune i de kommende år, og det kræver flere udgifter til skoler, daginstitutioner og ældrepleje.
Politisk har man besluttet, at løse udfordringerne ved at spare samlet 200 millioner kroner hvert år fra de forskellige politiske udvalg, fordelt på 60 millioner kroner i form af mindre administration og 140 millioner kroner på andre områder.
De 79 millioner kroner, der her er blevet præsenteret, er altså udelukkende fundet på by- og kulturudvalgets budget, hvor 6,1 millioner kroner kommer fra effektiviseringer, 15,5 millioner kroner fra administrationsreduktioner og 57,3 millioner kroner fra andre områder.
Musikkorps truet af lukning
I første omgang lyder prisen for de tre initiativer på 1,2 millioner kroner, og forvaltningen foreslår, at de nye tiltag i Vollsmose finansieres ved at finde pengene i budgettet fra HCA Julemarked, Torsdagskoncerterne og fra budgetet til byens tre musikkorops, som omfatter Odense Skole- og ungdomsorkester, Odense Tambourkorps og Odense Pigegarde.
De tre musikkorps får årligt omkring 360.000 kroner tilsammen, og hvis tilskuddet ryger, så vil det betyde lukning for et eller flere af de tre musikkorps.
- Vi kan ikke klare os uden det kommunale tilskud. Hvis det bortfalder så lukker vi, siger formanden Eva Kirckhoff Henningsen.
Fyringer på vej: Kulturnedskæringer bygger på misforståelser
Odense Kommune vil spare 70 millioner på by- og kulturområdet. Men spareplanen bygger på en unuanceret debat, lyder kritikken fra kendt kulturaktør.
Færre penge til kultur, og flere penge til ældre og og børn.
Sådan er grundtanken bag en stor spareplan, der lige nu er på vej på kulturområdet i Odense Kommune.
En omfordeling af kommunens penge er nødvendig, mener et byrådsflertal. Årsagen er et stigende antal ældre borgere og flere børn, som presser kommunens økonomi.
Men spareplanen bygger på en misforståelse af, hvad der er velfærd i en kommune, mener lederen af Spoken Word Festival i Odense, Betina Følleslev.
- En god kommunal service på kulturområdet er ikke kun pynt på kransekagen. Det er med til at sikre et fællesskab, som er helt nødvendigt, hvis en kommune skal kunne fungere, siger hun til TV 2/Fyn.
Samtidig mener festivallederen, at man helt overser den vigtige konsekvens, at nedskæringer på kulturområdet også kommer til at koste arbejdspladser.
- Hvis man skærer kultur væk, så er der job, der forsvinder inden for det område. Med færre tilbud følger også færre arbejdspladser, både med hensyn til at finde på de kulturelle tilbud og at sørge for, at tingene praktisk sker, siger Betina Følleslev.
Kultur er et arbejde
Hun er selv fast beskæftiget som leder af Spoken Word Festival, der sidste år stod bag 60 forskellige events i Odense. En festival, som består af både gratis tilbud og arrangementer med entré - og som sikrer kulturarbejdspladser både op til og under festivalen.
- Det er et arbejde og ikke noget, man gør i sin fritid. Mange mennesker i Odense Kommune arbejder professionelt med kultur som erhverv. Med så store besparelser, som der nu lægges op til, risikerer mange at miste jobbet, siger Betina Følleslev.
Allerede inden de planlagte besparelser på by- og kulturområdet har Odense Kommune skåret stillinger væk i kommunens administration svarende til 60 millioner kroner.
Udsigten til flere arbejdsløse er en konsekvens, som har en tendens til at blive overset i debatten om kulturnedskæringerne, mener festivallederen.
- Jeg siger ikke, at der ikke skal være nok mennesker til at tage sig af ældre og børn, men det bør italesættes, at det også har konkrete konsekvenser at skære ned på andre områder. Kulturområdet repræsenterer også et arbejdsmarked, som rammes hårdt, hvis der forsvinder arbejdspladser, siger Betina Følleslev.
Mindre vækst
Kulturbesparelserne har mødt kritik fra flere sider, blandt andet har Dansk Industri advaret om, at det vil påvirke Odense Kommunes vækst negativt.
Brancheforeningens bekymring går blandt andet på, at det bliver vanskeligt at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til Odense, hvis kommunens servicetilbud på kulturområdet ikke er velfungerende.
Den bekymring deles af Betina Følleslev:
- De seneste fem år er der virkelig sket noget i kraft af et ændret mindset, hvor kreative mennesker vurderer Odense som et fedt sted at bo og arbejde. Men vi er ikke i mål endnu, og risikoen vil være at miste momentum i Odense Kommunes udvikling.
- Og det er vel at mærke en langt bredere bekymring end bare den konkrete udsigt til, at jeg og andre mister vores arbejde, tilføjer hun.
Danmarks Statistik har netop udgivet en rapport, som kortlægger den del af arbejdsmarkedet, som ligger inden for kulturområdet.
Den typiske kulturarbejder er ifølge rapporten kvinde. Hun er yngre og bedre uddannet end den gennemsnitlige borger på arbejdsmarkedet.
Flere kulturpenge
Rapporten sætter blandt andet specifikt tal på arbejdsstyrken på folkebiblioteker, museer og teatre. Det vil sige tre områder, hvor en velfungende kommunal økonomi er afgørende for beskæftigelsen.
De tre områder beskæftigede i løbet af det kortlagte år på landsplan 23.900 personer, som tilsammen udførte arbejde, svarende til 13.200 årsværk.
Den samlede indkomst fra jobs på henholdsvis biblioteker, museer og teatre var 4,5 milliarder kroner, mens indkomsten fra arbejde på andre arbejdssteder var på 1,3 milliarder kroner.
Ifølge rapporten bevilgede stat og kommuner i 2018 til sammen 23,9 milliarder kroner til kultur i 2018. Det svarer til en stigning på 3,4 procent i forhold til året før.
Læs hele rapporten via linket herunder.
I 2017 var tilskuddet til de tre musikkorps også i spil til en sparerunde, men i sidste øjeblik blev tilskuddet fredet og orkestrene reddet.
- Vi skaber glæde i byen og får masser af positive reaktioner når vi spiller, og derudover giver vi 40 unge mulighed for at dyrke deres fritidsinteresse. Jeg er ret træt af det, hvis vi nu igen skal kæmpe for vores overlevelse, siger formanden for Odense Pigegarde.
Skeptisk rådmand
En del af de penge, der bliver brugt på HCA Julemarked og Torsdagskoncernterne i Kongens Have er i forvejen med i et sparekatalog fra Odense Kommune. Nu lægger By- og Kultforvaltningen op til at tage yderligere 840.000 kroner fra julemarkedet og torsdagskoncerterne og bruge dem til kultursatsningen i Vollsmose.
Selvom rådmand Jane Jegind støtter en udbygning af kultur- og fritidslivet i Vollsmose, bakker hun ikke op om, at finansieringen skal findes med penge fra torsdagskoncerterne, julemarkedet og byens musikkorps.
- Det er jeg slet ikke enig i. Vi må finde pengene andre steder, så vi ikke lukker populære kulturelle tilbud i Odense, siger Jane Jegind.
Heller ikke socialdemokraten Anders W. Berthelsen er begejstret for at finansiere projektet ved at tage penge fra ting som pigegarde og julemarked. Han vil i stedet vente til kommunens budget er på plads med at drøfte forslaget.
- Det er ikke et godt forslag. Derfor overvejer vi at udsætte det til efter budgettet, for vi skal have det drøftet ordentligt først. Helt generelt er det ikke vores kop te at tage penge på den måde, siger han til TV 2/Fyn.
Uanset hvordan politikerne vælger at prioritere, er dette års julemarked sikret, da besparelserne og en eventuel overflytning af penge til kulturtilbud i Vollsmose først bliver gennemført i 2020.