Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det nye motorvejsskilt, der viser vej til Jens Galschiøts galleri, har kostet 80.000 kroner og er finansieret via crowdfunding.
Ved afkørsel 48 Tietgenbyen på Fynske Motorvej står der nu et brunt skilt, der reklamerer for Galleri Galschiøt. Det er samtidig første gang, at et brunt turistvejskilt indeholder politiske budskaber i Danmark. Skiltet blev sat op fredag, men det har været en lang og dyr proces at nå dertil, forklarer Jens Galschiøt.
Provokunstner betaler jublende 80.000:
- Jeg får mit eget skilt
Jens Galschiøt er egentlig ved at gøre klar til weekendens julemarked i galleriet, men fik en tidlig julegave fra Vejdirektoratet, da de meddelte, at han får sit eget skilt ved motorvejen.
Galschiøts værksted får formentlig endnu flere besøgende i fremtiden, når turister får øjnene op for hans skilt langs motorvejen.
Odense-kunstneren Jens Galschiøt har fået Vejdirektoratets velsignelse til at få sit navn på et af de brune vejskilte.
- Det er sgu da pissefedt. Det kan da godt være, at der er nogen, der får ondt i røven over, at jeg får sådan et skilt. Men det er jeg ligeglad med, siger provokunstneren Jens Glaschiøt og slår en latter op, mens han står i sit værksted.
Omgivelserne og manden selv er det, der får Vejdirektoratet til at sige god for, at han inden sommerferien får et brunt skilt op lige inden afkørsel 48 på den fynske motorvej. Direktoratets udvalg, bestående af embedsmænd og politikere, lagde vejen forbi og fandt, at det lever op til kravene for at være en særlig attraktion, man må henvise til.
- Det er lige ved afkørslen ved Tietgenbyen. Og ved du hvad? Jeg må skilte hele vejen derfra og igennem byen. Det er altså god reklame. Det er det, slår Galschiøt fast.
Han kommer selv til at betale de 80.000 kroner det koster at få produceret og sat op. Dermed får trafikanter på motorvej E20 lejlighed til at se ham på lige fod med attraktioner som Nyborg Slot og H.C. Andersens Odense.
- Jeg regner med, at det kommer op før sommerferien næste år. Det er ihvertfald, hvad Vejdirektoratet siger. Først skal vi lige selv komme med et bud på, hvordan det skal se ud. Og det er ikke helt nemt, for der må naturligvis ikke være for meget på. Og der er ting, som for eksempel Svinehunden og Den Rygende Frihedsgudinde jeg godt vil have med. Men vi må se, hvordan det går. Vi er jo vant til at lave plakater, siger kunstneren.
At han både har søgt om at få et skilt og selv skal betale for det, kan godt få kritikere til at mene, at der er gået borgerlig købmandsskab i den.
- Ja. Det bliver så fedt. Der er garanteret nogen der blive pissesure over at jeg kommer på et skilt. Og så siger de "det er fandeme også for meget med ham provokunstneren". Men det er fint. Det gør ikke noget. Men om jeg bliver borgerlig? Nej, det tror jeg sgu ikke, der er nogen chancer for, funderer Jens Galshiøt.
Økonomisk er det at få gæster i galleriet endnu ikke den store forretning.
- Ved du hvad. Den anden dag havde vi vel 100 gæster i løbet af dagen. Det var rigtig fedt. Men da vi gjorde kassen op, havde vi kun solgt for 1.500 kroner. Det er jo ikke godt. Men jeg ved ikke rigtig, hvad vi skal gøre. Jeg vil ikke sælge is og candyfloss. Men hvem ved, måske vil folk donere noget, håber Jens Galschiøt, som under alle omstændigheder ser frem til at blive en attraktion på linje med keramikmuseet Clay i Middelfart, Egeskov Slot og Vikingemuseet i Ladby.
- Det er ikke dårligt. Det er faktisk rigtig god reklame, er Jens Galschiøt sikker på.
- Selve skiltet koster 80.000 kroner, fordi man skal betale for administration, kaffehentning, grafik og fundament. Jeg har nogle store cigarkasser, som vi kan tage af, hvis det hele går ad helvede til. Dem tog jeg faktisk og brugte på skiltet. Jeg var så bange for, at vi ikke fik det, så jeg var nødt til at betale lige med det samme.
Kunstværker har finansieret skiltene
Derfor har det været nødvendigt at tænke ud af boksen for at finansiere de nye skilte. For det er ikke kun på motorvejen, at der er sat et skilt op - også på de omkringliggende veje er der nu skilte, der peger mod galleriet.
- Vi manglede vel omkring 300.000 kroner eller sådan noget. Så vi gik i gang med at lave små skulpturer. Flere hundrede små skulpturer, som vi har solgt for 3.500 kroner. De koster normalt meget mere. Så ville skæbnen, at folk kom i bunkevis og købte dem. Vi har allerede solgt for 200.000 kroner, så det er i virkeligheden crowdfunded alt det her, forklarer kunstneren.
Det brune turistskilt, som nu står på motorvejen ved afkørsel 48, indeholder syv af kunstnerens mest kendte og provokerende kunstværker med politiske budskaber.
Skal tiltrække flere besøgende
En opgørelse fra Vejdirektoratet viser, at der dagligt kører mere end 80.000 biler på Fynske Motorvej, og det er de bilister, som Jens Galschiøt håber får lyst til at køre omkring galleriet.
- Idéen opstod ud i luften. Hvad gør vi for at reklamere for galleriet? Vi har de sidste mange år haft 15.000 besøgende om året. Hvordan får vi flere folk herud? Jeg er sådan set kendt nok, men vi opdagede, at selv naboerne ikke vidste, at de kunne komme herud. Så skulle vi lave en stor annoncekampagne, og det har vi ikke råd til. Så opdager jeg det med skiltet og tænkte: “Gad vide, om vi kan få sådan et skilt?”
Trængslen stiger på Fynske Motorvej
Trafikken er steget med op til 27 procent på de danske motorveje de seneste fem år. Forsker vurderer ikke, at trængselsproblemet kan løses.
Tal fra Vejdirektoratet viser, at trafikken er steget med op til 27 procent på de mest trafikerede motorvejsstrækninger i Danmark over de seneste fem år.
Den udvikling ser kun ud til at fortsætte, siger trafikforsker og professor ved Københavns Universitet, Mogens Fosgerau.
- Der er ingen tegn på, at trafikvæksten holder op, og det betyder jo, at vi får mere trængsel.
Grafikken herunder viser de motorvejstrækninger med mest trafikvækst. Vejene omkring hovedstadsområdet er de mest befærdede, men særligt Østjyske Motorvej har oplevet en høj stigning og ligger nu på 94.000 biler på hverdage i gennemsnit.
Knap 780.000 danskere har mere end 20 kilometer til arbejde og undersøgelser viser, størstedelen af dem tager bilen.
For mange pendlere er konsekvensen mindre fritid og tid med familien - det gælder også Tom Moshage:
- Det er irriterende, for jeg kommer senere hjem. Min arbejdsdag starter jo, når jeg kommer, og så slutter den jo så tilsvarende senere, siger han.
Ifølge en beregning fra Brancheorganisationen Dansk Byggeri spilder danskerne omkring 20 millioner timer i trafikken om året.
Økonomisk vækst giver trafikal vækst
Årsagen til den stigende trafik og trængsel skal hovedsagelig findes i den positive økonomiske vækst, Danmark oplever, vurderer trafikforsker og professor ved Københavns Universitet, Mogens Fosgerau.
Flere borgere har arbejde, og flere får mere specialiserede job længere væk, men væksten betyder også flere biler på de danske veje, forklarer han.
- Efterhånden som vi bliver rigere, får vi råd til flere biler. Det er stadigvæk sådan, at rigtig mange mennesker køber en bil, når de får råd.
- Det betyder også, at nogle husstande får to biler. Samtidig er de små biler blevet billigere. Så det er blevet lettere at få endnu flere biler, siger Mogens Fosgerau.
Kigger man på udviklingen over antal motorkøretøjer per 1000 indbygger, ses det da også, at Danmark over de senere år nærmer sig det europæiske gennemsnit.
- Vi er på vej hen, hvor andre lande har været i et stykke tid, hvor der er mere trængsel. Danmark har været et land med forholdsvis lidt trængsel, fordi vi har forholdsvis få biler. Nu kommer vi til at ligne resten af verden mere, siger Mogens Fosgerau.
Og det kunne Jens Galschiøt. Skiltet står nu på Fynske Motorvej, men i lang tid frygtede kunstneren, at projektet ville blive stoppet.
- Skiltet kom op i går, og det er fantastisk. Jeg har hele tiden været bange for, at det blev stoppet, for det var så fint, at vi fik det. Hvis nu nogen bliver sure over det, hvad sker der så? Men heldigvis har ingen været sure, og det håber vi heller ikke der gør, men det ved vi jo ikke rigtig, siger Jens Galschiøt.
Udover det brune skilt ved afkørsel 48 på Fynske Motorvej er der også sat ni blå vejvisningsskilte op, som viser vej mod Galleri Galschiøt i Næsby.