Haveforening: Diskrimination af indvandrere var en nødløgn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Haveforening opfandt nødløgn om ikke at optage flere indvandrere, fordi bestyrelsen følte sig truet. Det skriver foreningen i en mail til TV 2/Fyn.
Det var en nødløgn, at Løkkegaards Haver ikke ønskede flere indvandrere end i resten af samfundet, da to mænd med rødder i Syrien og Libanon blev nægtet medlemskab i haveforeningen.
Det skriver haveforeningens formand i en mail til TV 2/Fyn.
Foreningen blev dømt for ulovlig forskelsbehandling ved et retsmøde 19. november, hvor det også blev fastlagt, at Løkkegaards Haver skal betale en bøde på 5.000 kroner.
Men diskrimination hverken var eller er fast praksis. I stedet var der tale om en nødløgn, der skulle forhindre ubehagelige typer adgang, skriver foreningen.
Bestyrelsen følte sig truet
Episoden, der ifølge haveforeningen førte til nødløgnen, fandt sted i foråret 2017. Her dukkede to mænd op i foreningshuset.
- De to herrer havde også medbragt to dørmandstyper, der stillede sig op uden for døren til foreningshuset og holdt opsyn i hver deres retning. De fire herrer så ikke ud, som om de ikke kunne slås, står der i mailen fra haveforeningen.
Mails afslører: Diskrimination i haveforening var fast praksis
Kolonihaven Løkkegaards Haver i Odense er blevet dømt for at diskriminere to personer med udenlandsk baggrund. I en mail skriver et medlem af bestyrelsen, at maksimalt ti procent af beboerne må være indvandrere eller direkte efterkommere.
Diskrimination af indvandrere og direkte efterkommere i haveforeningen Løkkegaards Haver i Odense var fast praksis.
Det afslører en række mails, som TV 2/Fyn er i besiddelse af.
I en mail til en tidligere husejer i foreningen skriver et medlem af bestyrelsen blandt andet, at "Løkkegaards Haver ikke ønsker mere end 10 procent indvandrere og direkte efterkommere i foreningen".
Den form for sortering er imidlertid imod lovgivningen, og derfor er haveforeningen ved Retten i Odense blevet idømt en bøde på 5.000 kroner for i to tilfælde at have afvist potentielle købere, der oprindeligt kommer fra henholdsvis Syrien og Libanon.
TV 2/Fyn kan fredag fortælle, at de to tilfælde, som foreningen er blevet dømt for, langt fra er enkeltstående.
I en mail beskriver et medlem af bestyrelsen, at den ulovlige forskelsbehandling faktisk er en del af foreningens politik, fordi de er bange for, at kontrollen af foreningen vil blive overtaget af udlændinge fra forskellige 'grupperinger'.
"Foreningen har derfor besluttet at H/F Løkkegaards Haver ikke ønsker mere end 10 % indvandrere & direkte efterkommere (såkaldt 2. g’er) i foreningen. Landsgennemsnittet ligger på 7,2 %."
Mailen er blevet sendt til et medlem af foreningen i forbindelse med salg af en kolonihave i foreningen. Ovenstående regel er i mailen nævnt som en del af årsagen til, at foreningen ikke kunne godkende den potentielle køber, der ellers var interesseret i at købe kolonihavehuset i Løkkegaards Haver.
Interesseorganisation afviser
I mailen skriver bestyrelsesmedlemmet videre om dens ønske om andelen af indvandrere i foreningen:
Denne beslutning har foreningen diskuteret såvel med Odense Havelodselskab samt med juristerne i Kolonihaveforbundet for Danmark.
Den udlægning kan formanden for interesseorganisationen Odense Havelodselskab dog ikke genkende. Han erkender dog, at de har haft kontakt med dem omkring de ulovlige regler.
- Vi havde dialog med dem om, at det måtte man altså ikke. Det kunne man ikke, det der med den procentudregning, de havde. Det holder ingen steder. Og det viste sig jo også, at det holdt heller ikke i retten, siger formand Jørgen Erik Jørgensen.
Han fortæller, at han har sendt en eller flere mails til Løkkegaards Haver om, at de ikke kunne gøre det på den måde, og at det ikke var i orden at sortere folk fra på den måde. Derudover ser Jørgen Erik Jørgensen ikke, at de kunne have gjort noget yderligere.
- Vi har ingen sanktionsmuligheder. Vi kan kun sige til dem, at det skal de lade være med, og så håbe, at de lytter. Det har de så valgt ikke at gøre, siger formanden.
Omfattende baggrundstjek
Udover den ulovlige forskelsbehandling har bestyrelsen i foreningen også overtrådt andre regler i forbindelse med køb og salg af de enkelte huse i haveforeningen.
Blandt andet har de foretaget omfattende baggrundstjek af nye ansøgere og potentielle købere, skriver bestyrelsesmedlemmet videre i mailen.
"Et middel er at tjekke ansøgeres facebookprofiler, et andet middel er at spørge sig lidt for rundt omkring, skriver bestyrelsesmedlemmet."
Ifølge flere medlemmer af foreningen, som TV 2/Fyn har talt med, kontakter bestyrelsen både Odense Kommune, Fyns Politi og forskellige andre myndigheder for at kontrollere eventuelt nye medlemmer af foreningen.
I en anden mail beskriver bestyrelsesmedlemmet proceduren således:
"Vi skal have navn, adresse & CPR-nummer på den person der skal købe huset (ligesom vi skal have tid til at checke vedkommende hos Odense Kommune & Fyns Politi)"
Den fremgangsmåde er ifølge Jørgen Erik Jørgensen ikke tilladt. Det eneste, man kan forlange, er ifølge formanden for Odense Havelodselskab, at køberen har et sygesikringsbevis, der godtgør, at de bor i Odense Kommune.
- Det har man ikke lovhjemmel til, og man har heller ikke kompetencer til at være forhørsleder og dommer, og hvad de ellers optræder som. Det er noget gedigent lort, siger Jørgen Erik Jørgensen.
TV 2/Fyn har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra bestyrelsesmedlemmet, der sendte de to mails. Men der er ikke blevet reageret på vores henvendelser.
Stemningen blev derefter meget ubehagelig og så højrøstet, at andre medlemmer nærmede sig foreningshuset for at se, hvad der foregik, forklarer formanden.
Den daværende bestyrelse følte sig truet, og opfandt derfor en nødløgn om, at man ikke ønskede flere indvandrer end i resten af samfundet.
Det fik de to mænd til at melde foreningen til politiet og Ligebehandlingsnævnet for racisme.
Mails viser anden side
En række mails, som TV 2/Fyn er i besiddelse af, viser, at diskrimination i foreningen var fast praksis.
I en mail til en tidligere husejer i foreningen skriver et medlem af bestyrelsen blandt andet, at "Løkkegaards Haver ikke ønsker mere end ti procent indvandrere og direkte efterkommere i foreningen".
Fynsk haveforening dømt for at diskriminere
To personer med libanesisk og syrisk baggrund fik et ulovligt og strafbart nej, fastslår Retten i Odense.
En haveforening på Fyn er blevet dømt for at diskriminere to borgere med udenlandsk baggrund, da de søgte om at komme ind i foreningen. Det oplyser Fyns Politi onsdag.
Til TV 2/Fyn oplyser specialanklager ved Fyns Politi Klaus Holten Kristensen, at det er den odenseanske haveforening Løkkegårdshaverne, der er blevet dømt.
De to mænd fik nej med en begrundelse, som er i strid med en lov, der skal hindre forskelsbehandling af borgere på grund af for eksempel etnisk baggrund.
Bøden er blevet fastsat til 5.000 kroner, oplyser Klaus Holten Kristensen.
Retten mener, at anklagemyndighedens oprindelige bødeforelæg på 10.000 var for hård en sanktion.
Lovovertrædelsen skete tilbage i april 2017. De diskriminerede er oprindeligt fra henholdsvis Syrien og Libanon, men bor i Danmark. Den ene er i øvrigt dansk statsborger.
Årsagen til afslaget kom sort på hvidt. I en mail hed det, at haveforeningen havde bestemt, at procentandelen af udlændinge ikke måtte være højere end på landsplan, cirka syv procent, hed det.
Og dermed blev de to udsat for ulovlig forskelsbehandling, har retten slået fast i dommen, som blev afsagt efter et retsmøde 19. november.
Her nægtede haveforeningen sig i øvrigt skyldig. Man hævdede, at årsagen til afslaget i virkeligheden var, at de to personer havde optrådt på en truende facon, oplyser specialanklager Klaus Holten Kristensen om retsmødet.
Tidligere har også Ligebehandlingsnævnet set på sagen, og her var resultatet, at der skulle betales en godtgørelse på 5.000 kroner.
Dette nævn har i øvrigt også behandlet andre sager om diskrimination i haveforeninger.
Derudover har Løkkegaards Haver været i kontakt med Odense Havelodselskab om de ulovlige regler.
- Vi havde dialog med dem om, at det måtte man altså ikke. Det kunne man ikke, det der med den procentudregning, de havde. Det holder ingen steder. Og det viste sig jo også, at det holdt heller ikke i retten, har formand for Odense Havelodselskab Jørgen Erik Jørgensen tidligere sagt til TV 2/Fyn.
Større andel af indvandrer
Ifølge Løkkegaards Haver har foreningen dog aldrig haft en regel om at begrænse andelen af indvandrere og efterkommere af indvandrere.
Senest er to danskere, en brite og to nydanskere med oprindelse i Libanon og Uganga blevet medlemmer af foreningen, som anslår, at andelen af indvandrere ligger på 25 procent.
Havefirmas konkurs koster 80-årige Arvid flere tusinde kroner
Arvid Holst betalte odenseansk havefirma 8.185 kroner for at få ordnet sin have. Nu er firmaet gået konkurs, og lige som 150 andre ældre, har han har ikke fået ordnet sin have.
- Jeg synes, det er noget ærgerligt noget.
Arvid Holst er en herre på 80 år, og han har brug for hjælp til at vedligeholde sin have.
- Jeg har dårlig ryg, og min kone er handicappet og sidder i kørestol. Hende skal jeg jo også passe i døgnets 24 timer. Så der er nok at se til, forklarer han.
Gennem flere år har Arvid Holst betalt sig fra at få ordnet sin have. Først af Odense Kommunes Pensionistservice. Men da det lukkede ned i 2017, gik han over til firmaet Flexfolket. I maj måned i år valgte han at betale for et års haveservice af firmaet.
- Jeg kan lige så godt betale det, for jeg vil ikke rende efter sådan noget. Og så kørte jeg op i banken og overførte pengene, husker Arvid Holst.
Herefter nåede Arvid Holst at have besøg af havefirmaet syv gange.
Men nu er firmaet begæret konkurs på grund af en gæld på 400.000 kroner til skat. Gælden opstod, fordi firmaet havde glemt at betale skat af sine medarbejderes løn.
- Der er ting, jeg ikke har haft styr på. Og jeg tager det hele på min kappe. Jeg er virkelig, virkelig, virkelig ked af, at de folk står i den situation, forklarer Henrik Christensen, der stiftede firmaet Flexfolket.
Arvid Holst er ikke den eneste som, det er gået ud over. 150 ældre står nu uden havemand og flere af dem mister penge, fordi de har betalt forud for arbejdet.
Et firma med kort levetid
Firmaet Flexfolket IVS blev stiftet i maj 2017 efter, at Odense Kommune ikke længere tilbød havehjælp til ældre. De så et hul i markedet.
- Efterspørgslen var helt enorm, fordi der var tusinde pensionister, der blev hjulpet af Odense Kommune og som så stod uden havehjælp, forklarer Henrik Christensen.
Ideen var simpel. Han ville ansætte flexjobbere, og de skulle udføre havearbejde for ældre i Odense. Flexfolket markedsførte sig endda på sin hjemmeside som Pensionistservices erstatning.
"Flexfolket erstatter Pensionistservice. Flexfolket er et alternativ til Pensionistservice. Vi udfører de samme opgaver som Pensionistservice og til de samme pensionistvenlige priser. Har man tidligere benyttet Pensionistservice, kan man derfor trygt benytte sig af Flexfolket fremover," står der blandt andet på firmaets hjemmeside.
Efterspørgslen eksploderede herefter.
Men Henrik Christensen betalte ikke skat af sine medarbejderes løn, og den 27. juni 2018 blev Flexfolket IVS begæret konkurs af Skat.
Nabohjælp
Arvid Holst får nu hjælp af naboen Lise Hesstrup til at forsøge at få sine penge tilbage. Hun har kontaktet en kurrator.
- Jeg har gjort krav på hele beløbet på vegne af Arvid, fortæller Lise Hesstrup.
- Jeg blev da fornærmet på de ældre mennesker vegne, der har betalt alle de penge.
Ind til videre hjælper hun og husbonden Ove med at slå græsset. Arvid Holst skal samtidig finde en ny havemand. Og næste gang betaler han ikke et år forud.
Ifølge foreningen har episoden med de to mænd og den efterfølgende politianmeldelse betydet, at man har investeret i overvågningsudstyr for, at en sådan sag ikke skal kunne gentage sig:
- Overvågning passer efter vores opfattelse ikke så godt med kolonihaveliv, men sådan er vilkårene så blevet.
TV 2/Fyn har forsøgt at få et interview med formanden for Løkkegaards Haver, som ikke har vendt tilbage på vores henvendelse.