Hjemvendt venstremand tager gerne borgmesterposten i stedet for Lilleholt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter næsten tre årtier i udlandet er Johnny Killerup tilbage som kandidat for Venstre ved kommunalvalget i Odense. Han åbner sin helt egen kampagnebutik.
Der kan meget vel blive røre i gelederne hos Venstre i Odense under den forestående valgkamp frem mod kommunalvalget den 16. november.
Christoffer Lilleholt skal nemlig ikke forvente, at bare fordi han er udpeget som partiets spids- og borgmesterkandidat, bliver han den person som ved et blåt flertal efter valget får hængt borgmesterkæden om halsen.
Se kortet: Sådan bliver busdriften berørt af letbanen
En indstilling fra embedsværket i Odense Kommune lægger op til, at forstæderne får færre køreplanstimer, når letbanen åbner i Odense. Socialdemokratiet er dog klar til at finde ekstra penge.
Borgerne i forstæderne til Odense kommer til at opleve en ringere busbetjening, når letbanen åbner omkring årsskiftet.
I hvert fald er det, hvad embedsmænd i By- og Kulturforvaltningen indstiller efter, at politikerne for i 2017 besluttede at skære 40 millioner kroner af udgifterne til busdriften.
Forvaltningens egen politiske chef, rådmand Christoffer Lilleholt (V) er ikke vild med forslaget fra forvaltningen og mener, at det illustrerer de mulige konsekvenser af letbanens etape 1.
- Der venter en massakre på mange forstæders busdrift. Det vidner om, hvor dyr en letbane er at lave. Det er helt vildt så mange busser, man mister i vores forstæder, og det gør mig rigtig ondt. Det gør det svært at bo i vores forstæder og arbejde i centrum, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).
Analysen blev bestilt i forsommeren, fordi politikerne har ønsket at få overblik over konsekvenserne for den kollektive trafik, når letbanens etape 1 åbner.
Nu kan politikerne så læse sort på hvidt, at letbanen kan betyde færre køreplanstimer for busserne til blandt andet beboerne i Stige, Søhus, Højby og Seden, hvis ikke der tilføres nye ressourcer til busdriften fra næste år.
Højby hårdt ramt
Ifølge analysen bliver særligt Højby hårdt ramt. Her vil den nuværende busdrift blive halveret, hvis ikke der tilføres flere midler til busdriften fra 2021.
- Vi har forståelse for, at letbanen får nogle konsekvenser, fordi trafikken skal omlægges. Men politikerne skal vide, at en halvering af busdriften i Højby vil blive oplevet meget voldsomt i vores område, siger Jakob Kristensen, som i lørdags blev udnævnt til årets Højby-borger for sit store engagement i lokalsamfundet.
- For fem-seks år siden nedlagde man mange af kommunens fritids- og ungdomsklubber. I dag er vores børn- og unge afhængige af en ordentlig busdrift ind til byen. Det samme gælder mange af de seniorer, som de senere år er flyttet ind i nybyggede lejeboliger.
Jakob Kristensen opfordrer derfor politikerne til at finde pengene, så den gode udvikling i forstaden kan fortsætte som hidtil.
- Vi har masser af gå-på-mod i Højby, og vi kan leve med begrænsninger i busdriften, hvis det bliver nødvendigt. Men en halvering af busserne vil få en række negative konsekvenser, og det bliver politikerne nød til at forholde sig til, siger han.
Det socialdemokratiske medlem af by- og kulturudvalget Anders W. Berthelsen har forståelse for, at rapporten får panderynkerne frem på borgerne i forstæderne.
Anders W. Berthelsen mener dog ikke, at der ikke er grund til bekymring. Socialdemokratiet er parat til at finde ekstra penge:
- Vi vil ikke være med til, at der skal ske nedskæringer i busdriften i forstæderne. Jeg er sikker på, at vi nok skal finde en løsning, så forstæderne ikke får en ringere busdrift, Anders W. Berthelsen (S).
Anders W. Berthelsen tilføjer, at der ikke er grund til "at skræmme borgerne i forstæderne".
- Vi kommer ikke til at gå ind for de her beskæringer. Vi får aldrig nogensinde vænnet folk fra at køre bil, hvis ikke der er et solidt alternativ, og det er jo den kollektive trafik.
- Vi skal finde pengene. Enten via de klimaforhandlinger, som nu går i gang, eller via budgettet. Jeg håber virkelig, at vi kan få et bredt flertal for at sikre den kollektive trafik, også i forstæderne, siger Anders W. Berthelsen.Flertal for løsning
Rådmand Christoffer Lilleholt vil nu tage analysen og dens konklusioner med ind til forhandlingerne om næste års budget.
- Jeg tror ikke, at borgerne i Højby vil tage cyklen eller bilen ind til letbanen. Så er det altså nemmere at tage bussen. Derfor går vi ind til forhandlingerne med et ønske om, at vi finder penge for at undgå nedskæringerne, siger Christoffer Lilleholt.
Odense Letbane begynder efter planen at køre omkring årsskiftet.
Det siger partikollegaen og byrådskandidaten Johnny Killerup til TV 2 Fyn.
Hvis du får flere stemmer end Christoffer Lilleholt, og der er blåt flertal, er Johnny Killerup så borgmester?
- Ja!, svarer Johnny Killerup.
Men Johnny Killerup udfordrer ikke kun Christoffer Lilleholt, han udfordrer også Venstres planer for, hvordan en valgkampagne skal køres på fynsk grund.
Navnet Johnny Killerup vil for nogen vælgere virke bekendt. Det er nemlig ikke er første gang, han står på Venstres liste over byrådskandidater. For 28 år siden var han i spil som spidskandidat, men en intern strid fik ham til at trække sig.
Siden er der løbet megen vand i Odense Å og ikke mindst i Atlanterhavet, som Johnny Killerup har krydset. Han har opholdt sig i udlandet i 25 år, men er vendt tilbage til sin fødeby, den by hvor han er opvokset og har fået sin uddannelse.
I USA har han haft succes som erhvervsmand, og ser man hans præsentationsvideo, så er der amerikansk kapow i budskaberne.
"Vi kan mere. Vi skal mere", er hans grundlæggende budskab. Han synes, at danske valgkampe er for kedelige. Derfor bliver hans kamp kæmpet efter amerikansk forbillede.
- Jeg vil føre en utraditionel valgkamp, og jeg er meget inspireret af den måde, der føres politik og kampagner på i USA.
- Jeg synes ærlig talt, at det har har været en smule kedeligt, og en smule traditionelt, den måde der er ført valgkamp på (i Danmark, red.), så jeg håber at kunne give det en ny dimension og lidt mere liv og bevægelse, så vi kommer tættere på folks hverdag, siger Johnny Killerup.
Alle restriktioner fjernes: Nu kender Vollsmose sin genåbningsdato
Det bliver maksimalt til 17 dages nedlukning af Vollsmose. Når landets restriktioner droppes 10. september, åbner også de nedlukkede sogne.
Når alle coronarestriktioner stopper fredag den 10. september, ophører også nedlukningen af Vollsmose.
Dermed bliver det maksimalt til 17 dages nedlukning i den odenseanske bydel - uanset om smittetallene når at komme under de tre kriterier for nedlukning eller ej.
Det oplyser Sundhedsministeriet.
Mulighed for tidligere genåbning
Tirsdag i denne uge nåede incidenstallet i Vollsmose Sogn op på 1.007, og da både positivprocenten og antal smittede i forvejen var højere end det tilladte, skulle samtlige skoler, sfo'er og fritids- og kulturtilbud lukke ned fra onsdag.
Nedlukningen betød blandt andet, at den nyåbnede Odinskolen efter bare to uger med elever på skolen, måtte sende alle hjem.
Fremover vil det stadig være muligt at lukke eksempelvis en skole, hvis smitte udbruddet er højt.
Vollsmose Sogn kan åbne før den 10. september, hvis det i syv dage i træk lykkes at få enten positivprocenten ned under tre, antal smittede over syv dage under 20 eller incidenstallet under 1.000.
Præcis hvordan han vil føre sin valgkamp vil han ikke ud med, men siger dog, at det bliver en aktiv og interaktiv kampagne.
- Vi er ude at møde mennesker, vi er søde, vi er sjove, vi er levende, vi er foreslående, men også lyttende. Så det bliver en meget dynamisk kampagne, uddyber den 55-årige V-kandidat.
Der bliver ikke nogen pjecer, valgplakater og debatter fra hans side. Tiden er løbet fra den slags, mener han.
- Vi er kommet meget langt fra vælgerne. Kun tre procent af vælgerne er medlem af et parti, så vi er faktisk ikke i dialog med dem, hverken i hverdagen eller ude i vores partiforeninger. Vi skal nytænke, hvordan vi kommer i dialog med folk, hvordan vi får os selv præsenteret og også vise, at politik ikke er elitært og mærkeligt og kunstigt.
- Vi er levende mennesker, som har noget på hjertet og vil gøre en forskel for vores by, siger han.
Familien er med
Han er ikke bleg for, at inddrage sin familie i sin valgkamp, og lade folk komme tættere på ham og hans privatliv.
Således kan man ikke kun læse om hans opvækst og hans karriere på hans kampagnesite, men også om hans familiære forhold, og om at han har en datter i USA, som er rumfartsingenør og en far, som elsker at være i Rudkøbing og er aktiv roer og cykelrytter.
Hemmelig udgravning: 3.000 år gammelt danefæ fundet ved Ullerslev
Siden januar i år har arkæologer fra Østfyns Museer vidst, at der lå danefæ nedgravet på en mark ved Ullerslev. Torsdag begyndte udgravningen.
- Jeg har ventet på den her dag siden den 29. januar.
Sådan siger arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer, Malene Beck, til TV 2 Fyn.
Hun står på en mark ved Ullerslev. Sammen med hende er en gravko, to detektorførere og en gruppe arkæologer. I flere måneder har de vidst, at der lå rester af et offerfund fra bronzealderen, og nu kan de endelig begynde udgravningen.
I januar modtog Malene Beck et opkald fra den passionerede detektorfører Dennis Holm fra Aunslev. Han havde sammen med sin far, Børge Holm, fundet fragmenter fra flere kvindesmykker fra bronzealderen. Siden da har Malene Beck og hendes kollegaer holdt fundet hemmeligt for at sikre, at andre ikke ville komme dem i forkøbet med udgravningerne.
Konteksten er vigtig
Fundet bød blandt andet på 3.000 år gamle fragmenter fra et tidstypisk bæltesmykke. Men endnu vigtigere - det var muligt for arkæologerne at se, hvor offerfundet oprindeligt var blevet begravet.
- Det interessante for mig som arkæolog er konteksten. Jeg vil rigtig gerne have selve fundene, men når vi kan se, hvordan de oprindeligt har været gravet ned og i hvilken sammenhæng, giver det os en helt anden forståelse for fundet, siger Malene Beck.
En vellykket udgravning
Selvom forventninger til dagen på forhånd var store, udspillede den sig, som Malene Beck kunne have ønsket sig.
- Det har absolut været det udbytte, vi havde håbet på. Jeg havde håbet, vi ville finde det sted, det oprindeligt havde været gravet ned, og det har vi fundet.
Fundene på marken er danefæ, hvilket betyder, at de tilhører staten, og derfor skal fundene også indleveres til Nationalmuseet. Malene Beck, håber dog på, at fundene med tiden kan blive udstillet på Fyn.
- Jeg tror, det også er er en del af det, at vide, hvad det er for en person der er bag ved den facade som mange politikere har. De er meget korrekte og formelle, siger Johnny Killerup og tilføjer:
- Jeg vil godt dele min hverdag, og jeg vil også, at når man inviterer folk indenfor i dagligstuen, at de så ser nye sider af en person. Det tror jeg faktisk godt folk kan lide.
Åbner sin egen kampagnebutik
Han åbner sin helt egen kampagnebutik på gågaden. Og det er ikke fordi, at han synes Venstre og partikollegerne fører en kedelig valgkamp.
- Jeg synes, jeg kan tilbyde noget andet, noget mere. Som mit slogan "Vi kan mere. Vi skal mere", det tror jeg vi allesammen skal udfordres på.
- Det er ikke en kritik, det er bare et udtryk for, at vi kan godt gøre tingene lidt anderledes, lidt alternativt, lidt levende.
Han er samtidig ikke bleg for, at indrømme, at han har også har politiske ambitioner om mere end bare en tilbagevenden til byrådet.
- Jeg tror, alle politikere sidder med en lille borgmester i maven. En politiker der siger, at de ikke går efter absolut indflydelse og så højt til tops som muligt, det tror jeg faktisk ikke helt på.
V-folk vælges på personlige stemmer
I det siddende byråd i Odense har Venstre seks medlemmer. Christoffer Lilleholt er rådmand og er udpeget som partiets spids- og borgmesterkandidat.
Venstrekandidaterne stiller op til kommunalvalget på en såkaldt nomineret opstilling. Det betyder, at ligegyldigt om man er nummer et eller 18 eller 25 på listen, så vil man blive valgt på antallet af personlige stemmer.
Rækkefølgen er typisk blevet besluttet på et opstillingsmøde, og det er endnu uvist, hvor på listen Johnny Killerup står.
Venstre åbnede fredag eftermiddag en valgbutik på gågaden i Odense. Partileder Jakob Ellemann-Jensen klippede snoren.