Frank Tobe var manden, der fik den ide, at det var en dansk robotarm fra Universal Robots, der skulle ringe med klokken på Nasdaq-børsen. Som den første robot nogensinde.
I de kommende tre dage vil han researche på en række artikler om Danmarks robotmiljø. Han vil beskrive Danmarks voksende rolle på verdensscenen for robotter, og han er begejstret for det, RoboCluster og Odense Robotics har opnået.
-Jeg er en fast tilhænger af at samfund producerer bedre end individer, og disse to samfund har haft succes med at slå forskellige interessenter sammen i vores nye robotteknologi industri. Lige fra iværksættere, væksthuse, investorer, til venturekapitalselskaber, virksomheder, brugere, den akademiske verden, og universitetsstuderende, siger han.
I Odense skal han møde centrale personer og virksomheder i robotklyngen. Han skal besøge SDU, Teknologisk Institut, Dronecenteret i lufthavnen, UR, MiR, Gibotech, Egatec, OnRobot, Startup Hub’en, og Invest In Odense.
Robotvirksomheder samarbejder
Frank Tobe er især interesseret i det samarbejde, der er imellem virksomhederne i robotklyngen på Fyn. Evnen til at dele viden og teknik og det at fejre hinandens succeser gørman i højere grad i den danske robotklynge, end man ser andre steder. Virksomhederne er ikke ret tit konkurrenter, for de har hver deres fokusfelter.
-Der er en naturlig lyst til at lære af og blive inspireret af fagfæller og industri-stjerner. Klyngegrupper som disse to danske kan man sammenligne med dem i Pittsburgh, Boston / Cambridge og Silicon Valley, siger Frank Tobe.
Større global synlighed
Han har stor viden indenfor robotverdenen og er dybt respekteret internationalt. I RoboCluster forventer Clusterchef Bjarke Nielsen, at artiklerne i The Robots Report kan give en større global synlighed.
-Det er et magasin, der bliver læst globalt - både af købere og udviklere og forskere i robotter. Det kan betyde, at omverdenen får øje på, hvad der sker i Odense. Jeg og andre kan få nye kontakter. Yderligere underbygger det, at vi rent faktisk er et centrum for udvikling af robotteknologi, siger han.
Roboteventyr i USA
Formidling med amerikansk perspektiv er også interessant, fordi mange af de fynske robotvirksomheder er i fuld gang med at etablere sig i USA. Det gælder bl.a. Egatech, Mir, der nyligt har oprettet kontor i New York, Universal Robots, som er i fuld gang i USA og Effimat, der altid har haft store kunder i USA.
-Jeg har aldrig mødt ham før, men jeg forventer, at han er nysgerrig og gerne vil vide, hvad vi går og laver. Jeg har fulgt ham og hørt om ham, og ved, at han brænder for robotmiljøet. Så jeg glæder mig til at møde ham, siger Bjarke Nielsen.
Når Frank Tobe rejser hjem på torsdag, får han et eksemplar af Carsten Stenos robotbog "En klynge, der virker" med sig hjem.