Kollektiv opsigelse for sygeplejersker:
- Opsigelserne kommer uanset hvad
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I facebookgruppen "Kollektiv opsigelse" har sundhedspersonale landet over planlagt at opsige deres stillinger i protest mod deres løn- og arbejdsforhold.
Tirsdag var sidste chance, hvis sygeplejersker ville sige deres arbejde op inden den 1. december.
I facebookgruppen "Kollektiv opsigelse" har sundhedspersonale nemlig i flere uger planlagt at opsige deres stillinger i protest mod deres løn- og arbejdsforhold.
Gruppen har medlemmer fra hele landet. Det gælder også medarbejdere fra Odense Universitetshospital.
- Vi er sommetider tvunget til at stå og vælge blandt patienterne. Hvem der egentlig skal klare den, og hvem der ikke skal, siger Mette Vestergaard Jørgensen, der er sygeplejerske på Odense Universitetshospital.
På Odense Universitetshospital har man endnu ikke noget overblik over, om der er nogen, der har sagt op, og i så fald hvor mange. OUH forventer først at have et overblik fredag, oplyser hospitalet til TV 2 Fyn.
- Opsigelserne kommer uanset hvad, og opsigelserne kommer også fra OUH. Det gør de. Det kommer måske bare mere drypvis og ikke lige på dagen, siger sygeplejerske Mette Vestergaard Jørgensen.
Sygeplejeråd tager afstand fra kollektive opsigelser
Det er pinligt, at det er nået dertil, at sundhedspersonale truer med kollektive opsigelser, lyder meldingen fra formanden for DSR.
Formanden for sygeplejernes fagforening tager fuldstændig afstand fra kollektive opsigelser og overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
Sådan lyder meldingen fra Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd (DSR), tirsdag eftermiddag.
Det sker, efter at den såkaldte Styregruppe for National Arbejdsnedlæggelse har varslet, at sygeplejersker landet over vil indgive en opsigelse, inden dagen er omme i protest mod deres løn- og arbejdsvilkår.
- Jeg må fuldstændig klart tage afstand fra alt, hvad der handler om kollektive opsigelser og overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Det er ikke en del af den værktøjskasse, vi som faglig organisation har med os, siger Grete Christensen til TV 2.
På Odense Universitetshospital har man endnu ikke noget overblik over, om der er nogen, der har sagt op, og i så fald hvor mange. OUH forventer først at have et overblik fredag, oplyser hospitalet til TV 2 Fyn.
Talsmand har sagt op
Talsmanden for styregruppen, sygeplejersken Luca Pristed, har allerede tidligt tirsdag morgen afleveret sin opsigelse hos sin arbejdsgiver på Rigshospitalet.
- Det står klart for os nu, at politikerne ikke lytter til os. Jeg føler, at vi er nødt til at sige fra nu. Det er derfor, jeg har lavet den her kollektive opsigelsesopfordring, siger han til TV 2.
Tiltaget er et udtryk for det pres og de arbejdsvilkår, der har været for sygeplejersker og en række ansatte i sundhedsvæsenet gennem længere tid, mener Grete Christensen.
Spurgt ind til om hun ikke selv bærer et ansvar for, at medlemmerne ikke har fået bedre vilkår på bagkant af trepartsforhandlingerne i foråret, er formanden klar i mælet.
- Nu er vi altid to om at sikre jobbet. Jeg sidder ikke og forhandler alene. Så havde verden set meget anderledes ud, siger hun.
Efteråret igennem har der været punktvise arbejdsnedlæggelser blandt utilfredse sygeplejersker på landets sygehuse, der nu kulminerer med, at et endnu uvist antal sygeplejersker har udtrykt ønske om at indgive en opsigelse tirsdag 30. november.
- Pinligt for arbejdsgiverne
Hos arbejdsgiverne, Danske Regioner, har man tirsdag ikke kunnet give et bud på, hvor mange opsigelser de har modtaget. En endelig opgørelse forventes sidst på ugen.
I et skriftligt svar til TV 2 skriver Danske Regioner angående eventuelle fælles opsigelser:
- Vi betragter kollektive opsigelser som et kampskridt, som vi ikke på forhånd kan vurdere omfanget af, men vi vil naturligvis være opmærksomme på det i forbindelse med opsigelser, der falder i november måned.
Grete Christensen mener, at der hver dag kæmpes for overlevelse ude på de danske sygehuse.
- Det er fuldstændig urimelige vilkår, vi er oppe imod i øjeblikket, og der skal handles nu. Vi kan ikke sidde på hænderne længere, siger hun.
Hun fortæller, at hun dagligt er i kontakt med sygeplejersker, der føler sig nødsaget til at stoppe med at arbejde for at få familielivet til at fungere, og det kan ikke være rimeligt, mener hun.
- Det er utrolig pinligt for arbejdsgiverne, hvis der skal trues med kollektive opsigelser, hvis det er det, der skal til, før der bliver skabt reelle handlinger i forhold til den kaotiske situation, siger hun.
Hospitaler presset i bund
Ifølge SF understreger meldingerne om opsigelser på landets sygehuse behovet for tilførsel af flere penge til sundhedsvæsnet.
Støttepartiet vil i denne uges finanslovsforhandlinger medbringe et krav om mindst en milliard kroner til sundhedspersonale for blandt andet at afhjælpe akut mangel på personale og en truende "nedsmeltning" på sygehusene.
- Jeg tror ikke, at vi kommer til at snakke om mindre end en milliard. Og gerne noget mere. For vi står med nogle problemer, der ikke er nemme at løse, siger partiformand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.
Pengene skal ifølge formanden tages fra krigskassen. Krigskassen blev oprettet første gang i 2020, da man afsatte en stor sum penge til at håndtere akutte udfordringer i forbindelse med pandemien. Midlerne skal afsættes til det, som SF kalder et coronatillæg.
Det Konservative Folkeparti og Venstre mener også, at der er skal tilføres flere midler til sundhedsvæsnet.
Regeringens andet støtteparti Enhedslisten har indkaldt statsminister Mette Frederiksen (S) til en hasteforespørgsel i Folketinget 1. december om problemet i sundhedsvæsenet.
Øget pres på sundhedspersonale
En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viste tidligere på året, at der mangler omkring 4.700 sygeplejersker på landsplan.
Til dagligt arbejder der 3.600 sygeplejersker på OUH, men det er ikke muligt at sige præcist, hvor mange sygeplejersker der mangler på Fyn.
På intensivafdelingen på OUH mangler der eksempelvis mellem 40 og 45 sygeplejersker. Det svarer til cirka ti procent af alle intensivsygeplejersker.
Efteråret igennem har sygeplejersker og andet sundhedspersonale derfor punktstrejket. Mandag morgen var flere sygeplejersker fra OUH også troppet op foran hospitalet for strejke i en time.
Den seneste tid har sygeplejersker og sundhedspersonale på landets hospitaler især mærket et øget pres på grund af manglende personale til blandt andet det stigende antal indlagte med covid-19.
Sygeplejerske: -Vi er nødt til at råbe politikerne op
OUH mangler 40 intensivsygeplejersker - må igen udskyde operationer
Der mangler mellem 40 og 45 sygeplejersker på intensivafdelingen på OUH. Det betyder, at de bruger sygeplejersker fra andre afdelinger, og konsekvensen er udskudte operationer.
Torsdag kunne TV 2 Fyn fortælle historien om en sygeplejerske, der var nødt til at skifte job, og noget tyder på, at hun ikke er den eneste, der synes branchen er for hård.
På intensivafdelingen på OUH, kan lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen fortælle, at der mangler mellem 40 og 45 sygeplejersker.
Det svarer til cirka ti procent af alle intensivsygeplejersker.
- Intensivområdet er et område, der er præget af høj vagtbelastning, patienterne skal jo ses døgnet rundt alle årets dage, og det vil sige, at der er mange vagter, og der er meget weekendarbejde, siger Bjarne Dahler-Eriksen.
- Intensiv er også et område, der har været meget i vælten, de sidste to år siden vores covid-problematik startede, og det er hårdt at stå med covidpatienter.
Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen er det dog ikke de fysiske rammer på afdelingen, men derimod en generel mangel på sygeplejersker, der er skyld i det lave antal på intensivafdelingen.
En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viste tidligere på året, at der mangler omkring 4.700 sygeplejersker på landsplan.
Til dagligt arbejder der 3.600 sygeplejersker på OUH, men det er ikke muligt at sige præcist, hvor mange sygeplejersker, der mangler på Fyn.
Låner fra andre afdelinger
For at løse problemet med manglen på sygeplejersker, låner intensivafdelingen i øjeblikket sygeplejersker fra andre afdelinger. Det betyder til gengæld at flere patienter får udskudt deres planlagte operationer.
- Det er jo alvorligt. Det betyder igen desværre, at der er nogen patienter, hvor vi må sige, at vi desværre ikke kan operere, som vi egentlig havde planlagt. Det er vi rigtig kede af, forklarer Bjarne Dahler-Eriksen.
Han kan fortælle, at de i forvejen har været nødt til at aflyse operationer, da flere sygeplejersker holder deres sommerferie nu efter sommerens langvarige sygeplejeskerstrejke.
Derudover betyder den stigende coronasmitte også, at der kommer et øget pres på især intensivafdelingen. Derfor har man på OUH iværksat flere ting, som skal hjælpe med at håndtere problemet.
- Noget af det vi kommer til at gøre og allerede har gjort, det er at flytte nogen arbejdsopgaver fra sygeplejerskerne over til andre faggrupper.
- Det, vi prøver at gøre, det er at sikre, at vi kan behandle alle de akutte og alle de livstruende sygdomme, som blandt andet kræft og hjertesygdomme. Så bliver det igen dem som kan udsættes, der bliver udsat. Vi er rigtig kede af de borgere så kommer til at have ondt lidt længere, men det er sådan vi må prioritere sundhedsvæsenet, siger Bjarne Dahler-Eriksen.
- Vi er nødt til at råbe politikerne op og fortælle, at vi mangler folk. Vi mangler veluddannede sygeplejersker til at passe vores patienter. Det er aldrig nogensinde patienterne, som vi vil ramme i det her, siger sygeplejerske Mette Vestergaard Jørgensen.
Men det gør I jo?
- Ja, det gør vi et eller andet sted, fordi det er vores job at passe patienterne. Men et eller andet sted er vi nødt til at sige, at vi passer også på patienterne ved at sige vores job op ved at gøre opmærksom på, at vi her har et kæmpe problem, siger Mette Vestergaard Jørgensen.