OUH mangler 40 intensivsygeplejersker - må igen udskyde operationer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der mangler mellem 40 og 45 sygeplejersker på intensivafdelingen på OUH. Det betyder, at de bruger sygeplejersker fra andre afdelinger, og konsekvensen er udskudte operationer.
Torsdag kunne TV 2 Fyn fortælle historien om en sygeplejerske, der var nødt til at skifte job, og noget tyder på, at hun ikke er den eneste, der synes branchen er for hård.
På intensivafdelingen på OUH, kan lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen fortælle, at der mangler mellem 40 og 45 sygeplejersker.
Det svarer til cirka ti procent af alle intensivsygeplejersker.
- Intensivområdet er et område, der er præget af høj vagtbelastning, patienterne skal jo ses døgnet rundt alle årets dage, og det vil sige, at der er mange vagter, og der er meget weekendarbejde, siger Bjarne Dahler-Eriksen.
- Intensiv er også et område, der har været meget i vælten, de sidste to år siden vores covid-problematik startede, og det er hårdt at stå med covidpatienter.
Bjarne greb Lars Høghs trøje for 27 år siden - nu bortauktionerer han den
En dedikeret fan af Odense Boldklub sætter Lars Høghs gamle spillertrøje på auktion for at støtte Kræftens Bekæmpelse.
Efter OB's sidste hjemmekamp i sæsonen 1993-94 kastede Lars Høgh sin målmandstrøje ud til publikum.
Trøjen greb Bjarne Jensen, der var blandt tilskuerne på Odense Stadion til den kamp for 27 år siden.
Nu bortauktionerer han trøjen.
Spontan idé fra dedikeret fan
Bjarne Jensen fortæller, at han har et stort hjerte for OB, som han har fulgt de seneste 30 år. Han har sæsonkort og slæber gerne sine to sønner med.
- Hvis vi ikke er syge, er vi der hver gang, siger han.
Idéen til auktionen var spontan, men alligevel fuld af gode intentioner.
- Det var for at gøre en god gerning og samle ind til Kræftens Bekæmpelse på den sørgelige baggrund med Lars.
Den tidligere målmand for Odense Boldklub er syg med kræft og er erklæret terminal.
Derfor var det for Bjarne Jensen helt nærliggende, at trøjen skulle frem fra skabet og bortauktioneres for et beløb, der skal gives videre til kræftforskning, forebyggelse og støtte til patienter som Lars Høgh.
Håber at firdoble startpris
Bjarne Jensen satte startprisen til 5.000 kroner og i skrivende stund - tre dage senere - er det højeste bud 12.000 kroner for trøjen.
- Til at starte med havde jeg slet ingen forventninger, fortæller Bjarne Jensen.
Men facebook-opslaget fik hurtigt opmærksomhed - lige nu er det delt 695 gange.
Nu har Bjarne Jensen et håb om, at auktionen ender med en slutpris på mellem 15.000 og 20.000 kroner.
Auktionen slutter på lørdag klokken 8.17. Det særlige tidspunkt har også en særlig betydning, da Lars Høgh nåede at spille 817 kampe for OB.
Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen er det dog ikke de fysiske rammer på afdelingen, men derimod en generel mangel på sygeplejersker, der er skyld i det lave antal på intensivafdelingen.
En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viste tidligere på året, at der mangler omkring 4.700 sygeplejersker på landsplan.
Til dagligt arbejder der 3.600 sygeplejersker på OUH, men det er ikke muligt at sige præcist, hvor mange sygeplejersker, der mangler på Fyn.
Låner fra andre afdelinger
For at løse problemet med manglen på sygeplejersker, låner intensivafdelingen i øjeblikket sygeplejersker fra andre afdelinger. Det betyder til gengæld at flere patienter får udskudt deres planlagte operationer.
- Det er jo alvorligt. Det betyder igen desværre, at der er nogen patienter, hvor vi må sige, at vi desværre ikke kan operere, som vi egentlig havde planlagt. Det er vi rigtig kede af, forklarer Bjarne Dahler-Eriksen.
Han kan fortælle, at de i forvejen har været nødt til at aflyse operationer, da flere sygeplejersker holder deres sommerferie nu efter sommerens langvarige sygeplejeskerstrejke.
Fagforening undrer sig: Vi skal spare og fyre folk, men der er penge til to nye forvaltninger
Forhandlinger på en valgnat kan medføre mange forskellige resultater. I Odense endte det med, at der blev oprettet to nye forvaltninger og dermed to nye rådmændsposter. Fagforeningen Tekninsk Landsforbund er uforstående over, at Odense har råd til det.
En sundhedsforvaltning og en miljøforvaltning. Det er de to forvaltninger, der blev lavet på valgnatten, da borgmester Peter Rahbæk Juel, og de andre partier skulle konstituere sig.
Det betød også, at der skulle vælges to nye rådmænd. Tim Vermund fra Socialdemokratiet blev klimarådmand og Tommy Hummelmose fra de Konservative blev sundhedsrådmand.
Beslutningen om at oprette to nye forvaltninger har ført til en del spørgsmål. Fagforeningen Teknisk Landsforbund, hvis medlemmer primært er ansat som teknisk personale i blandt andet byggesager, har skrevet et åbent brev til lokalpolitikerne i Odense.
Som I måske ved, har de seneste år har været hårde for medarbejderne i Odense Kommune. Overskredne budgetter, massefyringer og et arbejdsmiljø under pres.
Sådan starter brevet til lokalpolitikerne, og det fortsætter med at forklare, hvordan deres medlemmer føler de skal løbe stærkere på deres arbejde, fordi der skal spares, og derfor kan de ikke forstå, hvorfor der er råd til at oprette to nye forvaltninger med de udgifter det medfører.
Hvordan kan de finde penge til det her?
Tillidsrepræsentant i Teknisk Landsforbund Syddanmark, Christina Hoff, kan heller ikke forstå, hvordan det hænger sammen, når hendes kollegaer oplever en presset hverdag og kan mærke besparelserne.
- Det ligger op til mange spørgsmål og frustrationer, fordi det ender med, at der skal spares på os, eller har pengene været der hele tiden, og hvorfor har vi så skulle spare indtil nu?
Christina Hoff fortæller, at hun oplever, at hendes kollegaer frygter, at de nye forvaltninger betyder, at de skal løbe endnu hurtigere.
- Hvis man skal flytte folk fra andre forvaltninger, så frygter jeg, at vi der er tilbage skal løbe hurtigere, og hvis der skal ud og ansættes nye, så koster det jo endnu flere penge. Jeg mangler bare svar på, hvad man tænker.
Christina Hoff siger, at det der fylder mest hos hende er de fyringer, hun har oplevet.
- Det, jeg står uforstående overfor, er, at vi har set kollegaer blive fyret på grund af besparelser, men der er råd til to helt nye forvaltninger.
Tavshed fra politikerne
TV2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra de politikere, der er med i aftalen om at oprette to forvaltninger.
Borgmester Peter Rahbæk Juel vil ikke stille op til interview, siger han til TV2 Fyn.
Brian Dybro (SF), Søren Windell (K), Susanne Crawely, (B) Reza Javid (Ø) og Andreas Møller (D), er ikke vendt tilbage på vores henvendelser på SMS eller besvaret vores opkald.
Derudover betyder den stigende coronasmitte også, at der kommer et øget pres på især intensivafdelingen. Derfor har man på OUH iværksat flere ting, som skal hjælpe med at håndtere problemet.
- Noget af det vi kommer til at gøre og allerede har gjort, det er at flytte nogen arbejdsopgaver fra sygeplejerskerne over til andre faggrupper.
- Det, vi prøver at gøre, det er at sikre, at vi kan behandle alle de akutte og alle de livstruende sygdomme, som blandt andet kræft og hjertesygdomme. Så bliver det igen dem som kan udsættes, der bliver udsat. Vi er rigtig kede af de borgere så kommer til at have ondt lidt længere, men det er sådan vi må prioritere sundhedsvæsenet, siger Bjarne Dahler-Eriksen.