Konservative: Odense bør oprette støttekontor til lokale virksomheder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Konservative i Odense foreslår, at der etableres en kommunal enhed, som kan hjælpe de lokale virksomheder med ansøgninger til de statslige hjælpepakker.
Covid-19 udbruddet kan betyde en stærkt stigende arbejdsløshed i Odense.
Det Konservative Folkeparti foreslår derfor oprettelse af en kommunal akut støtteenhed, hvor odenseanske virksomheder kan få råd, hjælp og vejledning til at søge økonomisk støtte fra statens hjælpepakker.
Odeon: Endnu et øv-år - og nu venter corona-regning
Endnu et år med underskud i Odeon. Nu venter regningen fra corona og aflysninger.
Endnu engang kom Odeon i Odense ud af regnskabsåret med underskud. Og hvad værre er, så betyder skiftet til Comwell som ny driftsoperatør, at Odeons ledelse allerede før corona-udbruddet regner med endnu et underskud i 2020.
Det fremgår af det netop offentliggjorte regnskab for H.C. Andersen Kongres Center, der indbefatter Comwell H.C. Andersen samt de forpagtede ejendomme Odeon og Odense Koncerthus.
I sidste uge meddelte Comwell, at de grundet de skærpede påbud, måtte lukke otte af deres i alt 15 danske hoteller. Mandag meddeler de, at lukkede hoteller og tomme ordrebøger koster 250 medarbejdere jobbet.
Det uvist, hvor mange af fyringerne, der rammer kædens fynske hoteller.
Før skat gav driften af H.C. Andersen Kongres Center i 2019 et underskud på en halv million kroner mod et underskud på 1,5 millioner kroner året i forvejen.
- For det kommende regnskabsår forventes et underskud på niveau med eller værre end 2019, idet omkostninger forbundet med overgang til ny hoteloperatør ikke fuldt ud forventes at blive opvejet af driftsforbedringer, da der er tale om et opstartsår. På længere sigt forventes aftalen at forbedre selskabets drift med regnskabsmæssige overskud til følge, hedder det i ledelsesberetningen.
Og videre:
- Det kan konstateres, at det fortsat har været vanskeligt at opnå en tilstrækkeligt rentabel drift i Odeon, idet omkostninger til drift af huset og arrangemeneter overstiger det forventede.
Svær fremtid
Regnskabet blev godkendt på selskabets generalforsamling i torsdags, og det er lykkedes at nå at tilføje et afsnit om corona-udbruddet til trods for, at regnskabsåret sluttede ved årsskiftet.
- Som følge af udbruddet af Covid-19 pandemien i foråret 2020 er selskabets aktiviteter i marts og april i stort omfang påvirket af aflysninger og udeblevne bookinger. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudse, hvornår situationen normaliseres, og dermed at vurdere den regnskabsmæssige virkning heraf, hedder det.
Selskabets egenkapital er på 81 millioner kroner og det fremgår af en note, at ejerne forventes at kunne absorbere aktivitetsnedgangen.
Omregnet til heltidsansate var der sidste år 119 ansatte i selskabet.
H. C. Andersen Kongres Center er ejet af den fynske erhvervsmand Jens Belling. Han er nu indtrådt som direktør i selskabet, hvor han afløser Christian Juul Belling.
Skiftet er registreret i selskabsstyrelsen i fredags.
- Vi skal sikre, at vi som kommune hjælper virksomhederne, så meget vi kan, siger den konservative gruppeformand i Odense Byråd Tommy Hummelmose til TV 2/Fyn.
- Konkret skal Odense Kommune orientere om støttemulighederne og hjælpe virksomhederne videre i systemet. Det kan være en kompliceret affære for mange, og derfor er der brug for en hjælpende hånd.
Markant større ledighed i de kommende måneder
Direktør i Fyns Erhverv, Jytte Reinholdt, er umiddelbart positiv overfor ideen.
- Der er helt sikkert behov for en funktion eller en hot-line, når vi taler om for eksempel iværksættere, som ikke har den administrative power til at klare sig igennem systemerne. De store virksomheder skal nok klare sig, men det kan være svært for for de helt små, siger hun.
Nedlukning forlænget:
- Vi vil ikke gøre andet end at bakke op
Formanden for Dansk Industri på Fyn, Poul Strandmark, bakker op om statsminister Mette Frederiksens melding om, at Danmark fortsat skal være delvist lukket ned.
Det kom ikke bag på formanden for Dansk Industri på Fyn, Poul Strandmark, at statsminister Mette Frederiksen (S) på mandagens pressemøde i Statsministeriet meddelte, at den delvise lukning af Danmark er forlænget.
- Det var forventet.
- Vi må stole på, at det er det rigtige. Og vi vil ikke gøre andet end at bakke op om det, siger Poul Strandmark til TV 2/Fyn.
Han tilføjer, at det kommer til at koste virksomhederne enorme summer - specielt vil det fortsat ramme oplevelsesindustrien over en bred kam.
Lige nu kræver det et utroligt sammenhold, siger formanden og spår, at vi får et andet Danmark, når coronakrisen er ovre.
- Så skal vi lytte til alle gode røster. Men det kommer til at koste på alle felter - der kommer en gigantisk regning, som skal betales.
Poul Strandmark fortæller, at Dansk Industri på Fyn har opfordret sine medlemmer til at byde ind, hvis de kan hjælpe myndighederne med produktion af værnemidler.
- Vi rundsendte en opfordring i sidste uge om, at man skal melde ind til myndighederne, siger han.
En virksomhed, som har meldt sig, er Nyborg Destilleri. Her har man midlertidigt stoppet produktionen af spiritus og sadlet om til sprit til desinfektion af danske hænder.
Hvor finder man arbejde nu?
Stig Møller, formand for 3F Odense Industri, siger til TV 2/Fyn, at forlængelsen frem til påske ikke behøve at betyde fyringer.
- Men hvis virksomhederne ikke vil bruge de muligheder, der ligger i trepartsaftalen, så er det opsigelser, vi må se komme.
Netop trepartsaftalen handler blandt andet om kompensation for løn, faste udgifter og aflysninger. Og de muligheder bruges konstruktivt ude i virksomhederne.
- Vores tillidsfolk fortæller, at der snakkes meget ude på virksomhederne om, hvad man kan gøre i situationen, for det værst tænkelige scenarie er opsigelser. For hvor går man hen og finder andet arbejde nu?, siger Stig Møller.
Han tilføjer, at det "ikke er voldsomt endnu", men kan blive det jo længere corona-krisen har sit greb om Danmark, og regeringen bliver nødt til at inddæmme coronavirussen covid-19 med restriktioner.
- Det er en nødvendig ting. Der er nok ikke ret mange, der havde regnet med, at det kun ville vare 14 dage. Forlængelsen er en fornuftig beslutning, siger Stig Møller.
Hvis der er opbakning til forslaget, er det tanken, at støtteenheden skal kontakte samtlige odenseanske virksomheder via e-boks og e-mail. Og virksomhederne skal kunne kontakte støtteenheden via telefon, e-mail, e-boks, Skype og Facebook. Støtteenheden skal oprettes straks og foreløbig fungere i 3 måneder, lyder forslaget.
- Virusudbruddet har sat vores samfund i stå, og det vil betyde en markant større ledighed i de kommende måneder. Kan vi som kommune hjælpe virksomhederne med at undgå fyringer, så skal vi gøre det, men det haster, siger Tommy Hummelmose, som nu vil tage forslaget med til de øvrige partier i Odense Byråd.