Det har været nogle hektiske dage og uger for politiker Johnny Killerup.
En fredag aften luftede venstremanden tankerne om at gå efter borgmesterposten i Odense, selv om by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) er valgt som partiets spidskandidat.
To dage senere blev han som konsekvens heraf smidt ud af partiet, han havde været medlem af i 33 år.
- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke er ked af det. Det er mærkeligt at opleve. Der er ingen, der ringer og siger: Det var dumt sagt. Nu dæmper du retorikken. Ingen dialog. Ingen advarsel eller sanktioner, siger Johnny Killerup.
Vælgerforening: Respekter medlemsdemokratiet
Efter 28 års fravær i odenseansk politik gjorde Johnny Killerup comeback i år ved at være blandt de opstillede kandidater på Venstres liste. Han håber - fortsat - på at blive valgt til kommunalvalget i november.
Men det bliver ikke for Venstre.
Vælgerforeningen i Venstre slår fast, at Johnny Killerups handlinger ikke er forenelige med medlemsdemokratiet og værdierne i Venstre.
Se hele portrættet:
Afviser borgmesterkandidatur
Johnny Killerup mener dog ikke, at han er gået imod medlemsdemokratiet.
- Jeg har aldrig anfægtet, at Christoffer Lilleholt er borgmesterkandidat. Jeg har aldrig kaldt mig borgmesterkandidat. Men hvis vælgerne, et flertal i befolkningen og et flertal i byrådet siger: Nu skal vi i en anden retning. Så er jeg absolut parat til at påtage mig ansvaret, forklarer Johnny Killerup.
Det er ikke første gang, at Johnny Killerup er involveret i intern uro og stridigheder i Venstre i Odense.
Lilleholt, Løkke og Pind
I 1989 blev han som 23-årig valgt til Odense Byråd, og den unge venstremand blev hurtigt en af partiets mest fremtrædende politikere i byen, han var vokset op i.
- Lars Christian Lilleholt kom på journalisthøjskolen, og så manglede de en afløser. Så spurgte han, om jeg havde lyst til at stille op til byrådet. Der havde jeg været medlem af Venstres Ungdom i fire måneder. Lige pludselig stod jeg på en byrådsliste, og lige pludselig sad jeg i byrådet. Det gik stærkt, fortæller Johnny Killerup.
Det ændrede sig dog. En hård og intern strid om magten i partiet fik ham til helt at forlade politik efter fire år i byrådet.
Da Venstres kronprins sagde farvel
Da Johnny Killerup kom ind i odenseansk politik, havde Venstre i Odense gennem årtier været ledet og domineret af rådmand Lennart Larson.
- Det lå i kortene, at Johnny Killerup skulle overtage efter Lennart Larson ved valget i 1993, siger TV 2 Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.
Så let gik det dog ikke.
Venstre i Odense blev delt i to fløje, der støttede enten Johnny Killerup eller Lennart Larson, og det endte i en intern strid og uro i partiet.
- Lennart Larson besluttede så at tage fire år mere. Så blev Johnny Killerup sur, og han forlod politik, siger forklarer Jesper Buch.
Dermed ændrede Johnny Killerups liv og karriere sig drastisk, og han stod ikke længere foran en potentiel gloværdig politisk karriere med en borgmesterpost, en plads i Folketinget eller en ministerpost.
Har du fortrudt, at du forlod politik dengang?
- Jeg sad i VU’s forretningsudvalg med Søren Pind, og jeg så Lars Løkke og Lars Christian Lilleholt blive ministre og statsministre og andet. Det var dem, jeg havde arbejdet sammen med. Jeg kom i byrådet før de fleste af dem. Jeg fortryder ikke, men der har været øjeblikke, hvor jeg tænkte, hvad det kunne have været endt med, siger Johnny Killerup.
Tre hurtige spørgsmål til Johnny Killerup
Flyttede til USA
I stedet for brugte han de næste årtier af sit liv på en karriere i udlandet, blandt andet som lobbyist i Belgien og som økonomisk rådgiver i USA, hvor han samlet set har boet i 25 år.
Hans børn blev født i Belgien og bor i dag i USA. Han blev skilt for seks år siden, og i 2019 vendte han tilbage til Danmark og Odense, hvor han i august blev gift for anden gang.
Nu er den 55-årige eks-venstremand igen med til at skabe overskrifter i de fynske nyhedsmedier.
Erhvervsmand: Kun plads til én konge i Venstre
Der har været delte meninger i erhvervslivet om Johnny Killerups dramatiske farvel til Venstre.
- Jeg begræder ikke hans eksklusion. Der er ikke plads til to konger i samme organisation. Når Johnny Killerup går ind i den organisation og siger, at han vil have topposten, må der reageres, og så skal han vippes ud, når der demokratisk er valgt en anden leder, siger Poul Strandmark, der er formand for Dansk Industri på Fyn.
- Det er et kæmpe tab for Venstre og enormt klodset håndteret af partiet. Jeg er sikker på, at Johnny nok skal komme sig, komme ind i byrådet og sætte en positiv vækstdagsorden, der vil skabe arbejdspladser og dynamik til gavn for velstand og velfærd for Odenses borgere, siger Erling Daell, der er arving til den fynske Harald Nyborg-koncern, herblandt Jem & Fix.
Hverken by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt eller Peter Jarlsten, der er formand for Venstre Odense City, har ønsket at kommentere ekskluderingen af Johnny Killerup.
Kamp om borgmesterpost: Mærkelige ting kan ske
Johnny Killerup vil en af de nærmeste dage afsløre, hvad der så skal ske, nu hvor han efter 33 år som venstremand ikke længere repræsenterer partiet. Dagene som Venstres kronprins i Odense er dog forbi.
- Jeg er ikke færdig i politik. Fyens Stiftstidende kalder mig kaospilot, og andre kalder mig kaosbomben. Det må jeg tage på mig. Jeg glæder mig til at gøre en forskel, siger han.
Kan du stadig blive borgmester, selv om du ikke er en del af Venstre?
- Jeg tror stadig på, at mærkelige ting kan ske. Små flertal på midten kan flytte mange ting. Jeg er ikke skuffet, hvis jeg ikke bliver rådmand eller borgmester. Jeg vil ind og gøre en forskel og skabe nogle resultater, afslutter Johnny Killerup.