Massivt tøjspild skader kloden:
- Jeg har smidt mange Golden Globe-kjoler i en blå container
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Til årets Klimafolkemøde sætter tøjdesigner fokus på tøjproduktionens store aftryk på klimaet.
I denne weekend er der Klimafolkemøde i Middelfart. Et årligt tilbagevendende arrangement, der i år sætter fokus på den grønne omstilling og de bæredygtige løsninger.
En af dem, der skal inspirere på Handlingsscenen, er tøjdesigneren fra Odense Morten Underbjerg.
Han mener, at tøjbranchen er overset i klimadebatten.
- Tøjbranchen er en stor synder. Med ti år i den konventionelle modebranche har jeg set en masse uretfærdigheder og dårlige arbejdsforhold, siger tøjdesigneren.
Tøj produceret som affald
Tøjets klimaaftryk
Beklædningsindustrien regnes for en af de mest forurenende i verden - kun overgået af olieindustrien - og produktionen af tøj står for over ti procent af verdens samlede udledning af CO2.
Til sammenligning står flytrafikken for omkring 5 procent af det samlede CO2-udslip.
Kilde: faktalink
Morten Underbjerg har arbejdet ti år i store italienske modehuse som Valentino og Alberta Ferrati. De lavede kjoler til store røde løber-arrangementer – herunder Golden Globe.
Og her var han vidne til stor overproduktion.
- Hvis nogen skulle have en kjole til en prisuddeling, så blev der produceret en ti-femten kjoler, de kunne vælge imellem. Og så blev resten kasseret, fortæller Morten Underbjerg og tilføjer:
- Så jeg har stået og smidt mange Golden Globe-kjoler og timevis af arbejde i en blå container. Det var noget svineri.
Største klimafolkemøde i gang trods corona:
- Klimaet venter jo ikke
Det store klimafolkemøde i Middelfart er skudt i gang. Men coronaen har sat en stopper for, hvad der skulle have været et kæmpe folkemøde med store klimakanoner og 25.000 deltagere.
Madspild, solceller og tøjproduktion. Det er ord, der flittigt vil blive brugt de næste par dage til Klimafolkemødet i Middelfart, der arrangeres af kommunen selv.
Med et budget på fire millioner kroner og et års planlægning var der lagt op til et kæmpe folkemøde med politikerne Dan Jørgensen og Connie Hedegaard og klimaforsker Sebastian Mernild.
Hovedpersonerne bliver, men det bliver med noget færre gæster og dermed debat.
- Det er drønærgerligt, men der er ikke noget, vi kan gøre ved det. Klimaet sidder ikke og venter, så vi har ikke råd til at miste et helt år mere. Så vi afholder det alligevel, siger borgmesteren i Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Største folkemøde nogensinde
Folkemødet har været afholdt de seneste tre år som et lokalbaseret en-dags-arrangement, men dette år var helt særligt.
TV 2 Fyn til Folkemøde
Torsdag klokken 14.00 arrangerer TV 2 Fyn Event en klimaquiz på debatscenen. Her kan man teste sin klimaviden mod klimafrontkæmperne borgmester Johannes Lundsfryd Jensen og klimakonsulent Rina Ronja Kari. Se med live på TV 2 Fyns Facebookside.
Vært: Signe Ryge. Medvært og dommer: klimaforsker Sebastian Mernild.
- Vi er gået et step – måske to step - op i år og har et program med tårnhøje ambitioner, hvor vi inviterer hele Danmark til klimafolkemøde, siger Johannes Lundsfryd Jensen.
Men hele Danmark bliver det nok ikke til i denne omgang. 25.000 mennesker havde kommunen forventet til de mere end 50 debatter, der fordeler sig over torsdag, fredag og lørdag. I stedet må de nu have 500 mennesker på pladsen ad gangen.
De streamer alle debatterne og regner med at få flere end tusinde seere med derigennem. Dog mener borgmesteren, at fraværet af det fysiske publikum i teltene kommer til at påvirke debatterne.
- Der kommer til at mangle en stor dimension af rigtig mange mennesker, der skulle inspireres direkte. Desuden kommer der til at mangle noget til debatterne i forhold til udveksling af meninger og erfaringer, fordi det er sværere at skabe dialog med dem bag skærmen, siger han.
’Klimahandling nu’
Selvom inspirationsbølgen måske ikke kommer til at række ligeså langt ud, som arrangøren håbede på, er der et helt bestemt formål med årets store møde. Og det er, som temaet ’Klimahandling nu’ antyder, at der skal findes konkrete klimahandlinger.
- Vi har en masse rigtig gode målsætninger, men det er ikke dem, der ændrer samfundet. Det er handlinger. Vi har altså store ambitioner, men vi har ikke udviklet løsningerne endnu, siger borgmesteren.
Derfor er der debatter og taler om både det politiske aspekt, samfundsmæssige aspekt og det individuelle aspekt som privatperson.
De skal alle udveksle ideer og erfaringer og derved inspirere hinanden. Desuden er der opsat pap-vægge, hvor man kan komme med sine idéer til gode klimaindsatser.
TV 2 Fyn til Folkemøde
Torsdag klokken 19.00 er der politisk debat moderet af TV 2 Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro. Den handler om, hvordan samfundet skal genstartes efter coronakrisen, og hvilke erfaringer vi kan tage med videre. Se med live på TV 2 Fyns Facebookside og på tv2fyn.dk.
Her deltager blandt andre Dan Jørgensen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Tommy Ahlers (V).
Middelfart Kommune håber at kunne inspirere til handling – og selv at blive inspireret. De har selv haft meget fokus på klima, siger borgmesteren.
- Vi kan blive inspireret som kommune og blive klogere. Samtidig gør det ikke noget, at vi har masser af gæster, der kommer til vores kommune. Og for det tredje får vi også lejlighed til at fortælle og vise, hvordan vi som en moderne kommune arbejder med klimaforandringer, siger Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Han regner med, at Klimafolkemødet vender tilbage i samme nationale form de næste to år – forhåbentlig med flere tilskuere end dette år. Programmet for dette års klimafolkemøde kan findes her.
Han fortæller desuden, at mange af de steder, han har arbejdet, havde langt mere fokus på fortjeneste, frem for at lave et ordentligt produkt.
- Som designer handler det om hele tiden at designe nye kollektioner, og få kunden til at opleve, at de har brug for at købe noget nyt.
- Det var et hamsterhjul for mig og fuldstændig formålsløst at designe en ny blazer, der var en lille bitte smule anderledes end den forrige, siger han.
Virksomheder har et ansvar
Foruden overproduktion af tøjet, oplevede Morten Underbjerg også utroligt ringe arbejdsforhold.
- Det var indiske kvinder, der håndbroderede kjolerne, og de havde deres små børn liggende ved siden af imens. Det var respektløst at smide alle de kjoler ud over for de indiske kvinder, der arbejdede dag og nat. Det havde jeg ikke lyst til at være en del af, siger han.
Pølsetarme og brusebad: Danmarks bedste klimaiværksætter skal kåres
Seks finalister er nået til fredagens finale i Klima Boost 2020. Der er 250.000 kroner til vinderen.
Klimafolkemødet i Middelfart har mange debatter, diskussioner og taler. Men det byder også på en vaskeægte konkurrence med en stor økonomisk gevinst til vinderen.
Klima Boost 2020 hedder konkurrencen, og her skal man finde årets bedste klimaiværksætter.
Kendisser fra Klima-Danmark er i panelet, og landets seks regionale erhvervshuse har knoklet for at finde hver en værdig repræsentant til finalen.
En del af folkemødet
Det er Middelfart Sparekasse, der står bag Klima Boost i samarbejde med de seks erhvervshuse, og det er altså en del af programmet ved Middelfarts klimafolkemøde.
Den opgave lykkedes erhvervshusene til fulde med, for det var et stærkt og bredt felt, som en jury har skåret ned til seks finalister. Fredag 4. september skal de på scenen og præsentere deres forretning for en fem mand stor jury.
International succes
- Feltet af kandidater var meget stærkt – der er gang i mange spændende ting, som både er til gavn for miljøet og kan blive gode forretninger for både den enkelte og hele Danmark. Ét af kriterierne for at komme i betragtning til prisen er nemlig skalérbarhed, og de seks finalister har alle en forretning, som har potentiale til at blive en succes også uden for landets grænser, siger Martin Baltser, adm. direktør i Middelfart Sparekasse.
Martin Baltser synes selv, der er meget fokus på den grønne omstilling, til gengæld synes han ikke, at man har set så mange af de gode forretningsmuligheder endnu.
- Vi kan se, at de er derude i stort tal, så lad os da få dem frem i lyset til inspiration for andre – og fælles stolthed over, at så mange tør tage kampen op med de store, globale udfordringer, siger Martin Baltser.
Kendte i panelet
Panelet, der skal finde årets klimaiværksætter består af Signe Wenneberg, forfatter og klimaaktivist, Steen Hildebrandt, professor emeritus og formand for 2030-panelet, Heidi Boye, landechef for Too Good to Go, Tommy Ahlers, klimaordfører (V), tidligere minister, iværksætter og investor og Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening.
Finalen livestreames
Den store finale skulle egentlig have været afholdt udendørs på scene med masser af publikum. Men på grund af corona er den nu rykket indenfor i Middelfart Sparekasse med et beskedent publikum. Til gengæld kan man følg med hjemme fra skrivebordet. For det hele livestreames fredag eftermiddag:
De seks finalister i Klima Boost 2020
- Sjælland: AquaGreen ApS, Roskilde. AquaGreen omdanner forurenet slam, kommunalt spildevandsslam og andre biomasser til en Co2-neutral ressource.
- Hovedstaden: evolvT Aps. EvolvT har specialiseret sig i at bringe varer det sidste stykke fra sælger til køber ved hjælp af køretøjer, der drives af el eller bio-diesel. Dermed reduceres luftforurening og Co2-udledning i byerne. EvolvT samarbejder bl.a. med DAO og Nemlig.com.
- Fyn: Proxima Centauri, Odense. Virksomheden har udviklet en robotløsning, der kan sortere dyretarme til pølseproduktion. Løsningen reducerer vandforbruget og frigør et stort potentiale for sparet transport og dermed reduktion i CO2 udslip.
- Sydjylland: Aguardio ApS, Vejle. Aguardios mål er at gøre borgere opmærksomme på deres vandforbrug gennem en løsning, der viser personens vandforbrug i badet. Erfaringer viser, at vandforbruget falder op til 30 procent, når man er bekendt med sit vandforbrug. Aguardio henvender sig primært til boligforeninger og hoteller.
- Midtjylland: Cellugy ApS, Aarhus: Virksomheden har udviklet en ny, bæredygtig coating til papir/karton. Produktet har potentiale til at gå hen og blive en gamechanger for emballage-industrien.
- Nordjylland: Lyras A/S, Aalborg. Lyras har udviklet en teknologi, som tilbyder pasteurisering af fødevareprodukter uden opvarmning. Det giver et stort potentiale for energibesparelser og dermed reduceret udslip af CO2.
De mange kasserede kjoler og de indiske arbejdere blev det grønne vendepunkt for Morten Underbjerg. Han tog til Odense med sin mand og startede sit eget bæredygtige tøjbrand Le Pirol.
- Jeg synes, at det er virksomhederne, der har ansvaret for at få vendt det her. Le Pirol er et grønnere alternativ, og vi prøver med Le Pirol at skabe striktrøjer, der er langtidsholdbare, siger han.
Al produktion foregår desuden i Danmark, og så bruger de økologiske garner til deres striktrøjer. Desuden udgiver de ikke kollektioner, men såkaldte ’styles’ – altså enkelttrøjer.
Mangler du overhovedet tøj?
Hvor meget tøj køber danskerne?
Hver dansker køber i gennemsnit 16 kilogram tøj om året - svarende til i alt 89.000 tons - og over halvdelen af det tøj, vi ikke længere bruger, havner i skraldespanden.
Danskernes forbrug af tøj er steget med 20 procent siden år 2000 og ligger i dag 35 procent over verdensgennemsnittet.
Kilde: faktalink
Han mener, at man bør tænke mere over den sociale bæredygtighed – altså gode arbejdsvilkår. Og selvom han mener, at det største ansvar ligger hos virksomhederne, så mener han alligevel, at forbrugeren kan tænke over noget.
- Lige meget om man giver 39 eller 199 kroner for en trøje, så er det de samme processer, der er i gang. Der er nogen, der har syet en halskant på for eksempel, fortæller han.
På linje med Aarhus og København: Odense vil være CO2-neutral
Flere partier i Odense Byråd har ambitioner om, at gøre kommunen 100 procent CO2-neutral inden 2030 ved blandt andet at udfase kul og gøre grøn transport mere attraktivt.
I 2030 skal Odense være CO2-neutral.
Sådan lyder ambitionerne fra Odense byråd, der for bare en uge siden tog hul på forhandlingerne om en bindende klimaaftale for Odense.
Det er et mål, som klimatænketanken Concito bakker fuldt op om.
- Det er et ambitiøst mål. Det er vigtigt at byer og kommuner i Danmark går forrest, og med det her mål, kommer Odense på linje med andre af de store byer i Danmark, siger klimaanalytiker Tobias Sørensen fra tænketanken.
Endnu har byrådet ikke vedtaget en målsætning, men partierne forhandler om, hvordan man kan realisere målet om at gøre Odense CO2-neutral inden 2030 og dermed overgå den klimalov, som blev vedtaget i december 2019. Og noget af det, der skal til er mindre kul og færre osende biler i bybilledet.
Opdatering
- Vi kommer til at stille krav. Det er svært at være ambitiøs uden at stille krav, siger Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S) til TV 2/Fyn.
Også andre storbyer som København og Aarhus har tilkendegivet, at man vil være CO2-neutrale. Allerede i 2025 forventer København at være CO2-neutral.
Klimaanalytiker ved Concito Tobias Sørensen kommenterer på Odenses klimamål.
Fynsværket skal reducere
Odense udledte i 2017 samlet 4,2 tons CO2 per indbygger, hvilket næsten svarer til halvdelen af landsgennemsnittet. Det tal skal dog endnu længere ned, og noget af det, der kommer til at stå for skud, er fynsværket.
- Det er jo et nationalt mål at få kul ud af energisystemet i 2030 og gerne før, og det skal kommunerne selvfølgeligt støtte op omkring, siger Tobias Sørensen fra Concito.
Fynsværket
Fynsværket ligger i skibhusene udenfor Odense, og dækker ifølge deres hjemmeside 97 procent af fjernvarmebehovet i Odense, svarende til cirka 100.000 boligenheder.
Fynsværket består af tre anlæg, der bruger halm, affald og kul. Tilsammen producerer anlæggene i alt 624 MJ/s fjernvarme og 433 MW el.
Størstedelen af varmen kommer dog fra kulfyret fra 1991, der leverer 570 MJ/s varme og 407 MW el. Resten af varmen og strømmen kommer fra de øvrige anlæg.
Kilde: Fjernvarme Fyn
- Jeg har fået byrådets opbakning til, at vi udfaser kullene senest i 2025, og jeg tror faktisk, at vi vil gøre det før 2025, siger Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Ifølge Fjernvarme Fyns hjemmeside, er de også godt på vej. De skriver, at de, over de seneste ti år, har reduceret fra 900.000 tons kul årligt til 200.000 tons, og at de nu blander kullen med såkaldte olivenpiller, der er et restprodukt fra olivenolieproduktionen.
Kan gå ud over erhverv
Problemet med udfasningen af kul kan dog være, at det går ud over de fynske gartnerier. Gartnerierne bruger meget af den billige varme, kullet er med til at levere, og man frygter, at varmeregningerne stiger, hvis energien bliver lagt om. Det må man dog tage, som det kommer, forklarer klimaanalytiker Tobias Sørensen.
- Der vil være nogle brancher, som vil få det hårdt, og det må man så tage branche til branche, hvordan vi kan sikre, at de kan konkurrere, hvis de stadig skal kunne konkurrere, siger klimaanalytikeren.
I Odense Kommune er man også klar over de konsekvenser, beslutningen om at reducere brugen af kul kan få for erhvervet.
- Vi sidder lige nu og er i tæt snak med gartnerierhvervet, om hvordan man kan lave en fornuftig grøn udfasning af kul, det betyder jo også at gartnerierhvervet fremover vil kunne markedsføre sig på at være ekstremt grønne på de produkter, de sælger, forklarer Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Der skal være en gulerod
- Når vi så får fjernet kullet, som vi selvfølgeligt ikke skal have, så skal vi jo have endnu mere grønt og endnu støre ambitioner, og det tror jeg virkeligt på at transporten er et stort sted, og det er også et sted, hvor vi udleder rigtigt meget i Odense, siger Christoffer Lilleholt, der er byrådsmedlem fra Venstre.
En af måderne man kan få reduceret transporten på, er ved at begrænse antallet af osende biler, ifølge Odense Kommune.
- Bilerne skal ikke nødvendigvis ud af byen, for det er ikke nødvendigvis bilen i sig selv, der er problemet. Det er jo drivkraften i bilen, forklarer borgmester Peter Rahbæk Juel.
Derfor skal man gøre det mere attraktivt for odenseanerne at vælge et grønnere alternativ til benzin- eller dielselbilen, hvis det står til Odense byråd. Det skal dog gøres med omtanke, forklarer Christoffer Lilleholt.
- Vi skal gøre det med en gulerod. Vi skal sikre, at folk vælger elbilen fordi de har lyst og fordi de kan og gerne vil, ikke fordi de bliver presset til det af afgifter og forbud, siger Christoffer Lilleholt(V).
- Det er vigtigt at arbejde for at gøre Odense CO2 neutral, fordi vi kan se, at vi er rigtigt godt med. Vi er en af de byer i danmark, der udleder mindst CO2, det gør at vi har en mulighed for at være med helt fremme for at løse nogle af verdens store problemer, som blandt andet CO2-udledning, afslutter borgmesteren.
Og imens virksomhederne tager ansvaret for overproduktionen, så mener Morten Underbjerg, at man som forbruger kan gøre meget for at mindske overforbruget.
- Jeg håber, at folk vil tænke en ekstra gang over det, inden de køber tøj. Og måske spørge sig selv, om de overhovedet har brug for tøjet og mangler det, siger han og fortsætter:
- Dér synes jeg, at forbrugeren kan føre en forskel.
Støjbergs Syrien-forslag frister ikke - Jafar vil hellere være fattig i Danmark end rig i Syrien
kopieret!
31.000 syriske flygtninge skal vende tilbage til hjemlandet.
Det fortæller partiformand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, i Jyllands-Posten torsdag. Og hun har sågar en klar plan for, hvordan hun skal få hovedparten af de 45.000 syrere i Danmark til at rejse tilbage.
Jafar Hassan, der kom til Danmark i 2015, har dog ingen planer om at takke ja til dette tilbud.
Tak for tilbuddet, men nej tak
Som det ser ud nu, giver den danske stat en repatrieringsydelse på lidt over 150.000 kroner til syrere, der vender hjem.
Dette beløb vil Inger Støjberg fordoble, så ydelsen kommer til at hedde 310.834 kroner per voksen syrer.
Hun forklarer til Jyllands-Posten, at man for de penge vil have mulighed for at skabe sig en indtægt og et hjem dernede.
Men hvis Inger Støjberg bankede på Jafar Hassans dør med en check på 300.000 kroner, så ville svaret være kort og klart.
- Jeg ville sige tak for tilbuddet, men pænt nej tak, fortæller han til TV 2 Fyn.
Han forklarer dog videre, at han tror, mange vil takke ja til tilbuddet.
- Du kommer langt i Syrien for 300.000 kroner, men jeg vil hellere være fattig i Danmark end rig i Syrien, siger Jafar Hassan.
Han uddyber, at mange syrere blot har ventet på, at Bashar al-Assad blev væltet, og at flygtninge nu vil vende tilbage i større grad.
Jeg rejser tilbage, hvis …
Jafar Hassan har siden 2015 bygget et liv op i Danmark, og bor i Ullerslev. Han ser det ikke som en mulighed at rejse permanent tilbage til Syrien.
- Jeg har afsluttet 9. klasse, 10. klasse og er i gang med en pædagoguddannelse, så jeg har næsten alt her, fortæller han.
Dog findes der også noget, der trækker ham tilbage til hjemlandet.
- Min mor, far og tre søskende bor stadig i Syrien, og dem vil jeg meget gerne se noget mere, siger han.
Derfor ser han, at der kun findes ét tilbud, der kunne få ham til at rejse tilbage til Syrien.
- Jeg skulle have mulighed for at bo begge steder og kunne rejse frit mellem landende, forklarer han afrundende.
Jafar Hassan er bevidst om, at han kan bidrage i Syrien, men står det til ham, kan han også bidrage i Danmark med sin uddannelse.
Et land han hellere vil være i.
Vejret skifter frem mod nytårsaften
kopieret!
Vejret over Danmark styres i øjeblikket af et højtryk over Centraleuropa, der giver os det milde og grå vintervejr. Til gengæld sørger det også for mest tørt vejr.
Det bliver der dog lavet om på i den kommende weekend, hvor et vejrskifte ventes at finde sted.
Året ser således ud til at slutte af med markant mere ustadigt vejr, når der bliver åbnet for, at lavtrykkene kan sende regnvejr ind over landet.
I starten af det nye år viser prognoserne så lidt køligere, som måske kan være med til at give sne til Danmark.
Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv
kopieret!
Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?
Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.
Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.
Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.
Regler og betingelser:
Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.
Følg juletrafikken her - video viser meget tæt trafik på Storebæltsbroen
kopieret!
Mange rejser torsdag hjem fra julebesøg og -frokoster, og derfor ventes der tæt trafik og kødannelser flere steder.
Særligt fra Kolding mod København ventes der 2. juledag mange trafikanter på vejene. Det siger Lasse Andersen, der er vagthavende i Vejdirektoratet.
- Vi forventer at se et juletrafikpres ude på vejene, og det er mellem klokken 11 og 15, at der vil være det største pres.
- Det er hovedsageligt på den fynske motorvej E20 og så hen over Vestmotorvejen, altså fra Koldingområdet mod København, at vi forventer flest trafikanter, siger han.
Du kan følge den trafikale situation direkte herunder.
Juletrafikken topper 2. juledag
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024
kopieret!
Danske elkunder har kunnet glæde sig over et rekordhøjt antal dage, hvor strømprisen har været under nul kroner.
Det viser en opgørelse lavet af energiselskabet NRGi og forsikringsselskabet Gjensidige. I Østdanmark har der været 275 timer, hvilket er 19 procent flere end de 231 timer i 2023.
- Der har været et stort fokus på de tidligere års meget svingende elpriser, særligt når prisen er høj. Men vi ser nu også flere perioder med lave eller negative elpriser, siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, i en pressemeddelelse.
Det er særligt kunder med en variabel elaftale, der har fordel af de negative elpriser.
Flere er blevet julemillionærer - her er den fynske vinderkupon købt
kopieret!
1. juledag blev 29 danskere en million kroner rigere, da Danske Spils nye “juletradition” Det Store Jule Lotto løb af stablen.
Vinderne kommer fra alle egne af det ganske land, og på Fyn udløste en enkelt kupon en milliongevinst. Danske Spil oplyser, at kuponen er købt i Føtex på Møntergade i Svendborg, og at gevinsten var på en million kroner.
Det Store Jule Lotto fungerer præcis som alle andre trækninger i Lotto, men trækkes ekstraordinært den 25. december. Den helt store forskel er, at der trækkes 25 ekstra julemillionærer – og at trækningen ikke finder sted på en lørdag.
Her er forældrene mest tilfredse med folkeskolen
kopieret!
Umiddelbart kan det være svært at forestille sig, hvad Langeland-, Lemvig- og Thisted Kommune har til fælles. Men det er de tre kommuner i Danmark, hvor forældrene er mest tilfredse med folkeskolen.
Ifølge CEPOS, som står bag analysen, er der dog sket en ændring i den måde, hvorpå forældre vurderer folkeskolen. For i år lægger forældrene i højere grad vægt på børnenes trivsel og ikke længere kun på faglige resultater.
- Forældrenes øgede fokus på trivsel i forhold til for få år siden viser, at vi som samfund har taget en kraftig og hurtig drejning mod en mere helhedsorienteret tilgang til uddannelse, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.
Negativt pres på folkeskolen
Ifølge Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved VIA UC, er det øgede fokus på trivsel ikke kun en positiv ting for folkeskolen. Det kan nemlig være med til at skabe et uretfærdigt pres, som folkeskolen ikke kan løse alene.
- Trivsel er ikke stationær, og det påvirkes af mange andre forhold end skolen. Som barn indgår man i mange typer fællesskaber, så det er ikke en opgave, skolen kan løse alene.
Trivselsmålinger blandt elever viser ifølge Andreas Rasch-Christensen, at over 86 procent af alle elever i folkeskolen er glade for at gå i skole. Det er positivt, men der er en skæv tendens, hvor det primært er børn fra socialt velfungerende familier, som scorer højt.
Tilbage til Langeland, Lemvig og Thisted – for her er forældrene, målt på en skala fra et til fem, i gennemsnit 4,1 tilfredse med folkeskolen. Otte kommuner ligger med en tilfredshed over 4,0, mens tre kommuner ligger under 3,5.
Antallet af juleindbrud er næsten fordoblet
kopieret!
Indbrudstyvene har haft travl på Fyn, der er hårdere ramt af juleindbrud end i andre regioner.
Juleaften noterede Fyns Politi 24 anmeldelser om indbrud, og bare et døgn senere er det tal oppe på 40. Det fortæller vagtchef hos Fyns Politi, Bjarne Tykgaard, til TV 2 Fyn.
2. juledag forventes at være dagen med mest juletrafik, og derfor er der også mange, som vender snuden hjemad. Det kan få antallet af anmeldelser til at stige yderligere, fortæller vagtchefen:
- Det er desværre nok realistisk, at der er folk, som vender hjem til et hus, der har været indbrud i, fortæller han.
Onsdag lød det fra vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen, at intet er for småt til, at man ringer 114.
Politiet giver opdatering efter bil kørte i havnen
kopieret!
Tidlig torsdag morgen endte en bil i vandet i Svendborg Havn. Politiet blev tilkaldt og fik sendt dykkere ned til bilen for at undersøge sagen nærmere.
- Der var ikke nogen i bilen, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Bjarne Tykgaard til TV 2 Fyn.
Vagtchefen kan ikke fortælle, hvordan bilen er havnet i havnen, og at man stadig efterforsker sagen.
Politiet har været i kontakt med bilens ejermand, men vagtchefen ønsker ikke at fortælle, hvorvidt bilejeren selv har været involveret i episoden.
Bilens ejer har dog fået til opgave at få bilen hevet op af havnen, fortæller Bjarne Tykgaard.
Bil er kørt i havnen - dykkere på vej til stedet
kopieret!
Dykkere skal torsdag på arbejde i Svendborg Havn, hvor en bil endte i vandet torsdag morgen.
Det oplyser Henrik Strauss, som er vagtchef ved Fyns Politi til Ritzau.
- Vi er lige ved at undersøge sagen, siger Strauss.
Han fortæller, at anmeldelsen indløb hos politiet klokken 05.07 torsdag morgen.
- En bil er kørt i havnen. Det ligger fast. Da den første patrulje lander, kan de se, at lyset på bilen slukker, mens de står der.
- Lige nu er vi ved at undersøge, hvad forholdet indebærer - herunder at få nogle dykkere til at undersøge, om der er nogen i bilen.
- Og så er der en del vidner, som vi lige skal have talt med, siger Henrik Strauss.
Dan Jørgensen vil stramme regler for AirBnB efter turistpres på populære rejsemål
kopieret!
Det er nemt og bekvemt, og mange bruger muligheden for at leje ferieboliger via AirBnB og andre tjenester, når de skal på ferie i europæiske storbyer.
Men nu kan der komme opstramning på området for korttidsleje af boliger, det varsler den nyslåede fynske energi- og boligkommissær, Dan Jørgensen.
- Jeg tror det kommer til at betyde mindre, ikke markant mindre, men mindre, specielt i nogle af de byer, hvor det nok er gået lidt amok, siger Dan Jørgensen.
I flere sydeuropæiske byer som Barcelona, Rome og Athen har indbyggerne protesteret over det store antal turister, som de mener belaster byen og øger presset på boligmarkedet.
I starten af december satte fynboen sig i stolen i Bruxelles som ny fynsk EU-kommissær for energi- og boligområdet, hvor energi er langt den største del af hans portefølje.
Det er første gang, at en EU-kommissær har fået ansvar for boligområdet. En af de opgaver, som Dan Jørgensen vil kaste sig over, er kortidsudlejning af boliger. I flere europæiske turistbyer betyder udlejningstrykket, at lokale borgere protesterer, fordi det presser boligpriserne.
Beskatning kan regulere tjenester
I et stort interview med TV 2 Fyn, fortæller Dan Jørgensen, at han vil sikre sig, at udlejningstjenesterne bliver reguleret, så de blandt andet får pligt til at indberette, hvor meget de omsætter og udlejer for, så firmaerne bag kan beskattes.
- Det er store multinationale firmaer, og der har vi altså nogle redskaber vi kan bruge. Det er at sige, at det skal være lovpligtigt at indlevere data, så man ved hvor mange penge de tjener. Hvis ikke ved det, så kan man heller ikke beskatte, og lige nøjagtig beskatning er en af de måder, man kan regulere det på.
Den nye EU-kommissær erkender dog også, at en regulering af området er en balancegang, da nogle boligejere også bruger udlejning som en måde at få råd til at bo i deres bolig.
- Vi skal have tungen lige i munden, for det er på den ene godt at flere har mulighed for at komme ud og opleve andre lande, og så er det også godt for dem, der faktisk kan udbyde deres hjem, som kan være det, der gør, at de overhovedet har råd til at bo, hvor de bor. Men vi bliver også nødt til at have for øje, at det nogle steder er blevet til spekulation, hvor store virksomheder og firmaer, går ind og opkøber boliger til at leje ud via AirBnB eller en anden platform, så almindelige mennesker ikke længere har råd til at bo i byer, hvor de måske har boet i generationer, siger Dan Jørgensen.
Ambitionen for Dan Jørgensen er at sikre, at hvis nogle lande eller regioner ikke vil have korttidsudlejning, så skal EU-reglerne ikke stå i vejen for, at landene kan bruge skrappere midler til at regulere området.
Vil bruge EU-midler til socialt boligbyggeri
Selvom boligpolitik bliver reguleret medlemslandene, så har Dan Jørgensen også andre planer på boligområdet. Den fynske kommissær vil også åbne døren for, at EU kan hjælpe med boligmangel, som er et stort problem i flere EU-lande.
- Vi er i gang med at grave ud, hvad vi kan gøre i EU. Og der er allerede nogle gode muligheder. For eksempel har vi nogle EU-midler, som vi nogle gange har givet til infrastrukturprojekter, men vi kan også vurdere, at det i nogle lande måske var bedre at hjælpe med at bygge socialt boligbyggeri med de penge, siger Dan Jørgensen.
Udover boliger er Dan Jørgensen også kommissær for energi. Her er den helt store opgave at sikre, at Europa bliver uafhængig af russisk gas og sikre klimavenlig og billig energi til EUs knap 500 millioner indbyggere.
Vejrtendens fortsætter 2. juledag
kopieret!
Juledagene har budt på meget lidt julevejr. Faktisk nok snarere det omvendte med temperaturer, der minder meget lidt om vinter.
Den tendens fortsætter anden juledag.
I løbet af dagen sniger temperaturen sig op på syv til otte grader over Fyn. Samtidig er der ikke særlig meget vind, der rører sig over landet. Til gengæld vil dagen byde på lidt finregn og i det hele taget bliver det en fugtig dag.
- Jeg vil påstå, at det stadig er fint vejr til at komme ud at gå en tur, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jacob Mouritzen.
Den travleste dag venter: Her er de bedste råd
kopieret!
Julens travleste dag på vejene venter, når mange danskere skal tværs over landet - enten på vej hjem fra jul eller på vej til julefrokost.
- Anden juledag er den travle dag i julen. Den travleste faktisk. Det vil være mellem klokken 11 og klokken 15, man forventer den største trafik på vejene. Det vil gå fra Jyllandsområdet over mod Fyn og videre over mod hovedstaden, fortæller Peter Bruun-Mogensen, der er vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter.
I Vejdirektoratets Trafikcenter har Peter Bruun-Mogensen og kollegerne mange års erfaring med at forudse travlheden i trafikken.
Kom tidligt af sted
Oftest holder deres prognoserne, og derfor har den vagthavende også et godt råd, hvis du absolut skal ud at køre anden juledag.
- En rigtig god ide vil være at køre lidt før eller efter, hvis man har mulighed for det. Stå tidligt op, få lidt morgenmad og sætte sig ud i bilen og kom af sted. Så fordeler trafikken sig lidt bedre. Det er til gavn for alle, siger Peter Bruun-Mogensen.
Også på skinnerne forventer man en travl dag. DSB opfordrer derfor til, at man bestiller pladsbillet, inden man tager af sted.
Politi kommer med særlig opfordring til ét område efter usædvanligt mange indbrud
kopieret!
Julen er altid forbundet med indbrud. I år har der været exceptionelt mange på Fyn.
- Fyn ligger desværre højt i år, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Det ser vi med stor alvor på, fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen.
Det får også politiet til at komme med særlig opfordring til Faaborg-området.
I døgnet den 24. december er der i alt anmeldt 24 indbrud. Det tal forventes at stige i takt med, at fynboerne kommer hjem fra jul.
Indbruddene er spredt rundt på hele øen, men særligt Faaborg har været hårdt ramt. Her er indtil nu anmeldt ti indbrud, der alle er sket i området omkring Falkenbjerg og Svendborgvej.
- Vi er stadig ude på stedet og er ved at lave indledende undersøgelser, hvor vi prøver at sikre de spor, der måtte være. Når patruljerne er færdige med det, kigger vi allerede i eftermiddag videre på sagerne og prøver at få et samlet overblik, fortæller Anders Therkelsen.
Blandt andet skal vicepolitiinspektøren og hans kolleger arbejde videre med forhøringer, videoovervågning og sammenligne juleindbruddene med tidligere indbrud for at finde lignende sager, der stemmer overens med enten valg af tyvekoster, fremgangsmåde eller geografi.
Intet er for småt til 114
Anders Therkelsen understreger, at faaborgensere ikke skal frygte indbrud mere end andre. Han har dog en besked specielt til fynboer i det sydfynske.
- Jeg vil gerne opfordre til, at man særligt i Faaborg-området ringer 114, hvis man har nogle oplysninger eller har set noget mistænkeligt de seneste døgn. Intet er for småt, siger han.
Derudover anbefaler han, at man følger de traditionelle gode råd mod indbrud - også selvom juleindbruddene traditionelt set topper den 24. og 25. december.
- Lad det se beboeligt ud, man skal sørge for, at der ikke er gemmesteder for indbrudstyvene, og så skal man være gode naboer og holde øje med hinanden, siger Anders Therkelsen.
Fyns Politi registrerede i samme periode sidste år 18 indbrud.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her