Megafon-måling: DF i Odense bliver savet midt over
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Dansk Folkeparti står til massiv tilbagegang i en ny måling, der viser, hvordan Odense Byråd ville se ud, hvis der var valg i morgen. Knap halvdelen af vælgerne er væk.
En ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 Fyn ,viser en markant tilbagegang for Dansk Folkeparti i Odense Kommune, hvis der var valg i morgen.
Ved kommunalvalget i november 2017 fik partiet 6,4 procent af stemmerne i Odense. I den netop offentliggjorte måling står partiet til 3,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 2,8 procentpoint.
Smæk til Rahbæk Juel: Sådan ville Odense stemme, hvis der var valg i dag
Megafon-måling viser, at flere end 13.000 vælgere ville forlade Socialdemokratiet i Odense, hvis der var valg i dag.
Det er et øjebliksbillede lavet kort efter kulminationen på en meget betændt sag. Men ikke desto mindre er den meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 Fyn, opsigtvækkende læsning, som må skabe glæde hos flere blå partier og bekymring på borgmesterkontoret i Odense.
Holder resultatet, kan Radikale Venstres Susanne Crawley ende med at blive tungen på vægtskålen.
1.047 repræsentativt udvalgte odenseanere over 18 år er blevet spurgt, hvem de ville stemme på, hvis der var kommunalvalg i dag. Og svarene viser markante forskydninger i forhold til valget i 2017.
Kæmpe lussing til borgmesteren
Den helt store taber er Socialdemokratiet og borgmester Peter Rahbæk Juel. Partiet står til en tilbagegang fra 41,8 procent af stemmerne til 30,3 procent, hvis der var valg i dag.
Det svarer til, at cirka 13.000 odenseanere har flyttet deres kryds væk fra borgmesterpartiet, som satte sig på hele 13 ud af 29 mandater i byrådet i 2017.
Ifølge TV 2 Fyns samfundredaktør, Jakob Risbro, skyldes tilbagegangen blandt andet et par hårde uger for Peter Rahbæk Juel.
- Ved at sælge Fjernvarme Fyn går han klart mod folkestemningen i byen, og vælgerne straffer ham prompte. Derudover var der hans deltagelse et i bryllup, hvor corona-retningslinjerne ikke blev overholdt. Her blev borgmesterens dømmekraft for alvor sat på prøve hos vælgerne, siger Jakob Risbro og uddyber:
- Det er et øjebliksbillede, som er lavet kort efter borgmesterens beslutning om at sælge fjernvarmen, så der er naturligvis usikkerheder i denne måling. Men resultatet kan ikke undgå at give panderynker hos borgmesteren og i det socialdemokratiske bagland, og der venter en stor opgave i at få overbevist odenseanerne om, at salget af Fjernvarme Fyn er en god ide.
Peter Rahbæk Juel ønsker ikke at stille op til interview om Megafon-målingen, men partiets politiske ordfører, Cæcilie Crawley, erkender, at salget af Fjernvarme Fyn endnu ikke er nogen sællert.
- Det er jo et øjebliksbillede ovenpå en rigtig svær beslutning. Vi fik over 40 procent af vælgerne sidste gang, og vi ved også godt, at alt hvad vi laver, det er ikke alle vores vælgere, der er jublende begejstret for det.
Men vi tror på, at det, der binder vores vælgere sammen, er, at de tror på, at vi er dem, der er bedst til at prioritere velfærden, siger Crawley.
V og K brager frem - DF på kanten af knockout
Imens der må være bekymrede miner hos Peter Rahbæk Juel, så er målingen anderledes god læsning for de største borgerlige partier, Venstre og Konservative. Begge partier står en markant fremgang.
Venstre fra 19,2 procent til 24,6 procent og Konservative fra 8,6 procent til 13 procent.
Til gengæld viser målingen, at Dansk Folkeparti står til at fortsætte den nedtur, de oplevede i 2017. Her gik de fra 11 procent til 6,4 procent af stemmerne. Og ifølge Megafon-målingen, står DF nu kun til at få 3,6 procent af stemmerne i Odense Kommune.
- Det er opsigtsvækkende, at Venstre og Konservative går markant frem. De har dygtigt positioneret sig i sagen om fjernvarmen og er lykkedes med at gøre det til et valg mellem salget af Fjernvarme Fyn og letbanens etape to til Vollsmose, siger Jakob Risbro.
Samfundsredaktøren er dog mere bekymret for Dansk Folkeparti, som ifølge ham er blevet anonyme i odenseansk politik.
- De står med en fuldstændig ukendt kandidat, og selv på fjernvarmesagen var de for længe om at fortælle vælgerne, hvor de stod. Det siger meget, at de end ikke havde afklaret deres standpunkt, da forhandlingerne om salget blev afsluttet.
Radikale Venstre kan afgøre valget
Noget tyder på, at flere af vælgerne, som forlader Socialdemokratiet, siver til Peter Rahbæk Juels nærmeste allierede. Både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre står til en mindre fremgang. Og specielt Radikale Venstre står - ifølge meningsmålingen - i en særdeles interessant position.
Partiet går fra 4,7 til 6,1 procent af stemmerne, men mere vigtigt er det, at den røde blok nu ikke længere kan samle flertal uden Radikale Venstre.
SF, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet får tilsammen 46,3 procent af stemmerne, imens Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti står til 46,2 procent af stemmerne.
Dermed kan Radikale Venstre alene tippe magten fra rød til blå blok, hvis de ikke helliger sig deres normale legekammerater fra rød blok.
- Denne måling er fantastisk nyt for Susanne Crawley. For få måneder siden stod hun i en situation, hvor hun kunne risikere at blive overflødig for Peter Rahbæk Juel. Og selv om der er usikkerheder i målingen, kan hun nu ende med at sidde med alle kortene på hånden, siger Jakob Risbro.
- Spørgsmålet er så, om hun har is i maven og tør vente til november 2021 med at bekende kulør, eller om hun igen vil indgå en aftale med Socialdemokratiet om en rådmandspost inden da. Uanset hvad, så er eventuelle forhandlinger med Socialdemokratiet blevet noget lettere for Susanne Crawley, når man kigger på disse tal.
Du kan dykke ned i tallene nedenfor.
- Meningsmålinger er jo altid øjebliksbilleder, men det er klart, at en meningsmåling, hvor vi går 2,8 procent tilbage, det er voldsomt. Der ligger et stort arbejde for os i Dansk Folkeparti i at fortælle borgerne i Odense om, at Odense har brug for Dansk Folkeparti i byrådet til at passe på de personer, som er vores kernevælgere, siger Carsten Sørensen, der er nyvalgt spidskandidat for Dansk Folkeparti i Odense.
Ny spidskandidat er ikke i byrådet
Netop nu har Dansk Folkeparti to medlemmer af Odense Byråd. Ved kommunalvalget i 2017 stod Christel Gall øverst på listen som spidskandidat mens partifællen Pernille Bendixen var placeret som nummer to på listen.
Carsten Sørensen, der er valgt som ny spidskandidat, sidder ikke i Odense Byråd nu, men repræsenterer Dansk Folkeparti i regionsrådet.
På trods af at Carsten Sørensen ikke er kendt i den brede offentlighed i Odense, mener han, at hårdt arbejde og skarpe synspunkter vil bringe ham i Odense Byråd.
- Vi har nogle gode folk siddende i byrådet, som fører vores politik. Og så er det klart, at jeg kommer ind som ny mand, når valgkampen går i gang for alvor til januar. Så skal jeg fortælle folk, hvad for nogle holdninger jeg har, og hvad det er, jeg vil med Dansk Folkeparti i fremtiden. Så må folk så vurdere, om de synes, jeg er den rigtige. Jeg er jo regionsrådsmedlem til hverdag og er lidt kendt via det, men det er klart, at jeg er helt ny person her i Odense i politik, siger Carsten Sørensen.
Nye Borgerlige vokser
Af målingen fra Megafon fremgår det også, at Nye Borgerlige står til massiv fremgang, hvis der var valg i morgen. Partiet står til en fremgang, der er omtrent lige så stor som den tilbagegang, som Dansk Folkeparti står til.
Hvis målingen står til troende, betyder det formentligt, at et af DF's medlemmer af Odense Byråd i stedet går til Nye Borgerlige.
S-borgmester i modvind: Fjernvarmesalg skubber S-vælgere over mod blå blok
På grund af salget af Fjernvarme Fyn overvejer knap en fjerdedel af de socialdemokratiske vælgere ved kommunalvalget 2017 i Odense at skifte side til det kommende valg næste år.
Salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn har fået flere odenseanske vælgere til at genoverveje, hvor de vil sætte deres kryds, hvis der var kommunalvalg i morgen.
Værst ser det ud for Odenses borgmesterparti Socialdemokratiet.
Næsten hver fjerde vælger, der stemte på Socialdemokratiet i Odense ved forrige valg - nærmere bestemt 24 procent - vil efter salget af Fjernvarme Fyn være mere tilbøjelig til at stemme på et af partierne i oppositionen. Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 Fyn.
TV 2 Fyn har forgæves forsøgt at få borgmester Peter Rahbæk Juel til at kommentere tallene. Han har ikke ønsket at stille op. I stedet er det Socialdemokratiets politiske ordfører i Odense, Cæcilie Crawley Larsen, der kommenterer på målingen.
- Undersøgelsen viser et øjebliksbillede af en svær beslutning, som vi har måtte træffe. Når vi i Socialdemokratiet i Odense har 40 procent af vælgernes stemmer, så er det naturligt, at alle 40 procent ikke altid er lige lykkelige over de beslutninger, vi træffer, siger Cæcilie Crawley Larsen (S) til TV 2 Fyn og fortsætter:
- Vi vidste også godt, at mange ville være uenige i salg, men jeg er sikker på, at vi på den lange bane har truffet den rigtige beslutning for velfærden i Odense, siger hun.
Ved forrige kommunalvalg opnåede partiet 41,8 procent af stemmerne i Odense.
Socialdemokratiet får svært ved at fiske stemmer
Socialdemokratiet skal ifølge målingen ikke forvente at fiske stemmer tilbage fra de blå partier.
Det er nemlig kun to procent af alle de adspurgte odenseanere, der er mere tilbøjelige til at ændre deres stemme til at gå til borgmesterpartiet.
- Når vi får talt nok med odenseanerne om, hvorfor vi vælger at sælge fjernvarmen, så kommer de også til at forstå, at vi gør det for velfærden, og så er jeg sikker på, at vi nok skal få bred opbakning, siger Cæcilie Crawley og uddyber:
- Lige nu handler det om at få formidlet, at det her er en måde at sikre bedre velfærd på. Til sidste kommunalvalg var velfærdsprocenten heller ikke populær blandt vælgerne, men nu er der ikke mange, der er i tvivl om, at det var det rigtige at gøre, fastslår hun.
Kun 18 procent socialdemokrater er for
Overordnet viser undersøgelsen, at et stort flertal af borgerne i Odense er mod et salg af Fjernvarme Fyn. Det drejer sig om 65 procent af borgerne.
Et resultat, som professor og kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær kalder for "klart".
- Det er ret klart, at borgerne ikke på nuværende tidspunkt er store tilhængere af et salg, lyder det fra Ulrik Kjær, der har gennemset Megafons måling.
Blandt de socialdemokratiske vælgere er en gruppe på 61 procent mod et salg, mens kun 18 procent er for.
Alligevel kan S-ordføreren ikke få øje på et andet alternativ.
- Der er et kæmpe moderniseringsbehov i kommunen og samtidig ved vi også, at der kommer flere børn og ældre i kommunen. Det velfærdsløft, vi sigter efter, kommer til at koste 1,8 milliarder, og indtil nu har jeg ikke set noget bedre bud på, hvordan den opgave kan løftes økonomisk, hvis ikke vi sælger Fjernvarme Fyn, siger Cæcilie Crawley Larsen.
- Landspolitisk slår igennem lokalt, og det er der ikke så meget, vi kan gøre noget ved. Vi koncentrerer os om, hvad det er, vi gerne vil. Og hvis Nye Borgerlige så er en samarbejdspartner, så er det jo helt fint med os. Jeg vil selvfølgelig hellere beholde mandatet hos os, men hvis det er det, vælgerne vil, så er det det, vi vil acceptere, siger Carsten Sørensen.
Går til valg på DF-classic
Ifølge Carsten Sørensen, vil Dansk Folkeparti gå til valg på "DF-classic"-mærkesager, men han vil dog ikke løfte sløret konkret for, hvad partiet vil.
- Vi kommer til at være skarpe i valgkampen med mig som spidskandidat. Det er DF-classic. Vi vil passe på de ældre, vi vil være lidt hårde overfor nogle indvandrergrupper, vi vil sikre, at folk ikke skal i endeløse ressourceforløb. Det som folk ved, at Dansk Folkeparti har stået for i mange år, det, tror jeg, er vejen frem, siger Carsten Sørensen.
Det næste kommunalvalg skal afholdes den 16. november 2021.