Meterhøje guder holder øje med natur og trafik
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Niels-Erik H. von Øhlenschlæger præsenterede mandag sit seneste værk.
De stirrer. Nogle vil sige skuler. Andre vil måske vælge et udtryk som "holder øje med omgivelserne". Ligegyldigt hvad, så står de meterhøje gude-figurer og fanger enhver bevægelse foran dem. Hvis altså en træskulptur kan det.
- Da de gravede ud til Glisholm Sø, var jeg nysgerrig efter, hvad de fandt. Det var blandt andet gammel moseeg. Det inspirerede mig til disse skulpturer, fortæller kunstneren bag, Niels-Erik H. von Øhlenschlæger.
Vi er i Odense. I hele det sydøstlige område af byen, der i disse år bliver transformeret fra skov og marker til nyt supersygehus, og hvad der ellers alt bliver bygget på mark efter mark. Området er en del af Hollufgård Skulpturpark, og de tre guder indgår i en lang række skulpturer. Modsat de andre, der står nærmere bygningerne ved Hollufgård, er disse placeret tæt på motorvej og klods op af den blot to år gamle sø.
Dykkere renser Odense Havn for cykler og dåser
Søndag hoppede frivillige dykkere i vandet for at samle skrald og affald i Odense Havn.
En håndfuld cykler, et par indkøbsvogne og en masse dåser. Sådan lyder resultatet efter godt 45 minutters skraldejagt på bunden af Odense Havn.
En af de frivillige var Brit Nielsen, der er divemaster i Odense Dykkerklub. Hun ærgrer sig over, at det er nødvendigt at fjerne plastik og andet skidt fra vandet ved Odense Havnebad.
- Jeg synes, det er frygteligt, at vi er nødt til at rydde op, fortæller dykkeren og tilføjer:
- Det er ærgerligt, at folk bruger vandet som en skraldespand, fordi vi andre nyder at komme ned i vandet, siger Brit Nielsen, der har dykket igennem de sidste otte år.
Succes har fået projektet til Odense
Bag projektet med oprydning af vandet i Odense Havn står Diving2000 og Odense Kommune. Det er en del af det globale Project AWARE, der er en tilbagevendende begivenhed, der sætter fokus på forurening i havet.
Diving2000 i Odense har en stor og lang erfaring med at rense havnevand og har igennem de sidste 20 år gennemført rengøringen i Kerteminde Havn. Men havnen i Kerteminde er nu så ren, at det er tid til at finde affald i en ny fynsk havn.
- Oplevelsen er ikke så sjov mere, når man ikke kan hente noget op fra havbunden, fortæller Jan Lauenborg Olsen, indehaver af Diving2000 om succesen i Kerteminde.
Derfor besluttede Jan Laurenborg Olsen sig for at kontakte Odense Kommune med et tilbud om rensning af havnen. Det takkede kommunen ja til.
Og for første gang nogensinde fik dykkere lov til at tage iltflasker på ryggen og hoppe i vandet i ét af Odenses havnebassiner.
Men selvom dykkerne søndag kunne rense vandet i Odense Havn, så er opgaven langt fra løst.
- Desværre tror folk, at havet er en skraldespand. Men hvis man smider noget i vandet, så forsvinder det ikke, lyder det fra indehaveren af Diving2000.
Han bliver bakket op af Brit Nielsen, der bekræfter, at der er plastik i vandet. Også udenfor Odense Havn.
- Det er lidt uhyggeligt at komme ned på 30 meter og så stadigvæk se, at der ligger plastik, fortæller dykkeren.
Efter planen ønsker Diving2000 at gennemføre et lignende event næste år.
- Næste step er, at vi fortsætter i Odense Havn. Det kan være, vi finder et nyt sted til næste år. Havnen er jo stor, så der er masser af steder at gå i gang med at rense op, fortæller Jan Lauenborg Olesen.
- Jeg blev inspireret af de menneskelignende figurer, man har fundet fra vores fortid. De stod ved søer og åer og vogtede. Derfor blev det til tre guder, der atter har rejst sig. De kigger opad, mod solen, for det er det eneste, der er uforandret i tusinder af år, siger kunstneren, der var halvandet år om at gøre træfigurerne klar.
- Træet er flåde-eg fra Fruens Bøg. Det var træ, der blev plantet, så den danske flåde ikke manglede eg til skibsbygning. De er nu et par hundrede år gamle og klar til brug, smiler Niels-Erik H. von Øhlenschlæger.
De over tre meter lange figurer står, som udgift, i fældning, tilvirkning og endelig placering. Odense Kommune har leveret træ og sat dem på plads, mens det er Nordea Fonden, der har betalt kunstneren 40.000 kroner for arbejdet.
- De kan vel stå her 200-300 år, gætter jeg på. Alt afhængig naturligvis af, hvad folk finder på, gætter den odenseanske kunstner.