22. aug. 2019 kl. 18:58
Rasmus Rask

Morten rasede på Facebook: Nu skal han drikke kaffe med kommunen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Morten Skytte, der ejer Odense Aafart, har i et nærmest viralt opslag langet ud efter Odense Kommune. Nu inviterer kommunen på kaffe.


"Kære Facebook-venner

Dette er ikke et normalt opslag fra Aafarten. Det er et forsøg på at få noget ud af kroppen."

Sådan lyder det i et Facebook-opslag fra Morten Skytte, der er ejer Odense Aafart. I forbindelse med en vinbar fik han et påbud fra Odense Kommune.

- Retoriken var ret hård. Det er derfor, at jeg laver det opslag, forklarer han dagen derpå og tilføjer:

- Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Læs også: Se listen: Så meget tjener topcheferne i Odense Kommune
Gå tilbage Del
22. aug. 2019 kl. 14:04

Se listen: Så meget tjener topcheferne i Odense Kommune

Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Mellem én og to millioner kroner om året. Så meget tjener de ti højest lønnede chefer i Odense Kommune, men lønniveauet er helt forventeligt, vurderer ekspert.


Det er ikke småpenge, som de højest lønnede chefer tjener årligt i Odense Kommune. Det viser en opgørelse, som TV 2/Fyn har fået på baggrund af en aktindsigt i Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune.

De ti højest lønnede embedsfolk får nemlig mellem 984.000 og 2.287.000 kroner om året før skat - inklusive pension.

Men lønniveauet blandt Odense Kommunes chefer er helt inden for skiven. Der er nemlig helt klare regler for, hvor mange penge en kommunaldirektør må få i lønposen, forklarer Roger Buch, der er chefforsker på Danmarks- Medie og Journalisthøjskole og ekspert i kommunalpolitik.

- Specielt for kommunaldirektørernes vedkommende har man nærmest et gammeldags tabelsystem, som afgør, hvor meget man får i løn. Det er kommunestørrelsen, som afgør, hvor meget man får i løn som kommunaldirektør. Det er fuldstændig regelsat, forklarer Roger Buch til TV 2/Fyn.

Indbyggertallet afgør lønnen

I overenskomstaftalen mellem Djøf og kommunerne er det angivet, hvor høj løn kommunaldirektørerne kan få ud fra indbyggertallet, og det lægger niveauet for de øvrige cheflønninger, siger Roger Buch.

- For de øvrige chefer i kommunen er det op til forhandling, men det ligger ligesom i sagens natur, at de får mindre end kommunaldirektøren. For når man har nogle helt firkantede regler for kommunaldirektørens løn, så smitter det jo af ned gennem systemet, siger chefforskeren.

For Fyn og øerne betyder det, at der er store forskelle på lønnen for kommunaldirektørerne i for eksempel Ærø og Odense kommuner.

- Ærø Kommune har 6.000 indbyggere, og det vil sige, at kommunaldirektørens løn ligger omkring 300.000 kroner under Odenses kommunaldirektør. Dermed ligger lønnen for Ærøs kommunaldirektør også klart under de øvrige chefer i Odense Kommune, siger Roger Buch.

Herunder kan du se lønningerne for de ti højest lønnede embedsfolk i Odense Kommune. 

Ifølge Morten Skytte skriver kommunen blandt andet, følgende:

"Da vi dags dato har konstateret, at du uberettiget har lavet en landgangsbro til en af dine både, der er blevet forvandlet til vinbar, ser vi os desværre nødsaget til at bede dig afmontere/fjerne begge dele STRAKS og uden ophold."

Morten Skytte hævder, at det ét af en række tilfælde, hvor han har været utilfreds med kommunens behandling af Odense Aafart.

Hos Odense Kommune medgiver kontorchef i By- og Kulturforvaltningen, Birthe Papsø, at tonen har været for hård i det konkrete tilfælde. Samtidig påpeger hun, at kommunen og Morten Skytte har været i løbende dialog.

Derfor må Odense Aafart ikke drive vinbaren ved kajen

Ifølge Birthe Papsø tillader den matrikel, som Odense Aafart lejer af Odense Kommune kun salg af alkohol, som man kan nyde på sejlturen. Det betyder i praksis, at Morten Skytte kun må sælge alkohol i forbindelse med sejlads på åen. Ifølge kontorchefen, at reglerne lavet ud fra en betragtning om, at Odense Aafart ikke må tage omsætning fra naboerne ved at placere en fast vinbar ved kajen. 

- Vi har været i løbende dialog omkring udviklingen af Filosofgangen, forklarer hun og henviser til, at Odense Aafart er med i snakken omkring forbedringer af området.

Dialog med kaffe

Torsdag formiddag har Morten Skytte været i kontakt med direktøren for by- og kultur, Anne Velling, i Odense.

- Hun har budt mig på møde og en kop kaffe. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger indehaveren af Odense Aafart.

Kan det passe, at man skal skrive et Facebook-opslag før der kommer en dialog?

- Nej, det skal der ikke. Vi ville hellere end gerne have haft en dialog på forhånd, så vi ikke pludselig skal opdage, at der er nogle ting, der er forandret, forklarer Birthe Papsø.

Læs også: Cykelløb på Odense Havn: Ildsjæl manglede cykelfællesskab
Gå tilbage Del
22. aug. 2019 kl. 14:42

Cykelløb på Odense Havn: Ildsjæl manglede cykelfællesskab

Arkiv

Storms Cycling Club afholder fredag cykelløbet Criterium Gammelsø på Odense Havn. Bag både løb og klub står Rasmus Schriver, der manglede et cykelfællesskab i Odense.


- Ses vi til en aften med kaffe, snak og cykling?

Sommeren igennem har det været et tilbagevendende spørgsmål på Storms Pakhus, hvor Storms Cycling Club har afholdt hyggelige møder for cykelentusiaster. Nu kulminerer det hele i cykelløbet Criterium Gammelsø fredag den 23. august. Cykelklubben har eksisteret siden åbningen af Street Food i Storms Pakhus i september 2017.

Bag både cykelklub og cykelløb står Rasmus Schriver. Han ser frem til løbet, der bliver 8. etape på The Summer Cup, der har kørt hele sommeren.

- I The Summer Cup har vi inviteret folk med ud på forskellige cykelruter i og omkring Odense, og er så sluttet af på Storms Pakhus. Criterium Gammelsø bliver ligesom the grand final, forklarer han.

Storms Cycling Club

Storms Cycling Club

Storms Cycling Club er et fællesskab, der ønsker at skabe udvikling for cyklister i Odense gennem inspirerende oplevelser. På udvalgte søndage mødes klubben i Storms Pakhus til en tår kaffe, en snak om fede racercykler, gode fortællinger og en cykeltur.  

Det var cykeltrafikken i de københavnske gader, der plantede tankerne om en cykelklub i Rasmus Schrivers hoved. Han boede selv i København, og her oplevede han et ganske særligt cykelmiljø, hvor det sociale vægtede lige så højt som motionen. Tanken tog han med sig, da han flyttede til Odense.

- Der manglede et cykelmiljø i Odense, så jeg tog kontakt til Storms Pakhus, fortæller han.

På Pakhuset tog de imod ham og cykeltankerne med åbne arme. Eventchef Helene Marie Ottosen fortæller, at de allerede gik rundt med tankerne om et cykelværksted.

- Lige midt i vores tanker kom Rasmus ind ad døren. Han er både kæmpe cykelnørd og en ildsjæl, der bare måtte udleve sin idé, og den var vi med på, siger hun.

Tankerne blev til handling, og Storms Cycling Club er nu en fast del af Storms Pakhus.

Fællesskab i fart

Hver anden søndag fra maj til august har Storms Pakhus dannet rammerne for cykelsnak og kaffe, og det er netop dét, der er grundtanken i Storms Cycling Club.

- Det er ikke så meget en cykelklub, som det er et fællesskab. Det hviler på tanken om at skabe noget samhørighed i Odense, forklarer Rasmus Schriver.

Opbakningen til klubben har været overvældende fra start fra både Storms Pakhus og borgerne. Klubben har alt mellem fem og 25 deltagere hver gang, enkelte gange helt op til 60 mennesker. Rasmus Schriver er ikke i tvivl om hvorfor:

- Det handler om det uforpligtende fællesskab, som virkelig tilgodeser den måde, vi lever på i Danmark. Det er let at tage på, det er let at tage af igen.

Alle kan få en god oplevelse

Fredag rundes alle sommerens cykelture af med Criterium Gammelsø, hvor der er skruet lidt op for det hele. Selvom selve cykelløbet er hovedattraktionen, kommer aftenen til at byde på meget andet. Foran Pakhuset vil cykeludlejningsfirmaet Swapfits have en stand, så man kan komme med sin cykel og få den repareret.

- Arrangementet henvender sig til alle, ikke kun rytterne. Alle gæsterne vil kunne deltage i konkurrencer eller prøve vores cykellykkehjul, forklarer Helene Marie Ottosen.

Rytterne kan indskrive sig til løbet fra 16.00 til18.30, hvor de får udleveret startnummer og en goodiebag. Herefter har alle rytterne mulighed for at sætte sig ned og få lidt at spise og dyrke de tre grundelementer i Storms Cycling Club; kaffe, snak og cykler. På den måde får løbet et ekstra socialt aspekt for alle.

- Vi arbejder hele tiden på at blive byens hus. Nu har vi haft cykelklubben, siden vi åbnede og derfor ville vi gerne gøre en større begivenhed ud af det, siger Helene Marie Ottosen om Storms Pakhus.

Kulminationen på det hele

Storms Pakhus har over 500 arrangementer om året, og eventchefen åbner glædeligt armene for initiativer som Rasmus Schrivers, som de har lavet en treårig plan med. Criterium Gammelsø er blot startskuddet.

- Min dør er altid åben for gode idéer, særligt når der kommer nogen, der virkelig brænder for noget, forklarer Helene Marie Ottosen.

For Rasmus Schriver har Storms Cycling Club en særlig plads, men foreningslivet er ikke nyt for ham.

- Jeg er født og opvokset i foreningslivet i Danmark, og cykelklubben giver mig det samme som at være træner i den lokale fodboldklub. Jeg bliver del af et fællesskab, der er større end mig selv, fortæller han.

Det er over to år siden, at Rasmus Schriver gik rundt i København og observerede et cykelmiljø, som han ville tage med sig til Odense. Nu har det hele tage fart og cykelløbet i morgen bliver kulminationen på alt det arbejde, han har lagt i klubben.

- Det bliver en fantastisk dag. Det er det største initiativ, vi har bedrevet til dato, og allerede inden løbet er det en kæmpe succes. Jeg håber, det bliver et brag af en fest, understreger Rasmus Schriver.

Løbet har fået 33 tilmeldte ryttere, der i morgen er klar til at køre en time rundt på den 1,5 km lange rute kl. 20.00.

Program for Criterium Gammelsø

Kl. 16.30-18.00 Rytterindskrivning ved scenen i hal 1 og udlevering af goodiebag + mulighed for omklædning/opbevaring

Kl. 17.00-18.30 Mulighed for at spise (Alejandro tilbyder diverse pastaretter) + deltagere interviewes

Kl. 18.30-19.00 Gives der en kort racebriefing

Kl. 19.00-20.00 Mulighed for opvarmning ved Gammelsø

Kl. 20.00-21.00 Løbet afvikles

Kl. 21.30-22.00 Medaljeceremoni hvor vinderen hædres på behørig vis.

Morten Skytte oplyser, at han ikke længere sælger vin på kajen. Nu kan man kun købe alkohol under sejlads.

Se indslaget her
Video: Rasmus Rask
For 2 minutter siden
Tophistorie
Fyn

I mange år lå den gemt i lukket have, men nu har ægtepar fundet en af Fyns største sten

LYT
Del
Link
kopieret!

Cirka 20 ton.


Det er, hvad en nyopdaget, men meget gammel kæmpesten vejer.


Den røde sten ligger i Dalum Klosterhave, som indtil for nylig har været lukket for offentligheden. På den måde har den kunnet ligge uforstyrret og ubemærket nærmest midt inde i byen.


Opdagelsen har fået geolog hos GEUS Henrik Granat, der også driver siden kæmpesten.dk under GEUS, til at lægge vejen forbi Odense for med egne øjne at se og med målebånd at registrere, hvor stor stenen egentlig er.


Syv store

På det længste led er den 4,3 meter lang, og i omkredsen måler den 10,6 meter. Det betyder, at den opfylder kravene for at være en såkaldt ”kæmpesten” på kæmpesten.dk. Dem er der nu syv af på Fyn og omkring 150 af i hele Danmark.

- Hold kæft en flot rød sten, siger Henrik Granat, da han ser den.

Morten Albek

Det var ægteparret Anita og Peder Pedersen, der så stenen og i første omgang blev overrasket over dens størrelse. Anita Pedersen tænkte også, at den var så stor, at der måske kunne være yderligere interesse for den.

Og det var der.

- Der går mellem et halvt og et helt år, i mellem at der dukker sådan en sten op. Og den her historie er ekstra sjov med en klosterhav,e og den har ligget gemt herinde. Så der er ikke nogen, der har opdaget den før, siger Henrik Granat.

Men hvad skal den hedde?

Danmarks største sten ligger også på Fyn. Ved Hesselager finder man Dammestenen, som vejer omkring 1.200 ton. Den er så stor, at Christian den 8. i 1845 fik dens nordøstlige side gravet fri for at finde ud af, om den var en del af grundfjeldet.

Den nyfundne sten ved Dalum Kloster skriver sig ind som den syvende største sten på Fyn. Men hvad den skal hedde, er endnu ikke besluttet. Du kan komme med dit bud her:

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
For 2 timer siden
Tophistorie
Fyn
Sophie Gommesen

Lukning af Skibhusvej og nedsat hastighed på store veje kan stoppes - nyt lovforslag er en bombe

LYT
Del
Link
kopieret!

En kommende lukning af et af Odenses største trafikknudepunkter - Skibhusvej - kan blive tvunget til at blive rullet tilbage, inden den er sat i værk. Det samme gælder en lang række planlagte hastighedsnedsættelser på Odenses større veje.


Det skyldes et nyt lovforslag fra regeringen, som netop er sendt i høring. Forslaget betyder kort sagt, at kommunerne får lov at bestemme, hvad de vil med deres veje - så længe de overholder en række nye grænser, som staten nu bestemmer.


Det er at indskrænke selvstændigheden og kan blive et stort problem for mobilitetsplanen i Odense Kommune, siger rådmand.


Lovforslaget vil indskrænke det kommunale selvstyre og retten til, at kommunerne selv kan bestemme over hastighedsnedsættelser på veje, lukning af veje og ensrettelse af veje ifølge klima- og miljørådmand i Odense, Tim Vermund (S).


- Jeg er voldsomt bekymret over det lovforslag. Det er en kæmpe indskrænkning for os kommuner, og hvad vi kan gøre og beslutte om vores veje, om hvor vi kan sænke hastighed og omdirigere trafik, siger han.


Dermed er lovforslaget også en gigantisk bombe under Odense Kommunes mobilitetsplan, der skal reducere Odenses CO2-forbrug med 100.000 ton i 2030.


- Det er rigidt

Den konservative by- og kulturrådmand, Søren Windell, synes også, forslaget er problematisk.

- Det er godt for Skibhusvej, men skidt for det kommunale selvstyre. Det her lovforslag begrænser jo kommunens muligheder for byudvikling. Det er rigidt, og jeg er imod det selvom det er et godt forsvar mod venstrefløjens antibilisme, siger han og tilføjer.

- Det ville være bedre, hvis den sunde fornuft indfandt sig hos partierne i Odense Byråd, og vi selv fandt ud af, at Skibhusvej ikke skal lukkes.

Hver dag kører 8.000 biler gennem den sydlige del af Skibhusvej. Det er planen, at den i foråret lukkes og omdannes til cykelgade. Men i regeringens lovforslag lægges der op til, at kun veje med under 1.000 bilister i døgnet kan afspærres - og dermed ikke Skibhusvej.

Cykelgaden er en del af Odense Kommunes såkaldte mobilitetsplan, der har to mål: At flere skal bo og færdes i bymidten, og at CO2-forbruget reduceres.

Kommunen har planer om, at fartgrænsen skal sænkes til 30 kilometer i timen på hele vejnettet inden for Ring 2. Det vil reducere CO2-forbruget med 17.000 ton årligt. Mobilitetszoner, hvor man lukker for gennemkørende trafik såsom med Skibhusvej, oppebærer 33.000 ton per år.

Dermed er to væsentlige elementer i mobilitetsplanen potentielt sat ud af spil. 

En bombe under mobilitetsplanen

I Københavns Kommune har man allerede udfærdiget et notat, der beskriver konsekvenserne af det nye lovforslag. Konsekvenser, som efter al sandsynlighed også vil gælde i Odense Kommune.

Lovforslaget giver kommunerne mulighed for at træffe færdselsmæssige beslutninger om vejes indretning og udnyttelse, men indfører samtidig en række nye objektive betingelser for blandt andet hastighedsgrænser, ensretninger og vejafspærringer. Noget, som begrænser kommunerne i høj grad, mener Tim Vermund.

- Forslaget vil gøre det umuligt for os selv at bestemme, hvilke veje vi vil sætte hastigheden ned på. Det vil have en vidtgående betydning for alle kommunernes mulighed for at gøre noget ved trafik. Det er vi rigtig bekymret for.

Han kalder det et indgreb i kommunernes selvstyre og muligheder for selv at bestemme. Og han stiller sig uforstående overfor, hvis regeringen virkelig mener, at det er en god ide.

- Jeg håber virkelig, at de besinder sig, fordi det har meget meget vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke det bliver standset.

Tim Vermund er nu bekymret for, hvordan det stiller kommunens mobilitetsplan.

Ifølge forslaget er det blandt andet veje, hvor der i gennemsnit kører 4.000 biler i døgnet, som kommunen med forslaget ikke må sænke hastigheden på. I forslaget lyder det også, at der på 88 procent af Odense Kommunes veje kører under 4.000 biler i døgnet, hvorfor de i princippet gerne må reguleres med hastighedsnedsættelser af kommunen selv.

Minister tager til genmæle

Men den køber rådmand Tim Vermund ikke. For det ikke nødvendigvis de veje, som kommunen vil lave ændringer på. Han mener, det er logik, at kommunerne bedst ved, hvor der er behov for lukning af veje, hastighedsnedsættelser og andet.

- Det er jo os, der bor her i byen, der ved noget om, hvordan trafikken påvirker vores hverdag. Det vil være meget klogere at få gennemgående trafik rundt om byen. Vi har klimaambitioner og mål for, hvordan vi skaber en grønnere by. Det er noget, de vil tage fra os.

TV 2 Fyn har foreholdt transportminister Thomas Danielsen (V) kritikken fra de to rådmænd.

- Forslaget fjerner en række bureaukrater i det offentlige, mens målet er det samme: At sikre vigtige færdselsårer holdes åbne og sikre fremkommelighed. Jeg glæder mig til at læse høringssvarene, skriver ministeren i en kommentar til TV 2 Fyn.

For 51 minutter siden
Fyn
Sophie Frederikke Gommesen

Risikerer at gå fra hus og hjem - nu skal initiativ løse samfundsproblem

LYT
Del
Link
kopieret!

Nu kan borgere i og omkring Vollsmose tage forbi det lokale bibliotek og få hjælp til digitalisering.


Et nyt samarbejde mellem borgerservice, Vollsmose Bibliotek og Den Frie Rådgivning skal hjælpe borgere med at få MitID, tjekke sin e-Boks, komme i kontakt med det offentlige og meget andet.


- Digitaliseringen er steget enormt hurtigt, men der er bare rigtig mange, vi ikke har fået med på det her tog. Og det er efterhånden alt, der foregår digitalt, siger Kirstine Busk Folkmann, der er sekretariatsleder i Den Frie Rådgivning.


- Der er et kæmpe behov. Vi oplever, at mange bliver tabt, fordi de ikke får søgt de ting, de har brug for hjælp til, og de får ikke svaret på de breve, de får, siger Kirstine Busk Folkmann.

Hun fortæller, at de har borgere, der bliver udsættelsestruet - altså truet med at blive sat ud af deres lejlighed, fordi der er ting, de ikke får svaret på.

Ingen tidsbestilling

Der er ingen tidsbestilling - man kan bare droppe ind.

Mandag fra klokken 15-18 vil frivillige fra Den Frie Rådgivning være til stede - de kan også hjælpe de, der oplever sprogbarrierer.

Torsdag fra klokken 10-13 er både Den Frie Rådgivning og borgerservice til stede.

- Alle borgere skal have samme muligheder, så der har vi en forpligtigelse til at hjælpe hele vejen rundt, og jeg føler projektet her kan være med til at skubbe i den rigtige retning, siger borgerservicemedarbejder Jan Larsen.

Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix

Uheld på motorvej skaber kø og forlænget rejsetid

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 17.33

Uheldsstedet er nu ryddet, og trafikken glider normalt igen.

Der er sket et færdselsuheld på E20 Fynske Motorvej ved afkørsel 51 Odense S i vestgående retning, hvilket forårsager kødannelse

Det fremgår af Vejdirektoratets trafikkort, og Fyns Politi uddyber over for TV 2 Fyn.

- To biler er kørt sammen, med var i stand til at køre over i nødsporet, siger vagtchef Johni Müller og tilføjer, at der udelukkende er tale om materiel skade. Ifølge vagtchefen er der kødannelse i begge retninger.

Sammen med redningsmandskab har Fyns Politi en indsatsleder på stedet.

Bilister på strækningen kan forvente forlænget rejsetid på mellem 10 og 30 minutter.

Der vil blive ryddet op i løbet af torsdag eftermiddag, og normal trafikafvikling forventes efter myldretiden.

Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

OB ydmyget i lunken sæsonoptakt

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom spydspids Luca Kjerrumgaard bragte OB foran efter 24 minutters spil, kunne det ikke afholde dagens modstander AGF fra at ydmyge fynboerne.

Træningskampen, der blev spillet torsdag eftermiddag, endte 4-1 til jyderne, der scorede to mål i hver halvleg. AGF huserer til daglig i landets bedste fodboldrække, så på papiret var klubben fra Aarhus favoritter inden opgøret.

Der er derfor ikke tale om den mest optimale optakt til anden halvsæson af NordicBet Liga, der begynder 21. februar klokken 19, hvor OB gæster Hillerød Fodbold.

Øens hold har dog endnu et par kampe til at opbygge momentum. 24. januar gæster fynboerne Silkeborg IF, og 30. januar gælder det FC Fredericia på udebane.

For 3 timer siden
TV 2 Fyn

Serieforbryder stoppet efter 37 butikstyverier og røverier

LYT
Del
Link
kopieret!

En 37-årig mand fra Odense Kommune har ikke siddet på hænderne de seneste måneder. Fra midt i oktober har han nemlig begået svimlende 37 butikstyverier og røverier i Odense.


Det oplyser kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi Mads Boel til TV 2 Fyn.


- Der er primært tale om dagligvarebutikker, og i går blev han så anholdt i en butik i det vestlige Odense, siger Mads Boel og tilføjer, at manden nu er blevet varetægtsfængslet frem til 6. februar.


Truende og fysisk

Varetægtsfængslingen sker på baggrund af de seneste 17 tilfælde af butikstyverier og røverier.

De første 20 tilfælde er ifølge Mads Boel håndteret af Fyns Politi, som er ved at udarbejde et anklageskrift mod manden. Sagen bliver taget op senere i år.

- Efter de tilfælde har han begået 17 nye tilfælde, siger Mads Boel.

- Han har været både truende og fysisk, og derfra udviklede nogle af tyverierne sig til røverier, siger Mads Boel, der oplyser, at manden ikke har benyttet sig af våben i forbindelse med røverierne.

Fyns Politi vil ikke komme det nærmere, om manden er gået efter bestemte varer, om han var påvirket i gerningsøjeblikkene, eller hvordan røverierne mere specifikt udspillede sig. De oplysninger indgår nu som en del af efterforskningen, lyder det.

Anholdelsen onsdag foregik i god ro og orden, oplyser Mads Boel, der ikke vil komme det nærmere, hvilken dagligvarebutik der var tale om.

Når den tre uger lange varetægtsfængsling er overstået, skal der tages stilling til, om den skal forlænges, eller om der kan rejses tiltale mod manden.

For 4 timer siden

Lav risiko for at mund- og klovsyge spreder sig til Danmark

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er lav sandsynlighed for, at smitten med mund- og klovsyge i Tyskland breder sig til danske dyr.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Vurderingen kommer, efter at der for første gang i mange år har været et udbrud med sygdommen i en besætning med vandbøfler på en gård uden for Berlin.

Det er første gang siden 1988, at der er konstateret mund- og klovsyge i Tyskland.

Hvordan udbruddet med sygdommen er kommet til Tyskland, er ifølge Fødevarestyrelsen stadig uvist.

Derfor understreger styrelsen, at truslen mod Danmark er blevet vurderet med "en vis grad af usikkerhed" og ligeledes kan blive ændret med kort varsel.

For 5 timer siden

Axelsen spiller sig stensikkert videre

LYT
Del
Link
kopieret!

Den fynske badmintonstjerne Viktor Axelsen er sikkert videre til kvartfinalen i India Open.

Med cifrene 21-11, 21-14 vandt fynboen, der er nummer fem på verdensranglisten, over verdens nummer 35, Jia Heng Jason Teh fra Singapore.

I fredagens kvartfinale venter endnu en spiller fra Singapore, når han møder verdens nummer 13, Kean Yew Loh.

I dag kl. 11:21
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Her er forklaringen på omfattende strømafbrydelse på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Hele Middelfart var natten til torsdag uden strøm i en time.


Strømafbrydelsen skyldtes, at energikonceren Trefor El-net mistede forbindelsen til naboområdets 60 kV-elnet. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.


- Der er normalt to 60 kV-forbindelser ind til Middelfart fra naboområdet Vores El-net. Den ene af disse forbindelser var udkoblet på grund af et planlagt vedligeholdelsesarbejde, og den anden forbindelse blev udkoblet på grund af en fejl i naboområdets elnet. Dermed betød afbrydelsen, at byen blev mørklagt, oplyser Trefor.


Så mange husstande var uden strøm

13.700 husstande var uden strøm, hvilket også påvirkede vandforsyningen og fibernettet.

Fejlen opstod klokken 00.09, hvorefter forsyningen blev genetableret fra naboområdet, og klokken 01.09 havde alle kunder strøm igen.

- Trefor El-net beklager de gener, som strømafbrydelsen må have medført, lyder det i pressemeddelelsen.

Der bor 16.500 mennesker i Middelfart og 40.000 mennesker i hele kommunen. Du kan se her, præcis hvilke veje der blev ramt af strømafbrydelse.

Togforsinkelser til og fra Fyn fortsætter op ad formiddagen

LYT
Del
Link
kopieret!

Togene mellem Sjælland, Fyn og Jylland kører stadig med forsinkelser på mellem 10 og 20 minutter, og der er enkelte aflysninger.

Det oplyser DSB på sin hjemmeside.

Forsinkelserne skyldes en signalfejl ved Slagelse. Banedanmarks teknikere er på sagen, men DSB kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår togene igen kan køre til tiden.

Du kan med fordel slå op i Rejseplanen, inden du tager afsted. 

Er du mere end 30 minutter forsinket, træder DSB’s Rejsetidsgaranti i kraft. Du kan søge om kompensation for din billet på DSB’s hjemmeside.

I dag kl. 10:16

Denne mand er mistænkt for at afpresse og snyde fynbo

LYT
Del
Link
kopieret!

To personer er mistænkt af politiet i en sag om afpresning, hvor de har afpresset en ældre mand fra Assens Kommune. Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.


Afpresningen er ifølge politiet sket, både ved at de mistænkte har fået udleveret kontanter og har foretaget hævninger på den ældre mands dankort i en hæveautomat.


I forbindelse med den ene hævning er den ene gerningsmand fanget på overvågningen ved Danske Banks hæveautomat i Glamsbjerg. Det er sket 10. november 2024.


Har du set manden?

Fyns Politi har offentliggjort et billede af gerningsmanden og beder om hjælp til at identificere personen.

- Da sagen stadig er under efterforskning, er det begrænset, hvad vi kan sige, men vi håber meget, at nogle borgere kan hjælpe os med et id på den her person, som vi mistænker for afpresning af en ældre borger, siger politikommissær Preben Skytthe fra Nærpolitienheden i Assens.

Hvis man kan genkende personen på billedet, kan man henvende sig til Nærpolitienheden i Assens eller kontakte Fyns Politi på telefonnummer 114. Man kan også tippe politiet via politi.dk.

Fyns Politi
I dag kl. 9:06
Fyn
Gerhard Hüdepohl/European Southern Observatory

Det er fra i aften, du skal kigge op på nattehimlen

LYT
Del
Link
kopieret!

Der sker noget opsigtsvækkende på nattehimlen i løbet af de næste dage og uger, og allerede fra torsdag aften kan du kigge med, hvis vejret på Fyn tillader det.


Mange af planeterne i Solsystemet vil ekstraordinært være samlet på himlen samtidig efter solnedgang.


- Særligt står Saturn og Venus lige ved siden af hinanden fra 16. til 20. januar. Og hvis vejret samarbejder, giver januar god mulighed for ved selvsyn at se, hvordan planeterne flytter sig langsomt hen over himlen, siger Johan Peter Uldall Fynbo, der er professor ved Niels Bohr Instituttet, til videnskab.dk .


Sker igen om 136 år

I første omgang vil seks planeter den 21. januar helt ekstraordinært være at finde på himlen samtidig. Det drejer sig om Venus, Mars, Saturn, Jupiter, som du kan se med det blotte øje, samt Uranus og Neptun, som kræver teleskop.

Når du kigger op på nattehimlen, kan man nemt blive i tvivl om, hvorvidt det er en stjerne eller en planet. Der findes mange apps til telefonen, som kan guide dig på vej, og ellers er en god huskeregel, at en stjerne ser ud til at blinke. Det gør en planet ikke.

Endnu vildere bliver det for astronominørder i februar, når Merkur, der ligger tættest på Solen, også dukker op på nattehimlen sammen med de seks andre planeter. Det sker 28. februar.

Misser du fænomenet, sker det igen 19. maj 2161 - altså om 136 år, oplyser astronomimediet Star Walk.

Om fynboerne overhovedet får glæde af fænomenet, afhænger i høj grad af det skyede vejr.

Henter vejret...

°

Lige nu

Weather Icon

Rain: mm

mm

m/s

Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.

Tid Temperatur Regn Vind

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her