Musikken vender tilbage til Magasinet:
- Koncerterne er byens nerve
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter en lang coronapause skrues der nu op for lyden og musikken igen på Magasinet i Odense. Og det er rigtig godt for kulturlivet i byen, siger By- og Kulturrådmand.
"Jeg drømmer om en sang ligesom barndommens somre uden regnvejr og torden. Hvor himlen den er klar, og hvor alt det, der førhen var galt, er i orden."
De ord kan man snart høre fra sanger og sangskriver Claus Hempler på spillestedet Magasinet i Odense. Han åbner nemlig musikscenen lørdag 27. juni.
Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.
Koncerter giver liv til byen
Koncerterne vil give et stort løft til Odense, mener By- og Kulturrådmand i Odense Jane Jegind (V).
- I coronatiden har vi lært, hvor stor betydning kulturlivet har. Så åbningen af musikscenen betyder enormt meget for Odense, da koncerterne på Magasinet er byens nerve, siger hun.
Hun påpeger, at alle sukker efter oplevelser oven på de seneste måneders nedlukning. Desuden giver det anledning til at bruge resten af byen også.
- Koncerten på Magasinet bliver håndteret på en måde, så man sammen med de øvrige koncertgæster - dog med sikker afstand til hinanden - kan nyde koncerten og måske bagefter gå ud og hygge sig i byen, hvor man heldigvis også er klar til at tage imod gæster igen, siger hun.
Aftale på plads: Posten skal arrangere Torsdagskoncerterne
Aftalerne om, hvem der fremover skal drive Sankthans på Engen og Torsdagskoncerterne i Kongens Have er fredag forhandlet på plads.
Sidste år besluttede Odense Kommune, at Torsdagskoncerterne i Kongens Have og Sankthans på Engen skulle drives eksternt.
Fredag faldt en aftale på plads om, at Odense Live Fonden fremover skal arrangere Torsdagskoncerterne. Sankthans på Engen overtages af NL Pro Event. Begge er lokale aktører.
Odense Live Fonden driver de to regionale spillesteder Posten og Dexter, og de er dermed genboer til Kongens Have. Spillestedsleder på Posten Morten Østlund glæder sig til at stå i spidsen for Torsdagskoncerterne, der har eksisteret i 30 år.
- Vi har altid synes godt om Torsdagskoncerterne, og synes det er en vigtig del af kulturlivet i Odense, siger han til TV 2/Fyn og fortsætter:
- Derfor mente vi i form af vores naboskab og opgave som regionalt spillested, at det ville være en god idé for os at overtage.
Samme koncept
Torsdagskoncerterne i Kongens Have har over 20.000 årlige gæster fra Fyn og resten af Danmark. Postens spillestedsleder fortæller, at de vil holde fast i det populære koncept.
- Vi har ikke de store planer om at vende det hele på hovedet, fordi det fungerer rigtig fint, som det er, siger Morten Østlund.
Men Posten kommer alligevel til at sætte deres aftryk på arrangementet, oplyser spillestedslederen.
- Det er oplagt, at vi går ind og trykker lidt på nogle små ting, hvor vi kan sætte vores aftryk, fortæller han og fortsætter.
- Vi har jo et rigtig stort netværk indenfor artister, agenter og bookere i hele verden. Det kunne være vi kunne lokke nye artister til, der stadig har folkeligt islæt, sådan så det er noget, der passer ind.
Fynboerne må vente til næste år med at opleve Posten som Torsdagskoncert-arrangør på grund af corona-situationen.
Sankthans derhjemme
Sankthans på Engen bliver heller ikke afholdt som sædvanligt. Den nye arrangør NL Pro Event fortæller i en pressemeddelelse, at de er ærgerlige over situationen.
- Vi arbejder på en stor - måske Danmarks største - Sankthansfest hjemme i stuerne med bål, taler, musik og underholdning. Desuden kigger vi på lækre og festlige take away-pakker i samarbejde med lokale virksomheder, skriver Nadine Alvarez fra NL Pro Event.
De er glade for at overtage den faste Odense-tradition fra 1950'erne.
- Vi går ydmygt til opgaven, for der er store forventninger til Sankthans, men vi vil selvfølgelig også gerne sætte vores eget præg på begivenheden, siger Nadine Alvarez.
Betydningsfulde arrangementer
Borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) er glad for, at Sankthans på Engen og Torsdagskoncerterne lever videre.
- Det er arrangementer, som betyder meget for rigtig mange odenseanere og fynboer. I den helt særlige situation vi står i med coronakrisen, hvor vi kun kan være sammen hver for sig, er det tydeligt, hvor vigtige de samlende fællesskaber som koncerter og kultur er for os, skriver borgmester Peter Rahbæk Juel i en pressemeddelelse.
Odense Live Fonden og NL Pro Event skal drive de to populære arrangementer i perioden 2020-2022. De modtager henholdsvis 1,35 millioner kroner og 550.000 kroner i støtte.
Desuden mangler Odense Kommune afklaring om H.C. Andersen Julemarkedet. Forhandlingerne er endnu ikke afsluttet, og derfor vil den nye aktør først blive offentliggjort på et senere tidspunkt.
Corona-sikker koncert
Normalt plejer Claus Hempler at trække rigeligt med publikum, men i denne omgang kan han maks spille for 237 gæster. Det er nemlig det maksimale antal, der må være på Magasinet til koncerten.
Andre spillesteder i Odense begynder også at åbne for musikken. Spillestedet Dexter åbner for eksempel deres musikscene den 18. juni, hvor Vestbo Trio spiller første koncert siden nedlukningen.
Uventet succes: Koncertgæsterne hjalp med at flytte koncerter til næste år
20.000 medlemmer i en fordelsklub kom med på råd, da koncertarrangøren Live Culture skulle afgøre skæbnen for flere koncerter. Det gav så god respons, at flere fra branchen nu spørger koncertarrangøren til råds.
Måske har den fynske koncertarrangør Live Culture af nød fået et værktøj, som kan forbedre kvaliteten af de fremtidige koncerter.
I hvert fald henvendte Live Culture sig til deres 20.000 medlemmer af fordelsklubben Club Live Culture og spurgte, hvordan de så situationen med koncerter i denne coronatid.
- Vi spurgte blandt andet, om de var klar til at gå til koncerter, fortæller direktør Michael Juul Møller.
- Vi fik sindssygt meget respons, og har virkelig fået deres tanker og en masse gode idéer fra dem.
Ro i maven
- Det gav ro i maven, tilføjer direktøren, som fredag med opbakning fra klubmedlemmer måtte meddele, at sommerens koncertrække var ændret.
De planlagte koncerter frem til og med den første weekend i september var i og for sig med medlemmernes velsignelse for de flestes vedkommende flyttet til næste år, mens enkelte var aflyst.
Specielt overraskede det Michael Juul Møller, at mange af klubbens medlemmer gav sig tid til at uddybe svarene og gav los for deres tanker.
- Så nu har vi et godt billede af, hvad der rør sig.
Klubmedlemmer med på råd
Samtidig hjalp klubmedlemmerne Live Culture med, at tage beslutningen om at flytte koncerterne.
- Vi kunne vælge ikke at vente på en offentlig udmelding, men vi ville ikke holde koncertgæsterne som gidsler, og artisterne var med på at flytte koncerterne.
Den overraskende succes med at tage medlemmerne med på råd har givet genlyd i branchen.
- Andre har henvendt sig og er interesserede i, hvad vi gjorde.