Røde partier trækker sig fra grundlovsmøde hos kendt restauratør

Et tværpolitisk grundlovsmøde i Odense med flere kendte landspolitikere har pludselig udviklet sig til en kampplads om overenskomster. Og med forskellige begrundelser har tre røde partier nu trukket sig fra arrangementet.

Teltene er allerede ved at blive rejst foran Banjos Grillebar på Sandhusvej i Odense. Men halvdelen af de mange EU-spidskandidater, partiledere, folketingsmedlemmer og lokale politikere har nu meldt fra til det, der skulle have været et tværpolitisk grundlovsmøde. 

- Vi melder afbud til arrangementet, og det betyder, at både vores EU-kandidater og lokalpolitikere har meldt afbud, siger byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense, Reza Javid. 

Samme melding kommer fra Villy Søvndal, der stiller op som kandidat til EU-valget 9. juni.

- Jeg deltager ikke, og SF deltager ikke, siger EU-kandidaten fra SF.

Søren Bersang Rasmussen - også kaldet Søren Banjo - har drevet grillbar i det østlige Odense i 26 år. Han har omkring 18 ansatte og har valgt ikke at tegne overenskomst. I et interview med TV 2 Fyn i december om Odense Kommunes arbejdsklausuler, sagde han.

- Fagforeningen. Det kommer slet ikke på tale her. Overhovedet, lød det fra Søren Bersang Rasmussen.

Og det er restauratørens holdning til overenskomster og fagforeninger, der nu har fået to ud af tre røde partier til at trække sig. 

- Vi havde glædet os rigtig meget. Men da vi finder ud af, at stedet ikke har overenskomst, kan vi ikke deltage alligevel. Vi er store tilhængere af overenskomster og den danske model, men vi kan ikke stille op et sted, hvor restauratøren ikke har overenskomst, siger Enhedslistens byrådsmedlem i Odense Reza Javid, der sammen med EU-kandidat Torrsten Ringgaard og folketingsmedlem og EU-kandidat Victoria Velasquez skulle have holdt tale. Alle melder nu fra.


- Da vi fandt ud af, at de ikke er organiseret, dem der arbejder der, så tænkte vi, nej nu har vi brugt en hel valgkamp på reklamere for den danske model, som forudsætter at vi har et stærkt organiseret arbejdsmarked. Derfor meldte vi fra, siger Villy Søvndal. 

S forholdt sig ikke til overenskomster

Socialdemokratiet i Odense besluttede tirsdag ligeledes at aflyse deres deltagelse i arrangementet. Borgmester Peter Rahbæk Juel, der skulle have holdt tale ved grundlovsmødet, henviser til partiets formand i Odense, der siger, at Socialdemokratiets afbud ikke hænger sammen med Banjos Grillbars manglende overenskomst.

- Vi havde oprindeligt meldt os til, men så kom der et afbud fra vores spidskandidat Christel Schaldemose, og så syntes vi, eftersom det var hende, der var hovedpersonen, og det var hendes foldere og merchandise, vi skulle stå med, at så var der ingen grund til at deltage i arrangementet.

- Vi nåede slet ikke at forholde os til den diskussion om, at stedet ikke har overenskomst, siger Anders W. Berthelsen, der er formand for Socialdemokratiet i Odense.

Ordentlige løn- og arbejdsvilkår er en mærkesag for Socialdemokratiet i Odense, og for over ti år siden indførte Odense Byråd sociale klausuler, der betyder, at virksomheder skal have overenskomst eller have godkendt kommunens sociale klausuler, hvis de vil udføre opgaver for Odense Kommune. 

For et år siden indførte kommunen en praksis med, at kommunens ansatte i forbindelse med deres arbejde kun må bruge restaurationer, der har overenskomst eller har accepteret kommunens sociale klausuler.

Hvordan harmonerer dit partis holdninger til overenskomster med, at partiets borgmester og jeres EU-spidskandidat siger ja til at deltage i et grundlovsmøde et sted, hvor der ikke er overenskomst?

- Jamen den kritik kan man jo rejse over for alle seks partier, der skulle deltage i arrangementet. Så skulle vi gå rundt og tjekke alle restauranter om de har overenskomster, og det kan man da godt bebrejde os, at det skulle vi måske have gjort, siger partiformanden.

Troede DF var arrangør

Partierne på venstrefløjen erkender, at de burde have undersøgt forholdene hos restauratøren før de tilmeldte sig grundlovsmødet hos Banjos Grillbar.

- Det burde vi have undersøgt, og det er noget, vi er opmærksom på fremadrettet. Det må vi tage ved lære af, siger Reza Javid.

Socialdemokratiets formand siger, at han havde fået den opfattelse, at det ikke var Banjos Grillbar, der var arrangør.

- Kontakten er jo ikke gået fra Banjos Grillbar, og den faktura vi har fået, den er fra Dansk Folkeparti, så vi havde slet ikke set Banjo som arrangør.

- Men det er beklageligt, at vi melder afbud en uge før. Det burde have været afklaret for længe siden, siger Anders W. Berthelsen.

Blå partier deltager

Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti afviser, at hans parti står som arrangør, og siger, at det er de seks partier, der i fællesskab har lavet grundlovsmødet. Han tager afbuddene til efterretning, men undrer sig over, at det kommer kun en uge før mødet.

- De har i ugevis vidst, at det her arrangement skulle afholdes af Banjo, så det er lidt irriterende.

- Vi har jo hørt de røde partiers argumenter, men os fra de blå partier er blevet betrygget om, at arbejdsforholdene hos Søren Banjo, de er ordentlige og de ansatte føler sig godt behandlet, siger Carsten Sørensen, der er valgt ind i Regionsrådet i Region Syddanmark for Dansk Folkeparti og er EU-kandidat.

Grundlovsmødet finder sted 5. juni på plænen ved Banjos Grillbar fra klokken 11 til 18.30, og blandt andre deltager forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra Venstre, Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Joachim Hoffmann Pedersen fra Konservative.



Oversigt

    Oversigt