28. maj. 2024 kl. 20:09
Svante Lyngsie

Røde partier trækker sig fra grundlovsmøde hos kendt restauratør

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Et tværpolitisk grundlovsmøde i Odense med flere kendte landspolitikere har pludselig udviklet sig til en kampplads om overenskomster. Og med forskellige begrundelser har tre røde partier nu trukket sig fra arrangementet.


Teltene er allerede ved at blive rejst foran Banjos Grillebar på Sandhusvej i Odense. Men halvdelen af de mange EU-spidskandidater, partiledere, folketingsmedlemmer og lokale politikere har nu meldt fra til det, der skulle have været et tværpolitisk grundlovsmøde. 

- Vi melder afbud til arrangementet, og det betyder, at både vores EU-kandidater og lokalpolitikere har meldt afbud, siger byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense, Reza Javid. 

Samme melding kommer fra Villy Søvndal, der stiller op som kandidat til EU-valget 9. juni.

- Jeg deltager ikke, og SF deltager ikke, siger EU-kandidaten fra SF.

Søren Bersang Rasmussen - også kaldet Søren Banjo - har drevet grillbar i det østlige Odense i 26 år. Han har omkring 18 ansatte og har valgt ikke at tegne overenskomst. I et interview med TV 2 Fyn i december om Odense Kommunes arbejdsklausuler, sagde han.

- Fagforeningen. Det kommer slet ikke på tale her. Overhovedet, lød det fra Søren Bersang Rasmussen.

Og det er restauratørens holdning til overenskomster og fagforeninger, der nu har fået to ud af tre røde partier til at trække sig. 

- Vi havde glædet os rigtig meget. Men da vi finder ud af, at stedet ikke har overenskomst, kan vi ikke deltage alligevel. Vi er store tilhængere af overenskomster og den danske model, men vi kan ikke stille op et sted, hvor restauratøren ikke har overenskomst, siger Enhedslistens byrådsmedlem i Odense Reza Javid, der sammen med EU-kandidat Torrsten Ringgaard og folketingsmedlem og EU-kandidat Victoria Velasquez skulle have holdt tale. Alle melder nu fra.

Læs også: Ni ud af ti spisesteder ryger på kommunes sorte liste
Gå tilbage Del
20. dec. 2023 kl. 8:00

Ni ud af ti spisesteder ryger på kommunes sorte liste

Ken Petersen

Nye strikse regler betyder, at ansatte i Odense Kommune i forbindelse med arbejdet kun må bruge caféer og spisesteder, der enten har accepteret kommunens arbejdsklausuler eller har overenskomst. Restauratørforening er uforstående.


Det er blevet betydeligt sværere for de 14.000 ansatte i Odense Kommune at finde et sted, hvis de i en jobsammenhæng har brug for at holde et møde over en kop kaffe eller invitere en samarbejdspartner på middag.

Reglerne, der blev indført i juni i år, betyder, at de kun må benytte caféer eller spisesteder, der har overenskomst eller godkendt en arbejdsklausul, hvis de i arbejdstiden skal bruge en af byens restaurationer. Og reglen udelukker omkring 90 procent af byens restaurationer.

Ud af byens over 400 restauranter er det kun omkring 50 restaurationer, der overholder kommunens retningslinjer.

- Det gør selvfølgelig livet sværere for kommunen at navigere i, når der er så få, der har overenskomst, men det er nu en gang det, vi har valgt at have som rettesnor for vores indkøb, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Garanti for bundniveau

Ifølge borgmesteren er kommunens køb på restaurationer relativt begrænset, men han håber alligevel, at reglerne vil have en effekt.

- Jeg vil selvfølgelig håbe, at der er flere, der åbner op og tegner overenskomst, for det giver jo muligheden for, at man kan være leverandør til Odense Kommune, siger borgmesteren.

Odense Kommune har indført reglerne som en udbygning af den årelange indsats mod dårlige løn- og arbejdsvilkår i bygge- og anlægssektoren. Arbejdsklausulerne har betydet, at virksomheder og alle deres underleverandører, der arbejder for Odense Kommune, skal skrive under på, at alle medarbejdere er ansat under overenskomstlignende forhold. Ved overtrædelser vanker der en bod til virksomheden.

Om artiklen

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har et løbende samarbejde om udvalgte historier, og denne artikel er en del af vores fælles samarbejdsprojekt.

Hoteller, restauranter og caféer er helt overvejende drevet af private, og derfor kan kommunen ikke direkte blande sig i løn- og arbejdsvilkårene. Men Odense Kommune kan, ifølge den såkaldte ILO-konvention, bestemme, hvilke steder de ansatte må bruge, når de i en jobsammenhæng, skal benytte byens spisesteder.

- Der kommer jo jævnligt historier fra den branche om, at der er nogle problemer med løn- og arbejdsforhold. Så der, hvor der er overenskomstmæssige forhold, der er der jo en garanti for, at der er et vist bundniveau, hvad angår både løn- og arbejdsvilkår, lyder det fra Peter Rahbæk Juel.

ILO-konventionen

ILO-konvention 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter blev vedtaget af den Internationale Arbejdskonference i 1949 og ratificeret af Danmark i 1955.

Efter konventionen skal der i kontrakter, der indgås med offentlige myndigheder, indsættes klausuler om, at vedkommende arbejdere skal sikres løn- og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. Konventionen er et instrument til at imødegå social dumping ved arbejde, der udføres for det offentlige samtidig med, at den understreger statens forpligtelse som ”modelarbejdsgiver” for så vidt angår løn- og arbejdsvilkår.

Konventionen gælder alle kontraktforhold om byggeanlægsarbejder, fabrikation og udførelse eller ydelse af tjenester, som en offentlig myndighed måtte indgå.

Kilde: Rapport til Beskæftigelsesministeriets fra Udvalget om modvirkning af social dumping, 2012.

Fagforeningen 3F bakker om op kommunens nye regler, for der er adskillige eksempler på horrible arbejdsvilkår i restaurationsbranchen, lyder det fra Line Bjørndal, der er næstformand hos 3F Odense GOPS.

- Der er jo i den grad et pres fra useriøse arbejdsgivere, som dumper løn og ansættelsesvilkår, og der er nogle barske vilkår derude.

Line Bjørndal nævner blandt andet problemer med underbetaling, brug af medarbejdere med tvivlsomme opholdstilladelser, prøvevagter og manglende betaling til pension og for skæve arbejdstider.

- Vi er ikke røvere og banditter

Restauratørforeningen i Odense har omkring 65 medlemmer, og formanden for foreningen, Jonas Bäckström, kan modsat 3F ikke forstå, at kommunen sætter lighedstegn mellem overenskomst og gode arbejdsforhold.

- Det er vigtigt at sige, at dét at have en overenskomst ikke er det samme som at have ordentlige arbejdsforhold. Vi har alle set de dokumentarer med restauranter fra København, som har haft nogle sindssyge forhold, flere af dem har jo haft overenskomst, siger han og tilføjer:

- Og jeg kan ikke genkende billedet af, at branchen skal være fyldt med røvere og banditter. Vi vil alle sammen gerne have, at vores ansatte har ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Vi lever af vores ansatte. Det er en del af det produkt, vi leverer til vores kunder.

Under 50 af byens restaurationer godkendt

Odense Kommunes nye regler betyder, at kommunens ansatte ved køb af restaurationsydelser kun kan benytte restauranter, der enten har en samarbejdsaftale med kommunen om brug af arbejdsklausuler, er på en liste fra den offentlige sektors indkøbsservice og -videncenter (SKI) eller har indgået overenskomst med hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverorganisation Horesta.

Og disse strikse regler indsnævrer udbuddet af restauranter betragteligt. I øjeblikket er det kun Odense Sport og Events restauranter på Hotel Odeon og i Odense Congres Center, der har indgået aftale om overholdelse af arbejdsklausulerne, mens yderligere syv restauranter er omfattet af SKI-aftalen. Derudover har lidt over 40 af byens over 400 restauranter og caféer indgået overenskomst.

Restauratørforeningen frygter samtidig, at Odense Kommunes forsøg på at få byens restauranter til at acceptere arbejdsklausuler vil splitte branchen.

- Det vil være rigtigt hårdt for en lille restauratør, som i forvejen skal være bogholder i sin egen butik. Han skal i forvejen have styr på blandt andet restaurationsplaner, udeservering-regulativer, skatteregler og digital timeregistrering. Der tror jeg, at de små vil sige nej tak til Odense Kommune, hvis de skal overholde de her dokumentationsregler.

- De store, som har mange administrationsansatte eller har overenskomst, og har tid til at efterleve det, kommer til vinde, siger formanden for Odenses Restauratørforening.

Krav om et par lønsedler

Ifølge udbuds- og kontraktchef i Odense Kommune, Cecilie Schwartz Førby er kravene for at indgå en samarbejdsaftale om arbejdsklausuler med Odense Kommune enkle.

- Vi beder virksomheden fremsende et par lønsedler på nogle af de medarbejdere, de har. To lønsedler vil være almindeligt, siger hun.

Derefter skal Odense Kommune vurdere, om lønforholdene svarer til den gældende overenskomst på området, og hvis de gør det, kan ansatte i kommunen bruge restaurationen.

- Hvis vi kommer på besøg i virksomheden, jamen så har vi garanti for, at de medarbejdere, der servicerer Odense Kommunens ansatte, de har ordentlige løn og ansættelsesvilkår, lyder det fra Cecilie Schwartz Førby.

Der kan dog blive tale om yderligere dokumentationskrav fra restaurationen, hvis Odense Kommune på baggrund af mistanke om misligholdelse af aftalen, undersøger løn- og arbejdsforholdene på restaurationen, oplyser hun.

- Da vi fandt ud af, at de ikke er organiseret, dem der arbejder der, så tænkte vi, nej nu har vi brugt en hel valgkamp på reklamere for den danske model, som forudsætter at vi har et stærkt organiseret arbejdsmarked. Derfor meldte vi fra, siger Villy Søvndal. 

S forholdt sig ikke til overenskomster

Socialdemokratiet i Odense besluttede tirsdag ligeledes at aflyse deres deltagelse i arrangementet. Borgmester Peter Rahbæk Juel, der skulle have holdt tale ved grundlovsmødet, henviser til partiets formand i Odense, der siger, at Socialdemokratiets afbud ikke hænger sammen med Banjos Grillbars manglende overenskomst.

- Vi havde oprindeligt meldt os til, men så kom der et afbud fra vores spidskandidat Christel Schaldemose, og så syntes vi, eftersom det var hende, der var hovedpersonen, og det var hendes foldere og merchandise, vi skulle stå med, at så var der ingen grund til at deltage i arrangementet.

- Vi nåede slet ikke at forholde os til den diskussion om, at stedet ikke har overenskomst, siger Anders W. Berthelsen, der er formand for Socialdemokratiet i Odense.

Ordentlige løn- og arbejdsvilkår er en mærkesag for Socialdemokratiet i Odense, og for over ti år siden indførte Odense Byråd sociale klausuler, der betyder, at virksomheder skal have overenskomst eller have godkendt kommunens sociale klausuler, hvis de vil udføre opgaver for Odense Kommune. 

For et år siden indførte kommunen en praksis med, at kommunens ansatte i forbindelse med deres arbejde kun må bruge restaurationer, der har overenskomst eller har accepteret kommunens sociale klausuler.

Hvordan harmonerer dit partis holdninger til overenskomster med, at partiets borgmester og jeres EU-spidskandidat siger ja til at deltage i et grundlovsmøde et sted, hvor der ikke er overenskomst?

- Jamen den kritik kan man jo rejse over for alle seks partier, der skulle deltage i arrangementet. Så skulle vi gå rundt og tjekke alle restauranter om de har overenskomster, og det kan man da godt bebrejde os, at det skulle vi måske have gjort, siger partiformanden.

Troede DF var arrangør

Partierne på venstrefløjen erkender, at de burde have undersøgt forholdene hos restauratøren før de tilmeldte sig grundlovsmødet hos Banjos Grillbar.

- Det burde vi have undersøgt, og det er noget, vi er opmærksom på fremadrettet. Det må vi tage ved lære af, siger Reza Javid.

Socialdemokratiets formand siger, at han havde fået den opfattelse, at det ikke var Banjos Grillbar, der var arrangør.

Læs også: Spis her eller med hjem: Ansatte kæmper med modsatrettede regler for køb af mad
Gå tilbage Del
20. dec. 2023 kl. 13:00

Spis her eller med hjem: Ansatte kæmper med modsatrettede regler for køb af mad

Ken Petersen

De 14.000 ansatte i Odense Kommune skal holde tungen lige i munden, når de i arbejdsmedfør har brug for at besøge en restauration i byen. I de fleste tilfælde må de ansatte ikke sætte sig ned og spise, men det er helt i orden at tage maden fra samme restauration med hjem.


Nye regler i Odense Kommune betyder, at kommunens ansatte skal være særdeles opmærksomme, når de i forbindelse med deres arbejde, har brug for at drikke kaffe eller spise frokost ude i byen.

Reglerne betyder, at de ansatte kun må anvende caféer eller restaurationer, der har overenskomst eller har accepteret kommunens arbejdsklausuler, der sikrer, at forretningen har løn- og arbejdsvilkår på overenskomstlignende forhold.

Men ud af byens over 400 restauranter er det kun omkring 50 restaurationer, der overholder kommunens retningslinjer.

- Vi har en stor opgave med at komme ud og få fortalt om de her lidt komplicerede regler til vores ansatte, og vi får mange spørgsmål om hvordan man skal gebærde sig for at overholde reglerne, siger Cecilie Schwartz Førby, der er udbuds- og kontraktchef i Odense Kommune.

Nej til mad ved bord - ja til take away

Kommunens regler for brug af restaurationer er da heller ikke helt vandtætte. De ansatte behøver nemlig ikke bekymre sig om en restauration har overenskomst, hvis blot de ikke indtager maden eller drikkevarerne på restaurationen.

“Jeg synes, at det er mærkeligt, at det skal sættes op på den måde, at der er forskel på om man spiser på restauranten eller tager maden med hjem”

— Jonas Bäckström, formand, Restauratørforeningen Odense

Ifølge udbuds- og kontraktchefen hænger det sammen med, at kommunen skal skelne mellem tjenesteydelser og varekøb.

- Arbejdsklausulen gælder ved køb af tjenesteydelser, men ikke varer. Det er ikke en regel, vi har fundet på. Det er sådan det er beskrevet i ILO-konventionen.

Må jeres ansatte holde et kort møde med en kop kaffe og en kage på café uden overenskomst?

- Hvis man køber en kop kaffe eller en sandwich, og tager den med sig, så er der per definition tale om et varekøb, så er arbejdsklausulen ikke gældende. Men hvis man sætter sig ned og drikker sin kaffe, og har noget betjening omkring det, så er der tale om en service, og så er arbejdsklausulen gældende, forklarer Cecilie Schwartz Førby.

Kan du forstå, at det for jeres ansatte og for restauranterne virker som en mystisk skelen?

- Det kan jeg sagtens forstå, men det er sådan reglerne er lige nu, men vi kigger ind i området, for jeg tror, at alle kan se, at det virker noget modsatrettet.

I restaurationsbranchen vækker de komplicerede regler også forundring.

- Jeg synes, at det er mærkeligt, at det skal sættes op på den måde, at der er forskel på om man spiser på restauranten eller tager maden med hjem. Det er bare mærkeligt, siger formanden for Restauratørforeningen i Odense Jonas Bäckström.

Godkende restauranter for de ansatte i Odense Kommune:

Her er det samlede overblik over de restaurationer ansatte i Odense Kommune kan benytte i arbejdsøjemed.


Spisesteder med samarbejdsaftale med Odense Kommune:

  1. Odense Sport og Event, herunder Hotel Odeon og Odense Congresscenter


    Spisesteder, som er på SKI-aftaler:

Listen herunder er et sammendrag af spisesteder, som er på SKI-aftalerne om henholdsvis hotelophold og konferencesteder. Listen er sidst opdateret i december 2023.

  1. Scandic Odense

  2. Hotel Ansgar, Slotsgården ApS

  3. Hotel Plaza, Odense A/S

  4. CABINN Odense

  5. Frederik VI's Hotel

  6. Hotel Knudsens Gaard

  7. Hotel Odense

  8. Hotel Odeon

  9. Comwell H.C. Andersen Odense


Spisesteder i Odense som fremgår af listen på okforhold.dk:

Listen herunder er et udtræk fra den aktuelle liste på okforhold.dk pr. december 2023.

  1. Café Deilig

  2. Smageriet

  3. Restaurant Fionie

  4. Sunset Boulevard

  5. Starbucks

  6. City Hotel

  7. Kentucky Fried Chicken

  8. Hotel Odense

  9. Restaurant Flammen

  10. Carl's Jr.

  11. Espresso House

  12. Joe & the juice

  13. Restaurant Nordatlanten

  14. Bilka Bistro

  15. Oluf Bagers Gård

  16. Kokken & Co.

  17. Kokken & Jomfruen

  18. Odense Aafart

  19. Odense Congresscenter

  20. Hotel Knudsens Gaard

  21. Tortilla Flats

  22. Frederik VI's Hotel

  23. Fangel Kro og Hotel

  24. Smag & Smil

  25. Birk & Conrad

  26. Restaurant Næsbyhoved Skov

  27. Comwell H.C. Andersen Odense

  28. CABINN Odense

  29. Milling Hotel Plaza

  30. Tarup Center Pub

  31. McDonald's

  32. Sortebro Kro

  33. Havnens Gourmet

  34. Styrbæks

  35. Grand Hotel Odense

  36. Bone's

  37. Skovbakken Restaurant Zoo

  38. Burger King

  39. Spisehuset i Tarup Center Odense

  40. Casino Odense

  41. Restaurant Carlsens Kvarter

  42. Scandic Hotel Odense

  43. Restaurant Marienlyst Odense

 Kilde: Odense Kommune

Gælder også kommunens selskaber

Cecilie Schwartz Førby forklarer, at de samme regler gælder for de kommunalt ejede selskaber som for eksempel Odense Renovation.

- Via ejerpolitikken er Odense Renovation– ligesom Fjernvarme Fyn, Odense Havn, Odense Letbane og Vandcenter Syd underlagt krav om overholdelse af Odense Kommunes politiske beslutninger om arbejdsklausulen, når selskaberne foretager udbud. Hvis selskaberne foretager udbud af restaurationsydelser og lignende, skal selskaberne derfor stille krav om overholdelse af arbejdsklausulen, siger hun

Må medarbejderne på en kommunal institution spise på en restaurant uden overenskomst, hvis arrangementet bliver delvist støttet af Odense Kommune med et tilskud?

- Hvis et medarbejder-arrangement på en restaurant er helt eller delvist finansieret af Odense Kommune, så skal arbejdsklausulen overholdes.

Er der nogen form for kontrol af, hvordan reglerne bliver håndteret?

- Der er et stærkt ledelsesmæssigt fokus på overholdelse af arbejdsklausulen, og Borgmesterforvaltningen vejleder og oplyser jævnligt om brugen af arbejdsklausulen. Særligt for restaurationsområdet har Borgmesterforvaltningen desuden udarbejdet en vejledning, der er tilgængelig på kommunens indkøbsportal. Der er dog ikke nogen centraliseret kontrol af, hvorvidt de enkelte enheder i kommunen anvender arbejdsklausulen.

Er der en bagatelgrænse, og hvor går den?

- Der er ingen bagatelgrænse, siger Cecilie Schwartz Førby.

Svendborg Kommune indførte helt tilbage i 2018 krav om, at restaurationer, caféer og hoteller skal tilslutte sig arbejdsklausuler, hvis de vil være leverandør til Svendborg Kommune. Kravet gælder dog kun for leverancer på mere end 10.000 kroner. 

ILO-konventionen

ILO-konvention 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter blev vedtaget af den Internationale Arbejdskonference i 1949 og ratificeret af Danmark i 1955.

 

Efter konventionen skal der i kontrakter, der indgås med offentlige myndigheder, indsættes klausuler om, at vedkommende arbejdere skal sikres løn- og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. Konventionen er et instrument til at imødegå social dumping ved arbejde, der udføres for det offentlige samtidig med, at den understreger statens forpligtelse som ”modelarbejdsgiver” for så vidt angår løn- og arbejdsvilkår.

Konventionen gælder alle kontraktforhold om byggeanlægsarbejder, fabrikation og udførelse eller ydelse af tjenester, som en offentlig myndighed måtte indgå.

Kilde: Rapport til Beskæftigelsesministeriets fra Udvalget om modvirkning af social dumping, 2012.

- Kontakten er jo ikke gået fra Banjos Grillbar, og den faktura vi har fået, den er fra Dansk Folkeparti, så vi havde slet ikke set Banjo som arrangør.

- Men det er beklageligt, at vi melder afbud en uge før. Det burde have været afklaret for længe siden, siger Anders W. Berthelsen.

Blå partier deltager

Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti afviser, at hans parti står som arrangør, og siger, at det er de seks partier, der i fællesskab har lavet grundlovsmødet. Han tager afbuddene til efterretning, men undrer sig over, at det kommer kun en uge før mødet.

- De har i ugevis vidst, at det her arrangement skulle afholdes af Banjo, så det er lidt irriterende.

- Vi har jo hørt de røde partiers argumenter, men os fra de blå partier er blevet betrygget om, at arbejdsforholdene hos Søren Banjo, de er ordentlige og de ansatte føler sig godt behandlet, siger Carsten Sørensen, der er valgt ind i Regionsrådet i Region Syddanmark for Dansk Folkeparti og er EU-kandidat.

Grundlovsmødet finder sted 5. juni på plænen ved Banjos Grillbar fra klokken 11 til 18.30, og blandt andre deltager forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra Venstre, Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Joachim Hoffmann Pedersen fra Konservative.

For 1 time siden
Tophistorie
Fyn
Camilla Feldt Andersen

Han "følte sig sikker" for otte måneder siden - men Fyn fik lang næse

LYT
Del
Link
kopieret!

I maj sidste år landede et forsvarsforlig, der blandt andet lød på, at op mod 300 værnepligtige skulle lande på Fyn i et beredskabscenter i fremtiden.


Onsdag blev en ny beredskabsaftale så præsenteret, og her lander et nyt beredskabscenter ikke på Fyn - i denne omgang.


Og selvom det ærgrer fynskvalgte Lars Christian Lilleholt (V), peger han på, at den nye aftale er en akutaftale, og at der nu venter et arbejde for en større samlet aftale, der stadig kan ende med et beredskabscenter på Fyn.


Skuffet politiker

I maj sidste år sagde Lars Christian Lilleholt sådan her.

- Udrykningstiden til Fyn er simpelthen for lang, og når 300 af de 450 nye værnepligtige skal placeres i et nyt beredskabscenter, vil det ikke give mening at placere det andre steder end på Fyn. Gerne i Odense.

Dengang pegede han på, at et beredskabscenter på Fyn vil øge trygheden på øen markant.

Derfor er det også en ærgerlig Lars Christian Lilleholt, da TV 2 Fyn spørger ham, om han er skuffet over, at aftalen ikke tilgodeser Fyn.

- Jeg havde håbet og havde arbejdet for det. Den her aftale håndterer udfordringerne her og nu. Nu skal der laves en analyse af det yderligere behov, og der håber jeg, at der vil komme et større fokus på beredskabet på Fyn, siger han.

Den del er hans kollega hos Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, enig i. Han har siddet med ved forhandlingsbordet til aftalen og understreger ordet akut.

- Det her er en akutpakke, der sender penge til eksisterende indsatser. Beredskabscenter var slet ikke på bordet i denne omgang, siger han.

Dermed er han på ingen måde skuffet over aftalen, der afsætter i alt 608 millioner kroner i 2025 og 2026. Dertil afsættes der 183 millioner kroner årligt frem til og med 2033.

Det fremgår ikke, hvor mange nye medarbejdere der skal ansættes i Beredskabsstyrelsen. Men der er afsat 145 millioner kroner til mere uniformeret personel samt udbedring af akutte udfordringer i styrelsens bygninger og faciliteter.

En forsvarsmæssig ørken

I forliget fra foråret sidste år lød det, at antallet af værnepligtige skulle øges med 7.500 i forsvaret og 450 i beredskabet.

Når det kommer til flere værnepligtige på beredskabsområdet, tilføres der fra 2027 yderligere 50 værnepligtige for at øge den operative kapacitet til blandt andet at assistere kommunale redningsberedskaber. En del af aftalen lægger op til en yderligere analyse af behovet.

Og selvom Lars Christian Lilleholt ærgrer sig, så mener han, at det giver god mening.

-  Det er god fornuft at lave en analyse af området for at kende behovet fremadrettet. Min forventning er, at det vil tage godt et år. Der er et behov for det, også på Fyn, så det er min forventning, at der kommer et fokus på det.

Alex Ahrendtsen peger på, at han ligesom Lars Christian Lilleholt vil lægge tryk på for at sikre et øget beredskab på Fyn.

- Det vil være oplagt, da Fyn er en ørken på forsvarsområdet. Jeg vil gøre mit for, at det bliver til virkelighed. Afstand betyder noget. Det statslige beredskab skal hjælpe kommunerne, når de ikke kan håndtere det og jo tættere på det er, desto hurtigere kan hjælpen komme til, siger han.

Ifølge den nye beredskabsaftale skal Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i foråret "iværksætte en analyse af civilbeskyttelsesområdet, herunder i relation til beskyttelsesrum".

Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen kan ikke garantere, at det kommende analysearbejde bliver færdiggjort i år.

For 2 timer siden
Tophistorie

- Det kan lyde sindssygt, men jeg ønsker at få det angstanfald

Den tidligere politibetjent Claus Fey og tre andre har sat sig selv på en vanvittig mission. De vil krydse Atlanterhavet i en robåd. Båden Blue Phoenix er det den drøm, som skal hjælpe dem videre efter alle at være blevet syge i tjenesten. Ifølge en større redegørelse fra VIVE i 2020 har tre ud af fire ansatte i politiet oplevet mindst én livstruende hændelse. Næsten fem procent har fået en psykiatrisk diagnose for en belastningsreaktion som stress, angst, depression eller PTSD.

Den tidligere politibetjent Claus Fey og tre andre har sat sig selv på en vanvittig mission. De vil krydse Atlanterhavet i en robåd. Båden Blue Phoenix er det den drøm, som skal hjælpe dem videre efter alle at være blevet syge i tjenesten. Ifølge en større redegørelse fra VIVE i 2020 har tre ud af fire ansatte i politiet oplevet mindst én livstruende hændelse. Næsten fem procent har fået en psykiatrisk diagnose for en belastningsreaktion som stress, angst, depression eller PTSD.

For 50 minutter siden
Robert Wengler/Ritzau Scanpix

Far dømt for at udsætte søn for livsfarlig vold

LYT
Del
Link
kopieret!

En lille dreng kom i livsfare og har en betydelig risiko for varige mén, efter at hans far sidste år udsatte ham for kraftig ruskevold.


Onsdag har Retten i Odense idømt faren en straf på fire års fængsel for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.


Anklager Maria Blomsterberg fortæller, at den lille dreng var i livsfare.


Under sagen har farens forklaring og retsmedicinske rapporter været centrale.

Ifølge anklageskriftet fik drengen et uopretteligt hjernesvind. Han har en betydelig risiko for varige mén og kan forvente nedsat syn, nedsat bevægeevne og nedsatte mentale evner.

Volden fandt sted ved to episoder, fortæller anklageren. Den 36-årige far har erkendt at have udsat drengen for ruskevold den ene gang i september 2024. Dengang var drengen knap fire måneder gammel.

Ved episoden i september holdt faren ifølge anklageskriftet drengen ud fra sin krop med begge hænder og ruskede drengen flere gange kraftigt.

Derefter tog han drengen ind til sig, og til sidst kastede han drengen ned på en seng og/eller slog ham.

- Det, han siger, er, at det er en form for frustration for en forælder, at man ikke kan få barnet til at stoppe med at græde, siger Maria Blomsterberg.

Faren har dog nægtet at have udsat drengen for vold før episoden i september og har anket til landsretten for at blive frifundet i det omfang, som han ikke erkendt.

Omrejsende svindler blev taget med fingrene i kagedåsen

LYT
Del
Link
kopieret!

Retten i Odense har tirsdag idømt en 47-årig mand et års ubetinget fængsel, efter han var blevet afsløret i flere forhold om bedrageri.

Han blev taget på fersk gerning, da han var i gang med et bedrageri i Odense den 19. november 2024, men en lang række bedragerier bag sig på Nordsjælland og i Køge-området, oplyser anklager Vimalendiran Kailasanathan fra Fyns Politi.

Manden, som er fra Sjælland, tilstod bedrageriet, der var foregået ved at hæve 200.000 kroner på betalingsskort, som han havde fået udleveret ved at påstå han kom fra banken.

Anklageren er tilfreds med straffens længde, oplyser han til TV 2 Fyn. Manden fik en smule rabat fra den almindelige straflængde, da han selv tilstod.

Utilfreds minister kalder borgmester til samtale

LYT
Del
Link
kopieret!

Borgmester på Langeland, Tonni Hansen (SF) er ifølge DR blevet kaldt til samtale hos socialministeren.

Mødet skal finde sted den 20, januar, og omhandler “samarbejdet mellem kommuner om sager på børneområdet”, bekræfter borgmesteren over for DR.

Social- og Boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) har tidligere udtalt, at hun vil undersøge om Langeland Kommune kan tvinges til at samarbejde med andre kommuner om at løse de udfordringer, som kommunen har på børne- og socialområdet.

Anton Kranf

Borgmester håber ikke han får brug for nyt værktøj

LYT
Del
Link
kopieret!

- Det er jo i virkeligheden noget, vi håber ikke at få brug for, siger borgmester Hans Stavsager.

Onsdag skal Faaborg-Midtfyn Kommune tage stilling til en ny psykologordning, som kommunalbestyrelsesmedlemmerne kan benytte sig af, hvis de bliver udsat for chikane, trusler eller vold i forbindelse med deres arbejde.

- Der er ikke nogen tvivl om, at specielt på sociale medier der er tonen blevet hårdere - også af den grund synes jeg, det er vigtigt, at vi har et beredskab, siger Hans Stavnsager.

Muligheden for hjælp kommer efter opfordring fra KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og PET.

Politi efterforsker henvendelser i sag om hesteskamfering

LYT
Del
Link
kopieret!

Fyns Politi søger fortsat vidner i forbindelse med en sag om hesteskamfering i Stenstrup.

Politiet har ikke mulighed for at fortælle, hvor mange henvendelser der indtil nu er kommet i sagen, men sagen efterforskes fortsat - blandt andet på baggrund af henvendelser.

Læs også: Nyt voldsomt tilfælde af mishandling - hest skamferet i skeden
Gå tilbage Del
I går kl. 11:02

Nyt voldsomt tilfælde af mishandling - hest skamferet i skeden

Alexander Aagaard

Et nyt tilfælde af hesteskamfering har ramt Fyn.


Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn, efter at et opslag på Facebook siden mandag aften er blevet delt hundredevis af gange. På opslaget ses en blødende hoppe.


Hoppen, der er fra en gård i Stenstrup, er ifølge Fyns Politi blevet stukket i nærheden af dens skede. En dyrlæge har efterfølgende været ude at tilse hesten og syet den, oplyser politiet.


TV 2 Fyn har været i kontakt med beboeren, der bekræfter hændelsen, men for nuværende ikke ønsker at udtale sig.


Det er ikke første gang, at en hest på Fyn er udsat for at blive skamferet. I februar sidste år kunne TV 2 Fyn fortælle, at Maja Vita Nannberg og Pernille Nannberg Brandts heste i Voldtofte på Vestfyn var blevet generet og mishandlet gennem flere måneder.


I oktober 2022 blev Pernille Nannbergs hest Eydis skamferet. Både i skeden og på benet. Eydis døde siden af sine kvæstelser.


Klokken 20.43 lagde en beboer i Stenstrup et opslag med en blødende hest på Facebook, hvor hændelsen blev beskrevet. Opslaget kan ses her.

TV 2 Fyn bringer billedet her. Vi skal advare om stærkt indhold.


Advarsel: Dette billede indeholder voldsomt indhold.
Foto: Privatfoto

Ifølge politiet skulle ejeren mandag eftermiddag have sine heste ind i sin stald i Stenstrup.

Men den pågældende hest ville ikke med, da den blev kaldt på.

Da ejeren kom hen til hesten, viste det sig altså, at det skyldtes, at den hesten var blevet skændet.

Klokken 18.48 anmeldte ejeren det til politiet.

Politiet vil meget gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet har tirsdag formiddag været til stede i området, blandt andet med hunde.

Har man oplysninger i sagen kan man derfor kontakte Fyns Politi på 114.

TV 2 FYN PLAY | SERIER

De skamferede heste

Politiet har i forbindelse med efterforskningen også talt med en dyrlæge, oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn onsdag eftermiddag.

En hoppe fra en gård i Stenstrup er blevet stukket i nærheden af dens skede.

Det er stadig uvist, hvordan dyremishandlingen er sket, eller hvem gerningsmanden er.

Hvis du har set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup mandag aften, kan politiet kontaktes på telefonnummer 114.


Advarsel: Dette billede indeholder voldsomt indhold.
Foto: Privatfoto
For 4 timer siden
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Nu stiger prisen på offentlig transport

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis du ynder at tage enten letbanen eller FynBus med rejsekort, pendlerkort eller almindelige enkeltbilletter, kan du se frem mod en prisstigning.

Det oplyser Odense Letbane på sin hjemmeside.

Konkret betyder det, at taksterne på Fyn og Langeland i gennemsnit stiger med 3,6 procent med virkning fra søndag 19. januar.

For en voksen svarer det til, at prisen med et rejsekort (1-2 zoner) stiger fra 22 til 23 kroner, at prisen med et 30 dages pendlerkort (1-2 zoner) stiger fra 420 til 435 kroner, og at en almindelig enkeltbillet (1-2 zoner) stiger fra 26 til 27 kroner.

Priserne på QR-billetter forbliver uændrede. Prisstigninger for børn og pensionister kan ses her.

For 5 timer siden
Alex Syrik

Tydeligt påvirket pornostjerne: - Det har været enormt hårdt for mig

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag er den første af to retsdage i en årelang sag mod Amira Smajic, hvor hun er tiltalt for blandt andet underslæb, dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.


Denice Klarskov er i dag mødt op som vidne i retten.


- Jeg har tabt ekstremt mange millioner, og det har været enormt hårdt for mig, så jeg håber, der på et eller andet tidspunkt kommer en afslutning, siger Denice Klarskov forud for retsmødet.


Amira erkender

I januar 2024 afgav Amira Smajic en indenretslig forklaring omkring de ti forhold. Her erkendte hun flere af forholdene, herunder bedrageri og dokumentfalsk i en sag, hvor hun snød Denice Klarskov, pornoskuespillerinde og ejer af DK Production.

Klarskov ville gerne have bragt en historie for Pressenævnet og blev anbefalet at bruge Amira Smajic, som i egenskab af rådgiver skulle hjælpe med at køre sagen i nævnet.

Smajic forfalskede dokumenter fra Pressenævnet, Retten i Næstved og Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi for at overbevise sin nye klient om, at sagen var ved at blive løst.

Herefter sendte hun en faktura på 56.000 kroner, som Denice Klarskov betalte.

- Jeg er her i dag for at se, om der måske kommer en eller anden information til mig, så jeg også ved, hvorfor jeg står, hvor jeg står, og hvorfor det skulle gøres imod mig, det, der blev gjort, siger Denice Klarskov.

Under retsmødet erkender Amira Smajic at have bedraget Denice Klarskov.

Peter Salomon

Mand anholdt og sigtet to gange på samme dag

LYT
Del
Link
kopieret!

En 30-årig mand fra Hedensted Kommune havde en ualmindelig skidt dag på kontoret tirsdag.

Han nåede nemlig både at blive anholdt og sigtet efter ordensbekendtgørelsen for senere på dagen at blive sigtet nok en gang.

- Om formiddagen indfinder han sig på en varmestue på Østergade i Odense, hvor han er både utryghedsskabende og udadreagerende, siger kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi Sunniva Pedersen-Reng.

Klokken 20.25 fik Fyns Politi en anmeldelse om en person, der råbte ad gæster og var utryghedsskabende på Hotel Odeon i Odense.

Det viste sig at være den samme mand, som tidligere på dagen blev anholdt og sigtet.

Manden, der var tydeligt påvirket af alkohol, kan nu se frem mod to bøder.

I dag kl. 10:11
Fyn
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Lettet landholdsstjerne skød "kilo af skuldrene" i målfest

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis håndboldlandsholdets Emil Jakobsen følte sig under særligt pres, da han efter ni minutter mod Algeriet blev spillet op til sin første skudchance fra venstre fløj, er det ikke unaturligt.


Fynske Jakobsen brændte en hel stribe chancer i de to testkampe mod Bahrain i sidste uge og lignede undervejs en spiller, der kæmpede med selvtilliden.


Mod Algeriet gik det bedre. Han sendte bolden i nettet på første forsøg, og så var presset forsvundet.


- Jeg kunne godt mærke, at den første afslutning var lidt ekstra vigtig. Det var fedt at få nogle kilo af skuldrene og spille lidt mere frit. Det var en god kamp, siger Emil Jakobsen.


- Stol på mig

Han nåede helt op på otte fuldtræffere og scorede blandt andet sikkert på to straffekast, som også var et problem for ham mod Bahrain.

Landstræner Nikolaj Jacobsen havde varslet, at han overvejede at sende ansvaret for straffekast på omgang mellem flere spillere, hvis ingen viste den fornødne træfsikkerhed.

Emil Jakobsen nåede dog at antyde, at landstræneren kan stole på ham.

- Men det kan alligevel godt være en god idé nogle gange at skiftes til at skyde, hvis det kan lade sig gøre, siger Emil Jakobsen.

De enorme sejrscifre på 47-22 fortæller i sig selv historien om et knusende overlegent dansk hold. Det var en kamp, hvor spillere som Lasse Andersson og Emil Madsen også nåede at markere sig i anden halvleg.

- Det var fedt at se, hvor mange der bidrog. Nikolaj kan jo nærmest udtage to hold. At han bare kan skifte ud, og de nye kommer ind og gør det lige så godt, det er jo bare fedt, siger Emil Jakobsen.

I dag kl. 9:17
Fyn
Alex Syrik

Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag var TV 2's muldvarp fra tv-dokumentaren ’Den sorte svane’, Amira Smajic, på anklagebænken i Retten i Odense. Sagen kan sende hende flere år i fængsel.


Amira Smajic er tiltalt for ti forskellige lovovertrædelser fra 2016 til 2021, blandt andet underslæb, dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.


TV 2 Fyn var til stede og livedækkede retsmødet. Du kan nu læse alt der skete i kronologisk rækkefølge.


Amira Smajic i retten

Følg opdateringerne herunder

Derfor nævner vi navn

TV 2 Fyn bringer normalt ikke navn på en tiltalt, før en dom er afsagt, og dommen mindst lyder på mindst to års ubetinget fængsel.

Når TV 2 Fyn gør en undtagelse i denne sag, så skyldes det flere forhold. Amira Smajic har været en af landets mest omtalte personer og selv offentligt i TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' erkendt at have medvirket til at begå økonomisk kriminalitet.

Desuden har hun tidligere har erkendt sig skyldig i flere af forholdene i forbindelse med den verserende sag.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her