Før sparemøde: Forældre ønsker politikere et godt møde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En gruppe forældre var tirsdag morgen mødt op ved Børn- og Ungeforvaltningen på Ørbækvej i Odense for at hilse på politikerne før en omfattende spareplan skal behandles politisk.
En 8-10 forældre fra Lumby og Stige Skole i Odense tog tirsdag morgen imod politikerne fra Børn- og Ungeudvalget, da de mødte op til dagens møde i Børn- og Ungeudvalget.
- Vi står her i dag, fordi vi vil vise politikerne, at de har lyttet til os i denne omgang, siger Winnie Steegaard, der er bestyrelsesformand på Lumby Skole
Forældre frygter spareplan: Politikere laver skjult skolelukning
Børn- og Ungeforvaltningens spareplaner møder massiv modstand fra bestyrelsen på Stige Skole, som frygter at besparelserne vil resultere i skolens lukning.
Der skal spares i alt 43,6 millioner kroner i Odense Kommune. Derfor har Børn- og Ungeforvaltningen fremlagt et sparekatalog med 34 forslag til besparelser på i alt 54 millioner kroner.
Ét af forslagene er, at 4., 5. og 6. klassetrin sløjfes fra Stige Skole og Lumby Skole fra skoleåret 2020/2021, så børnene i stedet fortsætter i 4. klasse på Søhusskolen i Søhus.
Men det forslag møder nu massiv modstand fra forældre og bestyrelse på Stige Skole, som frygter at lukningen af skolens mellemtrin vil tage livet af skolen på sigt.
En skjult skolelukning
- Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at Stige skole lukkes inden for de næste år, da grundlaget for at drive skole vil blive udvandet. Forældrene vil sende deres børn på andre skoler fra skolestart, hvis skolen kun går til 3. klasse.
- Ingen politikere vil have en lukning siddende på sig. Så er det nemmere at foreslå det her, som er en skjult lukning.
Sådan siger Jeannette Littau, forældre og bestyrelsesmedlem på Stige Skole, som mener, at det er en de facto lukning af Stige Skole, som spareforslaget ligger op til.
I forslaget fra Børn- og Ungeforvaltningen forventes det, at sløjfningen af mellemtrinnene på Lumby Skole og Stige Skole vil resultere i en besparelse på 1,3 millioner kroner fra 2021.
Bestyrelse vil kæmpe mod spareplaner
Forslaget er i høring frem til den 19. november. Indtil da vil skolebestyrelsen på Stige Skole gøre alt for at sikre, at sparekniven ikke skal stikkes i Stige Skole, understreger Jeanette Littau.
- Vi har taget kontakt til medierne, vi skriver læserbreve, og i torsdag aften lavede vi i bestyrelsen et høringssvar, som vi sender ind til forvaltningen. Vi overvejer også at lave en demonstration sammen med Lumby Skole. Vi skyder med det, som vi kan, og så vi må se.
Jeanette Littau understreger, at hun har forståelse for, at pengene skal findes et sted, men hun er uenig i prioriteringen.
- Vi taler vores sag, og det gør alle andre os. Politikerne gør meget ud af at sige, at der skal være fokus på sårbare børn. Det er også rigtigt, men det kan ikke gå, at man udvander de almene tilbud så meget. Grundlaget skal være ordentligt for alle børn. Man risikerer at tabe nogle børn på gulvet her, siger hun.
Besparelser vil gå ud over lokalsamfundet
Steen Jacobsen er formand for skolebestyrelsen på Stige Skole. Han frygter, at det vil få store konsekvenser for lokalområdet, hvis spareforslaget på Stige Skole bliver til virkelighed.
- Det kan lukke lokalsamfundet. Skolen er samlingspunkt for mange ting. Den er bindeleddet til foreningerne, og fjerner man den, så rammer det også foreningerne, siger Steen Jacobsen.
Den endelige beslutning omkring besparelserne bliver taget på et møde i Børn- og Ungeudvalget den 27. november.
Ny spareplan
Politikerne blev budt på kaffe og med bannere ønskede forældrene de syv medlemmer af det politiske udvalg et godt møde.
Tirsdag skal Børne- og Ungeudvalget diskutere og tage stilling til et forslag om fortrinsvis at spare på administrationen i stedet for på børnepasningen og skolerne, som der var lagt op til i det første sparekatalog fra Børn- og Ungeforvaltningen.
Frygtede skolens fremtid
Ét af forslagene i den oprindelige spareplan var, at 4., 5. og 6. klassetrin sløjfes på Stige Skole og Lumby Skole fra skoleåret 2020/2021, så børnene i stedet fortsætter i 4. klasse på Søhusskolen i Søhus. Forslaget mødte massiv modstand fra forældre og bestyrelse på Stige Skole, som frygtede at lukningen af skolens mellemtrin vil tage livet af skolen på sigt.
- Det var dejligt, at forslaget blev trukket tilbage. Det var vi meget glade for, men vi er stadig spændte over, hvor de så vil finde besparelserne, og hvordan det vil komme til at påvirke os, siger Steen Jakobsen, der er formand for skolebestyrelsen på Stige Skole.
Det oprindelige forslag om at spare 43 millioner kroner blev efter massiv kritik skrottet af et politisk flertal. På tirsdagens møde skal politikerne i udvalget forsøge at blive enige om den reviderede spareplan, der ikke vil gå ud over kernevelfærden på børn- og ungeområdet, men på administrationen.
- Jeg er kommet for at hilse på politikerne og med en forhåbning om, at de tænker sig rigtigt godt om, når de skal gennemføre de nye besparelser, siger Thomas Graven Nielsen, der er forældre til elev på Hunderup Skole
Kritik af rådmand efter kaotisk forløb om besparelser på børn og unge
Tirsdag vil politikerne i Odense Kommunes Børn- og Ungeudvalg droppe de meget omdiskuterede besparelser, som ville ramme specielt kommunens skoler og dagtilbud. Forløbet får kritik.
Efter et kaotisk forløb må den politiske top i Odense nu droppe planlagte besparelser på 18 millioner kroner på skoler og dagtilbud. I stedet skal pengene findes i administrationen.
Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley (R) får kritik for det noget tumultariske forløb omkring besparelser i forvaltningen.
Politikere på begge fløje - og ikke mindst forældre i Odense - var noget overraskede over, at der igen skulle være sparerunde, når skattestigningen fra rød blok lige havde tilført penge til skoler og dagtilbud med den såkaldte ’velfærdsprocent’, som skattestigningen i Odense igen og igen stædigt er blevet kaldt.
Men alligevel meldte Børn- og Ungeforvaltningen ud, at der skulle findes 43,6 millioner kroner.
I første omgang ville borgmester og rådmænd finde en stor del af besparelsen ved noget, de kaldte ’sammenhængende borgerforløb’, som skåret ind til benet handler om, at politikerne bad forvaltningens embedsfolk om at finde måder at spare penge på ved at løse de samme opgaver billigere og smartere - uden at det gik ud over kvaliteten.
Men allerede i juni gjorde medarbejderne i et brev politikerne opmærksomme på, at der manglede 18 millioner kroner, som ikke kunne spares via de sammenhængende borgerforløb.
Derfor forudså medarbejderne dengang, at konsekvensen ville være at skære ned på serviceniveauet på kerneområderne, hvilket ville give alvorlige konsekvenser for borgerne.
Nåede ikke i mål
Midt i august spurgte politikerne ind til, hvordan det gik med at finde pengene og blev beroliget af Børn- og Ungeforvaltningen.
- Da fik vi at vide, at alting var i den skønneste orden, siger Jane Jegind (V), der suppleres af Peter Rahbæk Juel (S).
- Vi fik at vide, at der blev knoklet med det, og at man var udfordret, men at der var en ambition om, at man kunne nå i mål med det, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Men ikke engang tre måneder senere viste det sig, at der fortsat manglede 18 millioner på netop de sammenhængende borgerforløb.
Derfor blev der i starten af november i stedet fremlagt et forslag om besparelser på de 18 millioner kroner på kommunens skoler og dagtilbud.
Men heller ikke her kommer besparelserne til at ramme.
Nu er meldingen i stedet, at Børn- og Ungeforvaltningen vil finde pengene ved at spare på administrationen i stedet.
Officielt sker det i dag, tirsdag.
Rådmand: - Jeg har fulgt det tæt nok
Både politikere og forældre har svært ved at forstå, hvordan man endte her, og rådmanden for Børn- og Ungeforvaltningen, Susanne Crawley (R), har sammen med sin ledelse fået kritik for forløbet.
- Det har ikke været tilfredsstillende, konstaterer Jane Jegind, der bakkes op af Søren Windell (K).
- Det er jo en forvaltning, der reelt er sat under administration. Rådmanden og direktøren har ikke løst den opgave, der lå foran dem, siger Søren Windell.
Selv mener rådmanden, at hun har fulgt sagen tæt nok.
- I august troede jeg, at det her kunne vi godt nå i mål med. Henover efteråret bliver jeg klar over, at det kan blive svært at nå helt i mål, siger Susanne Crawley.
Allerede i juni gør medarbejderne opmærksom på, at det ikke kan lade sig gøre. Hvordan kan du så ikke være klar over det på samme tidspunkt?
- Det er jo medarbejdernes opfattelse af, hvordan det står til med det projekt. Jeg har en virkelig dybfølt tro på, at vi kommer i mål med projektet.
Jeg spørger ikke om din tro på det. Jeg spørger, hvordan medarbejderne kan sende et brev med, at det ikke kan lade sig gøre, uden du er klar over det før i oktober måned?
- Det er en forskellig opfattelse af, hvornår det bliver svært. Den bunder i, at medarbejderne ser det, de ser. De hører det, de hører. Jeg har stadig en tro på, at det her er et godt projekt for borgerne. Og der skal nok komme økonomi i det, måske bare ikke så hurtigt, som man havde forventet.
Hvorfor har du ikke fulgt tættere med i, hvordan det har stået til?
- Jeg synes også, jeg har fulgt pænt tæt med i, hvordan det har stået til. Og som det jo også fremgår, så har der været en lille tvivl, som alle har kendt til i september, siger Susanne Crawley.
På dagsordenen for dagens møde i udvalget står der blandt andet:
"Forvaltningen er bekendt med, at der er et politisk ønske om alternative forslag til udmøntning, som er blevet rejst kort inden udsendelse af dagsorden og materiale til nærværende møde i Børn- og Ungeudvalget.
Forvaltningen har ikke haft mulighed for at belyse de alternative politiske forslag inden udsendelse af dagsorden og materiale."
- Det har ikke været et kønt forløb. Det har været mærkeligt, at man først kom med et spareforslag, og efter protester er der så kommet et nyt spareforslag, som ikke direkte, men indirekte gennem administrationen, også kan ramme børn og unge, siger Reza Javid fra Enhedslisten.
TV 2/Fyn følger sagen i løbet af dagen.