Tusindvis af odenseanere undlader at betale afgiften på 1.000 kroner, når de bliver fanget i letbanen uden billet.
Det afslører tal, som TV 2 Fyn har fået fra Fynbus, der står for billetkontrollen i letbanen og busser.
I 2023 fik 5.341 passagerer udstedt en kontrolafgift i letbanen. Fynbus oplyser til TV 2 Fyn, at der sidste år blev udstedt kontrolafgifter for cirka fem millioner kroner. En afgift er for voksne 1.000 kroner og 500 kroner for børn.
Der er dog kun modtaget betaling for 2,3 millioner kroner - altså under halvdelen af de afgifter, der blev udstedt sidste år.
- Det bekymrer mig voldsomt, at af de fem millioner kroner er det kun halvdelen, der er blevet af betalt. Man forstår godt, at der er udfordringer med, at økonomien hænger sammen, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt (V).
- Det vidner om, at der er en gruppe mennesker i Odense, som har en dårlig kultur og en dårlig måde at agere i det offentlige. Jeg er uforstående over for, hvorfor man ikke betaler for en billet. Det er almindelig pli, og det svækker retsfølelsen, når alle vi andre betaler, forklarer venstremanden.
Det sker der, hvis du ikke betaler
Fynbus oplyser dog til TV 2 Fyn, at når en afgift ikke betales, sendes en rykker. Herefter endnu en rykker. Er afgiften stadig ikke betalt, overgår sagen til Gældsstyrelsen, som går i gang med at inddrive gælden.
Ifølge Gældsstyrelsen bliver der trukket penge fra din indkomst, hvis du har gæld til det offentlige.
På den måde får du mindre udbetalt i løn, dagpenge, SU eller pension, afhængig hvilken type indkomst du har.
Derved kan de manglende betalinger for kontrolafgifter alligevel nå frem til kommunekassen, selv om nogle odenseanere altså undlader at betale.
Lilleholt: Der mangler penge i kassen
Christoffer Lilleholt tvivler dog på, at Gældsstyrelsen er i stand til at inddrive alle 2,7 millioner kroner, som lige nu fortsat er ubetalt fra afgifterne fra 2023.
- Man kan ophobe så meget gæld, at man aldrig kan betale. Det er uholdbart, siger han.
Mangler pengene i kassen?
- I den grad. Vi har et underskud på over 100 millioner kroner lige nu, og en del af det er folk, der ikke har betalt deres afgifter, forklarer Christoffer Lilleholt, der ærgrer sig over, at så mange odenseanere kørte med letbanen uden at betale hverken billet eller afgift.
- Når man bevidst forsøger at snyde, skal der falde en hammer, og hammeren falder alt for sjældent.
I løbet af ugen har TV 2 Fyn kunnet afsløret, at det nærmest er risikofrit at tage letbanen uden billet.
Siden letbanen blev taget i brug i maj 2022 har byrådet i Odense givet ekstrabevillinger for 159 millioner kroner. Senest i juni i år bad selskabet om yderligere 202,4 millioner kroner for at dække det budgetterede underskud for 2025 og 2026.
I årets første ni måneder er 4.100 afgifter blevet uddelt i letbanen, viser de seneste tal fra Fynbus. Fynbus har endnu ikke tal på, hvor mange afgifter der er betalt. Fra næste år bliver antallet af billetkontrollører i letbanen og busserne på Fyn fordoblet.