Din sundhed er på spil: Valg til Region Syddanmark
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Huller i vagtplanen hos Ambulance Syd, privat eller offentligt samarbejde og akutfunktioner - det er nogle af de emner, som politikerne diskuterer op til regionsvalget.
De 41 politikerer i regionsrådet har den svære opgave at bestemme, hvordan sygehuse og sundhedsvæsenet skal se ud.
Et område, de har ansvaret for, er Ambulance Syd. Her kæmper Ambulance Syd med at få vagtplanerne til at hænge sammen.
Dagligt er der mellem seks og ti ubesatte vagter eller akutte sygemeldinger, som skal dækkes ind af overarbejde. Med 20 ubesatte stillinger og 11 langtidssyge mangler der 31 af de 650 reddere. Det viser aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået.
Ifølge Præhospitaludvalget i regionen, er arbejdspresset og sygefraværet et akut problem, der skal tages hånd om.
Huller i vagtplanerne hos Ambulance Syd: Kollegerne kan ikke mere
Ambulancerne skal redde borgernes liv, men er pressede af daglige huller i vagtplanen og problemer med at rekruttere folk.
Når ambulancerne rykker ud med blå blink, skal de redde liv. Men redderne i bilerne på Fyn er selv hårdt pressede.
Ambulance Syd har lige nu 20 ubesatte stillinger og 11 langtidsygemeldte med udgangen af august. Der mangler altså 31 mand af en arbejdsstyrke på 650 reddere, viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået.
- Man er presset. Det slider, og så er man jo helt kvæstet, når man kommer hjem. Psykisk kan du ikke holde til det på den lange bane. Der er ikke beredskaber nok, siger Fritz Kjær.
Han er paramediciner og kører dagvagter som tillidsrepræsentant på stationen i Odense C.
Vagterne er 12 eller 24 timer lange, hvor redderne har ret til 30 minutters pause. Men selvom de står med liv i hænderne, er der ofte ikke tid til at holde pause.
- En del døgnvagter går du faktisk hjem i en tømmermandslignende tilstand. Mør, øm og med hovedpine, siger Fritz Kjær.
Odense er hårdest ramt
Ambulance Syd søger lige nu reddere til 15 stationer.
Odense C er hårdest ramt, hvor de mangler seks fuldtidsansatte ud af 65 til at dække det effektive beredskab. Stillinger, som ikke kan besættes.
- Når det er så svært at lukke de effektive vagter, så har det noget at gøre med at belastningen er meget høj. Det er faktisk her, man kører allermest i Region Syddanmark, fortæller direktør Steen Schougaard Christensen.
Ved du noget?
Hvis du ved noget, har oplysninger om emnet eller har du oplevet problemer med Ambulance Syd, så kontakt redaktionen på redaktionen@tv2fyn.dk eller journalist Pernille Kjær Nielsen på pekn@tv2fyn.dk.
Samtidigt er der sket en markant stigning på mellem 12 og 14 procent i antallet af A og B-kørsler, som er de akutte kørsler.
Ambulancerne sendes ud i samarbejde med den præhospitale vagtcentral, AMK, som står for Akut Medicinsk Koordination. Her løser man problemet ved at udbyde ekstravagter, så redderne dækker ind ved at arbejde over.
- Ekstravagter er jo ikke løsningen på det. Ekstravagter gør jo bare, at der kommer mere belastning på kollegerne. Det er en ond spiral, for de er jo belastede i forvejen, siger Fritz Kjær.
Han har selv fravalgt døgnvagterne, fordi de er for hårde.
Øget belastning på ambulancerne
Fra maj og til nu er belastningen på ambulancerne også steget markant især i Odense, Dalum, Ringe og Svendborg.
Bilerne må helst ikke køre mere end 90 procent af tiden på en døgnvagt for at give redderne tid til at spise hvile. Det svarer til en effektiv kørsel på 11 timer ud af de 24.
Men ofte har redderne ikke tid til at holde pause, fordi bilerne kører med belastninger på op til 110 procent.
I Odense har de midlertidigt sat to ekstra beredskaber ind. Men der mangler stadigt reddere i omegnen af 400 på landsplan.
- Indtil vi har fået uddannet tilstrækkeligt med reddere, kan det kun ske med ekstravagter, siger Steen Schougaard Christensen.
Det er langt fra første gang, der er problemer med at få ambulancedriften i regionen til at hænge sammen.
Region Syddanmark tog ambulancedriften hjem i 2016 efter et dramatisk år med hollandske BIOS. Både Venstre og Socialdemokraterne ønskede, at regionen selv skulle stå for driften for at få ro på efter BIOS.
Regionens højeste sygefravær
TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af screendumps fra Whatsapp med nogle af de beskeder, som dagligt tikker ind fra driftsvagten.
Af dem fremgår, at de ubesatte stillinger og akutte sygemeldinger betyder, at Ambulance Syd dagligt kalder mellem 6 og 10 reddere ind til at tage ekstravagter.
Det har givet nedetid, men går ifølge direktør Steen Schougaard Christensen ikke ud over borgerne.
- Det vil stadig være sådan, at når der er noget akut, så er man 100 procent på. Så derfor er det ikke noget, borgeren vil opleve. Men det er jo noget, redderen tager med sig efter turen, siger han.
Sygefraværet for det ambulanceuddannede personale er stort set uændret fra 2020 til 2021, men ligger på 5,6 procent som den næsthøjeste for regionens medarbejdere, hvor måltallet er 4 procent. Lige nu er 11 personer langtidssygemeldte.
- Det her er jo et sygdomstegn på branchen i Region Syddanmark. Jeg synes, det er skræmmende, at man ikke har fået fat i det her politisk, inden det er stukket af, siger Fritz Kjær.
Over 13 timer uden pause
Regionsrådspolitiker Karsten Fogde fra SF har været i praktik på en døgnvagt på stationen i Odense C.
Han møder ind klokken 7.30 og når at spise en banan i en pause på cirka otte minutter til frokost. Ellers går vagten slag i slag frem til klokken 19, hvor redderne forsøger at få en spisepause
- Der er vi med til at sætte maden i ovnen, nogen har forberedt. Vi tror, vi skal nyde godt af at vente 20 minutter, mens maden varmes op. Men lige så snart ovnklappen er lukket, går alarmen igen, siger han.
Den første rigtige spisepause får redderne kort før klokken 22 - altså efter 13 timers vagt. Her får de cirka 40 minutter med ro på. Så bliver de kaldt ud igen og er tilbage på stationen klokken 3 den nat.
- Der mangler folk og ambulancer. Hvis det sker mange gange i en uendelighed, så slider vi folk op, siger han.
Har sparet millioner
Region Syddanmark har sparet op mod 60 millioner kroner ved selv at stå for ambulancedriften på Fyn og i det sydlige Jylland.
- Det kan jo godt være, at vi har sparet for meget, og at vi i stedet for at spare 60 millioner skal spare 50 eller 45 millioner, siger Karsten Fogde.
Fakta om Ambulance Syd
- Kører i Vestjylland, Sønderjylland og på Fyn.
- Har 56 beredskaber og 39 stationer
- Har ialt ca 640 reddere ansat
- Ejes og drives af Region Syddanmark
Han har siddet i regionsrådet i fire år.
Du er arbejdsgiver for redderne, hvorfor har du ikke gjort noget
- Hvordan skal man kunne forholde sig til ting, man ikke aner noget om? Det er først når man får skoen på, at man ved, hvor den trykker
Hvorfor er det nu her få uger før valget, at du går i praktik?
- Det er, fordi der var corona og nu kunne det lade sig gøre.
Politikerne i Region Syddanmark har vedtaget et budgetforlig, hvor de vil lægge fem millioner kroner oveni de 500 millioner kroner, man bruger på det præhospitale område.
Skal reddere hos Ambulance Syd blive ved med at tage overarbejde for at kunne dække hullerne i vagtplanen? Skal de forsætte med at droppe spisepausen? Eller skal der uddannes flere reddere? Eller noget helt fjerde?
Det er ét af de dilemmaer, som de nye regionsrådsmedlemmer skal tage stilling til.
Danmarksrekord i ventetid
64 uger. Så lang var ventetiden i august for borgere, der skulle udredes for demens på Demensklinik Lillebælt i Fredericia. Den drives af Psykiatrien i Region Syddanmark.
Det er ifølge Fyens Stiftstidende landets længste ventetid på udredning.
Fakta om Region Syddanmark
Befolkning: 1.223.634
Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: + 529
Oprettet: Fyns, Ribe og Sønderjyllands Amtet blev i 2007 sammenlagt til Region Syddanmark, der består af 22 kommmuner. 10 fynske og 22 jyske
Regionsrådsmand: Stephanie Lose siden 2015. Genopstiller
Antal pladser i Regionsrådet: 41
Venstre: 14
Socialdemokratiet: 10
SF: 6
Dansk Folkeparti: 5
Konservative: 2
Enhedslisten: 2
Radikale: 1
Liberal Alliance: 1
Det går ud over borgere i flere fynske kommuner, som blandt andet tæller Middelfart, Nordfyns, Assens, Faaborg-Midtfyn, men også de jyske kommuner som Fredericia, Vejle, Kolding og Billund kommuner.
Lang ventetid til hjælp
Psykiatrien er et tilbagevendende tema for politikerne i Region Syddanmark, som de også diskuterede sidste valg i 2017. De har vedtaget en psykiatriplan med 39 anbefalinger, som skal forbedre psykiatrien i regionen.
Mette udfordrer Stephanie: Går efter et sensationelt magtskifte i Region Syddanmark
Socialdemokraternes nye spidskandidat kæmper for at vippe Stephanie Lose fra Venstre af pinden som ny formand i regionsrådet
Det er to kvinder, som kommer til at lægge arm om formandsposten i Region Syddanmark.
Denne gang bliver regionsrådsvalget nemlig et opgør mellem nuværende formand Stephanie Lose og den nye socialdemokratiske spidskandidat, Mette With Hagensen.
Hun er bosat i Varde og formand for Børnerådet og Skole og Forældre. Mette With Hagensen arbejder som rektor på Rybners Handelsgymnasium og er helt ny i politik.
Overfor hende er fuldtidspolitikeren Stephanie Lose, som bor i Esbjerg. Hun er garvet både som formand for Region Syddanmark, formand for Danske Regioner og næstformand i Venstre.
- Stephanie Lose er allerede en erfaren politiker, der har klaret nogle store sager til næsten alles tilfredshed, mens Mette With Hagensen er den nye politiker uden særlig stor erfaring fra den politiske verden, mener chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad, Kim Dahl Nielsen.
Stephanie Lose fik et fremragende valg sidste gang trods Venstres nedtur i meningsmålingerne med lige under 90.000 personlige stemmer, som var langt bedre end forventet.
Fakta om Region Syddanmark
Befolkning: 1.223.634
Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: + 529
Oprettet: Fyns, Ribe og Sønderjyllands Amtet blev i 2007 sammenlagt til Region Syddanmark, der består af 22 kommmuner. 10 fynske og 22 jyske
Regionsrådsmand: Stephanie Lose siden 2015. Genopstiller
Antal pladser i Regionsrådet: 41
Venstre: 14
Socialdemokratiet: 10
SF: 6
Dansk Folkeparti: 5
Konservative: 2
Enhedslisten: 2
Radikale: 1
Liberal Alliance: 1
- Lige nu er det svært at se, at Stephanie Lose ikke kan lave et godt valg denne gang, fordi hun groft sagt ikke har lavet nogen fejl i den forgangne periode. Mette With Hagensen er nybegynder i politik og mangler trods alt at vise, hvad hun kan præstere, siger Kim Dahl Nielsen.
Regionen er blå
En udfordring for rød blok er, at Region Syddanmark er den eneste af de fem danske regioner, som er blå. Det skyldes primært vælgerne i Syd- og Sønderjylland.
Her har Dansk Folkeparti tidligere stået stærkt, men det er ikke sikkert, det fortsætter. Til gengæld kan det så være Ny Borgerlige kommer ind.
Venstre står stærkt i regionen, selvom de landspolitiske vinde blæser den anden vej.
- Region Syddanmark er så absolut en stor Venstre-højborg. De stemmer, Venstre eller Dansk Folkeparti eventuelt måtte tabe på grund af de to partiers landspolitiske vælgerkrise, skifter næppe side i et sådant omfang, at det kan tippe balancen, siger TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.
SF uden for døren
Ved valget i 2017 fik tidligere minister og spidskandidat Villy Søvndahl fra SF næsten 70.000 personlige stemmer.
Alligevel måtte en fnysende arrig Villy Søvndal se sig sat uden for døren af regionsformand Lose.
- Det er klart, at når man i tre måneder har hørt på, at mit parti Venstre skulle være præget af magtfuldkommenhed, mangel på vilje til at rydde op, kammerateri og vennetjenester, så har det konsekvenser, sagde Stephanie Lose dengang.
Derefter indgik hun en bred konstituering med alle andre partier end SF.
Det kan være SF's stemmer, socialdemokraterne vil gå efter for at vinde magten. Men der skal også hentes stemmer hen over midten med bindende alliancer langt ind i blå blok, hvis Mette With Hagensen skal sætte sig i stolen som ny formand i regionen.
- Hun skal føre en forrygende valgkamp, hvor hun snupper en del borgerlige stemmer, og så må man formode, at hun også vil snuppe en del SF-stemmer efter Villy Søvndals exit, men SF-stemmerne vil ikke bringe hende nærmere en formandspost. Derudover skal Stephanie Lose lave en dårlig valgkamp, hvor hun laver en række fejl, som hun ikke har lavet endnu. Endelig kan Mette With Hagensen naturligvis ride på den socialdemokratiske fremgang på landsplan, men det er næppe nok, mener Kim Dahl Nielsen.
Rødt og blåt parløb
Politisk kan det være svært for vælgerne at se forskel på, om formanden er rød eller blå. De to partier Venstre og Socialdemokratiet har nemlig kørt parløb i Region Syddanmark i mange år.
Regionsvalget i 2017 gik skidt for Socialdemokratiet i Region Syddanmark, hvor Poul-Erik Svendsen fik godt 18.000 personlige stemmer. Det var kun lidt over halvdelen af de stemmer, han fik ved valget i 2013.
Om hans afløser kan udnytte den landspolitiske medvind og køre en sejr hjem i valgkampen for socialdemokraterne, bliver afgørende for magtskiftet.
- Den populære Stephanie Lose skal nok få et rigtig godt valg – også denne gang. Faktisk vil jeg betegne det som en sensation, hvis ikke det lykkes de borgerlige at fastholde et blåt flertal efter kommunalvalget den 16. november, mener Jesper Buch.
_
Regionen tilbyder gratis psykologhjælp til alle unge under 25 år med depression, men der er også ventetid for dem. Ofte i flere uger.
Psykiatrien bliver igen et varmt emne, og det var det også til budgetforhandlingerne i september. Her vedtog Region Syddanmark driftsbudgettet for 2022, og det blev til en bred aftale, hvor kun Enhedslisten stod udenfor aftalen.
Sygehusdrift, psykiatri og bedre fødestuer: Sådan fordeles budgettet i regionen
Et bredt flertal vedtog mandag Region Syddanmarks budget for 2022. Langt størstdelen af pengene går til drift af sygehusene, men på grund af regionens stabile økonomi, er der også afsat 60 millioner kroner til nye initiativer.
Region Syddanmarks driftsbudget for 2022 blev mandag eftermiddag vedtaget. Det oplyser regionen i en pressemeddelse.
Der afsættes i alt 27,8 milliarder kroner til næste års budget, hvoraf størstedelen går til den daglige drift af regionens opgaver. Dog er et bredt flertal i regionen også blevet enige om at afsætte 60 millioner kroner til nye initiativer.
Pengene til nye initiativer skal blandt andet gå til fødeområdet, der får et markant løft med flere ansatte og bedre forhold for nybagte, sårbare familier.
Samtidig afsættes der midler til indsatser i psykiatrien og en såkaldt akutplan, der skal skabe bedre sammenhæng i den behandling patienter får fra sygehuset, kommunen og den praktiserende læge.
En bred aftale
Budgettet møder igen i år stor opbakning. Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance stemte for. Kun Enhedslisten står udenfor budgettet.
Den brede opbakning til årets budget og initiativer glæder regionens formand Stephanie Lose (V).
- Med pengene til fødeområdet giver vi de fødende endnu bedre forhold og de nye syddanskere en god start på livet. Det glæder mig også, at psykiatriområdet bliver yderligere styrket blandt andet med penge til at fastholde den mobile psykiatriske skadestue i Svendborg, siger hun.
Flere medlemmer af regionsrådet udtrykker også deres begejstring over årets budget. Dog har der været en vis uenighed om, der skal indgås aftaler om en privat fødeklinik i Trekantsområdet. Her var et mindretal bestående af Socialdemokratiet og SF imod. De ønsker en regionalt drevet klinik i stedet for.
- Vi udvider med ekstra fødeklinikker, men der var et klart og tydeligt nej tak til privat fødeklinik fra SF. Det offentlige tilbud har vores prioritet, siger gruppeformand Annette Blynel (SF).
Eksempler på initiativer i 2022-budget
- Gennemførelse af akutplan: 6,6 mio. kr. stigende til 18,6 mio. kr. årligt
- Gennemførelse af fødeplan: 5,65 mio. kr. stigende til 11,6 mio.kr. årligt
- Samarbejde med civilsamfundet - Mødrehjælpen: 2,5 mio. kr. årligt
- Gennemførelse af hjerteplan: 3,75 mio. kr. årligt
- Lægeuddannelse i Esbjerg: 1 mio. kr. årligt og 1 mio. kr. til opstart (engangs)
- Innovative digitale løsninger og hjælp til digitalisering: 4,8 mio. kr. årligt
- Øget cybersikkerhed: 10,7 mio. kr. årligt
- Styrket børneonkologi på OUH: 1,5 mio. kr. årligt
- Udvidelse af åbningstider - mammografi: 0,4 mio. kr. årligt
- Intensivpladser i psykiatrien: 2,5 mio. kr. årligt
- Telepsykiatri for unge: 2,5 mio. kr. årligt
- Permanentgørelse af mobil skadestue i Svendborg: 2,4 mio. kr. årligt
- Aktiviteter psykiatri: 3,2 mio. kr. årligt
- Socialsygeplejersker: 1 mio. kr. årligt
- Styrket præhospital indsats: 5 mio. kr. årligt
- Svalegangen omsorgscenter: 2,5 mio. kr. årligt
- Styrkelse af klimaenhed: 1 mio. kr. årligt
- Borgerinddragelse: 1,2 mio. kr. i to år
Der igangsættes derudover en række initiativer og processer, for eksempel et arbejde med en styrket indsats i forhold til patienter med knogleskørhed og et arbejde med etablering af satellitpraksis på speciallægeområdet, som skal sikre mere nærhed for borgerne, der hvor der er langt til speciallægepraksis. Ligeledes er det aftalt at gennemføre en række anlægsinvesteringer.
Mangler seriøsitet
Som det eneste parti har Enhedslistens to medlemmer i år valgt at stå udenfor regionens budget i 2022. Regionsmedlem Lars Mogensen (Ø) peger på to hovedårsager til, at partiet ikke er med i aftalen.
- For det første er klimaindsatsen uambitiøs og uklar. Der er stort set ingen penge sat af til klima, miljø og forurening, siger han og fortsætter:
- For det andet tages situationen omkring regionens personale og deres løn- og arbejdsvilkår slet ikke seriøst. Der skal gøres meget mere for at fastholde personalet, hvis ikke det skal ende med et kollaps i det offentlige sundhedsvæsen.
Én af de ting, som der er afsat flere penge til, er psykiatriområdet.
- Det glæder mig også, at psykiatriområdet bliver yderligere styrket blandt andet med penge til at fastholde den mobile psykiatriske skadestue i Svendborg, siger regionens formand Stephanie Lose (V).
Nej til udlicitering
Men selvom der var bred opbakning til budgettet, så er der stadig områder, der skiller partierne ad. Partierne er uenige om, hvor mange opgaver, der skal udbydes til private virksomheder.
Hvad gør regionen? Der mangler hjælpere til borgere med respirator
Borgere med hjemmerespirator kan ikke få den hjælp hjemme, de har brug for. Derfor bliver de i stigende grad indlagt på intensiv. TV 2 Fyn satte sagens parter stævne for, at de i fællesskab kunne udvikle løsninger.
For bordenden sidder koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen. Han har ansvaret for at løse problemet med, at borgere med hjemmerespirator i stigende grad bliver indlagt på landets intensivafdelinger. Det sker, fordi der ikke er hjælpere til at overvåge dem i hjemmet.
På bordet ligger en håndfuld tusser og en bunke pap. På hver langside af bordet sidder tre repræsentanter for hver deres hjørne af problemstillingen.
De skrev hver især i løbet af de 50 minutter, mødet varede, hver deres forslag til en løsning på problemet på de blå stykker pap og præsenterede dem for hinanden. Efter hver præsentation diskuterede de forslagets fordele og ulemper.
Mødet handlede derfor ikke om at placere skyld, men om at kigge frem og klæde Kurt Espersen på til at få løst problemet hurtigst muligt.
For det er opslidende for eksempelvis Maibritt Langaas mand, der lider at ALS og får hjælp til at trække vejret med en hjemmerespirator, at være indlagt og flyttet rundt mellem hospitaler, når han kunne være derhjemme.
- Vi ved, at Claus er her på lånt tid, og det ved han også selv. Det eneste, der kan hjælpe ham i hans situation, er selvfølgelig at være omgivet af dem, han elsker, og dem som elsker ham. Nu sidder han på hospitalet. Det har virkelig været hårdt, fortæller Maibritt Langaa.
Lav løn
Der kom både forslag om bedre uddannelse af hjælperne, et stærkere kollegialt fællesskab og en højere løn på bordet. Det sidste var en svær diskussion, der handler om, at de firmaer, der har vundet Region Syddanmarks udbud af opgaven, hvor prisen er vægtet højest, har indgået en overenskomst med fagforbundet FOA, der har en meget lav grundløn.
Louise Brandstrup, sundhed- og servicesektorformand, FOA, lagde dog vægt på, at den overenskomst rummer et mindstevilkår for lønnen.
- Der er en bund i den overenskomst. Der er ikke noget, der forhindrer dig i at betale mere i løn, slog hun fast over for direktøren for Carelink, Brian Rosenberg.
Samtidig pegede hun på, at et udbud af en opgave som den her ofte starter en lønspiral mod bunden for dem, der skal ansættes i de givne ordninger.
Kurt Espersen pegede til gengæld på, at regionen skal sætte den slags opgaver i udbud og vælge dem, der kan levere varen. Mens Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink, et af flere firmaer, der varetager opgaven, ikke ville love hjælperne mere i løn.
Alle om bordet var dog enige om, at hjælpernes løn er for lav, og at det er en primær årsag til, at det er svært at rekruttere hjælpere til jobbet.
Deltagere
Maibritt Langaa, pårørende til borger med ALS
Thomas Krog, politisk chef, Muskelsvindfonden
Malene Bonde, tidligere hjælper, Tåsinge
Brian Rosenberg, adm. direktør, Carelink
Louise Brandstrup, Sundhed- og Servicesektorformand, FOA
Michael Sprehn, specialeansvarlig overlæge, Respirationscenter Syd
Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark
Pisk eller gulerod
Aftenens måske mest kontroversielle løsningsforslag blev skrevet mod slutningen fra Michael Sprehn, specialeansvarlig overlæge på Respirationscenter Syd. Han foreslog, at firmaerne skulle have en bod, når de ikke løser den opgave, regionen har hyret dem til at løse.
Tanken om en straf til firmaerne faldt ikke umiddelbart i god jord hos koncerndirektør Kurt Espersen.
- Jeg har aldrig troet på, at pisk er vejen frem. Vi skal tænke i andre baner. Det skal være dialog og samarbejde, uddannelse og kompetencer og hjælp til at bearbejde følelsesladede situationer. Alt det kan være med til at give en faglig identitet, der også kan medføre, at man får mere i løn, summerede han op i slutningen af mødet.
Alle gik dog fra mødet med en fornemmelse af at have åbnet for en frugtbar samtale om problemet - og måske endda at have sat sit præg på en forhåbentlig snart kommende løsning.
- Det er ikke behageligt at sidde med hænderne i skødet og se på, at sådan noget her foregår, uden at man kan gøre noget. Derfor var det rart at kunne gøre en indsats, siger Maibritt Langaa.
Nu er det Kurt Espersen tur til at handle.
- Jeg skal hjem og tænke nogle tanker om, hvordan vi kan få sat nogle af de her elementer i gang, rundede han af.
Et mindretal bestående af Socialdemokratiet og SF bakker ikke op om en privat fødeklinik i Trekantsområdet. De ønsker en regionalt drevet klinik i stedet for.
- Vi udvider med ekstra fødeklinikker, men der var et klart og tydeligt nej tak til privat fødeklinik fra SF. Det offentlige tilbud har vores prioritet, siger gruppeformand Annette Blynel (SF).
SF og DF vil bevare akutfunktion
Et andet omdiskuteret emne er akutfunktionen i Svendborg. I 2010 vedtog regionsrådet at nedlægge den. Det var en del af betingelsen for at få penge fra Sundhedsministeriet til at bygge et nyt supersygehus i Odense.
Således har politikerne selv været med til at beslutte nedlæggelsen af akutfunktionen.
Akutfunktion i Svendborg skal lukkes - DF og SF siger nej
DF og SF vil bevare skadestuefunktionen i Svendborg og tager forslaget med på næste regionsrådsmøde. På nuværende tidspunkt har de ikke andre partier med.
De siddende politikere i Region Syddanmark har sendt en plan i høring, hvor de lukker den døgnåbne akutfunktion på Svendborg Sygehus.
Men DF og SF er gået sammen og vil ikke lukke den sydfynske akutfunktion.
- Vi vil gerne bevare den, som den er lige nu med de funktioner, der er, siger Anne-Marie Palm-Johansen, regionsrådsmedlem for DF.
I 2010 vedtog regionsrådet at nedlægge Svendborgs akutfunktion. Det var en del af betingelsen for at få penge fra Sundhedsministeriet til at bygge et nyt supersygehus i Odense.
Således har politikerne selv været med til, at beslutte nedlæggelsen af akutfunktionen.
- Ja, pokker mig har vi. Faktisk var det jo en tidligere SF-sundhedsminister (Astrid Krag, som nu er socialdemokrat, red.) , der var med til at træffe beslutningen. Men det er 12 år, 11 år siden, og der er sket så meget, siger Anette Blynel, spidskandidat for SF ved valget til regionsrådet den 16. november.
Akut til Odense
Aftalen betyder, at 15 akutpladser og otte intensiv sengepladser skal flyttes til Odense når Nyt UOH åbner. Dermed skal patienter med en brækket hofte eller blodforgiftning køre til Odense.
- Er det sådan, at du kommer fra for eksempel Nordlangeland eller Sydlangeland, så vil det resultere i 20 til 25 minutters længere køretid for en patient, hvor det faktisk kan være afgørende i forhold til liv eller død, siger Anne-Marie Palm-Johansen og tilføjer:
- Og det synes vi er meget bekymrende.
DF og SF tror på det
Dansk Folkeparti og SF foreslår, at sundhedsministeren ruller beslutningen tilbage, så Region Syddanmark ikke skal betale penge tilbage fra byggeriet af Nyt OUH.
På nuværende tidspunkt, har de ikke de andre partiers opbakning.
- Nej, fordi det løb er kørt. Og der har været regeringer fra den ene og den anden side, der har sagt, at der ikke kan være et akutsygehus dernede, siger næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S).
Det er Radikale Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget, Anne Skau Styrishave, enig i.
- Vi mener, at beslutningen er taget helt tilbage for ti år siden, siger hun.
Håber på mirakler
Hvis DF og SF skal have en chance for at finde opbakning i det siddende regionsråd, så skal der trækkes kaniner op af hatten.
- Mirakler sker. Vi håber på det, siger Anne-Marie Palm-Johansen og tilsætter et lille grin.
Fremover vil det være en medicinsk afdeling bemandet af sygeplejersker, der skal behandle patienter med akutte skader i Svendborg.
- Der er nogle ortopædkirurgiske patienter, der i en akut situation vil blive kørt til OUH i stedet for Svendborg, forklarer Poul-Erik Svendsen.
Han erkender, at nærheden for borgerne dermed er mindsket.
- Men hvis man rejser nærheds-diskussionen, så vil der også være rigtig mange mennesker, som vil sige; hvorfor kommer vi ikke ind til OUH?
DF og SF har ikke givet op og vil altså bevare skadestuefunktionen i Svendborg. De tager forslaget med på næste regionsrådsmøde.
Det sker, to måneder før der er valg til regionsrådet, og så er det et spørgsmål, om der er gået valgkamp i akutfunktionen i Svendborg.
- Jeg har luftet det flere gange, siger Anne-Marie Palm-Johansen, der har repræsenteret DF i regionsrådet i fire år.
Fire i én-modtagelse
Om man har brækket et ben eller har akut brug for psykiatrisk hjælp er irrelevant for, hvor man skal søge hjælp, når Nyt OUH efter planen åbner i 2022.
Som Odense Universitetshospital er indrettet nu, søger patienter med psykiske lidelser hjælp hos Psykiatrisk Akut Modtagelse, mens patienter med fysiske lidelser skal finde hjælp på skadestuen.
I dens nuværende konstellation hører både skadestue, lægevagt og traumecenteret under Fælles Akut Modtagelse. Men på Nyt OUH vil man altså også rumme Psykiatrisk Akut Modtagelse.
Men i september under planlægningen af den fremtidige sygeplejeledet klinik, der skal erstatte akutfunktionen, sagde DF og SF fra.
- Det synes vi simpelthen ikke er tilstrækkeligt, og derfor er det nu, at vi skal handle, hvis vi skal have en chance. Vi appeller til vores kollegaer om at sende en ny henvisning til sundhedsministeren, for at få lov til at bevare akutfunktionen, som den er i dag, siger Annette Blynel (SF).
Akutfunktioner, ventetider til psykologhjælp og fødekliknikker er kun nogle af Region Syddanmarks opgaver. Læs i faktaboksen om alle de ansvarsområder, som regionen råder over.
Region Syddanmarks opgaver
• Sygehusvæsenet, psykiatrien og den offentlige sygesikring, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger
• Regional udvikling, herunder sekretariatsbetjening af regionale vækstfora
• Jordforurening og råstoffer
• Drift af en række institutioner for udsatte grupper og grupper med særlige behov på social‐ og specialundervisningsområdet
• Deltagelse i trafikselskaber og ansvar for regionale busruter og jernbaner
Kilde: Indenrigs- og boligministeriet
Regionens budget for 2021 er på 27,3 milliarder kroner, hvor langt de fleste penge er rammesat. Det er politikerne i regionsrådet, som bestemmer, hvordan 63 millioner kroner bedst kan bruges.
Millionerne skal kunne række, for regionerne kan ikke udskrive skat. Det vil sige, at al finansiering af regionernes aktiviteter kommer ”udefra”. Dels fra staten, dels fra kommunerne.
Et grønt valgforbund
Et parti kan sjældent stå alene i regionerne, derfor indgår partierne i valgforbund. Valgforbundene er oftest aftalt før valget.
I år har Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Borgerliste indgået valgforbund.
Samtidig har Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti lavet en aftale.
Der er også indgået et grønt valgforbund mellem Enhedslisten - De Rød-Grønne, Alternativet og Veganerpartiet, som stiller op for første gang. Og så har Socialdemokratiet og SF valgt at arbejde sammen i et valgforbund.
Til sidst har også Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Vi Lokale Demokrater valgt at indgå i et samarbejde.
Men selvom partierne allerede er i valgforbund, så er ikke alt afgjort på forhånd. I sidste ende er det op til vælgerne, hvor de sætter deres kryds tirsdag den 16. november.
246 kandidater stiller op til regionalvalget.
Har du nogle spørgsmål, som vi skal skal tage med videre til kandidaterne?
_
Dømt læge kan have snydt flere år tilbage - patient fik chok over 146 fup-ydelser i journal
kopieret!
Den sydfynske læge Jette Aaen sidder i fængsel, efter hun i september blev idømt to et halvt års fængsel for bedrageri begået mellem 2016 og 2021. Men ifølge en af Jette Aaens tidligere patienter, så slipper hun for billigt.
Patienten kan dokumentere snyd med mindst 146 tilfælde af ydelser i hendes navn. Ydelser fra 2015 og helt tilbage til 2010, altså længere tilbage end det bedrageri, der har sendt hende i fængsel.
Hun står anonymt frem hos TV 2 Fyn og optræder i denne artikel derfor som "Marie". Hun står frem uden navn af hensyn til hendes privatliv og arbejde.
Da "Marie" første gang hørte om sagen mod læge Jette Aaen i 2021, fik hun en klump i halsen. Det fik hende til at tjekke sin egen oversigt over ydelser og sin journal fra den tid, hun var patient hos Jette Aaen i Korsgade i Svendborg.
Det hun fandt, rystede hende.
146 opdigtede ydelser
Hun fandt i alt 146 konkrete ydelser, som ikke stemte overens med hendes journal. Ydelser som i peripoden 2010 til 2015 blev trukket i hendes navn hos Lægerne Aaen og Rasmussen.
Listen over de 146 ydelser sendte hun til Region Syddanmark, som bekræftede, at Jette Aaen og hendes ægtemand og partner Ole Bjørn Rasmussen ikke kunne føre bevis for ydelserne.
Region Syddanmark havde rettet henvendelse til Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen for at få forklaret de mange ydelser, som ikke kunne ses i hendes journal. Men regionen fik aldrig svar. Derfor vurderede den, at der var tale fejlregistrerede ydelser og rettede dem derfor i “Maries” ydelsesoversigt.
Jette Aaen tilstod i retten at have svindlet med 26.314 ydelser, og Retten i Svendborg fandt hende skyldig i at have bedraget for 4,2 millioner kroner fra 2016 og frem til at hun blev stoppet i 2021. TV 2 Fyn kunne afsløre den historisk store svindelsag om falske regninger tilbage i april 2021.
Snød med fup-regninger: To fynske læger afsløret i historisk stor svindelsag
Et ældre fynsk lægepar har fået frataget retten til at drive lægepraksis, efter Region Syddanmark har afsløret bedrageri med fup-ydelser for op mod 1,8 millioner kroner. Et historisk stort beløb ifølge ekspert. Nu skal regionen tage stilling til, om parret skal meldes til politiet.
En historisk stor sag om svindel har ramt den fynske lægeverden. Et ældre, fynsk lægepar har svindlet med faktureringer for op mod 1,8 millioner kroner.
Det kan TV 2 Fyn afsløre efter at have talt med adskillige kilder med kendskab til sagen.
Indtil nu har sagen kun været behandlet som et lukket punkt på dagsordenen i Region Syddanmarks Udvalget for det nære sundhedsvæsen, men Regionsrådet ventes på næste møde den 26. april at tage stilling til, om parret skal politianmeldes.
- Jeg kan bekræfte, at vi desværre i øjeblikket har en sag med nogle læger, der har overfaktureret regionen. Det er dybt ærgerligt. Heldigvis er der meget få af den slags tilfælde, men jeg ser meget alvorligt på det. Det er skatteborgernes penge, og derfor forfølger vi også den type af sager hele vejen. Jeg bliver selvfølgelig forarget, siger Bo Libergren (V), formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen.
Han afviser at gå i detaljer i den konkrete sag.
Ifølge sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet gør beløbets størrelse sagen fra Fyn til en af de groveste nogensinde.
- Vi har meget, meget få sager. Sammenligner vi med de sager, vi kender, er det her en af de allerstørste sager, siger han.
Hvis sagen meldes til politiet, og der falder dom i en straffesag, går strafferammen fra bødestraf og helt op til otte års fængselsstraf i særligt grove tilfælde, fortæller Kent Kristensen.
Fup-regninger
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er der fundet eksempler på, at telefonkonsultationer er blevet faktureret som fysiske eller videokonsultationer, hvor taksten er højere. Der er tilmed fundet eksempler på, at lægerne har taget sig betalt for fiktive ydelser på patienters pårørendes cpr-numre.
Når det overhovedet kan lade sig gøre, så skyldes det, at hele aflønningssystemet er baseret på, at regionen har tillid til, at lægerne kun tager sig betalt for de ydelser, de rent faktisk har leveret.
Region Syddanmark afregner for 4,5 milliarder om året for ydelser i forbindelse med omkring to millioner konsultationer - alene for de praktiserende læger.
Sådan er svindlen foregået
Praktiserende læger aflønnes med et fast basishonorar per patient, der er tilknyttet lægepraksissen.
Derudover aflønnes de med en række forskellige takster afhængig af hvilken behandling de giver.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er der i den aktuelle svindelsag fundet eksempler på, at konsultationer på telefon, som man får 29 kroner for, er blevet faktureret som videokonsultationer eller fysiske konsultationer hvor taksten er på hhv. 165 og 147 kroner - altså en meget højere takst.
Der er tilmed fundet eksempler på, at lægerne har taget sig betalt for fiktive ydelser på patienters pårørendes cpr-numre.
- Vi udviser stor tillid til lægerne, som får udbetalt ret store beløb af skatteborgernes penge, og derfor er det vigtigt, at afregningen er korrekt, og at de ydelser, der er blevet leveret, rent faktisk er leveret og er fagligt relevante, siger Bo Libergren.
- Hvis vi skulle have et kontrolbaseret system, skulle vi ansætte langt flere til at lave kontrol og kigge regninger igennem. Der er et løbende ønske om, at vi skal have mindst mulig administration. Systemet er baseret på kontrol via statistik og stikprøver, men er som udgangspunkt baseret på tillid. Nu er der heldigvis få brodne kar, men det er vigtigt, vi forfølger sagerne, når vi finder dem, siger han.
Én mand på fuld tid kontrollerer lægerne
Den aktuelle sag er på grund af det høje beløb som nævnt et af de værste eksempler på snyd i mange år. Men sagerne dukker ind imellem op.
- De fleste læger er meget samvittighedsfulde med at lave en rigtig afregning, og langt det meste er i orden, men der er brodne kar, og det sker med jævne mellemrum, at der bliver snydt med regningen, og så reagerer vi på det. Enhver form for snyd er et tillidsbrud, og vi accepterer ikke snyderi af nogen slags, så det er ikke sådan, at noget går under bagatelgrænsen, siger Frank Ingemann Jensen, der er afdelingchef for praksisområdet i Region Syddanmark.
I løbet af de 30 år, hvor han har beskæftiget sig med området, kan han huske fem-ti større sager, hvor der er blevet snydt bevidst med afregningen for mindst flere hundredetusind kroner.
Det er hans afdeling, der både afregner med lægerne og kontrollerer for snyd. Her arbejder fire ansatte med at afregne hele praksis-sektoren, og heraf arbejder én person fuldtid med kontrol af de praktiserende læger.
- Hvis vi har sager, der fylder mere, har vi mulighed for at sætte flere ressourcer ind på det, fortæller Frank Ingemann Jensen.
- Vi kontrollerer først, om regningerne stemmer overens med overenskomstens regler. Vi har it-systemer til at tjekke, om regningerne afviger i forhold til gennemsnittet. Vi kan også lave kontrolstatistikker for at sammenligne, om ydelserne afviger i forhold til kollegaerne. På baggrund af at vi selv har fundet noget mistænkeligt eller at nogen har gjort os opmærksom på noget, kan vi lave en journalgennemgang, som betyder, at vi sammenholder regninger med, hvad der er noteret i journalen, siger Frank Ingemann Jensen.
I den aktuelle sag var det ifølge TV 2 Fyns oplysninger på et tidspunkt, hvor den ene af lægerne passede sit bijob som vagtlæge, at der blev opdaget mistænkelige afregninger.
Men I afregner for næsten fem milliarder om året for to millioner konsultationer og har kun én mand fuldtid til at kontrollere lægerne. Har I overhovedet en kinamands chance for at afsløre alle former for snyd?
- Ja, jeg synes vi, har en god chance for at se, om noget ser mærkeligt ud. Og som regel er det hele jo i orden. Det er klart, at hvis nogen er meget udspekulerede, kan de snyde os i et stykke tid, men vi har en god chance for at fange det.
- Vi har det her system, fordi borgerne ikke skal stå og betale ude hos lægen. Det er et meget velfungerende system, og det giver meget lidt bureaukrati. Jeg vil sige, systemet er vigtigt for at vi har en velfungerende praksissektor, siger Frank Ingemann Jensen.
Mulig politisag
Lægeparret har erkendt bedrageriet, og for nylig er der ifølge TV 2 Fyns oplysninger indgået forlig på 1,1 million kroner, som parret indenfor kort tid skal betale tilbage.
Spørgsmålet er, om regionen nu vil melde parret til politiet i dels en straffesag, dels et civilt søgsmål for at få kradset de resterende penge ind.
Parret har desuden mistet retten til at drive selvstændig praksis, og de skal hurtigst muligt afhænde deres lægepraksis, som allerede er sat til salg. De har dog ikke fået taget deres lægeautorisation og kan efter TV 2 Fyns oplysninger derfor teknisk set godt fortsætte som læger som ansatte i en anden praksis.
Formanden for de praktiserende læger i Syddanmark, Birgitte Ries Møller, kender sagen indgående, men har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.
I en mail til TV 2 Fyn skriver hun:
"Jeg tager kraftigt afstand fra praktiserende læger, der snyder med deres afregninger. Sådan en sag skader tilliden til alle praktiserende læger. Så det er jeg rigtig ked af. Regionerne fører kontrol med praktiserende lægers afregninger, og denne her sag viser, at kontrollen virker. Det er utroligt sjældent, at vi har sådan nogle sager - der går år imellem. Så det er en på alle måder meget usædvanlig sag, der slet ikke siger noget generelt om praktiserende læger som stand."
At svindlen tilsyneladende kan være begyndt seks år tidligere står i kontrast til Jette Aaens egen forklaring.
Under retssagen forklarede en tydeligt berørt og påvirket Jette Aaen, at bedrageriet begyndte i 2016, og at det handlede om at få tingene til at løbe rundt.
“Skræmmende og bekymrende”
Ifølge en aktindsigt TV 2 Fyn har fået, er uregelmæssighederne i Jette Aaens ydelser blevet registreret første gang i 2011. Det viser regionens årlige kontroller.
Grafen herunder viser, at klinikken i 2011 pludselig lå 49,4 procent over regionsgennemsnittet. Året efter faldt det lidt igen, da regionen bad klinikken rette ind, før det igen stak af med 65,7 procent over gennemsnittet.
Noget som lektor i sundhedsjura, Kent Kristensen mener, springer i øjnene.
- Det er en stor stigning. Når tallene ser sådan ud i forhold til regionsgennemsnittet, så er det et tegn på, at der er noget galt, siger han.
Og det stemmer overens med tidligere patient "Maries" ydelsesoversigt.
Kontrolstatistik
Hvert år trækker Region Syddanmark statistik på lægerne i regionens afregning af ydelser. Mere præcist hvad de indsender af ydelser, som de skal have betaling for at regionen. Ligger lægen 25 procent over regionsgennemsnittet får man en højeste grænse.
Jette Aaens tidligere patient finder det skræmmende og bekymrende, at det har kunne foregå.
- Jeg kan simpelthen ikke genkende det, jeg ser. Der er tale om, at jeg skal have været ved lægen otte-ni gange på én måned, siger hun.
Ovenstående billede er et uddrag af "Maries" journal, som viser to notater om lægebesøg i april måned 2011.
TV 2 Fyn har modtaget “Maries” dokumentation, der blandt andet er en oversigt over ydelser på Sundhed.dk samt en journaloversigt lavet hos "Maries" nuværende læge. På den måde har TV 2 Fyn kunnet krydstjekke, om hun har fået den behandling, der er blevet faktureret for hos regionen.
Ti lægebesøg på en måned
Gennemgangen viser blandt andet, at "Marie" i april 2011 skal have været hos lægen ti gange på en måned. I hendes journal fremgår kun to besøg, hvor hun kan genkende de ydelser, hun har fået. I alt er der faktureret 17 ydelser, som for "Marie" er ukendte og som ligger på dage, hvor hun ikke har været hos lægen.
- Det, jeg kan se, er, at er jeg har været til læge én dag, og så er der skrevet ydelser på både dagen før og dagene efter, siger "Marie".
Billedet herunder er en oversigt over ydelser, som Jette Aaen har indberettet som udført og dermed faktureret Regions Syddanmark for.
Oversigten viser samtidig, at der i 2011 blev registreret 47 ydelser, som "Marie" ikke kan genkende og som ikke fremgår i hendes journal.
Regionen ledte efter svar
I sagskomplekset som Retten i Svendborg i september tog stilling til, indgik ingen urigtige ydelser fra før 2016. Og sager om økonomisk kriminalitet har en forældelsesfrist på tre år som udgangspunkt, oplyser sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.
- I nogle sager kan forældelsesfristen dog godt forlænges. Men det kan også være et ressource-spørgsmål, vurderer han.
Regionsrådsmedlem Morten Weiss-Pedersen (K) kalder det pinligt, at der ikke slås hårdere ned i situationer, hvor afvigelserne i ydelser er så store.
- Det er i den grad tillidsbaseret i den her sektor, men derfor skal der slås skånselsløst og hårdt ned, når der er atypiske mønstre i praksis. Det er ikke raketvidenskab, siger han.
Men det kan være svært for regionen, at finde svarene med de redskaber, den har til rådighed, siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen.
- Det er meget komplekst og meget tidsrøvende at få lavet de aftaler, der skal til, for at man får lov til at kigge ind i journalerne for at sikre sig, at de ydelser, der er blevet taget, også relaterer sig til den behandling eller kontrol, patienten har fået og understreger, at kontrollen er blevet skærpet.
Skår i tilliden
"Marie" skiftede læge i 2016. Men hun sidder tilbage med en følelse af at være blevet udnyttet og er frustreret over, at en læge kunne slippe så let af sted med sin svindel. Måske endda i længere tid end hun reelt er blevet dømt for.
- Jeg har blind tillid til min læge. Og først bliver jeg forskrækket over det, og så bliver jeg vred over at være blevet udnyttet, siger hun.
Pernelle Jensen, der er medlem af det nære sundhedsudvalg i Region Syddanmark kalder hele Jette Aaen sagen for ekstraordinær.
- Patienterne skal selvfølgelig kunne stole på deres læge og sundhedsoplysninger, siger hun.
Ifølge Region Syddanmark har der siden 2022 været en særlig enhed til at kontrollere området.
Jette Aaen har ikke ønsket at udtale sig.
Derfor optræder "Marie" anonymt
TV 2 Fyn bruger som udgangspunkt ikke anonyme kilder, men har i dette tilfælde indvilget i at anonymisere Jette Aaens tidligere patient efter en samlet vurdering af, at der her er tale om oplysninger, som vi vurderer, er af væsentlig karakter for en sag, der har offentlighedens interesse, og som ikke kunne tilvejebringes uden at imødekomme ønsket hos kilden om anonymitet.
TV 2 Fyn har haft fuld adgang til patientens journal og har derfor selv kunnet krydstjekke ydelserne med de reelle behandlinger.
Dømt læge afveg i årevis med over 200 procent - stoppede ikke efter advarsler
kopieret!
I flere år har det været for nemt at snyde med ydelser og afregninger som praktiserende læge i Region Syddanmark.
Svindel for 4,2 millioner kroner i en årrække mellem 2016 og 2021. Det er, hvad læge Jette Aaen blev dømt to et halvt års fængsel for tilbage i september.
Nye oplysninger som TV 2 Fyn kan fremlægge, viser dog, at svindlen kan være gået flere år tilbage.
For allerede siden 2009 har der været særlig opmærksomhed fra regionen rettet mod Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussens lægepraksis i Svendborg på grund af "ekstraordinært" høje afvigelsestal.
Afveg med over 200 procent
Mere præcist blev lægeklinikken flere år i træk pålagt at forklare, hvorfor den lå over regionsgennemsnittet i ydelser, blandt andet konsultationer. Det viser en aktindsigt.
I 2011 afveg klinikken med 49,4 procent i forhold til regionsgennemsnittet på almindelige konsultationer. Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen fik her en løftet pegefinger om at nedbringe tallet. I 2012 blev den nedbragt til 30,5 procent. Men i 2013 steg afvigelsen igen til 65,7 procent.
Klinikken havde altså med andre ord 65 procent flere konsultationer end den gennemsnitlige lægepraksis i regionen.
Samtidig tog hun betaling for markant flere samtaleterapisessioner end sine kollegaer, hvor hun i flere år afveg med over 200 procent fra regionsgennemsnittet.
- Det skal stoppes
De mange afvigelser og påtaler skete vel og mærke i årene 2009 til 2013 - altså mange år før perioden 2016-2021, som Jette Aaen i september blev dømt for bedrageri for.
- Du har selv set aktindsigterne og hvad det er, vi har fundet og hvad det er, vi har ageret på. Så ja, vi har haft kendskab til, at der har været uregelmæssigheder i deres ydelsesregistrering, siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, da han bliver spurgt til perioden før 2016.
Samtidig viser dokumenterne, at lægeklinikken allerede inden dommen i 2016 blev pålagt at tilbagebetale 96.000 kroner for uretmæssigt at have krævet afregning for ydelser.
- Det er jo ikke godt nok. Den slags ekstraordinær aktivitet i en praksis skal jo stoppes med det samme, siger medlem af regionsrådet i Syddanmark, Morten Weiss-Pedersen (K) ud fra de oplysninger TV 2 Fyn kan præsentere.
Den hesteglade læges utrolige dobbeltliv
TV 2 Fyn tegner et portræt af kvinden, der drev et tilsyneladende helt almindeligt lægehus i Svendborg sammen med sin mand - lige indtil 18. april 2021, hvor TV 2 Fyn kunne afsløre, at der fra klinikken var svindlet for millioner. Penge der skulle opretholde familiens dyre livsstil.
Udadtil levede lægeparret Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen et ganske almindeligt liv i Svendborg, der måske var til den lidt overdådige side.
Sammen ejede de frem til for nylig et landsted i Svendborg, hvor en fritliggende murstensvilla på 239 kvadratmeter troner op og har gjort det siden 2003, hvor det blev opført. I 2008 blev ejendommen opgraderet med en ridebane og hestestald. I stalden har der i årenes løb gået flere heste, som de selv ejede.
Ved siden af hesteboligen ejer lægeparret en lejlighed i det mondæne kvarter på Enghave Brygge ved Sydhavnen i København, som de ifølge BBR erhvervede for knap 4,3 millioner kroner i 2022.
Men facaden hos lægeparret begyndte så småt at krakelere en forårsdag i 2021, hvor TV 2 Fyn kunne afsløre, at Region Syddanmark mistænkte de to læger for at fuppe med ydelser hos patienter.
Parret fik frataget retten til at drive lægepraksis, og tirsdag blev Jette Aaen dømt to og et halvt års fængsel, mens der er foretaget konfiskation for et beløb på 4,2 millioner kroner i parrets to ejendomme.
Alt sammen konsekvenser af bedrageriet, som Jette Aaen efter eget udsagn var alene om.
Et bedrageri, der vakte mindelser om den berygtede Britta Nielsen-sag hos næstformanden i Folketingets retsudvalg Mai Mercado.
Hun var socialminister og stod i frontlinjen dengang i 2018 med en alvorlig mine og ordene "gement tyveri", da offentligheden blev bekendt med at en betroet medarbejder i Socialstyrelsen havde stjålet 117 millioner kroner fra den danske statskasse.
Hestene er den store passion
Jette Aaen gik som barn på privatskolen Haahrs Skole i Svendborg.
I et årsskrift fra Svendborg Statsgymnasium kan man læse, at Jette Aaen startede sin gymnasiale uddannelse i 1976. Siden blev hun uddannet læge med speciale i almen medicin. I 1997 åbnede hun sammen med sin mand den omtalte lægeklinik på Korsgade 24 i Svendborg.
Ved siden af sine studier plejede hun sin store interesse for heste. En interesse, som hun har haft i rigtig, rigtig mange år. Det fortalte hun selv, da hun tilbage i 2012 inviterede TV 2 Fyn hjem i villaen på Kogtvedvej 300 meter fra Svendborgsund.
Optagelserne handlede om Jette Aaens og ikke mindst datterens store interesse for heste. TV 2 Fyn blev vist rundt hjemme i villaen, i stalden og på ridebanen.
- Jeg har holdt meget af de dyr, siden jeg gik i skole. Det var en stor del af mit liv. Der havde jeg bare ikke heste, og det havde vi heller ikke midlerne til at investere i heste, og det var heller ikke så naturligt dengang, sagde hun i interviewet.
Jette Aaen er opvokset i Svendborg, og i sin barndom startede hestepassionen, da hun kom til elevundervisning i Svendborg Rideklub.
Ridning blev en stor del af hendes liv, også selvom familien ikke havde midlerne til at investere i en hest. Derfor blev hestene i Svendborg Rideklub hendes anden familie.
Kom på kant med Dansk Ride Forbund
I begyndelsen af 00'erne førte hendes store passion for heste til, at hun som formand for Skovsbogård Ridecenter var involveret i en speget sexsag. Ridecenterets indehaver var dømt for sexovergreb i tre tilfælde mod unge piger, skrev Fyns Amts Avis i 2003.
Jette Aaen havde dog ikke i sinde at afbryde samarbejdet med indehaveren og lagde sig dermed på kollisionskurs med Dansk Ride Forbund, der efterfølgende truede ridecenteret med udelukkelse af forbundet.
- Vi er ikke bange for Dansk Ride Forbund. Jeg har ikke i sinde at flytte rideklubben andre steder hen. Det vil ikke ske. Bliver vi smidt ud af forbundet, klager vi. Men det kan såmænd være, vi selv melder os ud inden, sagde Jette Aaen til Fyns Amts Avis dengang.
Datter overtog morens passion
Interessen for hestesporten blev efterfølgende et familieforetagende, da datteren blev sat på sin første "klappepony". Hun var ikke mere end fire-fem år.
Som niårig fik datteren sin første pony og siden sin egen hest. Og passionen har holdt ved. Så sent som 14. december vandt datteren et ridestævne.
I 2008 fik familien opført en hestestald og tilhørende træningsanlæg, så passionen kunne udfoldes helt tæt på hjemmet. Det blev den så med blandt andet tre heste og en pony, som stolt blev vist frem, da familien inviterede TV 2 Fyn indenfor tilbage i 2008.
Fik flere klager fra patienter
Ved siden af sin passion passede Jette Aaen sit arbejde i ægteparrets lægeklinik i det centrale Svendborg. Her fik hun dog flere klager for sit arbejde. I perioden fra 2006 og frem til 2015 var fejlen så slem i fire tilfælde, at Styrelsen for Patientsikkerhed udtalte kritik for lægefejl.
Én gang var det så grelt, at Styrelsen for Patientsikkerhed satte hende under skærpet tilsyn.
Da svindelsagen skulle for retten i Svendborg 17. september kørte sagen som en tilståelsessag. Det, selvom hun tidligere havde nægtet alle anklager.
Her fik offentligheden for første gang et lille indblik i, hvad der med Jette Aaens egne ord lå bag svindleriet, der løb op i over fire millioner kroner.
Mandens sygdom blev starten
Med forholdsvis korte sætninger fortalte en grådlabil Jette Aaen i retten, at det hele begyndte omkring 2016, hvor hendes man var blevet syg. Jette Aaen fortalte, at med hans sygdom var indkomsten ikke længere den samme.
For at få økonomien til at løbe rundt og opretholde muligheden for fortsat at udleve sin hestepassion, begyndte Jette Aaen at svindle med falske faktureringer fra lægehuset.
Den kreative bogføring foregik eksempelvis ved, at en telefonkonsultation blev registreret som en videokonsultation, hvilket forvandlede 29 kroner til 165 kroner.
Den kreative bogføring fandt sted på forskellig vis over 26.000 gange i perioden fra 2016 til 2021, inden hun blev opdaget. En svindel, der ifølge rettens afgørelse løb op i over fire millioner kroner.
Købte milliondyr lejlighed efter afsløring
Det afholdt dog tilsyneladende ikke Jette Aaen i - sammen med sin mand - at bruge 4,2 millioner kroner på en liebhaverlejlighed i København få måneder efter - i februar 2022.
Samme størrelse beløb, som retten vurderede, at Jette Aaen havde svindlet for i mindst fem år.
31. december 2022 lukkede lægeparrets praksis i Svendborg ned - knap 25 år efter, at den åbnede. Retten til at drive lægepraksis var inddraget, og Jette Aaen fortsatte efterfølgende som læge i Alles Lægehus i Faaborg.
Et hurtigt kig på lægehusets hjemmeside viser, at hun i skrivende stund stadig figurerer som speciallæge i almen medicin. Forude venter dog to og et halvt års ubetinget fængsel.
TV 2 Fyn har flere gange i forbindelse med omtale af Jette Aaens retssag forsøgt at få en kommentar fra hende. Det har hun afstået fra.
Kraftig stigning i konsultationer
Regionen fører årligt statistik med, hvor meget den enkelte lægepraksis afviger fra det regionale gennemsnit, når det kommer til antallet af konsultationer og øvrige ydelser. Afviger man med over 30 procent, beder Samarbejdsudvalget lægen om at nedbringe mængden af den specifikke ydelse.
År | Procentvis afvigelse |
---|---|
2009 | 7,8 |
2010 | 6,8 |
2011 | 49,4 |
2012 | 30,5 |
2013 | 65,7 |
2014 | 37,1 |
2015 | 28,2 |
Det blev Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen også bedt om tilbage i 2012. Fra 2010 til 2011 eksploderede antallet af konsultationer nemlig hos dem. Det ses blandt andet i ovenstående tabeloversigt.
Jette Aaen er dog kun dømt for bedrageri begået i årene 2016 til 2021 og ikke for forhold før 2016.
Ifølge Kent Kristensen, som er lektor i sundhedsjura på Aalborg Universitet, skyldes det formentlig, at der kan være dele af sagen, som er faldet under forældelsesfristen, som er på tre år. Han peger dog også på, at der kan være tale om en afvejning af ressourceforbrug på sagen.
- Man har skullet veje det her mellem retsfølelsen på den ene side, og så at bevisbyrden med det her kan være meget, meget omkostningstungt, siger han.
Anklagemyndigheden har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.
Stigning kræver mere kontrol
Selvom kontrolstatistikkerne hos Region Syddanmark dengang, og i dag, burde opfange, hvis noget ser ud til at afvige kraftigt fra det gennemsnitlige tyder noget på, at det ikke har været godt nok, siger Morten Weiss-Pedersen.
- For at sige det ligeud, når man har et tillidsbaseret system med privatpraktiserende læger, så giver man direkte adgang til kassen. Derfor skal der slås utroligt hurtigt og hårdt ned, hvis der er tilfælde af misbrug, siger han.
Ifølge Pernelle Jensen (V), der er medlem af Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, er der i 2022 oprettet en særlig enhed, der hver dag arbejder med kontrollen af lægerne i regionen.
- Vi udnytter nu, de muligheder, der er. Vi har et nyere system nu, hvor vi fanger flere afvigelser i ydelserne. Vi opnormerer yderligere i kontrolenheden nu, så der bliver i alt fire medarbejdere til at arbejde med kontrol.
Hun understreger, at der oftest er tale om fejl, når der er afvigelser i ydelserne, som bliver opdaget af regionen. Dog fortæller hun, at der er læger, som forsøger at snyde med afregningen.
- Vi har en stigende mængde sager, og arbejdsmængden på selve sagerne er ret stor, så der er behov for at få en ekstra medarbejder for at kunne følge med, siger Pernelle Jensen.
Jette Aaen har ikke ønsket at udtale sig.
Sådan arbejder Samarbejdsudvalget
I hver region er nedsat et samarbejdsudvalg om almen praksis. Det behandler spørgsmål om overenskomstfortolkning, serviceklager, samt klager over automatisk fastsat højestegrænse m.v. Sager af principiel karakter skal af samarbejdsudvalgene forelægges for Landssamarbejdsudvalget (LSU). Nederst kan du læse principielle afgørelser.
Kilde: Læger.dk
Iskold og tåget torsdag i vente - her er dagens vejr
kopieret!
Det kan være en god ide at finde både tophue og skindhandsker frem i dag.
For fra morgenstunden vil temperaturen befinde sig omkring frysepunktet, og i løbet af dagen vil den maksimalt stige med et par grader.
Til gengæld holder det tørt i løbet af dagen, oplyser TV 2 Vejret.
Nogle vil opleve tåge til formiddag. Solen vil dog nogle steder bryde gennem skydækket, og tågen vil forsvinde i løbet af dagtimerne.
Vinden vil igen være tæt på ikkeeksisterende.
I aften og i nat vil temperaturen igen snige sig ned på omkring frysepunktet.
Lilleholt forgyldes efter politik-exit - så mange skattekroner får han med sig
kopieret!
592.062,60 kroner. Så mange skattekroner får Venstres afgående rådmand Christoffer Lilleholt med sig, når han 31. januar officielt forlader odenseansk politik. Dertil kommer en egenpension på 170.949 kroner.
Eftervederlaget er tiltænkt borgmestre, der skulle miste sit ”job” - typisk ved et valg - og derfor går fra at være borgmester til at være jobsøgende. Ordningen er politisk bestemt fra Folketinget og ikke noget den enkelte kommune er ansvarlig for.
I 2016 kiggede en kommission ministres og borgmestres vederlag igennem. Her anbefalede man blandt andet at afskaffe eftervederlaget, hvis en borgmester eller minister frivilligt træder ud af politik midt i en valgperiode. Det blev dog afvist.
OB-direktør fyret
kopieret!
Knap halvandet år i klubben blev det til for John Bæksted, der stopper som sportsdirektør i OB’s kvindeafdeling. Det oplyser klubben på sin hjemmeside.
OB ønsker et nyt setup omkring den fremtidige ledelse af kvindeholdet, og det skyldes blandt andet, at økonomien skal tilpasses de indtægter, der er i fynsk kvindefodbold i øjeblikket.
Bestyrelsesformanden i OB’s kvindeafdeling, Carsten Krag Eriksen, siger, at John Bæksted har gjort, “hvad han kunne” og takker ham for indsatsen.
- Det var ham, der fik mig interesseret i det her projekt, og derfor har jeg lidt følelser for, at John skal stoppe.
John Bæksted stopper som udgangspunkt i OB ved udgangen af februar, oplyser klubben.
Ny asfalt skaber store problemer for Erik: - Hvorfor gør de det?
kopieret!
På Skovhusevej i Aarup i Assens kommune er der lagt ny asfalt - vel og mærke uden beboerne på vejen er blevet informeret.
En af dem er Erik Hjælm Hultquist, som nu bor på en grund, der er lavere beliggende end vejen. Det skaber blandt andet problemer, når der kommer vand.
- Jeg er nødt til at lægge noget ekstra på min grund for at få vandet til at løbe ud og ikke ind i huset, fortæller han.
Erik Hjælm Hultquist forklarer videre, at han ikke mener, vejen fejlede noget som helst, inden det nye lag asfalt blev lagt ovenpå.
Beboerne skal selv betale for eventuelle skader eller omlægninger på deres grund.
"En stor sejr" siger anklager om ekstrem kokain-sag
kopieret!
En 27-årig albansk mand er blevet idømt 15 års fængsel for narkosmugling ved Langeland.
Manden er også blevet dømt til udvisning af Danmark, fordi han har medvirket til indsmugling af mindst 578 kilo kokain.
Den blev beslaglagt på Langeland 24. august i år, hvor i alt seks mænd blev anholdt.
Mændene havde ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet opsamlet og modtaget det hvide pulver i farvandet ud for Langelands kyst og efterfølgende transporteret det til Lohals Camping, inden det skulle transporteres videre.
PET ringede midt om natten - mand dømt efter grov spøg
kopieret!
Onsdag blev en 57-årig familiefar idømt tre måneders ubetinget fængsel, efter det, han selv kalder for "en serie af komiske videoer", blev sendt live på Facebook.
Manden nægtede sig skyldig i trusler, som han ellers var tiltalt for, da han aldrig havde haft til hensigt at frembringe frygt eller iværksætte en storstilet politiaktion, som det skete 27. oktober 2022.
Klokken var 01.04 om natten, da PET orienterede Fyns Politi om videoerne, som de vurderede kunne være en reel trussel mod Nyborg Gymnasium.
På videoerne optrådte den 57-årige med en AK-47, en pistol, og på nogle var han klædt ud med en hundemaske og paryk.
Slog storalarm
Ifølge PET blev der snakket om krig og “jihad” på videoerne, og det fik Fyns Politi til at sende taktiske tropper til Nyborg, hvor både mandens hjem og gymnasiet blev omringet. Elever blev samtidig bedt om at blive hjemme, og en stor valgdebat måtte aflyses.
I Retten i Svendborg forklarede manden, at det hele blot udsprang af en misforstået spøg. Han havde for vane at lave sjove videoer på nettet, hvor han klædte sig ud og påtog en rolle.
På gymnasiet, hvor han arbejdede med rengøring, havde han i et dramalokale fundet rekvisitterne til videoen.
Alvoren gik først op for manden, da han 27. oktober 2022 vågnede til en by fuld af politi og betjente med maskinpistoler.
For groft
Våbnene i videoen var ikke ægte, og han havde aldrig til hensigt at fremelske hellig krig. Han forklarede i retten, at ordet “jihad” stammede fra en kommentar til videoen, som han læste op.
Alligevel var truslen så grov, at dommeren og to domsmænd var enige om, at manden var skyldig.
Dommeren sagde efter domsafsigelsen, at selvom det måske var ment i sjov, er der nogle ting, man bare ikke må spøge med.
Politiet kunne dog ikke bevise, at manden havde sagt ordet “jihad”, da videosekvensen med denne udtalelse aldrig blev sikret. Derfor blev han ikke dømt for at sige det specifikke ord.
Ud over truslerne blev manden dømt for at smugle to kufferter med khat ind i landet samt for at køre bil uden kørekort i gentagelsestilfælde.
Samlet udløste det tre måneders ubetinget fængsel og en advarsel om udvisning af landet. En dom, som manden valgte at modtage.
Manden har tidligere siddet i fængsel for at køre i bil uden kørekort, men dommeren huskede ham på, at han for fremtiden gør klogest i at holde sig på dydens smalle sti, hvis ikke advarslen om udvisning skal blive en realitet.
Campingplads lagde ufrivilligt lokaler til kæmpe mængder kokain
kopieret!
Ejeren af Lohals Camping, Dorte Vigsø, kom ufrivilligt til at lægge lokaler til en enorm mængde indsmuglet kokain.
Og indsmuglingen gennem Lohals Camping har vakt stort ubehag, fortæller ejeren af campingpladsen.
Der er tale om mindst 578 kilo kokain, som man forsøgte at transportere videre ind i landet gennem Langeland.
En mængde kokain, som på gaden ville være mellem 280-350 millioner kroner værd.
246 år gammel sjælden perle i Morten Korchs fødeby truet af nedrivning
kopieret!
En idyllisk firlænget gård fra 1778 ved et karakteristisk gadekær i Morten Korchs fødeby er truet på sin eksistens.
Landsbyens midtpunkt kan snart være fortid.
Det frygter i hvert fald Flemming Knage, der har boet over 40 år i landsbyen Over Holluf i det sydøstlige Odense.
- Man skal gøre sig umage med at bevare gården. Det er en af de sidste gamle bygninger i Over Holluf, siger Flemming Knage.
- Gadekæret er specielt, i kraft af at Morten Korch er født her i byen, hvor man går tur. Jeg frygter, det bliver et sterilt nybyggeri. Det er for nemt bare at lave det om til lejeboliger, fortæller han.
Gårdens ejere ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser til TV 2 Fyn, at planen i korte træk er, at gården skal rives delvist ned.
Gammel gård i dårlig stand
Gården stod indtil for nylig tom i to år, inden den blev opkøbt af et selskab.
Selskabet købte gården med henblik på at bevare den, men det er den ikke i stand til, oplyser ejerkredsen til TV 2 Fyn.
En masse af ejendommens gamle detaljer, heriblandt pyntede lofter og fritlagte bjælker, findes stadigvæk på gården. Huset blev tidligere i år solgt for 1.075.000 kroner.
Claus fik afslag på nedrivning: Nu er den bevaringsværdige gård revet ned
For snart to år siden ansøgte Claus Lykkevold om tilladelse til at rive sin bevaringsværdige gård i Bellinge ned. Kommunen afslog ansøgningen, og Claus Lykkevold måtte derfor sælge gården på tvangsauktion. Nu er gården alligevel revet ned med kommunens velsignelse.
Mandag blev bygningsaffald og de sidste murbrokker fjernet fra Brændekildevej 27 i Bellinge.
Ejendommen, der blev bygget i 1814, er nu væk, selvom Odense Kommune for to år siden kategoriserede gården som bevaringsværdig og gav afslag på nedrivning til den daværende ejer.
- Helt ærligt, så har jeg fået det mærkeligt af det her. Jeg føler faktisk, at jeg har mistet lidt af livsgnisten. Jeg skylder 500-600.000 kroner væk og kunne godt tænke mig at være gældfri, siger Claus Lykkevold.
Ville opføre rækkehuse
Da han søgte om nedrivning af gården i efteråret 2018, var det, fordi han gennem fire år havde forsøgt at sælge ejendommen og nu endelig havde fundet en køber. Han havde ikke penge til vedligeholdelse, så gården stod og forfaldt, og derfor var salg eneste mulighed.
Køberen var Askov Bolig, der ønskede at rive ejendommen ned og opføre rækkehuse i stedet.
Derfor ansøgte Claus Lykkevold om tilladelse til at rive gården ned. Men gården på Brændekildevej var kategoriseret som bevaringsværdig i det, der hedder SAVE-kategori 3. Skalaen går fra 1 til 9, hvor 1 er de mest bevaringsværdige huse. Alle bygninger fra 1 til 4 er omfattet af kommuneplanen og skal som udgangspunkt bevares.
Her lå gården
Uheldigt med nedrivning
Odense Bys Museer besigtigede den gamle bondegård i Bellinge og i et høringssvar lød vurderingen, at "det vil være uheldigt at nedrive bygningerne".
Den anbefaling fulgte politikerne i Odenses By- og Kulturudvalg, og derfor fik Claus Lykkevold i november 2018 afslag på nedrivning, og salget til Aaskov Bolig gik i vasken.
- Jeg tænker på alt det, jeg fik at vide af kommunen. At der ikke kunne ske noget, før der kom en ny lokalplan. Og at jeg så alligevel ikke skulle regne med noget. Det var det, folkene fra kommunen sagde til mig. Så tænkte jeg den gang, at så var det bedre at give op. Jeg gik konkurs og har givet alle mine ting væk, siger Claus Lykkevold.
Tvangsauktion
Da ejeren ikke havde penge til vedligeholdelse og regninger, endte gården på tvangsauktion, og i september 2019 blev den solgt. Køberen var firmaet VIEMLA ApS med adresse på Tolderlundsvej i Odense.
Resultatet var, at Claus Lykkevold stod tilbage med en kæmpe gæld på mange hundredetusinde kroner.
- I dag bor jeg rundt om ved venner og bekendte. Men folk skal ikke have ondt af mig, for jeg vil ikke være sådan en, der går hen og bliver bitter, lyder det fra den tidligere murer, der nu har fået tilkendt seniorpension.
Claus Lykkevold har dog meget svært ved at forstå, hvorfor han fik afslag på at rive gården ned, og at den nye ejer halvandet år efter fik tilladelse.
- Jeg tænker, at det må være en ups-afgørelse fra kommunens side, at de har givet den nye ejer lov til at rive den ned. For ellers har de jo ikke sagt sandheden til mig dengang, siger Claus Lykkevold.
Manglende lokalplan
Jeanette Olsen er byplanchef i Odense Kommune, og hun kan godt forstå, at Claus Lykkevold er vred og uforstående over for udviklingen.
- Jeg kan da sagtens forstå det set fra den tidligere ejers synspunkt. Det var da uheldigt, men sådan er det at købe fast ejendom. Nogle gange ændrer vilkår og betingelser sig, siger hun.
Ifølge byplanafdelingen i Odense Kommune er forklaringen på, at firmaet VIEMLA ApS imodsætning til Claus Lykkevold har fået lov til at rive gården fra 1814 ned, at politikerne ikke har fået vedtaget en ny lokalplan.
Da Claus Lykkevold fik afslag på nedrivning, fik han samtidig besked på, at kommunen havde et år til at udarbejde en bevarende lokalplan for området, og hvis den ikke var klar, ville kommunen ikke kunne nægte nedrivning.
23. juni i år droppede By- og Kulturudvalget så at udarbejde den bevarende lokalplan, og dermed var der frit slag for nedrivning.
- Der kom en række indsigelser mod lokalplanen, da den var i høring, og By- og Kulturudvalget besluttede at droppe en vedtagelse af lokalplanen. Dermed var der ingen retsgrundlag for at opretholde forbuddet mod nedrivning, fortæller byplanchef Jeanette Olsen.
Et "gap" for nedrivning
Kun to dage efter, at kommunen droppede den bevarende lokalplan søgte den nye ejer om nedrivningstilladelse. 26. juni fik VIEMLA ApS tilladelse til at rive ejendommen på Brændekildevej 27 ned.
- Jeg kan godt forstå, at det ser mærkeligt ud, at det tidligere forbud mod nedrivning ikke længere gælder. Men det, der hedder et paragraf 14-forbud i planloven, kan man kun fremsætte én gang, og dermed blev der et "gap" for ejeren til at rive gården ned, da lokalplanen blev trukket tilbage, siger Jeanette Olsen.
For værdifuld til nedrivning
Den forklaring forstår Claus Lykkevold ikke.
- Jeg husker, at der på et tidspunkt kom en museumsmand og et par andre på besøg på gården. De fik lov til at gå rundt overalt på gården, der er fra 1814. Da de var færdige, sagde museumsmanden, hvis navn jeg har glemt, til mig, at den ville jeg aldrig få lov til at rive ned. Den var alt for værdifuld, siger Claus Lykkevold, der er meget påvirket af sagen.
Det har ikke været muligt at få kontakt med den nye ejer for at høre om planerne for den nu tomme grund på Brændekildevej 27.
Odense Kommune oplyser dog, at den har modtaget et forslag om at opføre rækkehuse på grunden, men sagen er endnu ikke behandlet.
Tidslinje for ejendommen på Brændekildevej 27
- 2014
Claus Lykkevold sætter ejendommen til salg - 2018
Aaskov Bolig ønsker at købe ejendommen for at rive den ned og bygge rækkehuse på grunden - August 2018
Claus Lykkevold og Aaskov Bolig ApS søger om nedrivningstilladelse af ejendommen. - 27. nov. 2018
Udvalgsbehandling af ansøgning om nedrivningstilladelse. Udvalget nedlægger forbud jf planlovens §14 og derfor blev der meddelt afslag på nedrivning. - 9. januar 2019
§14 forbud nedlægges og ejer modtager besked om, at kommunen dermed har et år til at offentliggøre et lokalplanforslag (bevarende lokalplan i dette tilfælde). Hvis det ikke sker, kan kommunen ikke nægte nedrivning. - 3. juli 2019
Ejers advokat henvender sig i forbindelse med tvangsauktion - 12. september 2019
Ejendommen sælger på tvangsauktion til firmaet VIEMLA Aps - 23. juni 2020
Udvalget beslutter ikke at offentliggøre forslag til bevarende lokalplan - 25. juni 2020
Repræsentant for ny ejer ansøger om nedrivningstilladelse - 26. juni 2020
Der udstedes tilladelse til nedlæggelse af bolig samt tilladelse til nedrivning - 26. juni 2020
Naboerne orienteres om nedrivningstilladelse - September 2020
Ejendommen rives ned
Det er uvist, hvor omfattende nedrivningen bliver, men ejerkredsen oplyser til TV 2 Fyn, at selskabet samarbejder med kommunen om at sikre, at nedrivningen sker i “bevaringsværdig ånd”.
Det fremgår af lokalplanen fra 1988, at man skal sikre “den oprindelige landsbygade og “byggeskikken langs gaden”.
Unikt og vild stemning af gamle dage
Det er dog planen, at gården skal blive til lejeboliger, og det ærgrer Flemming Knage, selv om han er klar over, at det er dyrt at holde liv i den gamle gård.
- Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor unikt det kan blive. Der er en vild stemning af gamle dage, siger Flemming Knage, mens han fra gadekæret kigger ind ad porten og ser den flere hundrede år gamle gårdsplads.
Men der er ikke noget af det andet her i byen, der ser gammelt ud. Der er et gadekær, men ellers er det nye huse.
- Jo, men det er også her, man skal trække en streg i sandet og sige: Der er to huse omkring gadekæret, som tegner den gamle del af byen. Jeg kan slet ikke se for mig, at gården skal forsvinde. Det har været min udsigt i 42 år, siger Flemming Knage.
Styrelse: Undgå nedrivning
Det er ikke kun Flemming Knage, der ærgrer sig over, at firlængede gårde forsvinder i Danmark.
Slots- og Kulturstyrelsen har landets firlængede gårde, hvor de fire længer ligger samlet omkring en gårdsplads, med på sin liste over bevaringsværdige bygninger.
- Man bør så vidt muligt sikre, at de gamle firelængede gårde bevares som en helhed og undgå nedrivning af de ældre udlænger, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.
- Indgreb og ændringer skal være velovervejede, og man skal være opmærksom på de særlige kvaliteter, som denne bygningstype repræsenterer.
Museumsinspektør: Dem er der få af efterhånden
Inden gården i Over Holluf kan rives ned, skal det godkendes af kommunen.
Ifølge Peder Dam, der er museumsinspektør på Museum Odense, er det ikke usædvanligt, at flere hundrede år gamle bygninger ender med at blive revet ned, hvis de ikke bliver ordentligt vedligeholdt.
- Det er en firlænget gård. Det er primært bindingsværk. Dem er der få af efterhånden. Det forsvinder rigtig hurtigt i dag, siger Peder Dam.
Kan bygningen blive revet ned?
- Ja, det kan den godt. Det kræver en særlig proces, men det kan den godt. Den er i 1990’erne vurderet som bevaringsværdig. Det betyder, at den skal igennem en særlig proces, hvis den skal nedrives, siger Peder Dam, der ligesom alle andre vil have mulighed for at gøre indsigelser.
Hvis ejeren ønsker at rive gården ned, kan han ende med at få lov.
- Hvis den er helt forfalden, er sandheden desværre, at den ikke er bevaringsværdi mere, siger Peder Dam.
I sidste ende er det kommunen, der afgør, om en bygning er bevaringsværdig.
Her voksede Morten Korch op
Hvad der gør den firlængede gård i Over Holluf ekstra særlig, er ifølge de lokale tilknytningen til fortællingen om Morten Korch.
Den folkekære forfatter Morten Korch blev født i Over Holluf i 1876 og voksede op i byen og gik på Over Holluf Skole. Da han blev født, var gården endnu ikke 100 år gammel. Den ligger et stenkast fra hans barndomshjem.
Den lille landsby har rejst en mindesten tæt ved den nu nedrivningstruede gård til ære for den folkekære forfatter.
Morten Korch døde i 1954. Selv om han boede det meste af sit liv på Sjælland, blev han begravet på Fraugde Kirkegård tæt ved sin fødeby.
Flere af hans bøger er blevet filmatiseret. De mest kendte værker er “De røde heste”, “Flintesønnerne” og “Der brænder en ild”. 2,3 millioner danskere så filmen “De røde heste” i 1950, hvilket gør den til en af de største danske biografsucceser nogensinde.
Hans bøger er idylliske fortællinger om livet på landet og handler ofte om det præindustrielle Danmark, som hviler i gamle traditioner, men som bliver forstyrret udefra. Det ender dog altid lykkeligt.
Om byudviklingen i Over Holluf ender lykkeligt - og for hvem - vil tiden vise.
GOG sejrer knebent mod bundhold
kopieret!
Det var med lodder og trisser, men selvom det holdt hårdt, trak GOG det længste strå mod bundholdet Grindsted onsdag aften. Kampen endte 32-28.
På papiret var fynboerne ellers store favoritter inden opgøret, så at GOG ikke var mere dominerende må siges at være lidt af en overraskelse.
End ikke en storspillende Lasse Vilhelmsen kunne gøre, at fynboerne for alvor trak fra. Højrebacken scorede hele ni gange.
De to hold fulgtes pænt kampen igennem. Efter første halvleg lød stillingen 17-14 til hjemmebanefavoritterne fra Sydfyn. Om GOG fik en opsang i pausen er uvist, men spillet blev ikke meget bedre i anden halvleg.
GOG topper dog stadig tabellen med 25 point efter 15 spillede kampe.
Har du problemer med Facebook og Instagram? Du er ikke alene
kopieret!
Metas apps Facebook, Instagram, Messenger og Whatsapp har store udfordringer onsdag aften. Der har været en voldsom stigning i indberetningerne fra omkring klokken 18.30 og frem, viser DownDetector.
- Vi er opmærksomme på en teknisk fejl, der påvirker nogle brugeres mulighed for at tilgå vores apps. Vi arbejder på at få tingene tilbage til det normale hurtigst muligt og undskylder for enhver ulejlighed, skriver Meta på X.
Der er tale om mere end 100.000 internationale indberetninger, skriver Forbes.
Kommune indfører gratis parkering
kopieret!
Skal du have byttet julegaver, og gider du ikke at betale for parkering, er der godt nyt.
Odense Kommune indfører nemlig gratis parkering på alle kommunale parkeringspladser, hvor du normalt skal betale, fra 20. december til og med 2. januar.
Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
- Vi lader traditionen tro parkeringsautomaterne gå tidligt på juleferie, så det kan blive til en lidt større gave eller måske et stop på en hyggelig café eller restaurant, siger by- og kulturrådmand, Søren Windell.
Der er dog fortsat parkeringskontrol i byen, så det er vigtigt, at du husker at orientere dig på skilte og ved parkeringsautomaterne, inden du forlader bilen, påpeger kommunen.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her