Ambulanceredderne i Ambulance Syd er presset. I øjeblikket hænger deres vagtplaner nemlig ikke sammen. Der er dagligt mellem 6 og 10 ubesatte vagter eller akutte sygemeldinger, som kolleger må dække ind med overarbejde.
Det er nye oplysninger for Ida Damborg (SF), der er medlem af det præhospitale udvalg i Region Syddanmark. Hun kendte ikke til de manglende reddere.
De syv medlemmer i det præhospitale udvalg har ellers det øverste ansvar for responstiderne og ambulancedriften i hele Region Syddanmark.
- De tal er jeg ikke blevet præsentere for i udvalget. Jeg har fået et notat tilsendt i fredags, fordi I har løftet den her historie, fortæller Ida Damborg til TV 2 FYN.
Hvis du ikke ved, hvordan tingene står til, hvorfor undersøgte du det så ikke sagen som udvalgsmedlem?
- Vi har ikke mulighed for at gå ned og undersøge enkeltsager på den her måde. Det er forvaltningen, der skal fremlægge de her ting, når de mener, der opstår problemer, vi skal orienteres om. Så har vi mulighed for at handle på det. Men den del er kikset.
Vi uddanner ikke nok
Ifølge Bente Gertz (S), der er næstformand i det præhospitaleudvalg, så har politikerne dog løbende fået orienteringer om det stigende pres hos Ambulance Syd.
Hun påpeger dog, at der er tale om en sitaution, der er opstået akut, og at de i udvalget ikke har gjort nok, siden der er så meget sygefravær.
Hvorfor er det kommet hertil, hvis I har vidst det i udvalget?
- Det er fordi, vi ikke har kunne nå at uddanne nok. Der er ingen reddere at hente andre steder fra, da det er et landsdækkende problem, siger Bente Gertz.
Har I været for dårlige, som arbejdsgivere til at justere i forhold til de ændringer, der er sket i ambulancedriften?
- Du kan godt have ret i, at vi måske ikke har været opmærksomme nok. Odense har eksempelvis ikke været den mest pressede afdeling igennem årene. Det er noget, der er opstået akut.
Ved du noget?
Vi har ikke løst opgaven
Lene Thiemer Hedegaard (S), der også er medlem af Præhospitaludvalget, påpeger at stigningen i sygemeldninger er kommet efter samfundet igen er åbnet op efter coronanedlukningen. Hun mener, at udvalget indtil da har haft et rimeligt overblik over udviklingen.
Har I sovet i timen i udvalget?
- Nej, det har vi ikke. Men vi har heller ikke løst opgaven. Vi skal finde ud af, hvorfor i alverden vi kører så meget de ambulancer, siger Lene Thiemer Hedegaard.
Region Syddanmark hjemtog ambulancedriften efter BIOS i 2016. Politisk har man besluttet at øge optaget til knapt 90 elever i Ambulance Syd. Det løser dog ikke manglen på reddere her og nu.