Kort: Se de aktuelle nordfynske vådområder her
Artiklen er mere end 30 dage gammel
De seneste uger er en række frustrerede borgere og lodsejere stået frem på TV 2/FYN. Fælles for dem er deres vrede og frustration over Nordfyns Kommune.
Som led i vådområdeaftalen mellem KL og Venstre-regeringen skal der etableres ca. 2.500 hektar vådområder på Fyn. Nordfyns Kommune har udpeget en række områder i kommunen som mulige projektområder.
Og kommunens ageren og det, at de uden at informere eller spørge om lov har udpeget, planlagt og beregnet på mulige vådområder, hvor der bor borgere eller drives virksomhed, har gjort en række nordfynboer vrede.
Få et overblik over områderne her.
2000 hektar nye vådområder på vej: Se om det påvirker dig
Aulby Møllemade, Lumby Strand, Dræby og Klintestrand – det er bare nogle af de projektområder, som fremgår af lister over mulige nye vådområder, som er indsendt til vurdering hos Naturstyrelsen.
Samlet set har de fynske kommuner med opland ud til Lillebælt identificeret 26 mulige nye vådområder, hvoraf det ene – Bøjden Nor i Faaborg-Midtfyn Kommune – allerede er etableret.
Tilsvarende har kommunerne med geografisk forbindelse til Odense Fjord udpeget i alt 25 mulige projektområder, som de nu ansøger Naturstyrelsen om penge til at få lavet forundersøgelser af.
Alt i alt er der udpeget, hvad der svarer til knapt 2.000 hektar fynsk område til mulige vådområder med forbindelse til enten Lillebælt eller Odense Fjord. Det fremgår af en aktindsigt i det materiale, som de såkaldte vandoplandsstyregrupper har videreformidlet til Naturstyrelsen i begyndelsen af juni måned.
Odense Fjord - projekter indsendt til Naturstyrelsen:
- Solevad, Assens Kommune
- Åsemosebækken, Assens Kommune
- Lindved Å v. Teglværksvej, Odense Kommune
- Lumby inddæmmede strand, Odense Kommune
- Ryds Å, Odense Kommune
- Limkilden, Odense Kommune
- Højbjergafløbet, Odense Kommune
- Vejrup Å v. Sanderumgårdsvej, Odense Kommune
- Vejrup Å, Odense Kommune
- Fjællebro – Albækken, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Sandholt, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Lindholm Mose, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Møllemosen, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Posens Mose, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Mose v. Geelskov Gods, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Køllenbjerg Mose, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Spangebækken, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Lindved Å v. Lundbyholm, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Kappendrup, Fåborg-Midtfyn Kommune
- Dræby, Kerteminde Kommune
- Brabækvej / Urup Dam Vest, Kerteminde Kommune
- Fjordmarken vesterende, Nordfyn Kommune
- Stensby, Nordfyn Kommune
- Klintestrand, Nordfyn Kommune
- Ellebækken, Nordfyn Kommune
Utryghed på Nordfyn
De seneste dage, har TV 2/Fyn kunnet fortælle om frustrerede borgere på Nordfyn, hvor kommunen har arbejdet på skitsetegninger til mulige nye vådområder uden at oplyse og inddrage borgere og lodsejere i de berørte områder.
Skitserne blev lækket til offentligheden i maj måned, og siden har flere berørte lodsejere forsøgt at få kommunen til at forholde sig til den utryghed oplysningerne har skabt.
Det har bl.a. drejet sig om et 200 hektar stort område ved Nærå Strand, hvor kommunens planer, hvis de blev realiseret, ville medføre oversvømmelse af flere helt almindelige huse, en hundepension, arealer til en efterskole, landbrugsjord og en frugtplantage.
- Vi synes, det er ubehageligt, at der sidder nogle mennesker og regner på et projekt, uden at vi ved noget om det – og at vi så bagefter rent faktisk ikke kan få et møde med hverken administration eller politikere. Det fatter jeg ikke, siger frugtavler Henning Jensen, der blandt andet dyrker pærer, blommer og æbler på området.
Formanden for Miljø- og Teknikudvalget i Nordfyns Kommune, den konservative Franz Rohde, fastholder, at han ikke ser nogen grund til at mødes med de frustrerede lodsejere. Dog sagde han i et interview i fredags følgende:
- Vi har bestemt ingen planer om at inddrage nogens jord. Det kommer ikke til at ske. Der er to ting i det her – det ene er, at det er baseret på frivillighed, og den anden er, at hvis man som lodsejer ikke er blevet kontaktet af Centrovice (landbrugets interesseorganisation, red.), så er man ikke omfattet af noget muligt vådområde.
Lillebælt / Fyn - projekter indsendt til Naturstyrelsen:
- Ålebæk, Middelfart Kommune
- Aulby Møllemade, Middelfart Kommune
- Pave Bæk, Middelfart Kommune
- Laven Bæk øst for Assensvej, Middelfart Kommune
- Brende Å, Middelfart Kommune
- Enghave, Middelfart Kommune
- Staurby Skov, Middelfart Kommune
- Viby Å nord for Ejby, Middelfart Kommune
- Stor Å, Middelfart Kommune
- Blanke Tangmose, Middelfart Kommune
- Sjoen øst for Tybrind, Middelfart Kommune
- Kalvehaverenden v. Sdr. Åby, Middelfart Kommune
- Horne Mølleå, Faaborg-Midtfyn Kommune
- Bøjden Nor, Faaborg-Midtfyn Kommune
- Stensgaard Møllebæk, Faaborg-Midtfyn Kommune
- Eskelund Mose, Nordfyns Kommune
- Turup Møllebæk, Assens Kommune
- Puge Mølle Å v. Barløse, Assens Kommune
- Puge Mølle Å v. Dyrhøje, Assens Kommune
- Bjørnemosen, Assens Kommune
- Puge Mølle Å øvre del, Assens Kommune
- Langemose, Assens Kommune
- Holevad Bæk, Assens Kommune
- Kådekilde, Assens Kommune
- Damrenden, Assens Kommune
- Stigmosen, Assens Kommune
En del af landbrugspakken
Arbejdet med at identificere mulige nye vådområder er pålagt kommunerne i forbindelse med aftale om landbrugspakken, hvor de lempede gødskningsregler for landbruget er betinget af, at der findes plads til nye vådområder af en vis størrelse.
De såkaldte vandoplandsstyregrupper kan frem til den 4. oktober ansøge Naturstyrelsen om penge til forundersøgelser.
Herefter er det styrelsens opgave at prioritere de forskellige projekter og bevillige penge til de projekter, som vurderes at have den største miljøeffekt.
Det drejer sig om Ellebækken, Klinte Strand, Stensby, Eskelund Mose og Fjordmarken Vesterende. Disse områder er alle nogen, som skaber frustration og vredeblandt borgere og lodsejere.
Det gør det, fordi Nordfyns Kommune uden at informere eller spørge om lov har udpeget, planlagt og beregnet dem som mulige vådområder, selvom der bor folk og drives virksomhed på arealerne.
Lige nu undersøger Naturstyrelsen, hvorvidt områderne er egnet til vådområder. Du kan på kortet herunder danne dig et overblik over de udvalgte steder.
Du kan læse mere om Nordfyns Kommunes planer med vådområder her.
Lodsejere: Vi har sagt nej, men kommunen arbejder videre
Nordfyns Kommune arbejder videre med planer om et vådområde ved Klinte Strand, selvom lodsejerne ikke frivilligt vil afhænde deres jord.
Frivillighed - det er ifølge Nordfyns Kommune kodeordet, når det handler om nye vådområder.
- Vi har bestemt ingen planer om at inddrage jord fra nogen, og det kommer heller ikke til at ske. De her projekter er baseret på frivillighed, lød det så sent som i fredags fra Miljø- og Teknikudvalgsformanden i Nordfyns Kommune, den konservative Franz Rohde.
Det forstår man bare ikke de steder, hvor kommunen - uden at fortælle det til borgere og virksomheder - har udarbejdet skitser og beregninger.
Det er blandt andet sket ved Klinte Strand, hvor kommunen i al hemmelighed har skitseret et 170 hektar stort vådområde.
Lodsejere: Kommunen har ignoreret vores indsigelse
I maj måned endte skitsen i hænderne på de berørte lodsejere, som straks gjorde kommunen opmærksom på, at de ikke frivilligt ville afstå deres jord til de pågældende projekt.
Alligevel har kommunen i juni måned fremsendt projektforslaget til Naturstyrelsen.
- Kommunen har ignoreret vores henvendelse. De søger penge til at lave forundersøgelser for, selvom de udmærket godt ved, at det her aldrig bliver til noget ad frivillighedens vej. Hvis det er så frivilligt, som de hele tiden siger, at det er, så kan jeg ikke forstå, at de ikke har stoppet projektet allerede, lyder det fra svineavler Kim Jensen.
TV 2/Fyn ville i dag gerne have spurgt Miljø- og Teknikudvalget, hvorfor Nordfyns Kommune arbejder videre med et muligt vådområde ved Klinte Strand, når lodsejerne allerede har gjort kommunen opmærksom på, at de ikke frivilligt vil afhænde deres jord til projektet.
Udvalgsformand, Franz Rohde (Kons.) har imidlertid ikke haft mulighed for at medvirke i et interview - og næstformand, Lars Bjørnsbo (Venstre) har ikke ønsket at kommentere sagen.
Ved Givskud ved Vejle har de været igennem nogenlunde samme forløb. Her lykkedes det at finde frivillige aftaler.
Uheld skaber kø i myldretiden - motorvej spærret
Opdateret klokken 07.33: P4 trafik oplyser, at Fynske Motorvej er spærret ved 52 Odense SV i retning mod Sjælland på grund af oprydning fra uheldet.
Mandag morgen påvirker et trafikuheld på Fynske Motorvej ved afkørsel 52 Odense SV trafikken ind mod Odense.
Det skriver P4 Trafik og Vejdirektoratet. Uheldet er sket i det venstre spor i retning mod Sjælland.
Vejdirektoratet oplyser, at uheldsstedet endnu ikke er sikret, hvorfor man skal passere med forsigtighed.
Efter spærring af motorvejen oplyser Vejdirektoratet, at man skal forvente en forlænget rejsetid på op mod en time.
Mathias blev udsat for seksuelt overgreb: Så kom en fremmed mand med rørende afsløring
En ung mand står alene på gågaden i Odense med et skilt i hænderne.
Ordene på skiltet er skarpe og ubehagelige. De forbipasserende kigger forundret på manden, der står og kigger mod menneskemængden.
På skiltet står statistikker om, hvordan mænd er overrepræsenterede i selvmordsstatistikker, og at størstedelen af hjemløse er mænd.
Manden på gaden er 29-årige Mathias Søby.
Blev udsat for overgreb
Han vil ændre den måde, vi taler om mental sundhed på – eller rettere, den måde vi ikke taler om det. Han har gjort det til sin mission at bryde tabuerne om mænds psykiske sårbarhed og traumer med stærke budskaber.
– Det er en provokation, hvor jeg tvinger folk til at forholde sig til det. Meget firkantet handler det om at få mental sundhed på landkortet, fortæller Mathias Søby.
Mathias Søby taler åbent om sine egne kampe. I 2017 blev han udsat for et seksuelt overgreb på en tur til Thailand. Hans vurdering er, at nogen må have puttet noget i hans drink. Han vågnede op i en fremmedes seng uden hukommelse – en oplevelse, der lå som en skygge over hans liv.
– Efter at have prøvet at undertrykke det, fandt jeg ud af, at det ikke var måden. Derfor besluttede jeg mig for at åbne op for den her snak.
Jeg er en af dem
Efter 20 minutter stopper en ældre herre foran skiltet. Han læser ordene i stilhed, før han møder Mathias Søbys blik. Manden, som hedder Jens Erik Jensen, fortæller, at han var hjemløs i fem år.
– Det er skræmmende. Jeg er faktisk en af dem, konstaterer han.
Efter en snak fortsætter Jens Erik Jensen ned ad gaden. Mathias Søby står tilbage, berørt.
– Det er fantastisk, når mændene kommer hen. Han sagde tak. Jeg synes, det er helt vildt rørende.
Mandag bliver grå og til tider våd
Mandagen står i skyernes og bygernes tegn, og stedvis kan dis og tåge blive liggende til langt op ad dagen.
I dagens løb stiger temperaturen til mellem fem og 10 grader, og vinden bliver svag til frisk fra syd og sydvest, ved kysterne stedvis hård vind. Med andre ord bliver mandag en mild, grå, til tider våd og stedvis blæsende dag.
Henter vejret...
°
Lige nu
Rain: mm
mm
m/s
Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.
Tid | Temperatur | Regn | Vind |
---|---|---|---|
|
|
|
|
DSB forventer rekordmange rejsende i juledagene
DSB venter op mod 275.000 rejsende i dagene omkring jul, og hvis forventningerne holder stik, vil det være ny rekord. Det siger informationschef i DSB Tony Bispeskov til Ritzau.
Forventningerne bygger på, at der på nuværende tidspunkt er solgt 57 procent flere Orange-billetter til juleafgangene sammenlignet med sidste år ved denne tid.
Omkring 90.000 passagerer har således ved indgangen til december sikret sig en pladsbillet hjem til jul.
På samme tidspunkt sidste år var antallet af solgte pladsbilletter til sammenligning 60.000.
Den travleste strækning op til juleaften er mellem København og Aarhus efterfulgt af strækningerne København-Odense og København-Fredericia.
Flere storrygere på Fyn reddet i nyt projekt
1960'ernes og 70'ernes rygevaner har gjort lungekræft til en af de mest udbredte kræftformer i Danmark.
Hvert år koster sygdommen cirka 3700 livet.
Flere kunne overleve, hvis storrygere fik undersøgt lungerne med en scanning, inden hoste, åndenød og andre symptomer viser sig.
Det har screeningsprojekter i udlandet vist, og nu er det herhjemme for første gang i et større studie ved at blive undersøgt, om scanninger skal være et tilbud til mangeårige rygere.
Opdager kræft i tide
Cirka 1000 borgere mellem 60 og 74 år på Fyn, Langeland og Ærø har siden slutningen af juli deltaget i et pilotstudie, der frem til 2026 skal vise effekten af lungescanninger.
Indtil videre er 825 deltagere blevet scannet, fortæller Michael Stenger, der er overlæge på Odense Universitetshospital og leder af projektet.
Blandt dem har foreløbig fem fået konstateret lungekræft, uden at der var mistanke om, at de bar på den alvorlige sygdom. Kun takket være scanningen blev kræften opdaget i tide.
En solstrålehistorie
- De er alle fem blevet opereret, og det betyder selvfølgelig meget for dem. De er enormt taknemmelige.
- Vi har kunnet give dem en helbredende behandling i stedet for en livsforlængende, sådan som det ofte sker, hvis sygdommen opdages i et sent stadie. Det er en solstrålehistorie, siger Michael Stenger.
Med til scanningerne hører rygestopkurser. Det tilbud har fire ud af ti deltagere på Fyn taget imod, oplyser overlæge og projektleder Michael Strange.
Om det lykkes dem at lægge tobakken væk, vil der blive fulgt op på ved en anden og tredje scanningsrunde.
Trods stort dyk i antallet af parallelsamfund - Vollsmose stadig på uønsket liste
Der er kommet markant færre parallelsamfundsområder og udsatte boligområder sammenlignet med sidste år, viser en ny opgørelse fra Social- og Boligministeriet.
Fire boligområder har således forladt listen, mens otte er blevet - herunder Vollsmose.
- Mit mål er nul parallelsamfund. Så vi får et mere samlet Danmark, og så børn fra udsatte boligområder får en bedre start på livet. Selvom vi ikke er i mål endnu, så slår de nye opgørelser klokkeklart fast, at indsatserne virker. Det viser sig også i det, jeg synes er den bedste nyhed i år – nemlig at der ikke er kommet nye områder på listerne, siger Social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen (S), i en pressemeddelelse.
Ingen nye områder
Heller ikke i Svendborg Kommune er det lykkedes at få boligområdet Byparken/Skovparken af listen over udsatte boligområder, som er en anden af de i alt fire lister, som Social- og Boligministeriet opererer med.
Listen er ellers forkortet ned fra 19 til 12. Social- og boligministeren hæfter sig til gengæld ved, at der ikke er nye områder på listerne.
- Det er virkelig vigtigt, at vi holder fast nu. Vi har et mål om, at Danmark skal være fri for parallelsamfund om fem år. Det kræver, at kommuner og boligorganisationer bruger de redskaber, som lovgivningen tilbyder - også til at gennemføre egentlige omdannelser. Det kommer jeg til at have fokus på.
Udsatte boligområder skal indføre udlejningsregler, der styrer beboersammensætningen, og det er også muligt at etablere private boliger samt godkende strategisk nedrivning og salg af almene familieboliger, hvis et område skal omdannes.
Søren Krogh fælder hård dom over årets sidste OB-kamp
OB førte 1-0 og 3-2, men måtte nøjes med 3-3 hjemme mod bundholdet B93 i 1. division.
Meget skal dog gå galt for OB i foråret, hvis ikke det fynske fodboldflagskib skal vende tilbage til landets bedste fodboldrække.
Men fynboerne sluttede alligevel efterårssæsonen af med en skuffelse, og det var cheftræner Søren Krogh ikke helt tilfreds med, som du kan høre i videoen ovenover.
Søren Kroghs og hans spillere kan dog stadig glæde sig over, at det er blevet til 14 sejre i 18 kampe i 1. division i efteråret.
Nu kan flere søge tilskud til boligen - se om det gælder dig
Står du over for at skulle isolere loft, hulmure eller udskifte gamle vinduer, så er der gode nyheder til omtrent 18.000 fynske boligejere, der har bolig med energimærke D.
For de er nu blevet indlemmet i Energirenoveringspuljen, oplyser energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Oversigt over antal boliger med energimærke D i fynske kommuner:
Assens: 1637
Langeland: 523
Nyborg: 1142
Odense: 6932
Faaborg MF: 2043
Middelfart: 1406
Kerteminde: 1075
Nordfyn: 1011
Svendborg: 2289
Ærø: 279
I alt: 18.337
Fakta om Energirenoveringspuljen:
• Energirenoveringspuljen er en tilskudsordning til boligejere, der ønsker at lave energibesparende forbedringer på sit hus.
• For at kunne få tilskud fra puljen skal man leve op til følgende fem krav:
1. Din bolig skal være en helårsbolig - og du skal selv eje den.
2. Dit hus skal have et gyldigt energimærke i kategorien E, F eller G, og der må ikke være foretaget ændringer på dit hus, siden det blev udstedt. Midt i 2025 inkluderes også energimærke D.
3. Projektet må ikke være sat i gang, når du ansøger. Du må først igangsætte det, når du har fået tilsagn.
4. Du må ikke få andre tilskud til at udføre det samme projekt.
5. Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer.
• På hjemmesiden Boligejer.dk kan du se, hvilket energimærke din bolig har.
Eksempler på tilskud til energibesparende tiltag:
• Udskiftning af 20 m2 vinduer i energiklasse 2 = 13.600 kr. i tilskud
• Isolering af 60 m2 ydervæg = 10.800 kr. i tilskud
• Isolering af 120 m2 loft = 8.400 kr. i tilskud
Politiker truet efter Tinderbox-debat: - Ser frem til at møde dig
Debatten om, hvorvidt der skal være plads til store koncerter og festivaler som Tinderbox i Odense, har raset henover weekenden.
Søndag aften er debatten gået over stregen for By- og kulturrådmand, Søren Windell (K). Han fortæller til TV 2 Fyn, at han lørdag eftermiddag - få timer efter at debatten om Tinderbox opstod - modtog hvad han betragter som en dødstrussel fra en ukendt bruger på Instagram.
TV 2 Fyn har modtaget dokumentation for truslen, hvori der står: "Jeg ville gøre alt for at ødelægge din fremtid. Ser frem til at møde dig i Odense en dag."
Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil
Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboers bestyrelse vil have lukket Odense-festivalen Tinderbox.
Dyrskuepladsens Naboer er den forening, der netop har fået medhold i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været ulovlige.
Michael Nielsen bor tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække. Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.
- Kommunen tager ikke vores klager alvorligt, for der sker ingen ændringer. De ignorerer alle klager. Det tvinger os ud i, at så må tingene ophøre.
Michael Nielsen har endnu ikke vendt sagen med Dyrskuepladsens Naboers øvrige bestyrelse, men slår fast, at hvis foreningen ikke vil være med, så klager han selv over Odense Kommune.
Koste hvad det koste vil
Michael Nielsen mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel i Fyens Stiftstidende har indrømmet, at Odense Kommune ikke har de korrekte tilladelser til at lade Tinderbox blive afholdt i Tusindårsskoven på lovlig vis.
Det har givet ham blod på tanden.
- Vi skal have stoppet de ulovligheder nu. Danmarks lov gælder også for Peter Rahbæk Juel, og det skal han lære. Hvis ikke på den nemme måde, så på den hårde måde, siger bestyrelsesmedlemmet.
Dyrskuepladsens Naboer har oplyst, at foreningen har brugt omkring 600.000 kroner på klagesagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
Det er et beløb, Michael Nielsen er parat til at ofre igen.
- Koster det 600.000 kroner, så koster det 600.000 kroner. Jeg har ikke tillid til Odense Kommunes juridiske afdelingen mere.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel.
Politianmeldes
Søren Windell fortæller, at han senere vil anmelde truslen til politiet i håb om, at de kan finde frem til, hvem der står bag.
- Det er da en vanvittig tankegang, at vi skal diskutere på denne her måde. Det er kujonagtigt - og så endda en anonym trussel. Jeg håber politiet kan finde vedkommende, for det her er et anslag mod demokratiet, siger han.
Rådmanden undrer sig over, at en debat om en festival kan føre til den trussel, som han har modtaget. Han anerkender, at man som politiker skal forvente, at der er folk, som vil være uenige i en. Men trusler har han nultolerance over for, fortæller han.
Tinderbox-modstander kræver borgmesterens afgang
Michael Nielsen, der er medlem af bestyrelsen hos Dyrskuepladsens Naboer og nabo til Tusindårsskoven, vil have tjekket, om Odense-festivalen Tinderbox er lovlig, når der kommer et udkast til et nyt plangrundlag for området i det nye år.
Michael Nielsen, der understreger, at han udtaler sig på egne vegne som nabo, vurderer samtidig, at Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har begået så mange lovbrud, at han burde gå af.
- Vi kan ikke have en borgmester, der bevidst overtræder loven, som borgmester i Danmarks tredje største kommune. Det kan vi ikke, siger Michael Nielsen til TV 2 Fyn.
Kritik preller af på borgmester
Peter Rahbæk Juel tager dog ikke opfordringen bogstaveligt, fortæller han til TV 2 Fyn.
- Jeg kan ikke andet end at trække på smilebåndet over det der. Jeg synes, det siger alt om, hvad det er for nogle midler, og hvad det er for en modstand, der er mod koncerter på Tinderbox og Dyrskuepladsen.
Odenses borgmester vurderer, at Michael Nielsen er en del af et mindretal af naboer, som med pengestærke bagmænd i ryggen og en “københavnsk stjerneadvokat” forsøger at ødelægge Odense som kulturel by.
Han mener, at Michael Nielsen - og dem der måtte være enige i hans synspunkt - burde indgå i en mere konstruktiv dialog.
- Det vil klæde den pågældende person - og foreningen - om de vil have de her koncerter, for hvis de ønsker det, kan vi finde mange gode kompromiser, men det hører jeg bare ikke fra denne her gruppe, og det er ærgerligt.
Michael Nielsen får dog ikke opbakning fra den samlede forening af Dyrskuepladsens Naboer, fortalte foreningens formand til TV 2 Fyn lørdag aften. Michael Nielsen agter dog selv at klage over Odense Kommune, hvis det viser sig, at Tinderbox ikke er i overensstemmelse med planloven.
Han understreger dog samtidig, at han ikke vil klage, hvis der ikke er noget at komme efter.
Sætter tankerne i gang
Søren Windell fortæller, at det er yderst sjældent, at han modtager beskeder, som han opfatter som dødstrusler.
Beskeden kan da heller ikke undgå at sætte tankerne i gang hos ham selv og familien. Heller ikke selvom han forsøger ikke at lade sig påvirke.
- Generelt skal man ikke lade sådan noget her skræmme, men det sætter sig da i baghovedet. Når vi møder folk ude i virkeligheden, er de jo søde og rare, men når man modtager sådan noget her, så overvejer man da sin egen ageren i det her, slutter han.
Politikere blæser til demonstration mod koncert-modstandere
Det er langt fra alle, der er utilfredse med, at Odense de senere år har givet plads til større og større koncerter med kunstnere, der tiltrækker flere tusinde mennesker.
Det mener byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), som sammen med to andre arrangører vil give en platform til de mennesker, der er glade for koncerterne på Dyrskuepladsen, Bondestuen og Tinderbox.
Det sker på søndag, hvor der er kaldt til demonstration mod den “lille gruppe, der forsøger at stoppe koncerter i Dalum og Sanderum”.
Opbakning fra flere kollegaer
- Demonstrationen går ud på, at vi vil vise, hvor mange der gerne vil kulturen i Odense og ikke bare lukke det hele, som nogen gerne vil, siger Claus Skjoldborg Larsen til TV 2 Fyn.
Han fortæller, at han har opbakning fra flere kollegaer i byrådet. Blandt andet har Mark Grossmann (V) meldt sin ankomst, ligesom borgmester Peter Rahbæk Juel (S) også agter at komme, siger Claus Skjoldborg Larsen.
Én af dem, der ikke er vildt begejstrede for de store koncerter i Odense er Michael Nielsen, der er medlem af bestyrelsen i Dyrskuepladsens Naboer. Han bor selv tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække.
Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.
Det bølgede frem og tilbage i årets sidste OB-kamp
Først blev det 1-0, så 1-1, derefter 1-2, inden et mål kort før pausen og et igen kort efter pausen vendte kampen på hovedet til OB’s fordel.
Ja, der var god underholdning på banen, da OB hjemme tog i mod B.93 fra Østerbro i København. Max Ejdum bragte OB foran, men gæsterne kom ind i en for dem gunstig periode midtvejs i første halvleg, da de på ni minutter scorede to mål. Samtidig blev OB tvunget til to udskiftninger i den periode.
Helt slut med mål var det dog ikke, da B.93 et kvarters tid før slutfløjt fik udlignet til 3-3. Dermed går fynboerne på vinterpause med hele 14 point ned til tredjepladsen, som er den placering, der glipper oprykningen til landets bedste fodboldrække for mænd.
Nu hænger dronningen på Brandts - for en stund
Søndag blev kunstneren Allan Ottes helt nye portræt af Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. præsenteret på Kunstmuseum Brandts.
Portrættet er det første af dronningen, siden hun abdicerede tidligere på året. Portrættet forestiller dronning Magrethe med en trådet nål i hånden i færd med at brodere.
Det er både første og måske eneste mulighed for at se Allan Ottes nye værk, der ellers er privat ejet af dronning Margrethe og ikke vises offentligt.
Privat stund
Allan Otte fortæller, at han har villet vise dronningen, når hun er allermest sig selv.
- Det tror jeg, hun er, når hun ikke skal forholde sig til andre. Der er altid nogen, der vil have en bid af hende. Men når hun sidder alene med sit sytøj, forholder hun sig kun til det, hun har i hænderne.
- Der er noget smukt og sympatisk ved, at det bare er dét. Som landets dronning kunne hun gøre mange vilde ting, men det er bare det, hun har brug for, fortæller han.
Allan Otte besøgte dronningen en julidag i 2023. De spiste frokost, og efterfølgende havde de to timer sammen, hvor han fotograferede hende.
Han tog næsten 300 billeder. Men det var ikke ét bestemt, han malede portrættet efter.
Dronningen pegede på Allan Otte
I stedet udvalgte han omkring 25 fotografier, som tilsammen blev forlæg for maleriet.
Det sværeste har været at male hendes kjole, fortæller han.
- Det tog tre måneder at male blomstermotivet, og det var ved at tage livet af mig. Men jeg havde besluttet, at jeg ville male alle detaljerne i den, fordi det er et billede, som ellers er meget enkelt.
Værket er skabt til Gråsten Slot, dronningens sommerbolig, hvor det får en fast plads.
Det var dronningen selv, der foreslog Allan Otte til opgaven.
Dramatisk rideulykke - rytter i koma og hest aflivet
Lørdag var rytteren Nikoline Nikolajsen fra Sanderum i Odense involveret i et voldsomt styrt på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus. Det skriver Aarhus Stiftstidende og travsportsmediet travservice.dk.
Ifølge sidstnævnte medie skete styrtet ved indgangen til opløbssvinget. Efterfølgende blev Nikoline Nikolajsen i bevidstløs tilstand bragt ind på traumecenteret på Skejby sygehus, hvor der blev konstateret et forhøjet tryk i hjernen, hvorfor hun blev lagt i kunstigt koma.
Samme medie oplyser, at familien efterfølgende har oplyst, at Nikoline Nikolajsen er uden for livsfare. Hesten, Hercules Act, brækkede benet i forbindelse med styrtet og måtte aflives efter styrtet.
Politi kaldt ud til melding om brand på biogasanlæg
Søndag formiddag klokken 10.56 fik politi og beredskab en melding om, at der var brand i et elskab på Lykkeslund Bioenergi ved Uggerslev på Nordfyn.
Det bekræfter vagtchef hos Fyns Politi Sten Nyland, der samtidig fortæller, at der umiddelbart ikke var fare for nogen personskader.
- Det viste sig at være en kortslutning inde i en styreboks i en strømboks. Der var efterfølgende røgudvikling og nogle smeltede elkomponenter.
Vagtchefen understreger, at der ikke var ild i strømboksen eller teknikrummet, hvor strømboksen befandt sig.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her