Dyrenes Alliance: Zoologisk have er uetisk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Dyrenes Alliance mener, at zoologiske haver er uetiske, og at dyr i bund og grund ikke burde holdes indespærret.
Løver, giraffer og en zebra. Ikke normalt dyr, man møder en kold, regnfuld efterårseftermiddag i Danmark. Medmindre du selvfølgelig tager i zoologisk have. Der er der nemlig mulighed for at se dyr, som du ikke ser, medmindre du har råd til en safariferie i Afrika.
Regeringen vil have alle restriktioner væk med månedens udløb
Epidemikommissionen mener ikke, det er nødvendigt med restriktioner efter 31. januar, og den anbefaling vil regeringen følge.
Regeringen er klar til at følge indstillingerne fra Epidemikommissionen og fjerne alle restriktioner fra 1. februar.
Samtidig opfordrer sundhedsminister Magnus Heunicke til, at covid-19 fra samme dato ikke længere kategoriseres som samfundskritisk sygdom.
Det skriver han i en mail til Folketingets partier.
Få indlagte
Som TV 2 kunne fortælle tirsdag, har Epidemikommissionen indstillet til, at det efter 31. januar ikke længere er nødvendigt med restriktioner som eksempelvis nedlukning af natteliv, krav om coronapas, mundbind med videre.
Epidemikommissionen begrunder sine anbefalinger med, at den høje smitte med Omikron ikke kan aflæses i indlæggelsestallene. Folk bliver altså ikke i lige så høj grad alvorligt syge.
Samlet set er sygehuskapaciteten ifølge kommissionen aktuelt ikke kritisk udfordret af corona, og flere regioner begynder at nedskalere deres beredskab.
Test ved indrejse
De eneste restriktioner, kommissionen anbefaler at opretholde, er krav om test og isolation ved indrejse til Danmark. De bør videreføres fire uger fra den 31. januar. Denne del er regeringen enig i.
Restriktionerne skal drøftes i Folketingets Epidemiudvalg senere onsdag, og så har partierne fået frem til på fredag til at gøre indsigelser, hvis de er uenige i regeringens indstillinger.
Magnus Heunicke har klokken 12.15 onsdag et møde med Folketingets sundhedsordførere, hvor han vil orientere dem om kommissionens indstilling og regeringens beslutning.
Forud for mødet har samtlige partier givet udtryk for, at de bakker op om at lade alle restriktioner løbe ud.
TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, men han har ikke ønsket at stille op til interview.
Men det er uetisk, og man burde ikke spærre dyr inde for fornøjelsens skyld. Det mener Björg Kristjansdottir, der er næstforperson i Dyrenes Alliance.
- Nogle af dyrene egner sig ikke til fangenskab.
Det kan ikke blive lige så godt som det naturlige
Selvom zoologiske haver gør, hvad de kan for, at burene bliver så autentiske som muligt, så er det ikke godt nok, mener Björg Kristjansdottir.
- Man skal ikke holde dyr i fangenskab. Man skal hjælpe dyrene i deres naturlige habitat. Det kan aldrig blive lige så godt som deres naturlige habitat.
Odense Zoo måtte pludselig aflive ung løve
Det er kun tre dage siden, at vi kunne fortælle den gode nyhed om, at der i Odense Zoo er født dovendyrunge.
Nu oplyser Odense Zoo, at hanløven Congo er blevet aflivet.
"Vi har desværre måtte aflive vores ellers unge hanløve Congo på grund af et totalt nyresvigt", skriver Odense Zoo i opslag på Facebook.
Odense Zoo skriver videre, at Congo var en god hanløve, og at hans død vil få betydning for resten af flokken, som består af flere hunløver og killinger.
Dyrepasser Signe Kusk forklarer, at man ikke bare uden videre kan sætte en ny han-løve ind til flokken, fordi der er risiko for, at de flænser hinanden. Derfor skal Odense Zoo i dialog med andre zoologiske haver rundt om i verden for at finde en ny hanløve.
- Vi mangler ham, og det synes jeg også flokken gør, men de havde lidt givet op på ham til sidst, siger dyrepasser Signe Kusk i Facebook-opslaget.
Congo nåede at være syg og ved siden af sig selv i en god månedstid, inden han måtte aflives.
Far til mange
Congo nåede at blive far til nogle håndfulde killinger, således blev han inden for ganske få uger sidste år far to gange. Første kuld kom til verden i slutningen af maj, hvor løven Nunu fødte tre killinger og igen en måneds tid senere, hvor Penzi bragte ydereligere to killinger til flokken.
Björg Kristijandottir mener ikke, at vi som mennesker bare skal kunne indespærre dyr, fordi vi gerne vil lære om dyr til vores børn.
- Det meste er jo for underholdning. Jeg synes ikke, man kan retfærdiggøre at fange dyr for undervisningen, fordi en stor del af det er ren og skær underholdning.
Næstforpersonen mener, at vi skal bruge teknologien til at lære videre om dyr, som vi normalt ikke ser.
- Naturprogrammer kan jo også undervise vores børn i dyr, og der kan de se dem i deres naturlige habitat. Det kan jo også være hologrammer, så kan man få følelsen af at se dyrene uden at skulle fange dem.
En lukning er ikke det rigtige lige nu
Björg Kristjansdottir vil ikke gå så langt som at lukke zoologiske haver lige nu.- Hvis man bare lukker fra den ene dag til den anden, så står vi jo med en masse dyr, som vi ikke ved, hvor skal hen.
Odense Zoo har fået en lille, ny dyreunge
En uge gammel dovendyrunge er i gang med at udforske verden med sin mor, der kom til Odense Zoo fra regnskoven i Sydamerika.
Der er kommet en ny beboer i Odense Zoo. I januar blev en lille, ny dovendyrunge født.
På videooptagelserne øverst i artiklen er ungen en uge gammel. Den er unge af den zoologiske haves alvshan og hun, som også ses på billederne.
Parret er produktive og har fået otte unge sammen, oplyser Odense Zoo.
Troede moren var en han
Hunnens gener er sjældne, da hun oprindeligt stammer fra naturen. Hunnen kom til Odense Zoo fra Guyana i Sydamerika.
Dovendyr ligner til forveksling hinanden, så personalet i Odense Zoo troede i starten, at hunnen var en han - lige indtil hun fødte sin første unge i 2012.
Dovendyr har fået sit navn på grund af deres beskedne tempo i livet.
Lever i regnskoven
De er kun vågne seks timer i døgnet og bevæger sig meget langsomt med en fart på omkring 0,14 kilometer i timen.
Til gengæld er de gode til at gemme sig for andre dyr, og på den måde har de overlevet i regnskoven i millioner af år.
Et dovendyr bliver omkring 20-30 år og vejer mellem fire og otte kilo. Dyret er ikke truet og lever normalt i Sydamerika.
En udfasning er en bedre løsning, forsætter hun.
- Hvis man stopper avlsprojekterne og stopper med at få flere dyr til Danmark, så tror jeg det er en bedre løsning for dyrene.
TV 2 Fyn inviterer til event om dyrevelfærd i Odense Zoo
Torsdag d. 27/1 kan du komme til event, hvor du kan opleve en debat om dyrevelfærden i zoologiske haver. Fordi hvor grænserne egentlig går for, hvad man i en zoologisk have gør for og ved dyrene. Og er det overhovedet etisk forsvarligt at holde dem i fangenskab?
Kom med
Ønsker du at komme med til rundvisning og debat, kan du booke din helt gratis billet ved at skrive til event@tv2fyn.dk. Deltagelse forudsætter coronapas, og vi opfordrer alle til at være nytestede. TV 2 Fyns medarbejdere vil alle være testet på dagen.
Der er et meget begrænset antal pladser. Du kan først regne med din deltagelse, når du har modtaget en bekæftelse fra TV 2 Fyn Event på mail.
Se med direkte fra Heartland: Nu er der igen musikfestival på Fyn
Efter to år med corona-nedlukning er der nu igen gang i de fynske musikfestivaler. Se med, når vi sender direkte fra årets første fynske festival, Heartland.
Efter to år uden musikfestivaler på grund af coronaviruspandemien, kan Heartland som den første fynske festival i denne uge byde tusindvis af gæster velkommen til tre dage med til talks, samtidskunst, madoplevelser og livemusik.
Festivalen blev aflyst i både 2020 og 2021, så mange gæster vil have et stort og opsparet behov for at holde fest og fejre fællesskabet, når Heartland kan slå dørene op ved Egeskov Slot.
Du kan møde en række af hovedpersonerne, når TV 2 Fyn sender 30 minutters liveudsendelse fra festivalen torsdag eftermiddag fra 16.30-17.00.
Du kan blandt andet møde greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, som siden begyndelsen af 1990'erne har drevet Egeskov Slot ved Kværndrup. Slottet har siden 2016 lagt omgivelser til Heartland og vil gøre det igen i år.
Derudover kan du møde festivalens ledelse og en række fynske frivillige og aktører på festivalen.
Se med og stil spørgsmål hjemmefra
TV 2 Fyn sender direkte fra åbningsdagen af Heartland. Det hele bliver bliver sendt live på TV 2 Fyns hjemmeside, Facebook og TV 2 Fyns nyhedskanal fra klokken 16.30 til 17.00.
Ser du med på Facebook, kan du stille dine spørgsmål til panelet direkte i kommentarsporet.
Debat hver torsdag
Hvordan er livet egentlig her på Fyn? Hvad går vi op i, og hvad er vigtigt for os fynboer? Det forsøger vi her på TV 2 Fyn hele tiden at blive klogere på.
Hver torsdag inviterer TV 2 Fyn Event til debat om et aktuelt emne et sted på Fyn. Debatterne udspringer af de problemer og emner, som optager fynboerne.
Hver uge inviterer vi dig med som publikum. Det er gratis, og du tilmelder dig ved at skrive en mail til os på redaktionen på event@tv2fyn.dk.
Kan du ikke tage med os rundt på Fyn, kan du altid se med og stille spørgsmål på TV 2 Fyns facebookside eller se med på tv2fyn.dk eller vores nyhedskanal.
Vil du i kontakt med redaktionen, kan du skrive til os på event@tv2fyn.dk.
Program:
15.45: Mød op ved indgangen til Odense Zoo. Husk coronapas
16.00: Rundvisning ved Bjarne Klausen
16.45: Frisk kaffe til at få varmen med.
17.00: Debat om dyrevelfærd -sendes live
18.00: Tak for i dag. Alle eskorteres til udgangen.