Partiafhopper om DF-ballade: Ullemose er svag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Byrådsmedlem Jesper Larsen står nu frem og fortæller til Fyens Stiftstidende, hvad der fik ham til at melde sig ud af Dansk Folkeparti. Han kalder gruppeformand svag.
Det nyvalgte byrådsmedlem fra Svendborg Jesper Larsen meldte sig i tirsdags ud af Dansk Folkeparti.
Nu åbner han op og fortæller til Fyens Stiftstidende, at balladen startede for noget tid siden. Han fortæller, om en svag leder, og at han i januar kun var et minut fra at blive ekskluderet.
Det nu forhenværende byrådsmedlem for Dansk Folkeparti fortalte til TV 2/ Fyn i tirsdags, at han meldte sig ud af partiet, fordi der havde været alt for meget ballade i partiet de seneste måneder. Det var først og fremmest et anstrengt forhold til bestyrelsesformanden, Jakob Broegaard, der fik ham til tage den store beslutning om at blive løsgænger.
Byrådsmedlem forlader DF
Jesper Larsen, byrådsmedlem i Svendborg, har meldt sig ud af Dansk Folkeparti tirsdag formiddag.
Uroen i Dansk Folkeparti i Svendborg har i dag nået nye højder.
Byrådsmedlemmet Jesper Larsen har meldt sig ud af partiet og vil fortsætte som løsgænger. Det oplyser han til TV 2/ Fyn.
- Det skyldes al den ballade, der har været i partiet i de seneste måneder, siger Jesper Larsen.
Jesper Larsen beretter om et meget anstrengt arbejdsmiljø i den lokale afdeling af Dansk Folkeparti med blandt andre bestyrelsesformand, Jakob Broegaard i centrum.
- Der har så længe jeg har været medlem i DF været massive samarbejdsproblemer mellem Formand Jacob Broegaard, bestyrelsen samt flere kandidater. Jeg har oplevet et sprogbrug og en opførsel, som jeg ikke troede fandtes. Der har været et utal af møder hvor der er forsøgt at starte på en frisk, dog uden held.
- De har dækket over dem urimeligt meget
Det nu forhenværende byrådsmedlem for Dansk Folkeparti mener, at partiledelsen på Christiansborg har givet Jacob Broegaard og mangeårigt medlem af partiet, Jens Munk, og alt for lang snor.
- De har dækket over dem urimeligt meget, skriver Jesper Larsen blandt andet i en netop udsendt pressemeddelelse.
Men det er ikke kun bestyrelsesformand, Jakob Broegaard, den nye løsgænger langer ud efter.
Partiledelsen indblanding overfor særligt gruppeformand og folketingskandidat, Dorthe Ullemose, forhindrer ifølge Jesper Larsen også, at man kan komme samarbejdsproblemerne til livs.
- Jeg har samarbejdet med Dorthe Ullemose så længe det overhovedet har været muligt. Vi har generelt haft et godt samarbejde, men jeg føler, at Dorthe er bundet af de ordrer, som kommer fra partiets øverste ledelse. Det giver splid i byrådsgruppen og et nærmest umuligt samarbejde, siger Jesper Larsen.
Jesper Larsen fortsætter i byrådet uden for parti.
- Der har så længe jeg har været medlem i DF været massive samarbejdsproblemer mellem Formand Jacob Broegaard, bestyrelsen samt flere kandidater. Jeg har oplevet et sprogbrug og en opførsel, som jeg ikke troede fandtes. Der har været et utal af møder, hvor der er forsøgt at starte på en frisk, dog uden held, sagde han i tirsdags til TV 2/ Fyn.
Men nu fortæller han om flere episoder, der har fået ham til at tage den store beslutning.
Intet lederskab
Jesper Larsen fortæller blandt andet, at al den ballade, der har været i Dansk Folkeparti i Svendborg, måske kunne være undgået, hvis gruppeformanden Dorthe Ullemose ikke havde været så svag.
- Der mangler lederskab i Dorthe. Hun sætter ting i gang, men i sidste ende bliver hun bange for ledelsen fra Christiansborg og trækker sig, så vi andre sidder tilbage med problemerne, som de uartige børn i klassen, siger Jesper Larsen til avisen.
DF-top overrasket over udmeldelse
Der er overraskelse hos DFs partisekretær Poul Lindholm Nielsen over, at byrådsmedlem i Svendborg, Jesper Larsen, har meldt sig ud af partiet.
Partisekretær i Dansk Folkeparti, Poul Lindholm Nielsen, er overrasket over, at partiets byrådsmedlem i Svendborg, Jesper Larsen, har meldt sig ud.
- Det er overraskende og meget beklageligt, men vi kan selvfølgelig ikke fastholde folk. Jesper har ikke været med i så lang tid, men mit indtryk var, at der var ro i gruppen i Svendborg, siger Poul Lindholm Nielsen.
Jesper Larsen begrunder sin udmeldelse af Dansk Folkeparti med, at der ikke er ro i partiet.
- Det skyldes al den ballade, der har været i partiet i de seneste måneder, siger Jesper Larsen.
Udmeldelsen betyder, at Jesper Larsen nu bliver løsgænger i Svendborg Byråd. Dermed er DF-gruppen i Svendborg Byråd reduceret til tre personer.
Det kommer bag på partisekretær Poul Lindholm Nielsen, at der er uro i partiet i Svendborg, og derfor vil han nu tage en snak med byrådsgruppens formand, Dorthe Ullemose, for at få hendes forklaring på uroen.
- Nu må vi prøve at tale med Dorthe Ullemose om, om der er en rest af uro i gruppen, og hvordan samarbejdet er i byrådsgruppen. Vi troede, at der var slået en streg over de problemer der var omkring konstitueringen tilbage i december.
Ullemose: Umådelig trist
Dorthe Ullemose er ked af, at hendes byrådskollega Jesper Larsen har meldt sig ud.
- Det er umådelig trist, at Jesper har meldt sig ud. Men der er jo et par stykker i byrådsgruppen, som gerne havde set nogle andre bliver valgt til generalforsamlingen, og det er jo ikke noget, jeg som gruppeformand kan gøre noget ved. Man skal jo respektere, hvem det er, som medlemmerne vælger, siger Dorthe Ullemose.
Jesper Larsen vælger at beholde sit mandat i Svendborg Byråd, men bliver løsgænger, og det ærgrer Dorthe Ullemose.
- Det er ikke fair overfor partiet og vælgerne, at man går ud og bliver løsgænger. Man skal blive og kæmpe i stedet for. Man svigter partiet og vælgerne ved bare at melde sig ud, fastslår Dorthe Ullemose.
Det er et helt særligt møde, som partiafhopperen snakker om. Det var et medlemsmøde i partiforeningen den 6. juni 2017. Før mødet gik i gang havde Dorthe Ullemose lagt planer for, hvordan hun skulle få Jakob Broegaard til at trække sig som formand. Hun bad nogle partimedlemmer om, at stå frem med en kritik af ham, men da det kom til stykket bakkede hun dem ikke op. Hun forblev tavs til mødet.
Men på grund af kritikken trak Broegaard sig alligevel. Det skabte ballade, og landsledelsen beordrede timeout til mødet, som endte med, at Jakob Broegaard blev siddende som formand.
Jesper Larsen synes bestemt ikke, at det var en god opførsel fra Dorthe Ullemoses side.
Få minutter fra sparket
Et halv år senere var Jesper Larsen få minutter fra at blive ekskluderet fra partiet, fortæller han til avisen. Han var blevet lovet to udvalgsposter af Dorthe Ullemose, som ifølge Jesper Larsen ville "straffe" Jens Munk for at have været illoyal i valgkampen.
Strid om udvalgspost: Uro i Dansk Folkeparti i Svendborg
Dansk Folkeparti i Svendborg er i dyb splittelse. På trods af en klar aftale er det mangeårige byrådsmedlem Jens Munk blevet snydt for en udvalgspost.
Der er uro på bagsmækken hos DF i Svendborg. En strid om udvalgsposter har bragt sindene i kog.
Forud for det konstituerende byrådsmøde i det nye byråd havde den fire mand store byrådsgruppe i Dansk Folkeparti fordelt posterne mellem sig. Aftalen var blandt andet, at Jens Munk skulle have to udvalgsposter i henholdsvis Teknik- og Erhvervsudvalget og Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune.
Men da politikerne dagen efter mødte op til det konstituerende byrådsmøde på Svendborg Rådhus, var der ændret på den aftalte fordeling.
Dansk Folkepartis spidskandidat, Dorthe Ullemose, havde nemlig taget en af de to udvalgsposter fra Jens Munk, så han kun fik en udvalgspost i Teknik- og Erhvervsudvalget. Udvalgsposten i i Miljø- og Naturudvalget gik i stedet til partifællen Morten S. Petersen, og den behandling er Jens Munk utilfreds med.
- Jeg forventer, at Dorthe giver sig, og at jeg får posten tilbage. Hvis jeg ikke gør det så går jeg i tænkeboks. Det er klart, at jeg ikke bare vil spises af med, at jeg ikke får det, jeg som minimum har krav på, og at jeg ikke vil sidde i en gruppe, hvor man decideret modarbejder en. Det er ikke så spændende, forklarer Jens Munk.
Partisekretær er overrasket
Med til mødet, hvor posterne blev fordelt, var også Dansk Folkepartis partisekretær, Poul Lindholm Nielsen. Ifølge Jens Munk var han med, fordi der allerede før mødet var uenighed om fordelingen af posterne.
Partisekretær Poul Lindholm Nielsen bekræfter, at han var med til mødet, og husker mødet som et godt og effektivt møde, hvor der var enighed om, hvordan posterne skulle fordeles. Derfor undrer den nye udvikling i sagen ham også.
- Det er da lidt underligt, men jeg har ikke talt med Dorthe (Ullemose, red.), så jeg har ikke lige fået hendes version. Men mon ikke at de finder en løsning, når de sætter sig sammen og holder et møde og får talt om tingene.
Poul Lindholm Nielsen har endnu ikke fået Dorthe Ullemoses forklaring på, at der blev ændret på fordelingen af udvalgsposter. Men ifølge partisekretæren skal sagen løses ved, at Jens Munk får posten tilbage, som Dorthe Ullemose har taget fra ham.
- Jeg vil tro, at de i løbet af et par dage får holdt et møde, og løsningen er den, at Jens (Munk, red.) skal have sine poster tilbage.
Kritik af dobbeltmandat
Jens Munk tror, at grunden til at han er blevet frataget posten skyldes, at han har kritiseret Dorthe Ullemoses strategi i forbindelse med valgkampen og opfordret hende til at bruge sine kræfter i Folketinget i stedet for at være frontfigur hele vejen rundt.
Han forventer at få sine poster tilbage, når hun har tænkt over situationen.
- Dorthe er den type, der kører hurtigt op, men også falder hurtigt ned, og jeg tror, at får den post, som jeg har krav på.
Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar til situationen fra Dorthe Ullemose.
Men det endte med at landsledelsen flere gange måtte tilkaldes som mægler i sagen. På et møde i januar fik Jesper Larsen så at vide af to fra partihovedkontoret, at han skulle afgive et af de to udvalg, ellers ville han blive ekskluderet.
Jesper Larsen nægter at afgive et udvalg, og balladen ender med, at partifællen Morten S. Petersen kommer ham til undsætning i sidste øjeblik. Han giver sit ene udvalg til Jens Munk, og Jesper Larsen forbliver medlem af partiet.