17. mar. 2018 kl. 18:15
Ole Holbech

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

En ny bro mellem Bøjden og Als vil både trafikalt og samfundsøkonomisk være en klart bedre investering end at lave en ny Lillebæltsbro. Det viser en ny rapport bestilt af Sønderborg og Faaborg-Midtfyn kommuner.


I dag kan bilister og passagerer tage færgen mellem Bøjen og Fynshav på Als. Men hvis det står til borgmestrene i Sønderborg og Faaborg-Midtfyn kommuner skal færgen erstattes af en bro.

En ny rapport, udarbejdet for kommunerne af konsulentfirmaet COWI viser, at broen vil give en lang række samfundsmæssige fordele. En fast forbindelse kan også styrke udviklingen på Sydvestfyn.

- Hvis forbindelsen bliver en realitet, vil man, hvis man bor i Faaborg, få dobbelt så mange arbejdspladser inden for en times pendlerafstand. Det vil betyde rigtigt meget i forhold til bosætningen og virksomhederne, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S).

- Projektet er rykket meget længere frem, men vi er endnu ikke nået der til, hvor vi kan træffe en endelig beslutning. Vi har vist, at der er realiteter i projektet. Nu har vi brug for de øvrige kommuner og regionen, siger Hans Stavnsager.

Mindre trafik på Vestfyn

Rapporten viser, at en fast forbindelse mellem Als og Sydfyn vil kunne fjerne cirka ti procent af trafikken på Vestfyn og på Lillebæltsbroen. Og samtidig er de samfundsøkonomiske effekter større end en ny bro ved Middelfart.

- Vores beregninger viser en ganske tydelig forskel i de to forbindelsers samfundsøkonomiske effekter. Dem måler man med den såkaldte interne rente, og for AlsFynBroen ligger den på mellem fem og syv procent – alt afhængig af, om der bliver brugerbetaling eller ej. For parallelforbindelsen er den interne rente på højst én procent, siger Svend Torp Jespersen fra COWI i en pressemeddelelse.

Læs også: Kritik af bro til Als - den vil ødelægge Svanninge Bakker
Gå tilbage Del
15. nov. 2017 kl. 22:35

Kritik af bro til Als - den vil ødelægge Svanninge Bakker

Naturen vil blive belastet for meget af en bro mellem Fyn og Als, lyder kritikken. Andre mener, at CO2-udslippet begrænses betydeligt.


En fast forbindelse fra Fyn til Als var et af emnerne på debatmødet i Faaborg-Midtfyn Kommune, der vil få gavn af en 11 kilometer lang bro eller tunnel til Sønderjylland.

Enhedslisten er imod en bro, fordi den vil ødelægge naturen, og projektet har for meget fokus på at øge biltrafikken mellem landsdelene.

- Det er et dårligt projekt, fordi vi tænker det som biler og biltrafik. Det er bare noget med, at vi skal øge trafikmængden tværs over bæltet, siger Morten Schjøtt fra Enhedslisten.

- Der kommer nogle bivirkninger og uønskede sideeffekter som belastning på lokalsamfundet. Naturen vil blive belastet i et vist omfang, og vi vil få en masse transittrafik, som ikke gavner området, uddyber han.

VALGPROFIL:

Morten Schjøtt

Ødelægge Svanninge Bakker

Palle Andersen er spidskandidat fra Borgerlisten. Han er ganske vist tilhænger af en fast forbindelse, men han frygter, at den øgede trafik mod Odense vil ødelægge vandreområdet Svanninge Bakker.

- Der er nogle trafikproblemer i forhold til at komme ind til Odense, som er langt vigtigere. Det skal vi gøre i god stil, så naturen bliver beskyttet, og vi ikke ødelægger Svanninge Bakker, siger Palle Andersen.

Emma Have fra Liberal Alliance mener dog omvendt, at en bro mellem Fyn og Als kan have en positiv påvirkning på miljøet.

- Jeg ved, at I går meget ind for et godt miljø. Vi reducerer vores CO2-udslip med 30.000 ton, siger Emma Have, der finder fordelen i, at bilister på vej mod Tyskland ikke skal længere nordpå via Middelfart.

VALGPROFIL:

Emma Have

- I stedet for at folk tager den lange vej rundt om og tager Lillebæltsbroen, tager de Alsbroen, og vi reducerer så meget CO2-udslip, forklarer hun.

Økonomisk vækst på hele Fyn

Derudover understreger hun, at broen vil gavne kommunen og hele Fyn økonomisk.

- Selvfølgelig skal vi have den her bro. Vi får økonomisk vækst. Vi vækster hele regionen, fortæller hun.

Planerne om en bro mellem Fyn og Als er fortsat tidligt i processen. Det er endnu uvist, om man satser på en motorvejsbro, en bro med motortrafikvej eller en tunnel.

Ligner det ikke et fantasiprojekt, som ligger langt ude i fremtiden?

- Det er et projekt, der ligger langt ude i fremtiden, men det vil være et projekt, der vil have enormt stor betydning for vores kommune, siger Hans Stavnsager (S), der har arbejdet på projektet i flere år.

Broen har været på tale gennem flere år, og i juni udkom en regionaløkonomisk analyse lavet for Faaborg-Midtfyn Kommune og Sønderborg Kommune.

Den viste blandt andet, at et brobyggeri ville kunne skabe 13.300 job i byggeperioden og samlet set forøge bruttonationalproduktet med knap en milliard kroner.

Se hele debatrunden om broen til Als: 

Betydning for udviklingen i Syddanmark

Udover de trafikale og samfundsøkonomiske effekter vil en forbindelse mellem Als og Fyn også få stor betydning for udviklingen i Region Syddanmark, mener borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen.

- En fast forbindelse mellem Als og Fyn vil binde Syddanmark sammen på en helt ny måde. I dag har vi en meget opdelt region, og hvis vi samler to landsdele, der i dag snakker meget lidt sammen, så vil det få en række positive effekter for både erhvervslivet og alle os syddanskere. Samtidig vil Fyn og særligt Odense komme tættere på Hamborg, og det åbner helt nye muligheder, siger Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Behov for flere analyser

De nye oplysninger viser, at der er behov for flere analyser og grundige politiske drøftelser om placeringen af en tredje Lillebæltsbro. Det siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager.

- Projektet er rykket meget længere frem, men vi er endnu ikke nået der til, hvor vi kan træffe en endelig beslutning. Vi har vist, at der er realiteter i projektet. Nu har vi brug for de øvrige kommuner og regionen, siger Hans Stavnsager.

Læs også: 1.400 vil have Als-Fyn-broen: - Det er luftsteg og vindfrikadeller
Gå tilbage Del
22. feb. 2018 kl. 15:09

1.400 vil have Als-Fyn-broen: - Det er luftsteg og vindfrikadeller

/

Flere af folketingets trafikpolitikere har svært ved at se visdommen i en bro mellem Als og Fyn.


Når Foreningen Als Fyn Broen torsdag aften holder Borgermøde på Hotel Faaborg Fjord, sker det i skyggen af lunkne udmeldinger om projektet fra flere af folketingets trafikpolitikere.

Kim Christiansen (DF) kalder ideen "spændende", men projektet ligger år ude i fremtiden, siger han. Karsten Hønge (SF) kalder projektet for "luftsteg og vindfrikadeller".

“Der er i hvert fald brug for seriøs dokumentation for, at det hænger sammen. Indtil nu er det projekt mest vindfrikadeller og luftsteg”

— Karsten Hønge

- En bro er helt urealistisk. Der skal jo ikke bare investeres i en bro, men også i vejforbindelser, siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.

Foreningen Als Fyn Broen blev stiftet for fire år siden for at skabe folkelig opbakning til en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Foreningen har i dag cirka 1.400 betalende medlemmer.

Desuden besluttede Faaborg-Midtfyn Kommune sidste år i samarbejde med Sønderborg Kommune at investere tre millioner kroner over tre år i at få lavet nye undersøgelser af en bros effekt og konsekvenser for samfundet og miljøet.

- Der er i hvert fald brug for seriøs dokumentation for, at det hænger sammen. Indtil nu er det projekt mest vindfrikadeller og luftsteg, siger Karsten Hønge.

DF: Bro udfordring for naturen

Tonerne er mere venlige fra Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen, som roser de lokale kræfter for at tænke nye tanker om fremtidens trafikinvesteringer.

- Det er en spændende tanke, men vi har i forvejen store udfordringer i de her år på finansieringen af en række andre projekter, som allerede er vedtaget med en anlægslov. Alene af den grund er ideen om en bro mellem Als og Fyn en vision, som ligger nogle år ude i fremtiden.

- Desuden nytter det ikke at bygge en bro, hvis man ikke har en højklassevej, som fører trafikken frem til Svendborg-motorvejen, og den del bliver en udfordring for den sydfynske natur, siger Kim Christiansen.

SF: Færger bedre end bro

Karsten Hønge kan godt forstå, at man gerne vil forbedre mobiliteten mellem Als og Fyn, men han mener, at der findes mere realistiske alternativer, hvis landsdelene skal hænge bedre sammen.

- For eksempel kæmper man på Langeland for en bedre færgeforbindelse til Lolland. Her er tale om et projekt, som har fået landspolitisk opmærksomhed. Jeg ved godt, at man ikke kan forkorte rejsetiden mellem Als og Fyn i samme målestok, som man kan på strækningen Spodsbjerg-Taars, hvor der er planer om en fremskudt færgehavn.

- Men det havde dog været nemmere at få ørenlyd på Christiansborg, hvis man på Als og Sydfyn havde brugt kræfter på en bedre færgeforbindelse og flere afgange. For eksempel el-færger, som forurener mindre, siger Karsten Hønge.

Borgmester: Broen er vigtig

På mødet torsdag aften vil borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S), fortælle om, hvorfor broen er vigtig.

Knud Erik Hansen, næstformand, vil fortælle om, hvilke initiativer Komiteen og Styregruppen arbejder med i 2018, samt hvilken betydning broen har for virksomheder og for beskæftigelsen på Fyn og på Als.

Bro-forening glad for rapport

Foreningen Als-Fyn Broen har gennem flere år arbejdet for en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Foreningens formand er glad for den nye rapport.

- Der er flere perspektiver i rapporten, der er rigtigt spændende. Ikke mindst de trafikanalyser, der ligger om aflastningen af området omkring Kolding og  Fynske Motorvej, siger formand for Foreningen Als-Fyn Broen, Mogens K. Nielsen.

- Der er flere perspektiver i rapporten, der er rigtigt spændende. Ikke mindst de trafikanalyser, der ligger om aflastningen af området omkring Kolding og  Fynske Motorvej, siger formand for Foreningen Als-Fyn Broen, Mogens K. Nielsen.

Nu skal rapporten bruges til at skabe støtte i hele Syddanmark om en ny broforbindelse mellem Fyn og Jylland, lyder det fra borgmestrene i Sønderborg og Faaborg-Midtfyn kommuner.

For 1 time siden
Tophistorie
Anton Kranf

En taxachauffør er tirsdag formiddag blevet stukket med kniv i Svendborg.


Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.


Taxachaufføren er blevet kørt til behandling på hospitalet, og tirsdag eftermiddag oplyser politiet, at han er uden for livsfare. De pårørende er blevet underrettet.


Overfaldet fandt sted omkring klokken 09.45.


Gerningsmand stadig på fri fod

Fyns Politi har kun et sparsomt signalement af gerningsmanden, der beskrives som værende ikke etnisk dansk af udseende. Han skal desuden have været iført mørkt tøj, oplyser politiets presseafdeling.

Gerningsmanden er tirsdag eftermiddag fortsat på fri fod.

- Fyns Politi arbejder intensivt på at anholde personen, lyder det.

Politiet har som følge af knivstikkeriet været til stede på Klosterpladsen i det centrale Svendborg. Klokken 13.15 er det færdige med undersøgelserne på stedet.

Efterforskere har blandt andet indsamlet videomateriale fra de tryghedsskabende kameraer, som er sat op ved Klosterpladsen. Politiet oplyser ikke, om knivstikkeriet er blevet fanget på videoovervågningen.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan politiet kontaktes på telefon 114.

For 16 minutter siden

Indtil nu har borgerne i Nordfyns Kommune betalt renovationsgebyr to gange årligt af 2.000 kroner.


Men fremover skal der betales 4.000 kroner på én gang. Det kunne de læse på kommunens Facebook-side, hvilket har fået flere af kommunens borgere til tasterne.


Her undres der over, hvorfor Nordfyns Kommune arbejder med så kort varsel, og hvad ændringen egentlig skal gavne.


Borgmester går ind i sagen

Samtidig er der også flere, som påpeger, at de har budgetteret med den oprindelige opkrævningsform, ligesom der også er flere, der beretter, at de ikke har fået nogen information om ændringerne andre steder som eksempelvis i e-boks.

Og de har en god pointe.

Sådan lyder det fra borgmesteren i Nordfyns Kommune Mette Landtved-Holm (V).

Hun tøver ikke med at sige, at kommunens kommunikation omkring ændringen i renovationsgebyret kunne gøres bedre end et opslag på facebook.

- Er det den rigtige løsning? Det tænker jeg da ikke lige, at det er. Jeg tænker måske, at e-boks ville være det oplagte. Jeg skal ikke kunne sige, at man ikke har fået en besked der – men jeg tror det ikke, siger hun til TV 2 Fyn.

Af samme årsag er hun klar til at tage ændringen op i Økonomiudvalget og se på, om det for indeværende år skal være muligt at dele sin betaling over i to, som man plejer.

Hun påpeger samtidig, at ændringen med at betale en gang om året kan være en fordel for dem, der overvejer at købe eller sælge bolig.

For 2 timer siden
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hvis du er en af de 150.000 danskere, der har en gammel Brobizz liggende, kan det meget vel være, at du har penge til gode.

I skuffer rundt omkring ligger der nemlig for op mod 30 millioner kroner gamle Brobizzer, der er betalt depositum for, skriver Jyllandsposten.

Årsagen skal findes i, at langt de fleste har skiftet til nummerpladebetaling, hvilket betyder, at der er omkring 150.000 aktive Brobizzer, som er bestilt før februar 2021. hvor nummerpladebetalingen blev indført.

I 2022 og 2023 var 93 pct. af alle nye bestillinger hos Brobizz’ privatkunder nummerpladebetaling, og i 2024 er tallet omkring 94 pct. Nummerpladebetaling er gratis, mens en ny Brobizz koster 220 kr.

For 3 timer siden
Sine-Maria Holt Fabricius

Han var OB’s helt store profil i efterårssæsonen i 1. division, og nu er topscorer Luca Kjerrumgaard en af de mest eftertragtede spillere på det danske transfermarked denne vinter.


Det erfarer TV 2 Fyn på baggrund af oplysninger fra kilder tæt på Luca Kjerrumgaard.


OB’s sportsdirektør Troels Bech bekræfter, at en række klubber holder øje med Kjerrumgaard.


- Det ville jo være voldsomt overraskende, hvis ikke der var nogen, der bemærkede, hvad vi og Luca har gang i, så det er jo helt naturligt. Og det er også naturligt for os at sige, at vi virkelig gerne vil beholde Luca, siger Troels Bech til TV 2 Fyn.


Vil - formentligt - beholde Kjerrumgaard

Særligt tyske klubber viser interesse for angriberen - blandt andet klubber fra Bundesligaens nedre halvdel samt et par traditionsklubber fra 2. Bundesliga.

Eftersom Luca Kjerrumgaard har kontrakt med OB frem til sommeren 2027, skal en eventuelt købende klub dog betale en større overgangssum for Kjerrumgaard. TV 2 Fyn vurderer, at Kjerrumgaard vil koste op mod 25 til 30 millioner kroner at købe fri af OB - men det er ikke umiddelbart en del af OB’s strategi, lyder det.

- Den langsigtede plan er, at vi skal rykke op, og vi skal promovere vores spillere. Det ser vi ud til at kunne lykkes med samtidigt. Derfor vil det være en voldsom ændring af den plan, hvis vi skulle acceptere et bud på ham, siger Troels Bech, der dog erkender, at OB kan komme i en situation, hvor de må acceptere et tilbud på Kjerrumgaard.

- Vi kan jo blive presset til noget, og en pris kan blive så høj, at det vil være uansvarligt ikke at sige ja. Men foreløbigt holder vi os til planen, siger Bech.

Læs også: Han er en af de bedste spillere i ligaen - og han drømmer om mere
Gå tilbage Del
30. nov. 2024 kl. 7:00

Han er en af de bedste spillere i ligaen - og han drømmer om mere

For OB-angriber Luca Kjerrumgaard bliver søndagens kamp mod B. 93 et punktum for et forrygende efterår, hvor han indtil videre har scoret 12 mål i 14 kampe for fynboerne.


Han ser frem til at lukke efteråret ned med årets sidste kamp, når B.93 kommer på besøg på stadion i Odense.



  • Det bliver fedt, og forhåbentligt kan vi slutte efteråret af på en rigtig god måde, siger Luca Kjerrumgaard til TV 2 Fyn.


 Han ser tilbage på et stærkt efterår i OB, hvor han har været en af de bedste spillere i Nordic Bet Ligaen.


 - Det har været fantastisk på mange måder. Jeg er kommet godt i gang, og jeg har udviklet mig hurtigt. Det er fedt, at jeg føler, at det hele går op i en opadgående kurve. Det er fedt at få lov at score mål og mærke den adrenalin, der går gennem kroppen, når man scorer og hjælper holdet. Det nyder jeg helt vildt meget, siger Luca Kjerrumgaard.

Forventer at blive i OB

I kraft af de gode præstationer har han tiltrukket sig interesse fra andre klubber, men han forventer at blive i OB.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Jeg er OB-spiller, jeg har en lang kontrakt, og det forholder jeg mig til. Selvfølgelig tager man det, som det kommer, men lige nu er jeg OB-spiller, og det er jeg glad for, siger OB-angriberen, der ser frem til 2025, hvor OB jagter oprykning til Superligaen.

- Det har været et halvt år med mange opture. Det kunne være fedt med et helt år med opture næste år. Det ser jeg frem imod, og jeg glæder mig til at komme tilbage og få tanket lidt benzin på tanken, så vi kan komme tilbage og fortsætte vores vej mod Superligaen, siger han.

Der er kampstart mellem OB og B. 93 på stadion i Odense søndag klokken 15.00.

Kan øge værdien

Som TV 2 Fyn forstår det, er et salg af Kjerrumgaard ikke som sådan tæt på, men tingene kan hurtigt udvikle sig frem mod transfervinduets lukning 3. februar. Og hvis et salg ikke bliver effektueret denne vinter, kan det meget vel ske til sommer. For hvis OB vil tjene penge på at sælge angriberen, skal det ske inden kontraktudløb i 2027.

- I princippet kan vi holde på ham i to et halvt år endnu, men der er så nogle konsekvenser af det, som vi ikke ønsker. Vi kigger på, hvornår timingen er rigtig, og lige nu har det stor værdi for os - også økonomisk - at rykke op, siger Troels Bech.

Flere spillere på vej væk?

Det danske og internationale transfervindue er åbent frem til og med 3. februar, hvor spillere kan skifte klub. Luca Kjerrumgaard er en af flere OB-spillere, der kan forlade klubben.

Offensivspilleren Don Deedson er ifølge flere medier i søgelyset hos franske klubber. Tobias Slotsager har længe været i dialog med udenlandske klubber og er senest blevet nævnt som et emne i FC Utrecht.

Endelig har der i flere medier været spekulationer om Max Fengers fremtid, idet spilleren har kontraktudløb til sommer. Senest har thailandsk presse skrevet, at Nicholas Mickelson har afvist en kontraktforlængelse med OB, fordi han drømmer om et skifte til belgisk fodbold.

Indtil videre har vinterens transfervindue dog kun bud på én OB-handel i form af forsvarsspilleren Adam Sørensen, der er kommet til OB fra norsk fodbold.

Sportsdirektøren forventer således, at Kjerrumgaard også er i OB i foråret.

- Vi vil gerne holde fast i vores spillere så længe som muligt, og vi har også en forventning om, at vi kan hjælpe Luca videre til et godt sted. Men først og fremmest skriver vi kontrakter med vores spillere, for at de skal spille her - ikke for at de skal rejse videre, siger Bech, der også ser en værdi for Luca Kjerrumgaard i at blive i OB.

- Han har haft det her fantastiske niveau i et halvt år, og jeg tænker, at det ikke gør noget, hvis vi lægger fem måneder oven i. Det kunne godt gavne hans værdi og vores chance for at rykke op, siger han.

TV 2 Fyn har tidligere på sæsonen talt med Luca Kjerrumgaard om transferspekulationerne.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Jeg er OB-spiller, jeg har en lang kontrakt, og det forholder jeg mig til. Selvfølgelig tager man det, som det kommer, men lige nu er jeg OB-spiller, og det er jeg glad for, sagde han i november.

Læs også: OB vil være færre men stærkere: - Vi er klar til at investere
Gå tilbage Del
9. jan. 2025 kl. 16:54

OB vil være færre men stærkere: - Vi er klar til at investere

Selvom der ikke spilles turneringsfodbold for OB i disse uger, er der rigeligt at lave i Ådalen. Foruden forberedelserne på træningsbanen er der travlt på transferkontoret hos sportsdirektør Troels Bech.


Frem til og med den såkaldte "deadline day" 3. februar kan OB købe spillere i det danske transfervindue, og som alle andre klubber ønsker OB at øge kvaliteten i truppen.



  • Med den nødvendige respekt vi skal have for økonomien, og jeg gentager gerne, at det er dyrt at være i 1. division, vil vi selvfølgelig gøre den størst mulige indsats for at forstærke holdet. Kan det gøres gratis? Det kan det sgu nok ikke, siger Troels Bech til TV 2 Fyn.


Selvom OB skal passe på økonomien, peger Troels Bech på, at klubben er klar til at bruge penge på mulige forstærkninger.

- Nu har vi jo allerede med købet af Adam Sørensen vist, at vi godt vil handle og investere solidt - også for OB-standarder og især for 1. divisionsstandarder - når vi kan se en spiller, der kan forstærke truppen, siger Troels Bech.

Ny OB-spiller er hurtig og voldsomt ivrig

OB har skrevet kontrakt med venstrebacken Adam Sørensen, der er tiltrådt på en kontrakt frem til sommeren 2029. TV 2 Fyn har spurgt Troels Bech om hans vurdering af Adam Sørensen.

- Adam er en godt uddannet venstre bak. Han har høj fart og er voldsomt ivrig efter at deltage, også frem ad banen. Og så har han faktisk også prøvet at vinde seniortitler. Og evnen til at fortsætte, når man fører, er en af de kvaliteter, vi gerne vil have tilført vores hold, siger Troels Bech, der også peger på Adam Sørensens vindermentalitet.

-Både i sin person, men også i den erfaring, han har samlet fra Bodø/Glimt - umiddelbart Skandinaviens stærkeste fodboldhold målt på internationale resultater - har han også noget at byde på.

Flere tilgange på vej?

Adam Sørensen er foreløbigt den eneste tilgang i OB denne vinter, og der venter et puslespil for Troels Bech og kompagni de kommende uger, hvor der både kan komme til- og afgange.

- Vi møder ind hver dag, og vi arbejder på at se, om vi kan være heldige at finde en tilgang mere. Men det er jo også en kabale, og vi skal også sørge for, at vi ikke stiller så mange i vejen for de unge, så de ikke har en chance for at spille.

Samtidig skal vi også vurdere på, hvad de bedste unge har brug for, og hvad de næstbedste unge har brug for. Så det kunne også godt være, at der er nogen, der skal ud, siger Troels Bech.

- Jeg tror, vi bliver færre, når vi slutter transfervinduet end vi er nu, tilføjer han.

OB truppen tæller lige nu 25 spillere. Transfervinduet er åbent frem til og med 3. februar. OB spiller første kamp i forårssæsonen i 1. division den 21. februar, hvor modstanderen er Hillerød på udebane.

Herunder bringer TV 2 Fyn en liste over tre potentielle tilgange og tre potentielle afgange i OB.

Hvad skal ind og hvad skal ud i OB's transfervindue?

Tre potentielle tilgange

OB råder over 25 spillere, og selvom Troels Bech taler om at have færre spillere i truppen, kan OB være på udkig efter forstærkninger. TV 2 Fyn vurderer, at disse positioner er de mest oplagte at forstærke sig på:

  • Central midtbane
    Med Jakob Bondes skade er OB sårbar på denne position.

  • Central forsvar
    Hele tre midterforsvarer har kontraktudløb til sommer og OB bør gardere sig her.

  • Offensivspiller
    OB savner offensive muligheder, og man kunne godt forestille sig, at klubben kigger efter en kantspiller eller angriber.

Tre potentielle afgange

OB kan sige farvel til flere spillere i dette transfervindue.

TV 2 Fyn peger her på tre spillere, der kan være på vej væk fra OB her i januar.

  • Don Deedson
    Kantspilleren har scoret pænt med mål i efteråret og har tiltrukket sig interesse fra andre klubber.

  • Tobias Slotsager
    Med kontraktudløb til sommer er det sidste chance for OB, hvis man vil tjene penge på et salg af Slotsager. En forlængelse virker usandsynlig.

  • Johannes Selvén
    Den svenske kantspiller er meget langt fra spilletid i OB, og det vil være bedst for alle parter, hvis han finder et andet sted at spille.

Anton Kranf

Tirsdag formiddag blev en taxachauffør stukket ned på Klosterplads midt i Svendborg.

Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn, og som lige nu er til stede ved gerningsstedet.

- Jeg kan bekræfte knivoverfaldet, men lige nu ved vi ikke meget mere end det, siger kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi Sunniva Pedersen-Reng.

Efter knivoverfaldet blev taxachaufføren hastet til OUH, oplyser hun. Hans tilstand er ukendt. De pårørende er underrettet.

Vidner har beskrevet gerningsmanden som en mand med et ikke-etnisk dansk udseende. Han var desuden klædt i mørkt tøj. Efter overfaldet fortsatte han til fods i retning af busholdepladsen og er lige nu på fri fod.

Fyns Politi modtog anmeldelsen klokken 09.45.

Anton Kranf
Anton Kranf
/
Peter Salomon

Opdatering klokken 11.34

Fyns Politi oplyser på X, at røveren er identificeret og anholdt. Det takker offentligheden for hjælpen og beder medier og andre om at fjerne billeder af manden, hvilket TV 2 Fyn retter sig efter.

Den butiksrøver, der begik et røveri i Super Brugsen på Karlavej i Næsby, bliver nu efterlyst af Fyns Politi, der beder offentligheden om hjælp til at identificere røveren.

Røveriet fandt sted 16. januar klokken 19.40, hvor manden brugte en 20 centimeter lang kokkekniv til at true en ansat til at få udleveret kontanter, hvorefter han løb fra stedet i nordlig retning.

Manden beskrives som mellem 50 og 60 år, etnisk dansk af udseende og cirka 170 til 180 centimeter høj. Han har almindelig kropsbygning og gråt hår.

Siden har Fyns Politi efterforsket sagen, gennemgået videomateriale fra butikken og sikret DNA-spor uden held.

Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114 med oplysninger om manden.

Læs også: Midaldrende røver truede personale med stor kokkekniv
Gå tilbage Del
17. jan. 2025 kl. 8:05

Midaldrende røver truede personale med stor kokkekniv

Local Eyes

Med en 20 centimeter stor kokkekniv i hånden truede en dansk mand personalet i Superbrugsen i Næsby torsdag aften.

Manden gik ind i butikken på Karlavej klokken 19.40. Han gik direkte til kassen og tvang medarbejderen til at udlevere pengene, hvorefter han løb der fra i ukendt retning.

Vagtchef ved Fyns Politi Kenneth Taanquist fortæller, at ingen kom til skade under røveriet, men at personalet naturligvis er chokerede.

Han kan ikke oplyse, om der var kunder til stede i butikken.

- Hvis nogen har set noget, hører vi meget gerne om det, fortæller han til TV 2 Fyn.

Røveren beskrives som en dansk mand i alderen 50-60 år, gråt hår, blå øjne og iført mørkt tøj.

I dag kl. 8:38
Fyns Laksefisk

Efter et månedlangt tovtrækkeri står det nu klart, at Fyns Laksefisk overlever.


En forpagtningsaftale mellem Erhvervshus Fyn og FGU FYN er nemlig blevet godkendt, hvilket betyder, at arbejdet med at opdrætte og udsætte ørredyngel i de fynske vandløb fortsætter under Fyns Laksefisk.


- De sidste sten er fjernet, og nu har vi en aftale, som alle parter er glade for, siger formand for Erhvervshus Fyn, Kenneth Muhs (V).


- Jeg glæder mig over, at den store indsats, der er blevet gjort på tværs af lystfiskere, erhvervsliv og de involverede organisationer, har båret frugt, og at Fyns Laksefisk nu kan fortsætte sit gode arbejde i en ny konstruktion under Erhvervshus Fyn, lyder det videre.


Var meldt lukket

Aftalen indebærer, at de fastansatte medarbejdere i Fyns Laksefisk til sommer vil blive virksomhedsoverdraget til Erhvervshus Fyn og kan fortsætte deres arbejde.

Det er Styrelsen for Udvikling og Kvalitet (STUK), som har godkendt aftalen, der gælder for en fireårig periode.

Den indebærer, at Erhvervshus Fyn lejer sig ind i lokalerne ved Elsesminde og overtager driften af Fyns Laksefisk fra 1. juli 2025.

Det er ellers ikke mere end et halvt år siden, at Fyns Laksefisk meddelte, at de ville lukke grundet økonomiske udfordringer.

De sidste fire år har Fyns Laksefisk haft et samlet underskud på 2,6 millioner kroner, og i august sidste år lød beregningerne, at underskuddet ville ramme knap fire millioner kroner i 2025.

Men udsigten til omdrejede nøgler hos Fyns Laksefisk vakte stor opmærksomhed hos adskillige fynske sportsfiskerforeninger, som gik til såvel nationale som lokale politikere med budskabet om, at fiskeopdrættet skulle reddes.

Dengang var der dog ikke umiddelbart meget hjælp at hente fra politisk hold:

- Vi ved, der har været gjort en ihærdig indsats for at finde en model, hvor Fynsk Laksefisk kan fortsætte, men konklusionen er, at det ikke er muligt, lød svaret fra de fynske borgmestre.

- Stor respekt

Hos FGU Fyn er formand Pia Offer Madsen imponeret over, at den månedlange kamp om at bevare Fyns Laksefisk alligevel har båret frugt.

- På bestyrelsens vegne vil jeg fra FGU FYN’s side udtrykke stor respekt for den taskforce, der har arbejdet for at sikre den fremtidige drift af Fyns Laksefisk, siger hun og fortsætter:

- Jeg er glad for, at vi nu har en aftale med Erhvervshus Fyn, der giver Fyns Laksefisks dedikerede medarbejdere mulighed for at fortsætte den vigtige opgave, de løser for vores samfund.

Ifølge direktøren for Destination Fyn, Tue Kempf, får overlevelsen af Fyns Laksefisk ikke kun betydning for virksomhedens medarbejdere, men for hele Fyn.

- Opdrættet og udsætningen af smolt i de fynske vandløb spiller en vigtig rolle i arbejdet med på sigt at gøre bestanden af havørreder selvreproducerende og sikre den lystfiskerturisme, som er et stærkt supplement til de fynske overnatninger i månederne uden for den almindelige højsæson, siger han.

Malthe Noes

- Jeg tænker, det er en voldsom styrke, jeg har haft.


Foran Henrik Uhrenholt ligger hans gamle briller på spisebordet. Tykkelsen på glassene er ikke til at tage fejl af. De har minus 10 i styrke.


- Uha, jeg kan ikke se ret meget, siger han, da han igen tager de nostalgiske briller over næsen og bag ørene.


De er et helt tydeligt bevis på dengang, hans syn var i sin værste tilstand.


Malthe Noes
Brillerne til højre er Henrik Uhrenholts gamle. De har minus 10 i brillestyrke.

44-årige Henrik Uhrenholt fra Bramming lider af nærsynethed. En fejl i øjet, der blev opdaget, da han var 12 år gammel.

- Jeg var ved sundhedsplejersken i skolen, og der kunne jeg ikke se så godt, som jeg skulle - og så skulle jeg selvfølgelig have briller.

Han havde dengang styrke tre, men styrken voksede og voksede uden, at han fik yderligere behandling.

Hjælp patienter som Henrik Uhrenholt via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

Et gardin for øjet

En dag blev Henrik Uhrenholts ubehandlede øje pludselig et fysisk problem.

- Det var som om, at der var trukket et gardin skråt ned på det venstre øje.

Derfor ringede han straks til øjenlægen.

- Han siger til mig, at jeg skal tage det roligt. Jeg har jeg fået nethindeløsning og skal afsted til Odense Universitetshospital med det samme, undersøges og opereres i morgen.

Det mørke gardin var en direkte konsekvens af øjets manglende behandling.

- Min styrke var blevet for høj, så øjet blev for langt, så nethinden ikke kunne holde mere og sprang, fortæller han og fortsætter:

- Det er rigtig, rigtig vigtigt at få fanget det i tide, så man kan nå at gøre noget ved det. Der er en meget stor risiko for, at man kan blive blind, hvis ikke man får det fanget i tide.

Hvad er nethindeløsning?

Nethinden er en tynd hinde, som ligger på øjets inderside bagtil. Den indeholder øjets lysfølsomme sanseceller.

Nethindeløsning betyder, at nethinden har løsnet sig fra sit underlag.

Tilstanden medfører udfald i synsfeltet. Man kan i yderste konsekvens blive blind af det.

Kilde: Sundhed.dk

I dag bruger ingeniøren fra Bramming minus to i brillestyrke. Henrik Uhrenholt har arvet nærsynetheden fra hans far - og samtidig har to ud af hans tre døtre allerede udviklet forskellige grader af nærsynethed.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at det ikke går så galt, som det gjorde ved mig, fortæller han.

900 skolebørn skal hjælpe

At fange det i tide er lige præcis, hvad øjenlæge Marianne Juul-Dam på Sygehus Lillebælt i Vejle vil gøre.

- Vi ser, at børn bliver nærsynet på et tidligere tidspunkt i livet end før - og det betyder, at de kan ende op med at blive mere nærsynet end tidligere. Og det kan give anledning til nogle andre og mere alvorlige øjensygdomme som netop nethindeløsning og grøn stær, fortæller hun.

Malthe Noes
Marianne Juul-Dam vil især undersøge nærarbejde og lysfølsomhed ved de deltagende skolebørn.

Hun vil blandt andet forske i, hvordan nærarbejde og udendørsaktiviteter påvirker øjet som barn - så flere ikke får samme oplevelse som Henrik Uhrenholt.

- Vi vil undersøge hvor mange børn og unge, der er nærsynet i Danmark. Og samtidig vil vi se nærmere på, hvorfor nogle børn bliver nærsynet og andre ikke.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster almindelig sms-takst.

Hele 900 skolebørn fra trekantsområdet skal være med til at gøre forskerne klogere. Den andel, som er nærsynet, skal bære en lille chip på brillen, der kortlægger deres aktiviteter.

- Når vi finder ud af, hvor stort problemet er, så kan vi bedre lave nogle anbefalinger og retningslinjer, så vi kan optimere undersøgelses- og behandlingsforløb.

Malthe Noes

Det er første gang, så stort et projekt om nærsynethed bliver udført i Danmark. Ifølge Marianne Juul-Dam er det på tide.

- Selvom nærsynethed ikke handler om liv eller død, så er det så alvorligt, at verdensorganisationen WHO har det på sin top fem-liste over tilfælde med strakstiltag.

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Tirsdag kan det være en god idé at finde vanterne frem, hvis du befinder dig i Odense M.

Fjernevarme Fyn lukker nemlig for varmen fra klokken 7:30 til omkring klokken 14, oplyser selskabet på sin hjemmeside.

Det drejer sig om Bøggildsvej, Chr. Sonnes Vej, Fengersvej, Rosengårdsvej, Westermannsvej og Østerbæksvej.

Varmeafbrydelsen skyldes planlagt vedligeholdelse af fjernvarmerør.

I dag kl. 6:29
Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

Jakob Vestergaard bliver den næste cheftræner i Odense Håndbold.


Det kan TV 2 Sport nu afsløre.


Ingen vil officielt bekræfte navnet, men TV 2 Sport erfarer, at en aftale mellem Odense og Jakob Vestergaard er på plads og kun mangler at blive offentliggjort, inden Vestergaard skal tiltræde til sommer.


- Det har jeg ingen kommentarer til. Som jeg hele tiden har sagt, vil jeg ikke forholde mig til navne. Jeg kan kun sige, at jeg håber snart at kunne præsentere vores nye træner, siger Odenses sportsdirektør, Trine Nielsen.


Jakob Vestergaard har også afvist at kommentere oplysningen.

Den 50-årige toptræner kommer til Odense med et langt cv og erfaring fra både dansk og international håndbold.

Lige nu er Jakob Vestergaard i gang med sin anden sæson som cheftræner i den tyske klub Ludwigsburg, som han gjorde til tysk mester i sidste sæson og overraskende også fik i Champions League-finalen. 

Han har tidligere vundet Champions League to gange i 00’erne med Viborg, hvor han var cheftræner fra 2008 til 2011 og senere også fra 2018 til 2023, og han har en fortid som blandt andet tysk landstræner for kvinder og i flere rumænske topklubber.

Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Jakob Vestergaard har haft stor succes i tyske Ludwigsburg. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

I Odense skal han afløse norske Ole Gustav Gjekstad, der vender hjem til Norge for at overtage posten som norsk landstræner.

Odense er lige nu tophold i kvindeligaen med 12 sejre i 12 kampe og to point ned til rivalerne fra Team Esbjerg, der til gengæld har snuppet DM-titlen de seneste to sæsoner, efter Odense vandt guld i 2021 og 2022.

I dag kl. 6:00
Anton Kranf

De levede i fred og idyl, lige indtil Vejdirektoratet kom forbi og ødelagde det.


Sådan mener en gruppe beboere fra Vestfyn i hvert fald.


De bor tæt op af Fynske Motorvej og bliver generet af den “invaliderende støj”.


Men det har sådan set aldrig været et problem at bo tæt på den støjende, tresporede motorvej, for der har altid være et skovstykke til at skærme for støjen - men det er nu fjernet for at gøre plads til den nye højhastighedsbane over Vestfyn.


Og det er ikke en optimal løsning, mener de berørte borgere.


- Jeg har det rigtig skidt med det. Det er en summende larm alle døgnets 24 timer. Der er kommet ekstremt meget støj, siden de har fjernet træerne, lyder det fra Mona Lilleris, som bor tæt på Fynske Motorvej.

Som at få fjernet et støjværn

Rydningen af træer og krat sker for at gøre plads til den nye højhastighedsbane, som strækker fra Odense og hen over Vestfyn - og det forstår borgerne sådan set godt er nødvendigt.

- Vi er med på, at der skal ske udvikling, men man er også bare nødt til at tage hensyn til det menneskelige aspekt.

Flere beboere har sendt klager til Vejdirektoratet, men de føler, de bliver mødt med arrogance i den respons, de får tilbage.

- Vi har fået lidt svalende svar tilbage fra Vejdirektoratet med, at det nok bare er vores ører, der spiller os et pus, siger Mona Lilleris, der opfatter Vejdirektoratet som at være nedladende.

Beboernes problem er, at de føler sig negligeret og ignoreret af Vejdirektoratet, og at de ikke tager det seriøst når beboerne siger, at støjen fra motorvejen er til stor gene.

- De sidder bare og laver nogle beregner, der ikke har noget med virkeligheden at gøre, siger Palle Nissen, som er utilfreds med Vejdirektoratets måde at vurdere nødvendigheden at et støjværn.

Nu går turen til Christiansborg

Mandag drager tre af borgergruppens medlemmer ud på den støjende motorvej, og tager turen til Christiansborg, hvor de vil deltage i et møde med Transportudvalget.

- Vi håber selvfølgelig, at de i første omgang bare lytter til os, men vi er også godt klar over, at vi ikke får et svar med hjem endnu, siger Anette Bentsen fra beboergruppen og slår fast:

- Vi vil kæmpe med næb og klør for, at de vil give os et støjværn eller en støjvold, når det bliver aktuelt.

Da TV 2 Fyn spørger Mona Lilleris om, hvad hun forventer af møde med Transportudvalget, har hun dog lavere forventninger.

Den her støjvold, tror du, det er noget, de vil lytte til inde på Christiansborg?

- Nej, det tror jeg ikke, siger Mona Lilleris.

Beplantning er ikke støjværn

Beboerne mener at støjen fra motorvejen er blevet værre efter at træerne er blevet fjernet, og de ønsker blandt andet, at der kommer nye træer til at reducere støjen - men i følge Vejdirektoratet er der ingen erfaring med beplantning som støjreducerende, selvom det kan fremstå sådan, grundet den visuelle dækning.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Vejdirektoratet, men det har for nuværende ikke være muligt. De har dog tidligere udgivet en rapport om støjreducerende effekter, hvor de skriver:

- Beplantning kan visuelt afskærme for vejen, og den visuelle afskærmning i sig selv kan medføre mindre støjgene, selvom beplantningen i sig selv ikke har en støjreducerende effekt.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her