Efter opfordring: Fynboer dropper busser og tog
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter regeringens opfordring til at undgå busser og tog har mange fynboer fundet alternativer til offentlig transport.
Onsdag morgen var usædvanligt stille på Odense Banegård Center.
Regeringen opfordrede tirsdag danskerne til at tænke i alternativer til offentlig transport, og det lader til, at fynboerne følger opfordringen.
- Det ser ud til, at folk har lyttet til budskabet og tager det samfundsmæssige ansvar og prøver at finde andre veje. I hvert fald her på Odense Banegård Center er der betydeligt færre passagerer, både i togene og i busserne, end hvad der plejer på det her tidspunkt, fortæller direktør i Fynbus Carsten Hyldborg.
Sådan håndterer Fynbus opfordringer fra regeringen:
- Vær fleksible
Onsdag morgen er myldretiden ikke som den plejer for Fynbus. Chaufførerne er nemlig blevet bedt om kun at medtage halvdelen af de passagerer, der kan være i bussen.
Hvis din bus suser halvtom forbi dig på dit stoppested i myldretrafikken onsdag morgen, må du ikke blive forskrækket. Fynbus’ chauffører er nemlig blevet bedt om kun at medtage halvdelen af de passagerer, bussen normalt kan rumme.
- Vi har valgt at sige, at det svarer til, at alle sæderne er fyldte, og at der er få, der står op, fortæller direktør for Fynbus Carsten Hyldborg Jensen.
Tirsdag meldte regeringen ud, at den kollektive transport nu skal give en hånd med til at bremse coronasmitten, og derfor skal en række tiltag nu udrulles i de offentlige transportmidler. Det er det, Fynbus nu retter sig efter.
- Det er ikke rart for den kollektive trafik, men det er især ikke rart for de kunder, der får vanskeligt ved at nå frem til tiden, fortæller Carsten Hyldborg Jensen.
Ifølge direktøren har busselskabet ikke mulighed for at indsætte ekstra busser, og derfor må passagererne altså væbne sig med tålmodighed.
- Vi vil gerne opfordre folk, arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner til at være fleksible. Det er jo en ekstraordinær situation, der rammer mange i samfundet, og det rammer desværre også de forbikørte, siger han.
Ingen rejsetidsgaranti
Hvis uheldet skulle være ude, er der ikke meget andet at gøre end at vente. Det fortæller Fynbus.
- Hvis bussen er forsinket eller den kører forbi, fordi den er for fuld, så vil kunderne normalt kunne bestille en taxa på vores regning. Det kan vi desværre ikke tilbyde i vores situation, siger direktøren.
Han beder passagererne om at undersøge deres muligheder.
- Det er jo ikke sådan at man ikke kan komme frem, man kommer nok bare ikke frem til tiden. Derfor kan man måske undersøge, hvor fleksibel man kan være, siger han.
Ifølge direktøren vil kapacitetsproblemerne formentligt vil være størst i bybusserne i Odense, i de regionale busser, der kører bybuskørsel i Odense og busser til uddannelsesinstitutioner.
- Der er behov for, at der bredt set er forståelse for situationen, og det er også den udmelding statsministeren kom med. Der er ikke nogen, der er herrer over det her, og det er vi desværre heller ikke, afslutter Carsten Hyldborg Jensen.
Opfordringen fra regeringen kommer efter, at antallet af coronasmittede steg kraftigt fra mandag til tirsdag. Desuden anbefalede regeringen, at offentlige transportmidler ikke overfyldes. Hos Fynbus er strategien simpel:
- Vi fylder busserne, indtil siddepladserne er fyldt, og så er der plads til et mindre antal stående passagerer lidt efter chaufførens skøn, lyder det fra Fynbus-direktøren.
Kan betyde forbikørsler
Da kapaciteten bliver begrænset, kan det betyde, at nogle busser bliver nødt til at køre forbi passagerer ved et stoppested. Onsdag morgen var det dog ikke et udbredt problem, men Fynbus er ikke i stand til at indsætte ekstra busser i nævneværdig grad, hvis problemet skulle opstå.
- Vi har de busser, der er i drift til dagligt. I Odense er der rundt regnet 150 busser i drift, siger Carsten Hyldborg.
Det er dog lykkes én af vognmændene, Keolis, at skaffe ti ekstra busser.
Fynbus om myndighedernes nye tiltag:
- Vi er nødt til at handle hurtigt
Danskerne skal undgå den kollektive trafik i myldretiden, sådan lyder det fra myndighederne på et pressemøde tirsdag. Det skaber travlhed hos Fynbus.
Busser og toge der er fyldt til bristepunktet, kan i den nærmeste fremtid blive et særsyn på Fyn.
Tirsdag afholdt myndighederne endnu et pressemøde, hvor de blandt andet præsenterede en opfordring til, at danskerne skal droppe den kollektive trafik i myldretiden.
Udmeldingen har skabt travlhed hos Fynbus.
- Der er ingen tvivl om, at det er en alvorlig situation, vi står i, og vi er nødt til at tage den rigtig seriøst. Ligesom vi selvfølgelig også er nødt til at tage kunderne seriøst, fortæller Martin Krogh, kommunikationschef hos FynBus, og tilføjer:
- Det er klart, at hvis vi går ud og opfordrer til, at der skal være færre, der skal benytte bussen, så siger det sig selv, at vi kommer til at opleve, at den kollektive trafik bliver påvirket af det her.
- Vi skal handle hurtigt
Udover opfordringen til passagererne opfordrede statsministeren også udbyderne af den kollektive trafik til at lave foranstaltninger, der så vidt muligt forhindrer, at folk står for tæt, når de hopper på bussen eller toget.
- Vi har ikke kigget på helt konkrete løsninger endnu. Men det er klart, at når det handler om begrænsning af plads, så skal vi ind og se på, hvad vi kan gøre, fortæller han.
Helt præcist hvornår man som passager kommer til at mærke konkrete konsekvenser af det, ved Fynbus ikke, men det bliver snart, fortæller kommunikationschefen.
- Vi kunne høre på Mette Frederiksen i dag, at vi skulle skynde os, så det er ikke noget, der kommer til at tage lang tid. Vi er nødt til at handle ret hurtigt på det her, siger han.
Ingen forskel
Tirsdag eftermiddag besøgte TV 2/Fyn Odense Banegård Center for at høre, hvad fynboerne tænker. På trods af opfordringerne forholder fynboerne sig roligt til dagens udmelding.
- For at komme på arbejde er jeg nødt til at tage bussen. Jeg vil måske tænke mere på tidspunkterne og tage afsted lidt tidligere, hvis det giver mening, fortæller Katrine Andersen, der er pædagogstuderende.
Spørgsmålet er, om det overhovedet kommer til at gøre en forskel.
- Hvis der er nogen med bussen, der er smittede, så tror jeg ikke, det gør den store forskel, fortæller lærerstuderende Stevie Kjær.
De fleste af dem, TV 2/Fyn har talt med, fortæller, at de tager deres forholdsregler. Og netop af den grund mener Morten Nørgaard, der i dag skulle med bussen, at det er et godt tiltag.
- Det får måske folk til at tænke mere over, hvad man skal gøre. Blandt andet med håndhygiejne, hvor man skal færdes, og hvor man ikke skal færdes, hvis man har symptomer, fortæller han.
I følge Ritzau har stigningen i antal af coronasmittede tirsdag gjort det største hop i Danmark indtil videre. Mandag var der 90 smittede danskere, og tirsdag var tallet 262 danskere.
- Det er rigtigt dejligt, at de har taget et initiativ og har kunnet skaffe chauffører. Stor ros til det, men man kan jo sige, at ti busser oveni 150 er ikke noget, der redder verden, forklarer Carsten Hyldborg.
Desuden skal busserne gøres ekstra rent. Her følger vognmændene centrale instrukser og har skaffet ekstra rengøringspersonale.
- Der bliver ikke vasket af i sprit. Det er der ingen, der kan skaffe i øjeblikket. De bruger almindelige rengøringsmidler, og så skærer vi ned på den udvendige rengøring. Så hvis busserne ikke er så flotte, som de plejer at være, så er der en årsag, siger Carsten Hyldborg.
Nødvendig transport
Én af dem, der alligevel er mødt op på Odense Banegård, er Mads Bøg fra Korup. Han skal i skole i Svendborg.
- Det er da lidt skræmmende, men jeg skal til og fra skole, så jeg bliver jo nødt til det. Jeg har ikke andre muligheder, fortæller han.
Mads Bøg er studerende og har ikke råd til at købe en bil, men han er klar på at holde afstand i toget og holde god håndhygiejne.
Gymnasier aflyser studieture: Rektor er lettet
Der bliver ingen studietur for to 2. g klasser på Svendborg Gymnasium. Deres ture er blevet aflyst på grund af fare for smittespredning af coronavirus.
Elever på Svendborg Gymnasium var ellers klar til at tage turen sydpå mod de italienske gader. Mandag aften meldte Udenrigsministeriet dog ud, at de fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Italien. Det har fået konsekvenser for Svendborg Gymnasiums studieture til Italien. Turene er aflyst.
- Vi aflyser de to studieture til Firenze. Vi har to klasser, der skal til Firenze, og vi har også tidligere haft en klasse, der skulle til Verona-området, som også er blevet aflyst, siger Jesper Vildbrad, rektor på Svendborg Gymnasium.
Nye meldinger aflyser turen
Indtil mandag aften håbede Svendborg Gymnasium stadig, at klasserne kunne komme afsted, selvom der har været bekymringer hos elever, forældre og lærere om de kommende studieture.
- Vi har fulgt Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen retningslinjer. Forældrene undrede sig over, om det var for farligt, men samtidig vidste vi godt, at vi ikke ville få nogle penge refunderet, så længe der ikke var advarsler om at tage ned i de pågældende områder, siger Jesper Vildbrad.
Derfor kom Udenrigsministeriets udmeldinger mandag aften også som en lettelse for rektoren på Svendborg Gymnasium, som nu blev anbefalet at aflyse turene.
- Vi er ikke det eneste gymnasium i Danmark, som er ude at rejse i disse uger. Der er klasser, der er i Firenze og Rom. Og I de næste uger sender vi de øvrige klasser afsted til andre steder i Europa og i USA, siger Jesper Vildbrad og fortsætter:
- Så der er selvfølgelig bekymring omkring det, og det er svært at træffe en beslutning. Men jeg stoler på Udenrigsministeriets - og Sundhedsstyrelsens vejledning, og det er dem, jeg forholder mig til.
Pengene retur
De nye rejsevejledninger betyder, at eleverne og skolen nu kan få pengene refunderet, fordi aflysningen sker på baggrund af Udenrigsministeriets anbefalinger.
- Vi har ikke nogen beføjelser eller tilladelser til at skulle erstatte sådan en tur. Det ville have været elevernes egne penge, som ville have været gået tabt, fortæller rektoren og tilføjer:
- Det betyder meget, at vi nu kan sige at turen er aflyst, og at eleverne kan få deres penge tilbage eller få en ny tur på et senere tidspunkt.
Eleverne på Svendborg Gymnasium må denne gang vinke farvel til en tur til Italien, men rektoren håber i stedet, at eleverne kan komme til Italien i 3. g. Næste uges tur bliver i første omgang erstattet af et almindeligt skoleskema.
- Vi er ved at omlægge vores skema. Eleverne bliver hjemme, og så får de den undervisning, de skal have herhjemme, for nu har vi også lærerne hjemme. Vi forsøger så godt som muligt at lappe skemaet, så de får en normal skemauge, siger Jesper Vildbrad og fortsætter:
- Men jeg vil også godt se på, om vi ikke kan lave et eller andet arrangement for klasserne, så de føler, at de har fået et eller andet ud af ugen her.
Svendborg Gymnasium er ikke det eneste gymnasium på Fyn, som har givet eleverne besked om, at deres studieture er aflyst. Også Tornbjerg Gymnasium skulle have været afsted til Italien mandag, men turen blev søndag aften aflyst.
Også UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har aflyst alle deres studieture.
Direktøren i Fynbus Carsten Hyldborg har en klar opfordring.
- De daglige pendlere, der har en fleksibel arbejdstid, skal udnytte det. Så er der jo plads til dem, som ikke har en fleksibel arbejdstid. Det kan f.eks. være sygeplejersker, der skal møde på et bestemt tidspunkt, forklarer han.
Carsten Hyldborg håber også, at f.eks. gymnasier vil være fleksible og ikke give anmærkninger til elever, der kommer for sent.